Advanced
Search
  1. Home
  2. Hizmetkar Liderlik Nedir?

Hizmetkar Liderlik Nedir?

  • 31 Ocak 2021
  • 0 Likes
  • 302 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Robert Greenleaf tarafından pratik bir şekilde geliştirilen Hizmetkar Liderliğin temellerini anlatıyor. Okuduktan sonra bu güçlü liderlik felsefesinin temellerini anlayacaksınız.

Hizmetkar Liderlik nedir?

The Servant as Leader adlı 1970 tarihli makalesinde, “hizmetkâr liderlik” terimini ve tanımını ilk ortaya atan Robert Greenleaf’ti.

Hizmetkâr Liderlikte, takım en önemlisidir ve onu yöneticinin kendisi takip eder. Hizmetkâr lider, ekibinin ihtiyaçlarına odaklanır ve kendi ihtiyaçlarını ikinci sıraya koyar. Bu durum personele yaklaşmanın empatik bir yoludur. Hizmetkâr lider, çalışanlarına sadece görevlerini doğru bir şekilde yerine getirmeleri için değil, aynı zamanda kişisel hedeflerine ulaşmaları için de ihtiyaç duydukları desteği sağlar. Bu durum çalışanların karar alma, daha güçlü ilişkiler kurma ve karşılıklı güveni geliştirme konusunda daha yüksek düzeyde bağlılık sağlamasına yol açar.

Performansı iyileştirmek

Hizmetkar Liderliğin amacı, çalışanın ihtiyaçlarını tam olarak anlamak, buna cevap vermek ve böylece bir yönetici olarak daha etkin hareket etmektir. Daha az performans gösteren çalışanlar hak ettikleri ilgiyi görürler. Karşılıklı olarak, çalışan kendini nasıl geliştirebileceğini anlayabilir. Hizmetkâr Liderlik aynı zamanda çalışanı motive eder ve onları yenilenmeye ve yeniliğe açık hale getirir ve başarısız olmaktan veya hata yapmaktan korkmaz. Yönetici hem bireysel çalışanlarını hem de tüm ekibi destekler. Kendilerini daha da geliştirmelerine ve becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak onun görevidir.

Hizmetkar Liderliği sayesinde yönetici, bir durumu diğerinin perspektifinden görme yeteneği kazanır. Verdiği her karar, ekibin çıkarına olacaktır. Bunu yaparken, yönetici tabii ki (departman) hedeflerine ulaşmak için gerekli olan araçlarına ve bilgisine sahip olmalı ve paylaşmalıdır.

Hizmetkar Liderlik Yaklaşımı: 10 özellik

Hizmetkar lider rolünün yönetici tarafından yerine getirilmesi on özellik ile mümkündür. Fakat yönetici kendisi yerine çalışanlarına öncelik verdiğinde, farklı beceriler üzerinde çalışabilecektir. Aşağıda on özelliğin bir listesi bulunmaktadır.

1. Dinleme

Doğru dinleme ile bir yönetici başkalarını daha iyi anlayabilir. Bir çalışanın ne dediğini anlaması onun için daha kolay olacaktır.

Bir yönetici, sözlü olmayan iletişimlerini göz önünde bulundurarak ve onları engellemeyerek onlara tam dikkat vererek, çalışanlarını doğru bir şekilde anlayabilir ve uygun şekilde yanıt verebilir.

2. Empati

Başkasının durumuyla empati kurma yeteneği empatinin temelidir. Bu durum bir yöneticinin çalışanlarının niyetini anlamasını sağlar. Her durum farklıdır. Bu yüzden kişinin kişisel vizyonunu bir kenara bırakıp başkalarının görüş ve görüşlerine açık olması olumludur.

3. Sağlık

Bu özellik, çalışanların duygusal sağlığı ile ilgilidir. Onları hem zihinsel hem de fiziksel olarak destekleyerek, çalışanlar sağlıklı kalacaktır. Bir yönetici bunu öncelikle çalışanların işlerini etkin ve verimli bir şekilde yürütebilmeleri için yeterli bilgi, destek ve kaynaklara sahip olmasını sağlayarak başarabilir. Ek olarak sağlıklı bir iş yeri ve çeşitli görevler önemlidir. Çalışanlarla yapılan görüşmelerde yönetici, bu belirli alandaki ihtiyaçların neler olduğunu anlayabilir.

4. Öz farkındalık

Bir yönetici, kendisini eleştirel bir şekilde değerlendirme ve davranışının çalışanlarını nasıl etkilediğini anlama becerisine sahip olmalıdır. Değerleri nelerdir ve bunları nasıl ifade eder? Bir yönetici, bu yönlerin farkında olarak güçlü ve zayıf yönlerini öğrenebilir. Bir yönetici, kendi duygularını doğru bir şekilde anlayarak ve kontrol ederek, hem kendisinin hem de başkalarının davranışlarını olumlu yönde etkileyebilir.

5. Mahkumiyet

Katı bir otoriteden ziyade ikna, çalışanları teşvik etmenin çok daha etkili bir yoludur. Düzgün bir şekilde iletişim kurarak, varis ekibinin neden belirli kararların alındığını anlamasını sağlayabilirler. Bu durum çalışanlardan açıklığa ve artan desteğe yol açar.

6. Vizyon ve Odaklanma

Seviyesi ne olursa olsun her yönetici, şirketin misyonunu ve stratejisini departman hedeflerine dönüştürme görevine sahiptir. Bu konuları çalışanlarla açık bir şekilde tartışarak ve onları departman hedeflerini yansıtan görevler bölümüne dahil ederek, daha motive olacaklar ve daha yakın işbirliği yapacaklar. Tüm çalışanlar büyük resmi ve neden belirli kararların alındığını anlamalıdır.

7. Öngörü

Kimse geleceğin ne getireceğini bilmiyor ama bir yönetici olarak hazırlıklı olmak her zaman iyi bir şeydir. Doğru bir şekilde hazırlanabilmek için, iç güçlü ve zayıf yönleri ve dış zorlukları ve tehditleri (SWOT Analizi) incelemek akıllıca olacaktır. Bir yönetici sezgisine güvenebilir ama konuları ekiple tartışmanız ve şirketin genel vizyonu hakkındaki görüşlerini dinlemeniz de önerilir.

8. Şekilbaşı

Her yönetici, ekibinin çalışmasından sorumludur. Doğru örneği oluşturarak ve organizasyonun değerlerini göstererek, çalışanlar kendilerinden ne beklendiğini anlayacaklardır. Bir yönetici güven inşa etmelidir, böylece çalışanlar onu kuruluşun figürü olarak görsün ve davranışlarını uyarlamaya istekli olsun.

9. Çalışanların büyümesi

Bir yönetici, çalışanlarına kendini adamalı ve onların kişisel ve mesleki gelişimlerini teşvik etmelidir. Bir yönetici, her çalışanın eğitim ve gelişim ihtiyaçlarını dikkatlice belirleyerek buna göre hareket edebilir. Geliştirilmiş beceriler ile çalışanlar işlerini daha etkili bir şekilde yapabilecek ve daha fazla sorumluluk alabilecek.

10. Takım ruhu

Sadece iyi işleyen bir ekip kuruma olumlu bir katkı sağlayabilir. Takımın farklı şekillerde birbiriyle temasa geçmesini sağlayan yaklaşımlar bulmak yöneticinin görevidir. Örneğin bunlar, ekip öğle yemekleri gibi sosyal etkinlikleri veya personelin birbirlerine gayri resmi olarak yaklaşabileceği hoş çalışma ortamlarını içerebilir. Yöneticiler, çalışanları teşvik ederek ekip ruhunun daha da geliştirilmesine katkıda bulunabilir.

Hizmetçi Liderliğin Dezavantajları

Hizmetkar Liderlik, özellikle uzun vadede karşılığını veren ve organizasyonu olumlu yönde etkileyen bir kavramdır. Çalışanlarına saygı duyan yöneticiler, karşılığında genellikle daha iyi performanslar alırlar.

Fakat ekibin olduğu gibi oldukça bağımsız olması ve çalışanların kendine güvenmesi gerektiği unutulmamalıdır. Hizmetkar Liderlik, (son derece) deneyimsiz çalışanlardan oluşan ekiplerle çalışmaz. Bunun nedeni henüz kendi sorumluluklarını üstlenemiyorlar.

Hizmetkâr Liderlik, bürokrasi gibi kurallara ve gereksinimlere bağlı organizasyonlarda daha az etkilidir. Bu tür organizasyonlarda standart prosedürlerden çok fazla sapılamaz ve kararların tamamı üst yönetim veya yönetim kurulu tarafından alınır. Sonuç olarak bu, çalışanların söz sahibi olmasını imkansız hale getirir.

Ne düşünüyorsunuz?

Hizmetkar Liderlik günümüzün modern yönetim ortamında uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? Hizmetkar Liderlikle ilgili başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Greenleaf, RK ve Spears, LC (2002). Hizmetkâr liderlik: Meşru gücün ve büyüklüğün doğasına bir yolculuk. Paulist Press.
  • Gregory Stone, A., Russell, RF ve Patterson, K. (2004). Dönüşümcü liderliğe karşı hizmetkâr liderlik: Lider odak noktasında bir farklılık. Liderlik ve Organizasyon Geliştirme Dergisi, 25 (4), 349-361.
  • Mızraklar, LC (1998). Liderliğe ilişkin içgörüler: Hizmet, idare, ruh ve hizmetkâr liderlik. John Wiley&Sons.
    • Share:

    Leave Your Comment