Advanced
Search
  1. Home
  2. Empatik Dinleme Nedir?

Empatik Dinleme Nedir?

  • 19 Aralık 2020
  • 0 Likes
  • 318 Views
  • 0 Comments

Bu makale Empatik Dinlemeyi açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü iletişim becerileri aracının temellerini anlayacaksınız.

Empatik Dinleme nedir?

Empati, başka birinin ne hissettiğini hayal etme yeteneğidir. Empatik dinleme, sizinle konuşan kişiyi gerçekten anlamakla ilgilidir. Bu durum dinleyicinin konuşan kişiyi konuşmaya devam etmeye teşvik etmek için başını salladığı, dinleme duruşunu kullandığı ve ‘evet, evet’ ve ‘hmm’ gibi sesler dinlediği aktif dinlemenin ötesine geçtiği anlamına gelir. Empatik dinleme bir adım daha ileri gider. Bu sadece dinlemek değil, aslında ne söylendiğini duymak ve diğerinin ne söylemeye çalıştığını anlamak.

Gerçek mesajı dinlemeye ek olarak, bu yöntem duygusal alt tonları dinlemenizi sağlar. Bu durum bir konuşmadaki iki kişi arasında daha yoğun bir temasa yol açar. Empatik dinleme, her iki konuşmacının da aynı fikirde olması anlamına gelmez. Farklı fikirlere sahip olmak çok mümkündür ama yine de diğerinin belirli bir konu hakkında neden farklı hissettiğini anlayın.

Nasıl çalışır

Konuştuğunuz kişiye tamamen anlaşıldığı hissini vermenin farklı yolları vardır. Öncelikle, sohbetin gerçekleştiği odanın hoş ve rahat olması gerekir. Olası kesintilerden kaçınılmalıdır, örneğin içeri giren diğer insanlar, telefonların çalması veya diğer rahatsız edici sesler. Dinleyici olarak, yapacağınız sohbete önceden konsantre olarak zihninizi temizleyebilirsiniz. Diğeri geldiğinde, hemen rahat hissetmeleri önemlidir. Onlara dikkat edin, gözlerinin içine bakın ve örneğin hava durumu veya havayı ayarlamak için diğer küçük konuşmalar hakkında genel bir soru ile başlayın. Bu aynı zamanda uyum yaratmak olarak da bilinir.

Soru sormak

Sohbete açık ve/veya tarafsız sorularla başlamak en iyisidir. Herkes eleştirir ve yargılar ama empatik dinleme için bundan mümkün olduğunca kaçınmak ve yargılamadan dinlemek önemlidir. Konuşan kişi sadece anlaşıldığını hissetmemelidir; ayrıca kendini güvende hissetmesi ve konuştuğu kişinin güvenilir olduğunu düşünmesi gerekir.

Ek olarak konuşma sırasında konuşan kişiye odaklanmak iyi bir fikirdir ve dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin. Yaygın bir tuzak, dinleyicinin tavsiye vermeye veya fikrini paylaşmaya başlamasıdır. Bunu yapmamaya çalışın ve diğerine tüm hikayesini anlatma fırsatı verin. Özellikle tavsiye, diğer muhataptan direnişe yol açabilir ve hatta kendiliğinden konuşmayı bırakmasına neden olabilir. Konuşmanın amacını aklınızda tuttuğunuzdan emin olun.

Dinleme – Özetleme – Takip (LSF)

Empatik dinlemeye ulaşmanın yaygın bir yolu LSF tekniğidir. Dinleme – Özetleme – Takip (LSF) anlamına gelir.

Dinleyici, bir başkasını gerçekten dinleyerek ve ne söylediğini zihninizde özetleyerek, diğerine söylenenleri duyduğunu göstermek için başka kelimelerle ifade etmeyi kullanabilir. Açıklama, özetlemenin bir parçasıdır; hikayeyi doğru bir şekilde tasvir eden bir veya birkaç anahtar kelimeyi hedefliyor.

Ayrıca konuşmacının kullandığı kelimeleri tekrarlamak için güçlü bir etkiye sahip olabilir. Özetleri tekrar tekrar uygulayarak dinleyici, diğer kişinin ne hakkında konuştuğuna dair daha net bir resim elde eder. Bu durum konuyla ilgili belirli sorular sormasını sağlar.

LSF yöntemi döngüsel bir süreçtir ve sürekli kendini tekrar eder. Ayrıca konuşmalar sırasında fark ettiğiniz duyguların yanı sıra diğerinin vücut dilini de kabul edin. Örneğin: ‘Bunun seni gerçekten etkilediğini görüyorum’ veya ‘Bana bunu söylerken, bunun seni ne kadar kızdırdığını hala görebiliyorum.

Sessizliğin gücü

Bazen bir konuşmada sessizliğe izin vermek iyi bir şey olabilir. Bu durum dinleyicinin söylenenleri anlamasına izin verir ve bu, diğerinin gerçekten ne söylemeye çalıştığını keşfetmesine yardımcı olur. İnsanlar genellikle bir konuşma sırasındaki sessizliğin garip olduğunu düşünür ama aslında diğer muhatabı daha iyi anlamanıza yardımcı olacak işlevsel bir yoldur.

Empatik Dinleme Avantajları

Empatik Dinleme kolay değildir ve ustalaşmak için zaman ve pratik gerekir. Empatik dinlemenin avantajlarının farkında olmak, bu dinleme tekniğini gerçekten değerli bir çaba haline getirir. Muhataplar arasındaki ilişkiyi geliştirmesinin yanı sıra, onların işbirliği üzerinde de olumlu bir etkisi olacaktır. Karşılıklı saygı ve güvenleri artacak ve onları birbirlerine daha sadık ve yardımcı hale getirecektir. Empatik Dinlemeyi günlük yaşamlarında kullanmak, insanların birbirlerine ve birbirlerinin fikirlerine karşı daha şefkatli olmalarına yardımcı olur. Fikirlerini açıkça paylaşmadan önce onları daha sabırlı ve daha iyi düşünebilmelerini sağlar.

Uygulama

Empatik dinleme her yerde ve her zaman uygulanabilir. Çalışanıyla performans değerlendirmesi yapan bir yönetici, ona motivasyonunu veya onu rahatsız edebilecek şeyleri sorsa iyi olur. Çalışanın motivasyonunu anlamak, yöneticinin ortak hedefler ve potansiyel çözümler için çalışmasını sağlar. Bir yönetim toplantısı, Empatik Dinlemeyi kullanmak ve birbirinizin görüşlerini gerçekten dinlemek ve diğerlerinin argümanlarını anlamaya çalışmak için başka bir iyi yerdir. Fakat aynı zamanda çalışanlar arasında yüz yüze görüşmeler sırasında doğru işbirliği ve etkili iletişim sağlamak için de iyi bir araçtır.

Empatik Dinleme kolay değildir çünkü çoğu insan kendi konuşmalarını duymaktan hoşlanır ve başkasının ne söylediğine ve başka birinin ne düşündüğüne konsantre olmakta zorlanırlar. Bu durum ‘mesajın arkasındaki mesajı’ duymakla ilgilidir. Herkes bu beceriyi oldukça iyi öğrenebilir, sadece pratik yapmanız gerekir.

Ne düşünüyorsunuz?

Empatik Dinlemeyi günlük iletişiminize nasıl uygularsınız? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? İyi, etkili ve aktif dinleme için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Arnett, RC ve Nakagawa, G. (1983). Empatik dinlemenin varsayımsal kökleri: Bir eleştiri. İletişim Eğitimi, 32 (4), 368-378.
  • Brownell, J. (2015). Dinleme: Tutumlar, ilkeler ve beceriler. Routledge.
  • Hybels, S. (2014). Etkili iletişim kurmak. McGraw-Hill Eğitimi.
  • Myers, S. (2000). Empatik dinleme: Duyulma deneyimi hakkında raporlar. Hümanistik Psikoloji Dergisi, 40 (2), 148-173.
    • Share:

    Leave Your Comment