Advanced
Search
  1. Home
  2. Görev Beyanı Nedir?

Görev Beyanı Nedir?

  • 31 Ocak 2021
  • 0 Likes
  • 235 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, misyon beyanının pratik bir açıklamasını sağlar. Okuduktan sonra bu güçlü strateji aracının temellerini anlayacaksınız.

Misyon beyanı nedir?

Misyon beyanı, bir kuruluşun neden var olduğu, kuruluşun genel amacının ne olduğu ve onu rakiplerinden neyin ayırdığının kısa bir açıklamasıdır. Çalışanlara, müşterilere, tedarikçilere ve diğer paydaşlara bir misyon iletilir. Misyon ayrıca çalışanlar arasında belirli bir kimlik duygusu yaratır ve çalışanları ortak iş hedeflerine birlikte ulaşmak için yenilikçi yollar bulmaya teşvik eder.

Fred David, ‘Stratejik Yönetim: Kavramlar ve Vakalar’ adlı kitabında, tüm misyonun bir kuruluşun yeteneklerini, müşteri odaklılığını ve faaliyetlerini geniş bir şekilde tanımladığını açıklar.

Misyon, genellikle bir iş planının parçasıdır. Sürekli ve devam eden bir yapıya sahip oldukları için, kuruluşlar genellikle misyon beyanlarını değiştirmezler.

Bir misyon beyanı neden önemlidir?

Bir şirketin iyi bir misyona sahip olmasının birkaç nedeni vardır. En önemli neden, organizasyon içindeki herkesin aynı sayfada olmasını sağlamaktır. Ek olarak aynı zamanda etkili planlama için bir temel oluşturur. Misyon ifadesinin tanımı genellikle bir grup çabasının sonucudur. Misyon ifadesini yakalamak da değerli bir ekip oluşturma etkinliği olarak kabul edilir.

Dahası, misyon beyanı şirketin dış dünyaya dönük yüzünün bir parçasıdır; pazarlama. Örneğin, birçok şirket misyon beyanını web sitelerinin bilgi sayfasına koyar ve hatta bazen şirketin misyonu pazarlama stratejilerinin çekirdeği haline gelir.

Bir misyon beyanına neler dahil edilmelidir?

Strateji ve yönetim profesörü Chris Bart’a göre, iyi bir ticari misyon üç temel bileşenden oluşur. Bunlar:

1. Kilit Pazar

Şirketin hedef kitlesi nelerden oluşur.

2. Katkı

Şirketin tüketicilere sunduğu ürün veya hizmeti.

3. Ayrım

Bu ürün veya hizmetin neden benzersiz olduğu ve neden genel halkın onu satın almaktan diğerlerinden daha iyi olduğu.

Bir misyon ve vizyon arasındaki fark nedir?

Bir şirketin misyonu ve vizyonu arasındaki fark konusunda genellikle kafa karışıklığı vardır. Yine de bunların ikisi de iki farklı kavramdır. Bir vizyon beyanı esas olarak geleceğe ve bir organizasyonun nihayetinde neyi başarmak istediğine odaklanır. Öte yandan bir misyon, bir kuruluşun bunu başarmak için şu anda ne yaptığına odaklanır. Her iki kavram da organizasyonel hedeflere ulaşmak için çok önemlidir.

Görev örnekleri

  • Disney: Dünyanın her yerinden insanları benzersiz hikaye anlatımının gücüyle eğlendirmek, bilgilendirmek ve ilham vermek, ikonik markaları, yaratıcı beyinleri ve bizim dünyamızı dünyanın önde gelen eğlence şirketi yapan yenilikçi teknolojileri yansıtan.
  • Facebook: Facebook’ta arkadaşlarınızla ve çevrenizdeki dünyayla bağlantı kurun.
  • LinkedIn: Küresel işgücünün her üyesi için ekonomik fırsat yaratın.
  • Tesla: Dünyanın sürdürülebilir enerjiye geçişini hızlandırmak.
  • Google: Dünyanın bilgilerini düzenlemek ve evrensel olarak erişilebilir ve kullanışlı hale getirmek için

Vizyon ifadesi örnekleri

  • Patagonia: “En iyi ürünü üretin, gereksiz zarara neden olmayın, çevre krizine çözüm üretmek için işinizi kullanın ve uygulayın.”
  • McDonald’s: “En iyi hızlı servis restoran deneyimi olmak. Olağanüstü kalite, hizmet, temizlik ve değer sağlamanın en iyi yolu olmak, böylece her restorandaki her müşteriyi gülümsetmek.”

İyi bir görevi üç adımda nasıl yazarım?

Bir misyon, bir şirketin ne yaptığı ve bunu nasıl ve neden yaptığının birleşik bir açıklaması olarak düşünülmeli ve bir şirketin temel değerlerini yansıtacak şekilde ifade edilmelidir. Doğru kelimeleri açık ve öz bir şekilde bir araya getirmek oldukça zor olabilir. Aşağıdaki üç adım, kendi misyon ifadenizi nasıl yazabileceğinizi basit bir şekilde açıklamaktadır.

1. Adım Şirketinizin ne yaptığını açıklayın

Şirketinizin tam olarak ne yaptığını açıklayarak başlayın. Şirketin ne ürettiği konusunda doğrudan noktaya geldiğinizden emin olun. Şirketin ana faaliyetinin temelini alın ve gereksiz bilgiler eklemeyin. Sonraki adımlar, bir şirketin faaliyetlerinin nasıl ve neden olduğunu ele alacaktır. Aşağıda, kuruluşların temel hedeflerine ilişkin bazı örnekler verilmiştir:

  • Marangozluk satmak
  • Sebze yetiştirmek
  • Telefon uygulamaları geliştirme
  • Giysi tasarlama
  • Finansal tavsiye sağlamak

2. Adım. Şirketinizin bunu tam olarak nasıl yaptığını düşünün

Şirketin yaptığı şeyi nasıl yaptığını kısaca açıklayın. Bu zor bir kısımdır çünkü bir şirketin fiziksel aktivitelerinin neleri içerdiğine dair ayrıntılı bir açıklama sunmaya gerek yoktur. Bunun yerine, bir şirketin genel olarak nasıl çalıştığına dair bir açıklama oluşturulmalıdır. Bu durum bir organizasyonun bir veya daha fazla temel değerine çevrilir.

Temel değerleri düşünmek ve bunları listelemek için yeterince zaman ayırın. Kuruluşlar için kullanılabilecek bazı örnek değerler şunları içerir:

  • Üstün kaliteli ürün üretimi
  • Çevrenin korunması
  • Yeniliğin teşvik edilmesi
  • Sürdürülebilir gelişme

İyi bir göreve uyan değerleri seçin. En fazla iki temel değere odaklanın.

3. Adım. Şirketinizin bunu neden yaptığını düşünün

Misyonun bu bölümü bir şirketin arkasındaki tutkuyu anlatıyor. Şunun gibi soruları yanıtlayın: Şirketim yaptığı şeyi neden yapıyor? Neden bu çalışmanın önemli olduğunu düşünüyoruz? Bazı insanlar için, işe neden başladıklarını düşünmek yardımcı olur.

Bizler araç gereçleriz ve basitleştirilmiş yönetim teorilerini ve yöntemlerini dünya çapında ilgilenen herkese sunar ve teşvik ederiz. Ziyaretçilerimiz öğrenciler, yöneticiler ve profesyonellerdir ve içeriği paylaşarak onlara pratik bir şekilde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bilgiyi paylaşarak, ziyaretçilerin mirası inşa etmelerine, araştırmaları teşvik etmelerine ve yenilikçilere bir platform sağlamalarına yardımcı olduğumuza inanıyoruz’.

Görev yazmak için ipuçları

Etkili bir görev yazmak birçok kişi için zor görünmektedir ama işte iyi bir görev bildirimi yazmak için bazı ipuçları. Aşağıdaki yapılması ve yapılmaması gerekenleri düşünün.

Basit Aptal Olsun (KISS)

Şirketinizin misyonunu birkaç cümleyle özetleyin. Uzun bir makale yazmayın. Böyle bir marka oluşturma aracının amacı bu değil. Misyon markaya bağlı olmalı ve bu yüzden akılda kalıcı olmalıdır. Hiç kimse uzun cümleleri ve hatta açıklamalı paragrafları hatırlamaz. Basit Aptal Olsun!

Uzun vadeli düşünün

Misyon hazırlamak, kendi şirketinizin geleceğine yapılan bir yatırımdır. Bu yüzden kuruluşunuzun uzun vadeli hedeflerini göz önünde bulundurmalı ve bunları misyon bildirimine yansıtmalısınız. Misyon açıklamasını çok kısıtlayıcı yapmayın.

Çalışanları dahil edin

Bir misyon ifadesinin yararlılığı aynı zamanda çalışanlara da aittir. Fikirlerini sorun ve bir şeyleri değiştirmekten korkmayın. İşler her zaman değişiyor ve bir misyon beyanı bir şirkete uymuyorsa veya uymuyorsa, yeni bir açıklama zamanı gelmiş olmalıdır.

Bir misyon ifadesinin gerçekte ne kadar değeri vardır?

Birçok yönetici, bir şirketin misyonunun, vizyonunun ve değerlerinin, çoğu çalışanın işlerini yerine getirme şekli üzerinde yalnızca sınırlı bir etkiye sahip olduğu konusunda hemfikir olacaktır. Len Sherman tarafından yazılan bir Forbes makalesinde, yöneticilerin kuruluşlarının misyon beyanı hakkında ne düşündüklerini kuşkuyla ifade ediyor. Bu yöneticilerin çoğu şirketin bir misyon beyanı olduğunu bile bilmiyor ve diğerleri bunun hakkında çok az şey biliyor.

Bunun nedeniyse örgütsel hedeflere ve bir organizasyonun temeline odaklanmanın hızla unutulmasıdır. Yöneticiler ve liderler her gün birçok farklı çıkarla, hissedarlardan, müşterilerden, topluluklardan ve hatta doğal güçlerden gelen farklı taleplerle karşı karşıya kalıyor. Bu durumda, bir şirketin temel ilkelerine odaklanmak yerine, günlük işlerin içinde sıkışıp kalmak kolaydır.

Yukarıda bahsedilen Forbes makalesinde bahsedilen bir örnek, Kereste Tasfiye Memurlarıdır. Sektördeki başka hiçbir şirketin yapamadığı en yüksek güvenlik standartlarını karşılamaya odaklanacaklarına söz verdiler. Bununla birlikte 2015 yılında bir televizyon programı, şirketin tehlikeli derecede yüksek seviyelerde bilinen kanserojen ürünler gönderdiğini ortaya çıkardı. Misyon beyanı için çok fazla.

Bunlar elbette uç örneklerdir ama gerçek şu ki, birçok şirket artık kuruluş hedeflerini takip etmiyor. Bunda başarılı olan kuruluşlara bir örnek Amazon’dur. Jeff Bezos dışında hiçbir CEO daha fazla hissedar değeri yaratmaz. Bu durum net iş hedeflerinin ve 300.000’den fazla çalışanın tüm seviyelerinde anlamlı rehberlik sağlayan açıkça iletilmiş bir misyon beyanının sonucudur.

Avantajlar misyon beyanı

İyi bir misyon geliştirmenin ve yaymanın birçok avantajı vardır. Aşağıdakiler hakkında okuyun.

Dümen görevi görür

Misyon beyanları, bir organizasyonun dümeni veya pusulası görevi görür. Bunlar, kuruluşların rekabet ve sorun ormanında gezinmesine yardımcı olur. Bu durum bir misyon beyanının en belirgin faydalarından biridir. Net bir misyon olmadan, bir organizasyon aşağı yukarı amaçsızdır.

Çatışma çözümü

Açıkça formüle edilmiş bir misyon beyanının diğer bir avantajı, yönetim kurulu üyelerinin çatışma zamanlarında misyonu birbirlerine gösterebilmeleridir. Bu zamanlarda, misyon beyanının şirketin neden kurulduğunu yansıttığını ve yönetim kurulundaki herkesin örgütü mevcut (veya başka) seyrinde tutmakla ilgilendiğini birbirlerine açıkça belirtirler.

İletişim araçları

Bir misyon ifadesinin çok önemli bir avantajı daha vardır: bir iletişim aracı olarak hareket eder. Bir şirkette iletişim kurucuları, yönetim ekibi ve çalışanları için çok önemlidir. Misyon beyanı, şirketin istek ve bakış açılarının organizasyonun diğer üyelerine iletilmesidir.

Karar vermede destek

Karar veren yöneticiler ve liderler sürekli olarak zorlu zorluklarla karşı karşıya kalırlar. Bu ekonomik olarak sağlam bir seçim mi? Bu karar tüm paydaşların istek ve ihtiyaçlarını karşılıyor mu? Bunlar çok zor değerlendirmelerdir ve bir misyon beyanı yardımcı olabilir. Etkili yöneticilerin, yönetim görevlerini yerine getirirken kolayca bir yol çizebilecekleri bir çerçeve görevi görür.

Misyon ifadelerinin dezavantajları

Daha önce gördüğümüz gibi, bazı görev ifadeleri çok belirsiz ve hatta değersiz olabilir. Görev ifadelerinin en büyük dezavantajı, tasarım ve uygulamanın yanlış olma olasılığının çok yüksek olmasıdır. Bir misyon ifadesi hızla çok belirsiz, anlamsız veya kafa karıştırıcı hale gelebilir. Diğer dezavantajlar şunları içerir:

Çatışmalar ve tutarsızlıklar

Bir misyon beyanı kusurluysa, misyonun bir kısmı diğeriyle çelişebilir. Bu sonuçta çatışmalara ve tutarlılıklara yol açar.

Gerçekçi olmayan

Bir misyon beyanı hazırlarken iyimserlik veya deneyimsizlik, misyon ifadesini gerçekçi hale getirebilir. Fakat gerçeklik kağıt üzerinde olduğu kadar basit değildir. Genel olarak misyon beyanlarının temel bir zayıflığı, çoğu durumda gerçekçi olmamalarıdır. Fazla iyimser.

Ne düşünüyorsunuz?

Görevin açıklamasına aşina mısınız? Çalıştığınız şirketin misyon beyanına katılıyor musunuz? Bir kuruluşun düzgün işlemesi için misyon ifadelerinin önemli olduğuna inanıyor musunuz? Bir misyon beyanı düşünebilir ve örnek bir şirketi bizimle paylaşabilir misiniz? Başka ipuçlarınız veya ek yorumlarınız var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Bartkus, B., Glassman, M. ve McAfee, B. (2006). Misyon beyanı kalitesi ve finansal performans. Avrupa Yönetim Dergisi, 24 (1), 86-94.
  • David, FR ve David, FR (2003). Misyon ifadenizi yeniden tasarlamanın zamanı geldi. İşletme Stratejisi Dergisi, 24 (1), 11-14.
  • Mullane, JV (2002). Misyon ifadesi stratejik bir araçtır: doğru kullanıldığında. Yönetim kararı.
  • Pearce, JA ve David, F. (1987). Kurumsal misyon beyanları: Alt satır. Academy of Management Perspectives, 1 (2), 109-115.

  • Share:

Leave Your Comment