Advanced
Search
  1. Home
  2. Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı Nedir?

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı Nedir?

  • 1 Şubat 2021
  • 0 Likes
  • 214 Views
  • 0 Comments

Bu makale Stephen Covey tarafından pratik bir şekilde geliştirilen Etkili İnsanların 7 Alışkanlığını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü kişisel gelişim aracının temellerini anlayacaksınız.

Tarih

Stephen Covey, The 7 Habits of Highly Effective People (1989) adlı kitabında, hayatta nasıl daha mutlu ve daha etkili olabileceğinizi anlatıyor. Bu kitap, başarı ilkeleri üzerine uzun süreli bir çalışmanın sonucudur. Birinci Dünya Savaşı’na (1. Dünya Savaşı) kadar temel bir yaşam tutumundan elde edilen başarı, örneğin alçakgönüllülük, dürüstlük, ölçülü olma, sadakat, sabır, vb. açısından özetlenebilir.

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra başarı, hayata karşı daha pragmatik bir tutumla tanımlandı. Başarı özellikle kişisel performans, beceriler ve durumla ölçülür. Stephen Covey, kalıcı başarının ancak birkaç temel ilkeye göre yaşarsanız mümkün olduğunu savunuyor. Bu başarı ilkelerini Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı’nda özetledi.

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı özeti

Yapıcı ve etkili bir şekilde hayatınıza nasıl yön veriyorsunuz? Yüksek Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı (1989) kitabı, Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı’na dayanan bu merkezi soruya bir cevap vermektedir. Stephen Covey, aşağıdaki yapılandırılmış geliştirme modelinde ‘eylem planını’ ifade ediyor.

1. Proaktif olun

Profesyonel faaliyetin bir kişinin “etki çemberi” ile çok ilgisi vardır. Neyi kontrol edebileceğiniz, neyi etkileyebileceğiniz ve neyin ulaşamayacağı. Profesyonel aktivite, kendi sorumluluğunuzu ve etkinizi kabul etmekle yakından ilgilidir. Atılması gereken ilk büyük adım, bağımlılıktan bağımsızlığa giden adımdır. Burada kendi gündeminizi kullanarak kendi hayatınızı belirlemeye başlayacaksınız. Kendi yaşamınızın mimarı olduğunuzun (oldukça etkili insanların yedi alışkanlığından 1’inin alışkanlığı) olduğunun ve bu bilgiyle çalışmaya başladığınız gerçeğinin farkındasınız.

2. Akılda sonla başlayın

Bu vizyon, hedefler ve misyon alışkanlığıdır. Akılda son ile başlamak, bugün karar verirken ‘genel olarak’ neyi temsil ettiğinizi tutarlı bir şekilde dikkate almanız anlamına gelir. Alışkanlık 2, yaşamayı seçtiğiniz ilkeler ve yönergelerle ilgilidir. Hayatta neyi önemli bulduğunuzu, neyi temsil ettiğinizi, neyi başarmak istediğinizi siz belirlersiniz.

3. Önce her şeyi koyun

Bu alışkanlık dürüstlük, disiplin ve anlaşmalarınıza bağlı kalmakla ilgilidir. Hayat neyle ilgili ve kendi hayatınızı nasıl şekillendirmek istiyorsunuz? Bunu bilerek, doğru öncelikleri belirlerken proaktif olarak çalışacaksınız. İkinci büyük adım, karşılıklı bağımlılık (kendi kendine seçilmiş) için bağımsızlıktır.

4. Kazan-kazan’ı düşünün

Bu durum Paradoksun alışkanlığıdır. Günaha, kazanmak YA DA kaybetmek ya da haklı olmayı istemek açısından düşünmek için güçlüdür. İşin püf noktası, bir paradoksun kutupları birleştirme fırsatı sağladığını kabul etmektir. Bağımsız olacaksınız ama aynı zamanda diğer insanlarla işbirliği yaparak daha fazlasını başarabileceğinizi de fark edeceksiniz. Neye değer olduğunuzu biliyorsunuz, ama aynı zamanda diğer kişiye ihtiyacınız olduğunu ve sevgi vermenin ve almanın önemli olduğunu da anlıyorsunuz. Kazan-kazan açısından düşünerek bunu başarabilirsiniz. Anlaşmazlık durumunda, her zaman tüm taraflara adil olan ve kaybedenlerin olmadığı çözümler arayacaksınız.

5. Önce anlamaya sonra anlaşılmaya çalışın

Önce diğer kişiyi anlamaya konsantre olun ve sonra anlaşılması için enerjiyi koyun. Bu durum bir liderin veya koçun temel özelliklerinden biri olan dinleme alışkanlığıdır.

6. Sinerji Oluşturun

Karşılıklı bağımlılığı sağlamak için gerekli olan, oldukça etkili insanların yedi alışkanlığının altıncı alışkanlığı sinerji yaratmaktadır. Bu durum yaklaşımınızın temelde saygı, işbirliği ve güvene dayandığı anlamına gelir. Bu güçlenme alışkanlığıdır. tuzak uzlaşmadır. Amaç üçüncü yolu bulmaktır: iki paradoks daha iyi bir şeye nasıl birleştirilebilir?

7. Testereyi bileyin

Oldukça etkili insanların yedi alışkanlığının son, yedinci alışkanlığı bakımdır. Bu durum kendinizi geliştirmeniz ve sebat etmeniz gerektiğini söyleyen alışkanlıktır. Bol bol egzersiz, dinlenme, meditasyon vb. yaparak bedeninizi, zihninizi, ilişkilerinizi ve maneviyatınızı dengede tutacaksınız.

Ne düşünüyorsunuz?

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığını ve pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya eklemeleriniz var mı? Etkili İnsanların 7 Alışkanlığını uygulamada öğreneceğiniz dersler nelerdir?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Haimes, YY ve Schneiter, C. (1996). Covey’in yedi alışkanlığı ve sistem yaklaşımı: karşılaştırmalı bir analiz. Sistemler, İnsan ve Sibernetik, Bölüm A: Sistemler ve İnsanlar, IEEE İşlemleri, 26 (4), 483-487.
  • Covey, S. (1989). Son Derece Başarılı İnsanların Yedi Alışkanlığı. Simon ve Schuster.
  • Covey, S. (1989). Oldukça etkili liderlerin yedi alışkanlığı. İş bağlantısı.
    • Share:

    Leave Your Comment