Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. İletişim Yetenekleri
  3. Geri Bildirim Yöntemleri Nedir?
Geri Bildirim Yöntemleri
 Nedir?

Geri Bildirim Yöntemleri Nedir?

  • 7 January 2021
  • 350 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, Geri Bildirim Yöntemlerinin pratik bir açıklamasını sağlar. Okuduktan sonra iletişim ve kişisel gelişim için bu basit ama güçlü aracın temellerini anlayacaksınız.

Geri Bildirim Yöntemleri nelerdir?

Geri Bildirim Yöntemleri, geri bildirim verme ve alma yollarıdır. Geri bildirim kelimesi, bir kişinin eylemleri ve davranışları ile ilgili yararlı bilgileri veya (yapıcı) eleştiriyi tanımlamak için kullanılır. Geri bildirim, bilgileri gelecekteki eylemleri, performansı ve davranışları ayarlamak ve gerekirse iyileştirmek için kullanabilen başka bir kişiye veya başka bir gruba iletilir.

Geri bildirim, bir ortam bir eyleme veya belirli bir davranışa yanıt verdiğinde gerçekleşir. İş hayatında, iyi performans için geri bildirim gereklidir. Örneğin tüketici geri bildirimi, ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi veya güncellenmesi için bir kılavuzdur. Çalışan performansı geribildirimi, genellikle performans görüşmelerine rehberlik eden şeydir. Performans görüşmelerinde, performansla ilgili bilgi alışverişi hem beklenen performansı hem de sağlanan performansı içerir.

Pek çok profesyonel, geribildirimin iyi ve eğitici bir uygulama olduğu konusunda hemfikirdir. Hemen hemen herkes geri bildirimden önemli ölçüde yararlanabilir. Bir birey, bir grup, bir şirket, bir departman veya bir kuruluş için geçerli olup olmadığı; Herkes daha fazla bilgiye sahip olduğunda daha iyi kararlar verebilir. Çalışanların başkalarıyla iletişim kurmasını ve ilişkileri sürdürmesini sağlar.

Bununla birlikte psikolojide geribildirim yöntemlerinin nadiren yapıcı olduğunu ve neredeyse hiçbir zaman istenen etkiye sahip olmadığını iddia eden çok sayıda araştırmacı ve bilim adamı vardır. Bu makale iş yerinde geri bildirim vermenin lehinde ve aleyhinde farklı argümanları tartışacaktır.

Geri bildirim her yerde

Hem olumsuz hem de olumlu etkili geri bildirim çok yararlıdır ve her zaman mevcuttur. Geri bildirim, önemli kararlar için değerli bir temeldir ve başarılı şirketler tarafından kullanılır çünkü bu şirketler sürekli olarak iyileştirmenin yollarını ararlar. Bu şirketler geri bildirimleri her yönden dinliyor. Müşterilerden, çalışanlardan, tedarikçilerden gelen geri bildirimlerden hissedarlar, devlet kurumları ve kamuoyu gibi paydaşların geri bildirimlerine kadar değişir. En iyi performans gösteren şirketler yalnızca geri bildirimi kabul etme ve işleme konusunda iyi değildir; kasten bunu istiyorlar.

Geri bildirim yöntemleri kuruluşun her yerinde bulunabilir. Örneğin, çalışan anketlerinde, performans incelemesinde, eğitim değerlendirmelerinde vb. kullanılır. Bir yönetici bir kişi, çalışan, satış asistanı veya müşteri ile her konuştuğunda, geri bildirim iletilir. Geri bildirim vermemek temelde imkansızdır.

Müşteri geribildirimi

Müşteri geri bildirim yöntemleriyle, bir hizmet veya ürünle ilgili deneyimlerinden ne kadar memnun veya memnun olmadıklarıyla ilgili bilgiler doğrudan müşteriden gelir. Açıklamalar, şikayetler ve sorular müşteri geri bildirimlerinin bir parçasıdır. Şirketin ürün ve hizmetlerini müşteri istekleri ve ihtiyaçları ile daha uyumlu hale getirmesi için önemli bir kaynaktır. Bu müşteri geri bildirimi farklı şekillerde toplanır. Örneğin, müşteriden şirkete yazılı ve sözlü anketler, online geri bildirim formları, mektuplar, telefon görüşmeleri veya e-postalar var.

Müşteri geri bildirimi, şirket içindeki gelecekteki gelişmeler, müşteri deneyiminin iyileştirilmesi ve genel müşteri memnuniyeti için önemlidir. Şirketler, müşteri sadakatini yüksek tutmak ve destek eylemlerinin sayısını azaltmak için nelerin değiştirilmesi veya iyileştirilmesi gerektiğine dair fikir edinmek için farklı analizler yapar.

Farklı kaynaklardan gelen müşteri geri bildirimlerinin değeri

Tüm geri bildirim biçimlerinin ve kaynaklarının aynı düzeyde dikkat çekme olasılığı oldukça düşüktür. Sadık arkadaşların ve müşterilerin geri bildirimlerinin en değerli olduğu düşünülüyor. Güvendiğimiz kişilerin görüşlerine en çok değer verilir. Otobüsteki bir yabancının görüşü derhal reddedilir. Müşteri geri bildirimleri söz konusu olduğunda işte durum aynı. Bir iş ortamında, müşterinin bir şirketle olan ilişkisi, geri bildirimlerine verilen ağırlık üzerinde büyük etkiye sahiptir. Uzun süredir bir kuruluştan sipariş veren sadık müşteriler, ürün ve hizmetleriyle ilgili çok deneyime sahiptir ve geri bildirimlerini benzersiz bir şekilde değerli kılar.

Bununla birlikte yeni müşterilerden gelen geri bildirimlerin değeri de aynı derecede değerli olabileceği için dikkate alınması önemlidir. Muhtemelen çok fazla içgörülü geribildirime sahiptirler ve genellikle bir ürün veya hizmetin pratik sonuçlarını ortaya çıkarırlar.

Ürün ve hizmetlere çok daha fazla para harcayan müşterilerden gelen geri bildirimlerin de duyulması ve işlenmesi daha olasıdır.

İşyerinde geri bildirim nedir?

Geri bildirim, yönetim için çalışanlar arasında istenen davranışı teşvik etmek ve öğrenmeyi teşvik etmek için önemli bir araçtır, bu da daha iyi performansa yol açabilir. Bu yüzden geri bildirim, kişisel ve mesleki gelişim için bir fırsat sunar.

Geri bildirim sağlama seçeneği yönetici ile sınırlı olmamalıdır. Çalışanlar kendi aralarında da iyi ve yapıcı geribildirimden yararlanabilirler. Geri bildirim verirken şirket sonuçları başlangıç ​​noktası olmalıdır. Bu durum yeteneklerin geliştirilmesine, satış rakamlarının ve hizmetin iyileştirilmesine ve organizasyonun genel olarak daha etkili olmasına yardımcı olur.

Geri bildirimde tutarlılık

Geri bildirim yöntemleri, yılda bir veya iki kez düzenlenen resmi bir oturumdan ziyade, sürekli bir süreç olduklarında en iyi şekilde çalışır. Uzmanlar, çalışanların yıllık performans incelemesinin, olumsuz geri bildirimlerle çalışanları şaşırtmanın en kötü yolu olduğu konusunda hemfikir. Çalışanları tedirgin eder ama yönetici olumsuz geri bildirim verme olasılığından da hoşlanmayabilir. Sinirlilik, etkili bir geri bildirim seansı için elverişli değildir.

Bu yüzden yılda bir kez değil, düzenli olarak geribildirim alma ve verme alıştırması yapmalısınız. Birkaç örnekten sonra geri bildirim vermek ve almak bir alışkanlık haline gelir ve insanların artık gergin hissetmesine gerek kalmaz. Bir çalışana olumsuz geribildirim vermek gerekirse bunu 24 saat içinde yapın.

Geribildirimin düzenli olarak verilmesi önemli olsa da, birisinin geri bildirim almak için doğru ruh halinde olması da önemlidir. Geri bildirimin konusu hakkında bir öz farkındalık duygusu oluşturun. Bunu şu şekilde yapabilirsiniz:

  • Size biraz geri bildirimde bulunmak isterim. Bu iyi bir zaman mı?
  • “Beni X etkinliği veya Y etkinliği hakkında bilgilendirmek için bir dakikan var mı?”
  • “X projesi hakkında bir bilgilendirme yapabilir miyiz?”
  • Bunu sana söylemekten hoşlanmıyorum, ama…
  • Bu son açılış, aşırı veya zorlu bir durumda bir geri bildirim seansı başlatmanın bir yoludur. Bu durumda, birisine önemli geri bildirimler vereceğinizi haber vermek iyidir. Aynı zamanda, bir şey hakkında konuşmak istediğinizi gösteren bir gerginlik kabulüdür ama niyetiniz diğer kişiyi kötü hissettirmek değildir.

    Çalışanlara nasıl geri bildirim sunmalıyım?

    Bir geri bildirim oturumundan önce, geri bildirimi destekleyecek somut veriler veya bilgiler bulun. Amaç, aşağıdaki noktaları tanımlamak ve açıklamak için kullanılabilecek kanıt toplamaktır:

    1. Belirli davranış

    Davranışı veya niyetlerini yargılamadan, bir kişinin ne yaptığı veya yapmadığı konusunda net olun. Çalışanların yaptıklarının sonuçları olduğunun farkında olmadığı durumlar olabilir. Asla ‘Hep bunu yapıyorsun’ gibi cümlelerle başlama. veya “Bunu asla yapmıyorsun.” “Dün fark ettim…” veya “Bazı insanlar bugün bana şunu söyledi…” gibi kelimeler kullanmak daha iyidir.

    2. Davranışın etkisi

    Bir davranış türünü belirledikten sonra, kişiye davranışlarının ekibi, şirketi veya iş arkadaşlarını nasıl etkilediğinin anlatılması önemlidir. Bu hem olumlu hem de olumsuz olabilir.

    3. Farklı olarak neler yapılabilir

    Meslektaşlar ve çalışanlar, kendilerine geri bildirim sağlayan kişinin zihnini okuyamaz. Belirli davranışların olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için nelerin değişmesi gerektiği konusunda açık ve makul olun.

    Geri bildirim sağlamanın etkili yolları hakkında farklı yöntemler ve teoriler vardır. 360 derece yöntem hakkında buradan bilgi edinin.

    Geri bildirim veya eleştiri sunarken ipuçları

    Otomatik olarak haklı olduğunu varsayma

    Bilgi ve kanıt toplandıktan sonra bile, geri bildirimi sunan kişi her zaman resmin tamamına sahip olmaz. Diğerleri kişinin davranışını farklı algılayabilir. Üstelik, çalışanlara hikayeyi kendi açılarından anlatma şansı verilmelidir. Olumsuz geribildirim söz konusu olduğunda, neredeyse hiçbir zaman tamamen gerçeklerle ilgili değildir; sıklıkla ilgili duygular vardır. Konu genellikle çelişkili bir fikir veya bir duygudur. Makul insanlar, konularda farklı görüş ve fikirlere sahip olabilir.

    Değişim katalizörü olun

    Yöneticiler ve çalışanlar genellikle gergindir veya geri bildirim yöntemlerini uygulamaktan korkarlar. Geri bildirim verildikten sonra, konunun tamamlandığını hissederler. Fakat anlamak ve değişim arasında büyük bir fark vardır. İnsanların davranış veya performansta büyük bir değişiklik yapma yeteneği, sürekli destek gerektirir. Bu yüzden geri bildirim oturumlarını takip etmek önemlidir. Geri bildirim seansları sırasında her zaman çalışana şunu sorun: ‘Bunu başarmak için hangi adımları atabilirsiniz?’ veya “Bu konuda size nasıl destek olabilirim?” Düzenli bir takip oturumu planlayın.

    Geri bildirimin avantajları nelerdir?

    Harvard Business Review (HBR) tarafından yapılan bir araştırma, çalışanların %57’sinin övgü ve iltifat yerine yapıcı geri bildirim yöntemlerini tercih ettiğini gösteriyor. Bu durum çoğu çalışanın iyileştirmek için ne yapacağını bilmek istediğini gösteriyor. Yapıcı geri bildirimin avantajları şunlardır:

    Geliştirilmiş performans ve kişisel ve profesyonel gelişimi teşvik etme

    Çalışanların çoğu iyi performans göstermek ve ilerleme göstermek ister. Onlara yapıcı geri bildirim sunarak, bu ilerlemeye yardımcı olurlar. Örgütün ve iş arkadaşlarının kalkınmaya değer verdiğini fark ederler.

    Net beklentiler

    Yapıcı geri bildirim verilerek işçilere ilişkin beklentiler netleşir. Geri bildirimlerin takdir edilmediği bir şirkette korku kültürü olduğunda, çalışanların iyi performans gösterip göstermediklerini bilmelerinin hiçbir yolu yoktur.

    Geliştirilmiş profesyonel ilişkiler

    Yapıcı geri bildirim vermek, doğru şekilde yapılması koşuluyla ekip üyeleri arasındaki gerilimi azaltabilir. Bir ekip üyesinin kişilerarası sorunları olduğunda ve bu açıklanıp çözüldüğünde, ekip ilişkileri çok gelişecektir.

    Geri bildirim yöntemleri etkili olmadığında

    Geri bildirim verirken aşağıdaki hususların dikkate alınması önemlidir:

    Saygı

    Geri bildirimin sağlanma şekli etkileri ve sonuçları açısından oldukça önemlidir. Sert ve saygısız eleştiri, insanların gelişmesine, mükemmelleşmesine veya gelişmesine yardımcı olmaz. Etkili eleştiri biraz özen ve saygıyla yapılmalıdır. Sık sık veya tamamen olumsuz yorumlar, savunmaya yönelik tepkilere neden olur. Bu tepkiler motivasyonu ve çalışanların uyum sağlama ve iyileştirme istekliliğini engellemektedir.

    Empoze edici davranış

    Birine kişisel bir sorunla nasıl başa çıkmaları gerektiğini söylemek genellikle yanlış bir yaklaşımdır. Öğrenme, derinlemesine düşünme ve gelişme, insanların içgörülere kendi başlarına ulaşmalarına yardımcı olmak için doğru yansıtıcı sorular sorarak teşvik edilir.

    Ne düşünüyorsunuz?

    İş dünyasında geri bildirim yöntemlerinin açıklamalarına aşina mısınız? İş yeriniz geliştirme ve iyileştirme için sık sık geri bildirim anları kullanıyor mu? Geri bildirim vermeyi veya almayı zor buluyor musunuz? Geri bildirim sunma konusunda herhangi bir ipucu veya yorumunuz var mı?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Aguinis, H., Gottfredson, RK ve Joo, H. (2012). Etkili performans geri bildirimi sağlama: Güçlü yönlere dayalı yaklaşım. Business Horizons, 55 (2), 105-111.
  • Londra, M. (2003). İş geri bildirimi: Performans iyileştirme için geri bildirim vermek, aramak ve kullanmak. Psychology Press.
  • Sparr, JL ve Sonnentag, S. (2008). Süpervizör geri bildirimi, LÜD ve çalışanların işyerindeki refahına ilişkin adalet algıları. Avrupa iş ve örgütsel psikoloji dergisi, 17 (2), 198-225.
  • Steelman, LA ve Rutkowski, KA (2004). Olumsuz geribildirime çalışanların tepkilerinin moderatörleri. Yönetim Psikolojisi Dergisi.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın