Advanced
Search
  1. Home
  2. İçerik Pazarlama Nedir?

İçerik Pazarlama Nedir?

  • 2 Şubat 2021
  • 0 Likes
  • 185 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, İçerik Pazarlamasının pratik bir açıklamasını sunmaktadır. Bu makaleyi okuduktan sonra, bu güçlü pazarlama aracının temellerini anlayacaksınız.

İçerik Pazarlama nedir?

İçerik Pazarlama, İçerik Pazarlama Enstitüsü tarafından ‘açıkça tanımlanmış bir hedef grubu çekmek ve bu grubu nihai hedefi kârlı hale getirmek için bu grubu elde tutmak amacıyla değerli, alakalı ve tutarlı içerik oluşturmaya ve dağıtmaya odaklanan stratejik bir pazar yaklaşımı’ olarak tanımlanmaktadır. müşteri tutumu’.

İçerik Pazarlaması genellikle nispeten yeni internet şirketleri ve stratejileriyle bağlantılıdır ama aslında yüzlerce yıl önce ortaya çıkmıştır. Örneğin Benjamin Franklin, matbaasını tanıtmak amacıyla 18. yüzyılda yıllık almanaklar yayınladı. Amerikan tarım makineleri üreticisi John Deere, 1895 yılında The Furrow dergisini çıkarmaya başladı. Günümüzde bu 40 ülkede yayınlanıyor.

(Potansiyel) müşteriler veya ziyaretçiler aracılığıyla kategorize edilen içerik bu yüzden tam olarak satılan veya sağlananla yakından bağlantılıdır. Basitçe ifade etmek gerekirse içerik pazarlaması şirketi tanımanın, bir güven ilişkisi kurmanın ve ardından bir iş ilişkisi kurmanın bir yoludur. İşletme ve tüketici arasında bilgilendirici bir köprü görevi görür ve bu yüzden güçlü müşteri ilişkileri kurmaya ve sürdürmeye odaklanan tüm iş stratejilerinin bir parçası olmalıdır.

Dönüşüm Oranları ve İçerik Pazarlama

Örneğin, tüketicilerin internette şirket hakkında olumlu şeyler paylaşması önemli olsa da, pazarlamacılar elbette satışlarla ilgileniyorlar. Tüketicinin davranışını etkilemeye çalışıyorlar ve içerik pazarlaması bu süreçte giderek daha büyük bir rol oynuyor. Bir online mağazanın ayda 100.000 ziyaretçisi olabilir ama yalnızca 15 ürün satılırsa pazarlama stratejisi çok etkili olmaz. Bu durum pazarlama dünyasında çok önemli olan bir istatistiktir. Dönüşüm oranı, pazarlama materyallerinin etkinliği hakkında çok bilgi verir ve siparişlerin veya satın alınan hizmetlerin sayısının ziyaretçi sayısına bölünmesiyle hesaplanabilir. Bu amaçla dönüşüm iyileştiriciler kullanılır.

Bununla birlikte içerik pazarlaması yalnızca dönüşüm oranlarına odaklanmamalıdır. Bu iki pazarlama aracı birbiri üzerinde ters etki yaratabilir. En iyi, karşılığında bir şey beklenmeden tüketiciye değer sunulduğunda işe yarar.

İçerik tüketiciyi cezbettikten ve bir ilişki kurulduktan sonra, ilişki daha yüksek seviyeye taşınabilir. Bu durum premium veya ücretli içerik sunmak veya tüketiciye ilgili bir haber bültenine abone olma seçeneği vermek anlamına gelebilir. Tüketiciden ilgili bir satın alma işlemi yapması da istenebilir. Bu sözde harekete geçirici mesajların, bunun tüketici için gerçekten yararlı olduğunu gösterecek şekilde sunulması ve yalnızca istediği zaman önemlidir.

Dijital İçerik Pazarlama ve Değer Yaratma

Daha önce içerik pazarlaması çoğunlukla fiziksel içerikle ilgiliyken, İnternet ve sosyal medyanın tanıtılmasından bu yana, artık daha farklı içerik türleriyle daha geniş bir kitleye ulaşmak için daha fazla olanak var. Dijital içerik pazarlaması, tüketicinin istek ve ihtiyaçlarını tespit etmek, tahmin etmek ve karşılamak için çeşitli elektronik kanallar üzerinden yapılmaktadır. Tüketicileri kazanmak ve elde tutmak için içerik pazarlaması kuruluşlar tarafından tutarlı bir şekilde uygulanmalıdır. Bu durum aylık bir bültende veya bir kullanıcının bir şirketin hizmetleri veya faaliyetleriyle ilgili güncellemelere abone olabileceği bir hizmette gösterilir.

İçerik pazarlaması, eğitim makaleleri, filmler, diğer elektronik hizmetler ve eğlence gibi konuları kapsar ve tüketicilere başka hiçbir yerde bulamayacakları bir şey sunulduğunda en iyi sonucu verir. Etkili içerik pazarlama türlerinin örnekleri şunları içerir:

Bloglar ve Makaleler

Bloglar ve makaleler, özellikle nispeten küçük şirketler için en popüler içerik pazarlama biçimlerinden ikisidir. Bunun temel nedeni, şirket ile ilgili içerik online olarak yayınlandığında bir şirketin bulunabilirliğinin hızla artmasıdır. Buna Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) denir. Forbes bunu araştırdı ve bloglu web sitelerinin, bu tekniği kullanmayan sitelere göre sayfaların %400’ünden fazlasını dizine eklediğine karar verdi. SEO’nun iyileştirilmesi, diğer içerik pazarlama türleri için de geçerlidir.

Videolar

Tüketiciler her zamankinden daha fazla video izliyor. Online olarak kullanılan tüm verilerin üçte biri video akışına harcanmaktadır. Bu durum videolar aracılığıyla pazarlamayı inanılmaz derecede etkili hale getirir. Popüler sosyal medya hizmetleri Instagram ve Snapchat, şirketler için çalışan etkileyiciler tarafından zaten sıklıkla kullanılmaktadır. Videolar, tüketiciye şirketin sattığı veya sunduğu ürün veya hizmet hakkında bir şeyler öğretmek için de kullanılır.

İnfografikler

Tüketiciler için infografikler yaparak ve yayınlayarak değer yaratımı da sağlanır. Bir infografiğin görsel olarak çekici formatı, tüketicinin istatistikleri daha iyi yorumlamasına veya onlara bir şeyin neden değerli olduğu ve bir şeyin nasıl çalıştığı konusunda bir fikir vermesine yardımcı olur.

E-kitaplar

E-kitaplar aynı zamanda tüketici için çok fazla değer yaratan etkili bir içerik pazarlama yöntemidir. Bu yararlı bir değerle ilgilidir. Bu yüzden e-kitap 10 sayfalık bir reklam olmamalıdır. Popüler bir örnek, dünyayı gezerken nasıl para kazandıklarını açıklayan dijital göçebeler tarafından yazılan e-kitaplarla ilgilidir. E-kitaplar genellikle kullanıcı hakkında bilgi karşılığında indirilebilir.

Sosyal Medya Gönderileri

Sosyal medya, birçok etkili pazarlama stratejisinin önemli bir parçasıdır. Şirketler hedef kitlelerine ve yeni kitlelerine ulaşmak için bu medyayı kullanır. Bu durum ilişkileri, içerik pazarlamasının özünü korur ve yeni ürün veya hizmetlerin tanıtıldığı anlamına gelir.

İçerik Pazarlaması ve Geleneksel Reklamcılık

Geleneksel reklamlar hala en sık kullanılan pazarlama biçimidir. Pazarlamacılar bunu tüketicilere istedikleri yerde ve zamanda ulaşmak için kullanır. Gazetelerde, dergilerde, reklam panolarında, radyoda, TV’de, e-postalarda vb. kullanılır. İçerik pazarlamasının temel farkı, geleneksel reklamların mesajlarla ilgilenip ilgilenmediklerine bakılmaksızın çok sayıda insana gönderilmesidir. İçerik pazarlaması, potansiyel müşterileri bilgilendirmek veya eğlendirmek için değerli içerik oluşturmakla ilgilidir. Birçok pazarlamacı, içerik pazarlamasının bir kereye mahsus satın almak yerine müşteri ilişkilerine yatırım yaptığı için etkili ve dayanıklı olduğunu düşünüyor.

İçerik pazarlaması, geleneksel reklamcılığın kesintiye uğradığı durumlarda izin verir. Geleneksel reklamlar, örneğin, kullanıcının TV izlerken veya internette gezinirken aktivitesini kesintiye uğratır. Pop-up’lar, sosyal medyadaki reklamlar, web siteleri ve videolardan önce görünür hale gelirler.

Geleneksel reklamlar genellikle yalnızca şirketin sattığı ürün veya hizmet hakkında bilgi içerir. Tartışıldığı gibi, içerik pazarlaması, karşılığında hiçbir şey istemeden değer yaratma ve güçlü müşteri ilişkileri sürdürme etrafında döner.

İçerik pazarlaması yoluyla şirketler, daha sonraki bir tarihte müşteri davranışını teşvik etmek amacıyla ücretsiz değer sunarak kitlelerini kazanmaya çalışır. Bununla birlikte geleneksel reklamcılar, mesajlarını iletmek için mevcut bir kitleyle medya platformlarına para öderler. Televizyonda veya radyoda yayın süresi satın alıyor, reklam panoları kiralıyor veya e-posta gönderiyorlar.

Başka bir stratejiyi kullanıp kullanmama seçimi genellikle maliyetlere bağlıdır. Her iki yöntemin maliyetlerine ilişkin çeşitli analizler yapılmış olmasına rağmen, Forbes içerik pazarlamasının geliştirmede %62 daha pahalı olduğunu ama 3 kat daha fazla müşteri adayı sağladığını ve bu yüzden önemli ölçüde daha ucuz olduğunu bildirdi. Bununla birlikte içerik pazarlaması şirketin vizyonu ve ürün veya hizmet kataloğu ile uyumlu olmalıdır.

Ne düşünüyorsunuz?

İçerik pazarlamasının açıklamasını tanıyor musunuz? Haber bültenleri veya dergiler aracılığıyla düzenli olarak güncellemeler alıyor musunuz? İçerik pazarlamasının belirli şirketler için diğerlerinden daha etkili olduğunu düşünüyor musunuz? Herhangi bir ipucunuz veya ek yorumunuz var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Rowley, J. (2008). Dijital içerik pazarlamasını anlamak. Pazarlama yönetimi dergisi, 24 (5-6), 517-540.
  • Lieb, R. (2012). İçerik pazarlaması: bir yayıncı gibi düşünün – içeriği online ve sosyal medyada pazarlamak için nasıl kullanılır. Que Yayıncılık.
    • Share:

    Leave Your Comment