Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. İletişim Yetenekleri
  3. Helisel İletişim Modeli Nedir?
Helisel İletişim Modeli
 Nedir?

Helisel İletişim Modeli Nedir?

  • 2 March 2021
  • 264 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, Helisel İletişim Modelinin pratik bir açıklamasını sunmaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü iletişim aracının temellerini anlayacaksınız.

Helisel İletişim Modeli nedir?

Helisel İletişim Modeli veya Dansın Helix Modeli, iletişimin bir sarmal aracılığıyla açıklandığı bir iletişim modelidir. Helisel İletişim Modeli hem doğrusal hem de daireseldir ve yalnızca doğrusal modellerin veya Artistoteles iletişim modeli veya Berlo’nun SBSW modeli gibi döngüselliğe dayalı modellerin aksine durur.

Modelin yaratıcısı Frank Dance, iletişim sorunlarının rolünü vurguladı. Bunun için helezon şeklini kullandı. Bu şekil, iletişim sürecini tanımlar ve iletişimi spiral şekilli bir model olarak görselleştirir. Bu yaklaşım aynı zamanda iletişim modelinin evrimsel yönünü de güçlü bir şekilde vurgulamaktadır.

Model 1967’de Dance tarafından önerildi. Modele Dance’s Helix Modeli adını verdi. Bir sarmal, üç boyutlu bir şekle sahip bir nesnedir ve örneğin, bir silindir veya koninin etrafına bir halat sarılarak oluşturulabilir; bir vida dişinin şekli aşağı yukarı.

Helix

Bir sarmal, doğumdan şimdiki ana kadar bir insan süreci olarak iletişimin evrimiyle karşılaştırılır. Silindirik veya konik şekil, geniş bir perspektiften görülebildiği için iletişimin evrimsel olduğunu gösterir. Bu perspektifte, bir kişinin hayatında 1. günden belirli bir zamana kadar gerçekleşen tüm faaliyetler dikkate alınır. Bu faaliyetler iletişim sürecini etkiler ve bir kişinin iletişim alanını oluşturur. Helisel İletişim Modeli, bu etkinlikleri biriktirip görselleştirir ve geçmişten gelen etkinliklerin etkilerini gösterir.

Bir insan yaşamında iletişimin evrimi

Helisel İletişim Modelinde zaman önemli bir faktördür. Özellikle süreklilik kavramı ve sosyal etkileşim, iletişimin gelişiminde büyük rol oynar. Sonuçta, iletişim dinamik bir süreç olarak kabul edilir ve daha fazla deneyim kazandıkça ve kişinin kelime bilgisi arttıkça zamanla veya yaşla birlikte ilerler.

Resimde gösterildiği gibi, sarmalın altındaki iplik küçüktür ve zaman ve iletişim ilerledikçe büyür. Bunun nedeniyse başlangıçta insanların kendileri hakkında çok az bilgi paylaşmasıdır.

Günlük iletişimde de benzer bir etki görülebilir. İlk kez tanıştıktan sonra, iki kişi birbirleri hakkında çok az şey bilirler ama diğeri hakkında daha fazla şey öğrenmeye başladıkça, iletişim gelişir ve daha açık hale gelir. Bir süre sonra, bir kişinin hem geçmiş hem de şimdiki faaliyetleri dikkate alınır.

Sarmal sabit bir şekilde büyür ve yavaşça yukarı doğru hareket eder ve alt davranış düzeylerini geride bırakır. İnsanlar yaşlandıkça ve daha büyük bir kelime dağarcığı kazandıkça, daha fazla iletişim kurarlar ve böylece vida dişi daha da büyür. Helisel İletişim Modeline göre, iletişim sürekli ve normalde tekrar etmeyen bir süreçtir. Genişlemeye devam ediyor ve her aktivite iletişimin gelişimini etkiliyor.

Helisel İletişim Modelinin pratik örneği

Frank Dance’ın iletişim modeli, bir kişinin iletişiminin doğumda başladığını ve yaşam ilerledikçe devam ettiğini varsayar. İletişim genellikle ileriye doğru hareket eder ama geri gitme durumları da vardır. Bunun nedeni geçmişten gelen hatıraların ve izlenimlerin de bugünü etkilemesidir. İletişimdeki hatalar genellikle bir kişiye gelecekteki etkili iletişimi sağlamak için neyin değiştirilmesi gerektiğini öğretir.

Bu model için yaygın bir örnek, bir bebeğin doğar doğmaz ağlamaya başlamasıdır. Ağlamak iletişimin ilk ve tek şeklidir. Dolayısıyla bu an, bebeğin sağlık durumunun iyi olup olmadığını belirlemenin önemli bir yoludur. Bebek ağlamazsa, hemşire genellikle ona iletişim kurmaya başlaması ve herkesin sağlıklı olduğunu bildirmesi için bir teşvik verir.

Doğumdan hemen sonraki zamanda bebek yemek istediğini veya bakıma ihtiyacı olduğunu belirtmek için ağlar. Zamanla çocuk ilk kelimelerini öğrenir. İlk başta çocuk belirli bir dili veya dilleri öğrenir ve aynı dili konuşan insanlarla iletişim kurar. Edinilen tüm bilgiler ve pratikte nasıl uygulandığı geçmiş deneyimlerle bağlantılıdır. Çocuk büyüdükçe iletişim daha karmaşık hale gelir. Örneğin, belirli yüz ifadelerini veya belirli görüşleri öğrenirler.

Örnekte, alttaki sarmalın küçük dairesi, ağlamanın tek iletişim biçimi olduğunu gösterir. Bir kez daha iletişim olanakları elde edildiğinde, vida dişi giderek genişler.

Helisel İletişim Modelinin artıları ve eksileri

Helisel İletişim Modeli, nispeten yeni bir iletişim modelidir ve aslında taraftarlardan daha fazla eleştirmeni vardır. Modelin artıları ve eksileri aşağıda açıklanmıştır.

Helisel İletişim Modelinin Artıları

  • Model, bir gönderen ve alıcının olduğunu varsayar. Bu durum onu geleneksel iletişim kuramlarına benzerlik gösteren iki yönlü bir model yapar.
  • Model, zeka, diller, geçmişten gelen deneyimler gibi önemli yönleri içerir.
  • Model nispeten basittir.

Helisel İletişim Modelinin Eksileri

Model o kadar basit ki, sınırlı sayıda değişken nedeniyle eleştirmenleri ona aslında bir model demiyor.

  • Model test edilemez ve çok soyuttur.
  • Model organize edilmemiştir.
  • Değişkenler ayrı ayrı tanımlanamaz.
  • İletişim söz konusu olduğunda süreklilik zorunlu olarak uygulanabilir değildir.
  • İletişimin amacı her zaman büyüme değildir.

Konu Özeti

Frank Dance, Helical Model of Communication’ı 1967’de yayınladı. Bu modeli kullanarak, iletişimdeki aksaklıkların ve sorunların rolünü vurguladı. Modelde iletişim, bir kişinin doğumundan günümüze kadar olan sarmal bir süreç olarak temsil edilir. Sınırlı iletişim araçları nedeniyle doğumda sarmal küçüktür. Bir bebek ağlayarak ve dil yoluyla iletişim kurmaya başladığında spiral genişler. Geçmiş deneyimler, gelecekte iletişimin oluşma şeklini etkiler.

Model nispeten yenidir ama önemine rağmen birçok eleştirmen tarafından reddedilir. Modelin tanımlanabilir değişkenleri çok azdır veya hiç yoktur. Yaratıcısının iletişimin büyümeye yönelik sürekli bir süreç olduğu görüşü de sorgulanmıştır.

Ne düşünüyorsunuz?

Helisel İletişim Modelinin açıklamasını tanıyor musunuz? Diğer iletişim teorileriyle benzerlikler görüyor musunuz veya model hakkında kendi çekinceleriniz var mı? Yukarıda açıklanan modele ne ölçüde katılıyorsunuz? Herhangi bir ipucunuz veya ek yorumunuz var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Dans, FE (1967). Sarmal bir iletişim modeli. İnsan İletişim Teorisi, New York, NY: Holt, Rinehart ve Winston.
  • Dans, FE (1967). Sarmal bir iletişim modeli. İnsan İletişim Kuramı.
  • McQuail, D. ve Windahl, S. (2015). Kitle iletişim çalışmaları için iletişim modelleri. Routledge.
  • Kurtz, SM (2002). Doktor-hasta iletişimi: ilkeler ve uygulamalar. Kanada Nörolojik Bilimler Dergisi, 29 (S2), S23-S29.
  • Sereno, KK ve Mortensen, CD (1970). İletişim teorisinin temelleri.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın