Advanced
Search
  1. Home
  2. Fritz Zwicky’den Morfolojik Analiz Nedir?

Fritz Zwicky’den Morfolojik Analiz Nedir?

  • 20 Mart 2021
  • 0 Likes
  • 253 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Fritz Zwicky’nin Morfolojik Analizi’ni açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü yaratıcılık ve problem çözme aracının temellerini anlayacaksınız.

Morfolojik Analiz nedir?

Morfolojik Analiz (MA) ayrıca ‘problem çözme’ olarak da adlandırılabilir. Genellikle ‘Morfolojik Harita’ adı verilen morfolojik bir incelemede görsel olarak kaydedilir. Yöntem, 1960’larda İsviçre’den bir gökbilimci olan Fritz Zwicky tarafından geliştirildi.

Bu analiz, karmaşık bir soruna olası tüm çözümleri keşfetmekle ilgilidir. Yeni ve farklı fikirleri keşfederken kullanılır. Morfolojik Analiz, olası çözümlerin yapılandırılmış bir envanterini sağlar. Problemi kısmi problemlere bölmek ve problemin her bir kısmı için olası seçeneklere bakmak meselesidir. Bu şekilde bir problemin tüm yönleri derinlemesine araştırılır. Bu durum Morfolojik Analizi iyi ve faydalı sonuçlar veren nispeten basit bir teknik yapar.

Morfolojik Bir Analizin Özellikleri

Morfolojik Analiz ile, karmaşık bir soruna farklı çözümler tasarım aşamasında zaten bulunabilir. Fritz Zwicky, jet motorları ve füzelerin astronomik araştırma ve geliştirmesine Morfolojik Analiz uyguladı. Karmaşık bir problem aşağıdaki özelliklere sahiptir:

1. Çok boyutlu

Her sorunun bir bütün olarak ele alınması gereken birden fazla açısı vardır.

2. Ölçülebilir

Bir problemin çeşitli yönleri ölçülebilir ve sayılarla ifade edilir. Ayrıca olası çözüm arayışına dahil edilmesi gereken sürekli değişiyorlar.

3. Öznel

Sorunun doğru çözümü bir fikir meselesidir. En iyi çözüm mevcut değil ama daha iyi veya daha kötü çözümler var.

Adımlar

Morfolojik Analiz kullanılırken, Morfolojik Şema vardır. Yararlı bir model elde etmek için aşağıdaki işlem adımları gereklidir:

1. Sorun Açıklaması

Sorun kısa ve net bir tanımla tanımlanmıştır; ne olduğu, ne olmadığı ve ne olması gerektiği. Artık bir problem tanımı formüle edilebilir. Bir lüks şarap kadehi üreticisinin güzel bir hediye kutusu aradığını varsayalım. Üretici, bir dizi koşula (güvenlik, sağlamlık vb.) bağlı olarak, ambalajın neleri içermesi gerektiğini belirtir.

2. Boyutları tanımlayın

Bu aşama, bir problemi çözmek için neyin önemli olduğunu belirler. Sorun farklı boyutlara bölünmüştür. Bu perspektifler, sorunu çözebilecek potansiyel parametreler sağlar. Yukarıdaki örnekte birinci boyut ambalajın şekli, ikinci boyut ambalajın rengi ve üçüncü boyut seçilen malzemelerdir. Birden fazla boyut da seçilebilir.

3. Özellikler

Farklı boyutlar için mümkün olduğunca çok özellik arayarak, birçok çözüm seçeneği yaratılır. Yaratıcılık burada sunulmaktadır. Örneğin şekil yuvarlak, üçgen, kare veya dikdörtgen olabilir. Renk siyah, yeşil veya kırmızı olabilir ve malzeme seçimi ahşap, karton, cam veya plastik olabilir. Ne kadar çok özellik dahil edilirse, o kadar çok seçenek vardır.

4. Birleştirme

Keyfi kombinasyonlar yaparak uygulanabilecek birçok çözüm vardır. Bundan, matris olarak görselleştirilen Morfolojik Harita veya Morfolojik Genel Bakış yapılabilir. Her boyut için olası tüm koşullar özetlenir ve bunun hangi yeni fikirlerin yarattığına bakmak mümkündür.

5. Değerlendirme

Son olarak, olası çözümler değerlendirilmelidir. Hangi çözüm uygulanabilir ve tutarlıdır ve hangisi kesinlikle kullanılmayacaktır? Bir çözüm tutarlı değilse veya kullanılamıyorsa, matrisin uygun alanında bir çarpı işareti görünecektir. Bu çözüm hariçtir.

6. Uygulama

Morfolojik incelemede tanımlanan istenen çözüm seçilebilir ve uygulanabilir.

Morfolojik Grafik bileşenleri

Morfolojik Analiz, yukarıdaki adımlarda tartışılan çeşitli kavramlara sahiptir. Birincisi, Morfolojik Harita var; bu sözde morfolojik hücreler içeren görsel matristir.

Sütunlarda (yukarıdan aşağıya), boyutlar ayarlanır ve satırlar (soldan sağa) bir boyutun karşılayabileceği koşulları listeler. Sütunların ve satırların birleşimi hücreleri oluşturur. Her hücrede koşulun değeri belirtilir. Boyutların kendileri, problem tanımıyla ilgili bakış açılarını veya özellikleri gösterir. Koşul, bir boyutun durumudur ve değer, bir boyutun alaka düzeyidir.

Morfolojik Çizelgede, hangi çözümün mümkün olmadığını çarpılara bakarak görebilirsiniz. Liste, seçenekleri çizgilerle birleştirerek mevcut seçimin ve önerilen seçimin ne olduğunu gösterir.

Giriş ve çıkış

Sunulan çözümlerin (girdi) kalitesi aynı zamanda çıktının (çıktı) kalitesinin bir ölçüsüdür. Temel bilginin kalitesi yüksek olduğunda, sonucun da yüksek kalitede olması muhtemeldir.

Yukarıda verilen örnekte, şu üç boyutla ilgileniyoruz: şekil (yuvarlak, üçgen, kare veya dikdörtgen), renk (siyah, yeşil veya kırmızı) ve malzeme (ahşap, karton, cam veya plastik). Bu verilerle morfolojik incelemede toplam 48 hücre ile gösterilen 4 x 3 x 4=48 olasılık vardır. Üç boyut, matrisi üç boyutlu bir küp haline getirecektir. Her hücre bir seçenek sunar. Morfolojik Çizelgede çok sayıda değişken varsa, bu büyük bir karmaşıklıkla sonuçlanır. Bunun üstesinden gelmek için, iyi ve faydalı bir sonuca ulaşmayı kolaylaştıran bilgisayar desteğinin kullanılması arzu edilir.

Ek olarak yaratıcılık en çok Morfolojik Analiz için bir uygulama olarak memnuniyetle karşılanmaktadır. Ne kadar yaratıcı fikirler olursa o kadar çok seçenek kombinasyonu vardır. Edward de Bono’nun Altı Düşünme Şapkası, zihin haritalama ve Beyin Fırtınası gibi Morfolojik Analiz için uygulanabilecek birçok yaratıcı düşünme tekniği vardır.

Ne düşünüyorsunuz?

Morfolojik Analizi günümüzün modern iş şirketlerinde uygulayabilir misiniz? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? Problem analizi ve problem çözme için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Ritchey, T. (2011). Genel Morfolojik Analiz (GMA). Wicked problemler – Social messes (s. 7-18) içinde. Springer Berlin Heidelberg.
  • Fritz Zwicky. (1969). Keşif, Buluş, Araştırma – Morfolojik Yaklaşımla. Toronto: Macmillan Şirketi.
  • Zwicky, F.&Wilson A. (editörler) (1967). Yeni Düşünce ve Yöntem Yöntemleri: Metodolojiler Sempozyumuna Katkılar. Berlin: Springer.
    • Share:

    Leave Your Comment