İş Meselesi Nedir?
- 9 January 2021
- 261 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, Business Case konseptini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü proje yönetimi ve yatırım aracının temellerini anlayacaksınız. Bu makale indirilebilir: İş Örneği şablonu.
İş Senaryosu nedir?
Her işletme iyi bir maliyet/fayda oranını hedefler. Bir İş Senaryosu bunda çok faydalı olabilir. Bu iyi yapılandırılmış belgeyi kullanarak, iyi ve net bir maliyet ve fayda analizi üretilebilir, burada bir projeye başlamak veya başlamamak için bir iş değerlendirmesi yapılır.
Kapsamlı form
Bir Ticari Durumda, maliyetler faydalara karşı dikkatlice dengelenir. Bu proje yönetimi aracı basit ve kapsamlı bir şekilde kullanılabilir. Kapsamlı formda bir İş Senaryosu, projenin başlangıç noktalarına, çeşitli karar kriterlerine, dış faktörlere, beklenen getiriye, katma değere ve olası risklere odaklanacaktır. Ayrıca bir projenin finansmanı da dikkatlice değerlendirilecektir. İş senaryosundan alınan bilgiler, bir projenin yürütülüp yürütülmeyeceğini belirler.
Güncel
Çoğu durumda iş senaryosu statik bir belge değildir, sürekli olarak değişir. Proje süreci boyunca bilgiler, İş Vakasında güncellenmeli ve ayarlanmalıdır. İncelemeler yaparak proje geçerliliğini korur ve son değişiklikler uygulanabilir. Her İş Senaryosu, değişiklikler ve revizyonlarla ilgilenmek zorunda kalabilir. Böyle bir revizyonun bir değişikliğe veya bazen projenin feshine yol açabileceği unutulmamalıdır.
İş Vaka Analizi
Çoğu durumda, bir iş vakası beş unsura veya beş perspektife bölünebilir. İlk olarak, iş vakasının stratejik bağlamı var. Her durumda, değişikliğin gerekli olduğunu gösteren ikna edici bir argüman sunulmalıdır. Ardından, yatırımın geri dönüşünü belirlemek için bir ekonomik analiz yapılır. Bu durum mali yardım araçları kullanılarak yapılır. İş vakasıyla çalışmaya çeşitli yöneticiler dahil olur. Yönetim yaklaşımı, farklı roller, yönetişim yapısı vb. atamayı içerir.
Bir iş vakası etrafında karar verme
İş vakası, daha doğru tahminler ve bilgi kaynakları elde edildikçe, sözde karar kapılarında değerlendirilir ve gözden geçirilir. Onaylanmış bir iş vakası, yönetim kurulu kararlarının yatırımın geri dönüşünü nasıl etkilediğini ve en yüksek getirinin nasıl elde edilebileceğini açıkça gösterir.
Bu yaklaşımları birleştirerek, iş vakası, kararı destekleyecek kanıtlar ve kanıtlarla birlikte önerilen seçeneklere genel bir bakış haline gelir. İş senaryosunun sunumu başarılı bir şekilde alındığında, bu bir projenin, portföyün veya programın resmi olarak başlatılmasıyla sonuçlanır. Sponsor, iş vakasının ve projenin sahibidir.
İş Senaryosu nasıl yazılır
Her iyi iş durumunda, aşağıdaki bileşenler tartışılmalıdır:
Kıyaslama
Projenin geçmişi, menşei ve mevcut durumu hakkında açıklama. İş Vakasına bir proje adı verilecektir.
Bağlam
Şirket hedefleri ve iş fırsatları ana hatlarıyla belirtilir, böylece beklenen sonuçlar netleşir.
Kar teklifi
Kar hesaplamasının yanı sıra, kar planlamasını ve kapsamlı bir maliyet ve fayda analizini dahil etmek ve olası (finansal) riskleri aydınlatmak da önemlidir.
Teslimat
Karlara ek olarak, olası faydaların yanı sıra projenin iç ve dış etkileri de belirlenir.
İş yoğunluğu
Kaynakların dağıtımı ve personel mevcudiyetinin organizasyonu için bir tahminin yapılması gerekecektir.
Düşünceler
Mümkün olan en erken aşamada bir iş vakası hazırlamak önemlidir. Başlangıçta bunun her zaman ayrıntılı bir belge olması gerekmez. Fakat önceden bazı hususları dikkate almak akıllıca olacaktır.
Maliyet tasarrufu mu yoksa kar mı getiriyor?
Nereye vurgu yapmalı? Kar elde etmekle mi ilgili yoksa tasarruf tedbirleriyle mi ilgili? Kemer sıkma önlemleriyle ilgiliyse, önceden bir tahmin yapmak genellikle zordur. Kâr hedefi olması durumunda faaliyetler ciroyu artırmakla ilgilidir.
Operasyonel mi stratejik mi?
İş Senaryosunun iş stratejisinin önemli bir parçası olarak entegre edilip edilmeyeceğini veya bunun daha departman odaklı olup olmayacağını ve bunun bir ekip tarafından yerine getirilip getirilmeyeceğini önceden bilmek önemlidir.
Nitelik mi, miktar mı?
İş Senaryosu cirodaki (miktar) bir artışla mı ilgili yoksa daha iyi iş süreçlerini ve bir bütün olarak organizasyon için (iç) bir katma değeri (kalite) mi hedefliyor?
Yalın iş durumu
Yaygın bir hata, iş senaryosunu gelecekte sonuçları garantileyen bir oracle olarak ele almaktır. İş vakası, araştırma yoluyla elde edilen kanıtlarla desteklenen teorik ve stratejik bir hipotez olarak görülmelidir. Bunu sağlamak için vakanın odaklanmış, kullanışlı ve pratik kalması önemlidir. Aşağıda, iş senaryosunu Yalın ilkelerine uygun olacak şekilde yazmak için bazı ipuçları verilmiştir.
Vakayı stratejik tutun
İş senaryosuna mümkün olduğunca çok stratejik öğenin dahil edildiğinden emin olun. Mevcut pazar ve endüstri faktörlerini analiz edin ve proje stratejisini buna göre ayarlayın.
Gerçekleri hipotezlerden ayırın
Riskli varsayımları belirleyin ve sıralayın. Daha sonra bu varsayımlara öncelik verin ve bu varsayımların uygulanmasına ilişkin riskleri değerlendirin. Gerçekler, yalnızca belirli bir deneyin sonucu tekrar tekrar aynı olduğunda gerçeklerdir. Çevresel faktörler değiştiğinde bazı gerçekler de gerçek olmayı bırakabilir. Bunu aklında tut.
Kontrol et ve revize et
Projeyi bir dizi yinelemeden geçirin. Müşteriye giden yol daraldıkça bir ürün ve iş modeli gelişir. Aylar içinde hiçbir şey değişmezse, bu, ekibin pazar ve endüstri faktörleri ile yeterince ilgilenmediği bir referans noktası olabilir. Küçük başlayın ve proje ilerledikçe derinlik ekleyin.
Nasıl bir iş vakası yazarım?
Çoğu organizasyonda, (finans) yöneticiler bir İşletme Planının hazırlanmasına ve yazılmasına dahil olur. Genel anlamda atılabilecek üç adım var. Çalışma ortamınızda iş vakalarını kullanmaya başlamak için aşağıda listelenen adım adım planı uygulayın.
1. Adım: Nedeni belirleyin
İş Planı neden oluşturuldu? Nelerin iyileştirilmesi gerekiyor? Bir SWOT Analizi veya Güçlü ve Zayıf Yönler Analizi yapılarak, şirketin güçlü ve zayıf yönlerinin yanı sıra dış tehditler ve zorluklar hakkında bir anlayış elde edilebilir.
2. Adım: Bir maliyet-fayda analizi yapın
Kuruluşun maliyetlerini ve faydalarını önceden iyi anladığınızda, iş senaryosunun neye yol açabileceği netleşecektir.
3. Adım: Bir yatırım kararı verin
Mali durum hakkında fikir sahibi olmak önemlidir. Finansman düzenlemelerini iyi anlamak önemlidir. Şirket mali açıdan nasıl bir performans sergiliyor ve kuruluş, iş senaryosu uygulandıktan sonra ne tür bir geri dönüş bekliyor? İç liderlerden yararlanmanın yanı sıra, dış ajansların uzmanlığı hazırlık için dahil edilebilir.
İş durumu örneği
Aşağıda, bir iş senaryosunun dört temel kısmının kısa bir açıklamasını bulacaksınız. Ayrıca pratik bir şablon biçiminde bir iş vakası örneği bulacaksınız. İş vakası, yaklaşık dört bölümden oluşur. Projeye ve boyutuna bağlı olarak parçalar çıkarılabilir veya eklenebilir.
1. Yönetici Özeti
İş senaryosunun uzunluğuna ve derinliğine bağlı olarak, projenin üst düzey bir özetini eklemek akıllıca olacaktır. Yönetici özeti, iş vakasının ilk kısmıdır ama en son yazılır. Aslında, tüm iş senaryosunun çok kısa bir özetidir ve projenin giriş ve çıkışları hakkında temel bilgiler içerir. İş vakasını ele alan kişi sadece özeti okur ve daha sonra raporu gerçekten okumaya karar verir. Bu yüzden kaliteli bir belgeye sahip olduğunuzdan emin olun. İlk izlenimler çok önemli olabilir.
2. Finans
İş senaryosunun mali kısmı, bütçeye karar vermesi veya onaylaması gereken kişilere yöneliktir. Mali kısım ve proje tanımının ilk yarısı onlar için çok önemlidir.
Mali değerlendirme hazırlanırken, genellikle içerik ve mali kamuoyuna sunum konusunda profesyonel uzmanlardan tavsiye alınır. Mali değerlendirmenin amacı, projenin tüm mali sonuçlarını belirlemek, projenin karşılanabilir kalmasını sağlamak ve nakit akışlarını tahmin etmektir. Yatırımcılar ve diğer değerlendiriciler, yatırım getirisi verilerini arayacaktır. Bu makaledeki farklı hesaplamalar hakkında bilgi edinin veya İş Senaryosu şablonunu indirin.
Ayrıca mali kısımda duyarlılık analizi bulunmaktadır. Bu analiz, esas olarak projeyi çevreleyen risklerle ilgilidir ve belirsiz olan varsayımların etkisini analiz ederek alternatifler arar. Aslında, duyarlılık analizi, yönetimin olası senaryoları denemesine izin verir.
3. Proje tanımı
Proje tanımı aslında inceltilmiş bir proje planıdır. Aynı zamanda iş vakasının çoğunu da kapsar. Bu bölüm okuyucuyu projenin veya girişimin ne ve neden olduğuna götürür. İlk bölüm, proje hakkında arka plan bilgilerinden ve ardından hedefler/problemden oluşur. Sonraki bölümler, aşağıdakiler gibi bir dizi önemli soruya yanıt sağlar:
- Bu projenin SMART Hedefleri nedir?
- Yerleşik sorunu çözmek için ne gerekiyor?
- Bu proje veya girişim şirket hedeflerini nasıl destekliyor?
Girişimin faydaları ve sınırlamaları da tartılır ve belgeye dahil edilir.
İş senaryosuna yansıtılan diğer unsurlar şunlardır:
- Alternatiflerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi
- Erişim, etki ve bağımlılıklar
- Pazar incelemesi
- İlk proje planlama
- Risk değerlendirmesi
- Proje yaklaşımı
- Satın alma stratejisi
4. Proje organizasyonu
İş vakasının son kısmı, özellikle proje lideri ve kuruluşun genel yönetimi için ilginçtir. Esas olarak belirli çalışma paketlerini teslim etmekten kimin sorumlu olduğu ve projenin nasıl kurulduğu hakkındaki bilgilerden oluşur. Ek olarak bu bölüm aşağıdakiler hakkında bilgiler içerir:
- Görev ve Sorumluluklar
- Proje standartları
- Proje tahtası
- Karar verme
- Raporlama
İş Örneği şablonu
Bu pratik İş Senaryosu şablonunu kullanarak iş durumunuzu oluşturmaya başlayın.
İş Senaryosu şablonunu indirin
Ne düşünüyorsunuz?
İş Senaryosu oluşturma deneyiminiz nedir? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? İyi bir kurulum için başarı faktörleriniz nelerdir?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın