Fiyatlandırma Stratejisi Matrisi Nedir?
- 19 December 2020
- 325 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, fiyatlandırma stratejisi matrisinin pratik bir açıklamasını sağlar. Okuduktan sonra bu güçlü strateji aracının temellerini anlayacaksınız.
Fiyatlandırma Stratejisi Matrisi nedir?
Fiyatlandırma Stratejisi Matrisi, bir ürün veya hizmet için en iyi fiyatı belirlemek için kullanılan bir araçtır. Fiyatlandırma stratejisi, işletmelerin hizmetleri veya ürünleri için doğru fiyata karar vermek için kullandıkları yöntemi ifade eder. Hemen hemen tüm kuruluşlar fiyatlarını üretim, işçilik ve pazarlama maliyetlerine dayandırır ve daha sonra kar elde etmek için belirli bir yüzde eklerler. Buradaki ana faktör SMM’dir (Satılan Malların Maliyeti).
Fiyatlandırma stratejileri, ciro hedefleri, hedef kitle, marka konumlandırma, ürün özellikleri ve pazarlama hedefleri gibi birçok iş faktörünü de hesaba katar. Ek olarak fiyatlar belirli bir ürüne yönelik tüketici talebi, rakip fiyatlandırma ve genel ekonomik ve pazar eğilimleri gibi dış faktörlerden etkilenir.
Fiyat, pazarlama karışımının bir parçasıdır ve çoğu fiyat iddiası en az çekici faktördür. Argüman, ürün tedarikçilerinin fiyata odaklanmadan önce pazarlama karışımının diğer yönlerine bakması gerektiğidir.
Fiyatlandırma Stratejisi Matrisi ile fiyat oluşumu
Bir ürün için doğru fiyatı belirlemek, üretim maliyetlerini eklemekten daha fazlasını gerektirir. Doğru fiyatı belirlerken asıl soru, müşterinin ürün için ne kadar ödemeye istekli olduğudur. Bu fiyatın maliyetlerle pek ilgisi yokken, müşterilerin ürün veya hizmete verdiği değerle her şeyi vardır. Basit bir içki bardağı için ortalama bir tüketici birkaç avrodan fazla harcamayacaktır. Mevcut birçok alternatif var ve fiyat çok yüksekse tüketici bir rakip seçecektir. Bu durumda, fiyatlandırma ile oynamak, bir üreticinin karşılayabileceği bir şey değildir. Bununla birlikte ürün gelişmiş bir akıllı düdüklü tencere ise, müşteri muhtemelen biraz daha fazla harcamaya isteklidir. Daha az rekabet vardır. Bu yüzden tüketici tarafından takdir edilen iyi yapılmış bir ürün yüksek bir fiyata satılabilir.
Tüketiciler için bir ürün veya hizmetin değerinin ne olduğunu bulmak ve fiyatı buna dayandırmak, değere dayalı fiyatlandırma olarak adlandırılır. Bu yazı, bu tür fiyatlandırma stratejilerinin yanı sıra birkaçını da tartışmaktadır.
Fiyat esnekliği
Fiyat esnekliği, ekonomide, fiyatın değişmesi durumunda bir ürüne olan talebin ne kadar hassas olduğunu göstermek için kullanılan bir ölçüdür. Fiyat esnekliği, yüzde bir fiyat değişikliğine yanıt olarak bir ürün veya hizmet için talep miktarındaki yüzde değişim olarak belirtilir. Fiyat yükseldiğinde tüketiciler bir ürünü almaya devam ettiğinde ürünlerin esnek olmadığı söyleniyor. Örnekler sigara ve benzindir. Ürün veya hizmet esnekse, bu, fiyat değişikliğinin ona olan talebi etkilediği anlamına gelir. Bunlara örnek olarak tren biletleri (toplu taşıma) ve mobilyalar verilebilir.
Penetrasyon fiyatlandırma stratejisi
Fiyatlandırma Stratejisi Matrisinin sağ alt tarafındaki çeyrek, penetrasyon fiyatlandırmasını temsil eder. Penetrasyon fiyatlandırması, yeni bir ürün veya hizmeti ilk piyasaya sürüldükten sonra daha düşük fiyata sunan şirketler tarafından müşteri kazanmak için kullanılır. Düşük fiyat, bir ürün veya hizmetin pazara girmesini kolaylaştıracaktır. Bu stratejinin sonucu, müşterilerin rekabeti terk etmesidir.
Böyle bir stratejinin bir örneği, bir aylık ücretsiz deneme aboneliği sunan bir online haber web sitesidir.
Penetrasyon fiyatlandırmasının avantajları
- Giriş eşiğini düşürmek
- Azalan veya zayıflayan rekabet
- Pazar hakimiyeti
Penetrasyon fiyatlandırmasının eksileri
- Güçlü markaya sahip rakipler üzerinde çok etkili değil
- Fiyatlar yükseldiğinde müşteri kaybı
- Potansiyel olarak bir fiyatlandırma savaşını tetikliyor
Fiyattan sıyırma stratejisi
Fiyattan kayma, fiyat stratejisi matrisinin sol alt kısmında gösterilir. Bu strateji, bir ürün veya hizmetin piyasaya sürülmesinde tüketiciden yüksek bir fiyat istemeyi içerir. Bu durum ilk müşteri grubunun mal veya hizmet için yüksek bir fiyat ödediği anlamına gelir. Bir süre sonra şirket, piyasanın farklı, fiyata daha duyarlı bir kesimini çekmek için fiyatları düşürür.
Yeni bir ürün veya hizmet piyasaya sürüldüğünde fiyat kayması kullanılır. Amaç, mümkün olduğu kadar çok gelir elde etmektir. Bu mali hedeflere ulaşıldıktan sonra, daha maliyet bilincine sahip tüketicilere hitap etmek için fiyat düşürülür.
Fiyattan sıyırma artıları
- Yüksek kar marjı
- Üretim maliyetlerini hızla geri kazanın
- Distribütörler, yüksek fiyat nedeniyle büyük kar elde ederek onları çok meşgul eder
- Geçici bir yüksek kalite duygusu yaratın
Fiyattan kayma eksileri
- Rakipler de fiyatları düşürecek
- Sınırlı satış hacmi
- Yüksek başlangıç fiyatı nedeniyle hayal kırıklığına uğramış erken müşteriler
- Maliyet etkin değil
Rekabetçi/ekonomi fiyatlandırma stratejisi
Ekonomi veya rekabetçi fiyatlandırma stratejisi, Fiyatlandırma Stratejisi Matrisinin sol üst kısmında gösterilir. Bu strateji, ürün veya hizmetin fiyatını pazara dayandırmayı içerir. Bu yöntem, benzer ürünleri satan şirketler tarafından kullanılmaktadır. Rekabetçi fiyatlandırma stratejisi, bir ürün veya hizmet için bir fiyat dengeye ulaştığında kullanılır. Bu genellikle bir ürün veya hizmet piyasada bir süredir mevcut olduğunda ve birçok benzer ürün veya hizmet mevcut olduğunda meydana gelir.
Şirketlerin bu yöntem için üç seçeneği vardır: rekabetin fiyatını düşürmek, rekabet fiyatına eşit olmak veya rakipten daha yüksek bir fiyat.
Ekonomik fiyatlandırma stratejisinin artıları
- Ekonomik istikrarsızlık zamanlarında güvenli
- Rekabet fiyatının biraz altında kalmak, daha büyük bir pazar payı elde etmeye yardımcı olur
Ekonomik fiyatlandırma stratejisinin eksileri
- Daha küçük işletmeler kârlı kalmakta sorun yaşayabilir
- Her zaman en iyi fiyatı arayan müşterilerde müşteri sadakatinin sınırları vardır
Premium fiyatlandırma stratejisi
Matristeki son strateji, premium fiyatlandırmadır. Bu strateji, tüketicilerin yalnızca fiyata dayalı olarak olumlu algısını teşvik etmek için fiyatları yapay olarak yükseltmeyi ifade eder. Premium, rakiplere kıyasla hayali veya gerçek katma değer sunan bir ürün veya hizmet grubunu ifade eder.
Strateji, yüksek bir fiyatın otomatik olarak olağanüstü kalite anlamına geldiğini varsayan alıcılara dayanır. Tüketicilerin belirli bir ürün için biraz daha fazla ödemeye istekli olduğu segmentlerde kullanılır.
Premium fiyatlandırmanın avantajları
- Markalaşma ve itibar yoluyla rekabet avantajı
- Artmış marka bilinirliği
- Daha yüksek kar
Premium fiyatlandırmanın eksileri
- Yüksek pazarlama maliyetleri
- Sınırlı müşteri tabanı
Fiyatlandırma Stratejisi Matrisini özetlemek için
Fiyatlandırma Stratejisi Matrisi, kuruluşun ürünleri ve hizmetleri için doğru fiyatları belirlemesine yardımcı olur. Birçok kuruluş, fiyatlarını üretim ve pazarlama maliyetlerine dayandırır ama farklı sonuçları olabilecek başka seçenekler de vardır. Fiyatlandırma, pazarlama karışımının bir parçasıdır ve yeni bir ürün veya hizmet piyasaya sürülürken dikkate alınması gereken önemli bir faktördür.
Fiyatlandırma Stratejisi Matrisi, fiyatlandırma stratejileri için aşağıdakileri gösterir:
1. Penetrasyon fiyatlandırma stratejisi
Bu fiyatlandırma stratejisi, kuruluşlar tarafından düşük fiyatlar sunarak pazarın bir kısmına hitap etmek için kullanılır. Ürünleri için düşük fiyatlar isteyerek rekabetten çok sayıda müşteri çalabilirler. Bu stratejinin dezavantajı, bu yeni müşterilerin fiyat tekrar yükseldiğinde ayrılmalarıdır.
2. Fiyat atlama stratejisi
Fiyattan sıyırma, bir kuruluşun bir ürün veya hizmetin tanıtımında yalnızca yüksek bir fiyat istemesidir. Bu yüksek başlangıç fiyatını ödemeye istekli bir grup tüketici var. Kuruluşun hızlı bir şekilde çok fazla ciro oluşturmasının ve üretim maliyetlerini geri kazanmasının bir yolu. Bir süre sonra, kuruluş farklı, daha fiyat bilincine sahip bir potansiyel müşteri grubunu çekmek için fiyatı düşürür. Bu stratejinin bir dezavantajı, birçok erken müşterinin, fiyatların zaman içinde nasıl düştüğünü gördüklerinde hayal kırıklığına uğrayacak olmasıdır.
3. Rekabetçi fiyatlandırma stratejisi
Rekabetçi veya ekonomik fiyatlandırma stratejisi, fiyatı arz ve talebe göre belirlemeyi ifade eder. Bu strateji genellikle bir süredir piyasada bulunan ve birçok alternatif veya ikamesi bulunan ürün ve hizmetler için kullanılır. Şirketler fiyatları piyasa fiyatının altında, tam olarak veya piyasa fiyatının biraz üzerinde belirlemeyi seçebilirler. Bu nispeten güvenli bir stratejidir ama küçük işletmelerin kar elde etmesini zorlaştırabilir.
4. Premium fiyatlandırma stratejisi
Matristeki son strateji, premium fiyatlandırmadır. Bu strateji, aslında üretim veya pazarlama maliyetlerine dayanmadan fiyatları yüksek tutmayı içerir. Premium, tüketicilerin biraz daha fazla ödemekten çekinmediği bir ürün grubunu ifade eder. Bu durum güçlü markalaşma ve pazarlamanın sonucu olabilir. Bu durum tüm kuruluşlar için geçerli bir strateji değildir. Bu stratejinin bir yararı, yüksek kar marjlarıdır. En büyük dezavantajı yüksek pazarlama maliyetleridir.
Ne düşünüyorsunuz?
Fiyatlandırma Stratejisi Matrisinin açıklamasını tanıyor musunuz? Başka hangi fiyatlandırma stratejilerini biliyorsunuz? Mallarınız veya hizmetleriniz için tercih edilen bir fiyatlandırma stratejiniz var mı? Favori markalarınız, farklı ürün türleri için hangi fiyatlandırma stratejilerini kullanıyor? Herhangi bir ipucunuz veya ek yorumunuz var mı?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın