Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Strateji
  3. Delta Modeli Nedir?
Delta Modeli
 Nedir?

Delta Modeli Nedir?

  • 18 December 2020
  • 283 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu makale Dean Wilde ve Arnoldo Hax’ın Delta modelini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu strateji teorisinin özünü anlıyorsunuz.

Delta modeli nedir?

Delta modeli, yöneticilere, müşterilerinin yararına etkili şirket stratejileri oluşturma ve uygulama konusunda yardımcı olabilecek stratejik bir çerçevedir. Bu model Amerikalı Dean Wilde tarafından geliştirilmiştir ve
Arnoldo Hax. Wilde, Dean&Company’nin kurucularından biridir ve Hax, MIT/Sloan School of Management’tan tanınmaktadır.

Delta modelinde, müşterinin yeri yönetimin ortasında merkezdedir. Oradan, müşteri sadakatini gerçekleştirmenin birincil seçenekleri araştırılır. Müşterilerle iletişim kurma ve onlarla iletişimde kalma stratejilerini açıklar. Böylelikle yöneticilerin, şirketlerin kendilerini dünyanın geri kalanına doğru tanıtmalarına ve böylelikle müşterileri çekmelerine olanak tanıyan verimli bir kurumsal strateji oluşturmalarına ve yürütmelerine yardımcı olur.

Dört element

Müşteri için kapsamlı çözümler göz önünde bulunduran Delta modeli aşağıdaki dört unsuru içerir:

1. Stratejik üçgen

A) en iyi ürüne, b) müşteri çözümlerine ve c) sistem kilitlenmesine bakarak, karlılığın temelini oluşturan stratejik bir konum tanımlanabilir. Üstün ürünler müşterilerin ihtiyaç ve isteklerine cevap verir ve böylece aradıkları şeye bir çözüm oluşturur.

2. Koordinasyon

Bu üç stratejik seçeneği iş faaliyetleriyle koordine ederek, bir kuruluş yenilik yapabilir, daha müşteri odaklı olabilir ve daha verimli çalışabilir. Değişikliklere açık olup bunları şirket stratejisinde ve ürün geliştirmede uygulayarak müşteriler daha memnun olacaktır.

3. Temel süreçler

En önemli şirket süreçlerini seçilen strateji ile koordine etmek ortalama bir sonucu önler. Delta modeli, bir kuruluşun temel süreçlerini tanımlayarak, değişen durumlara sürekli yanıt vermesine ve çeşitli stratejik pozisyonlara daha kolay ulaşmasına olanak tanır.

4. Ölçüm yöntemleri

‘Yönetmek için ölçün’. Ara ölçüm ve değerlendirme, genel bakışı odakta tutar ve bir kuruluşun gerektiğinde ayarlamasına izin verir.

Beş Başarı Faktörü

Delta modeli, müşterilerle iyi iletişimden sorumlu olan beş başarı faktörünün kısaltmasıdır. Veri, İşletme, Organizasyon, Liderlik, Hedefler ve Analizler ile ilgili. Aşağıda kısaca açıklanmıştır:

Veri bilgisi)

Bilgi formundaki erişilebilir ve nitel veriler ilk gerekliliktir. İnternetin ve e-ticaret ve e-ticaret ile ilgili teknolojilerin yükselişi, hedef kitlelere (ve dolayısıyla müşterilere) yaklaşmanın yeni bir yolunu sağlar. Analiz yapmak için bilgi gereklidir. Şirket tarafından sağlanan ve toplanan bilgiler de güvenilir görünmek için eksiksiz ve tutarlı olmalıdır.

Kurumsal organizasyon (şirket çapında)

Şirket çapında bir yaklaşıma sahip olmak önemlidir. Bir kuruluşun boyutuna bakılmaksızın, bilgiler tüm bölgelerde ve hiyerarşik katmanlarda erişilebilir olmalıdır. Ek olarak bilgilerin hızlı ve departmanları aşacak şekilde yayılması mümkün olmalıdır. Bu durum tüm çalışanların ve departmanların müşterilerle iletişimlerinde neler olup bittiğini ve neleri göz önünde bulundurmaları gerektiğini bildiği anlamına gelir.

Liderlik

Delta modeline göre her organizasyon liderlik gerektirir. Her departman yönetilmelidir; gerçeklere dayalı karar almaya izin vermenin tek yolu budur. Liderlerin görevi, sadece sezgiye dayalı kararlar almak yerine gerçekleri hedeflemektir. Sorumluluk liderde olduğu için, bu, müşterilere hizmetten fayda sağlayan yapılandırılmış çalışmaya izin verir.

Hedefler

Net hedefler belirlemek, organizasyondaki herkese neye yönelik çalışmaları gerektiğini netleştirir.
Hepsi havada değil; bir rota çizildi. En potansiyel değer akılda bir hedefle belirlenebilir. Bu başarıya götürür. Elbette zaman, para ve çalışanlar gibi kaynaklar da aynı derecede önemlidir. Bununla birlikte iyi bir sonuç için çabalamak, hedef olmadan imkansızdır.

Analizler

Yapılan analizler sayesinde bir kuruluş ne yaptıkları ve hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığı hakkında bilgi sahibi olur. Bu amaçla analitik modeller oluşturulmalı ve sürdürülmelidir. Bu yüzden hangi tekniklerin, algoritmaların ve modellerin kullanılacağını ve hangilerinin belirli bir organizasyonel problemi ele almak için en uygun olduğunu önceden belirlemek gerekir. Daha sonra profesyoneller daha sonra kullanılabilecek analitik yazılım geliştirmeye başlarlar.

Birleşik kuvvetler

Delta modelinde beş başarı faktörünün hepsine ihtiyaç vardır. Bir faktör kaldırıldığında, bu kalan dört faktörü etkiler ve dengenin kaybolduğu anlamına gelir. Örneğin erişilebilir bilgiler olmadan, bu şirketi geniş çapta uygulamak ve daha sonra bunu objektif bir analiz yapmak için kullanmak çok zor olacaktır.

Müşteri İlgi

Müşterinin ilgisi Hax ve Wilde için çok önemlidir. Bir kuruluş varlığını müşterilerine borçludur. Tüm iş faaliyetleri müşteri bazında gerçekleşir. Bu yüzden müşteriye değer verilmelidir. Bir kuruluş, üstün performansıyla kendini ayırt edebilir. Bu durum daha sonra geri dönecek olan memnun müşterilere yol açar. Bu müşteri sadakati ama müşterinin derinlemesine bilgi sahibi olunması ve müşteri ile yakın bir ilişki kurulması ile ortaya çıkabilir.

Ne düşünüyorsunuz?

Delta modelinin pratik açıklamasını biliyor musunuz veya herhangi bir eklemeniz var mı? Müşterilerin yararına şirket stratejilerini formüle etmek ve uygulamak için kuruluşunuz içinde Delta modelini kullanıyor musunuz? Veya tercih ettiğiniz farklı bir strateji yöntemi var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Hax, A. ve Wilde II, D. (2001). Delta Modeli – ağ bağlantılı bir ekonomide yeni karlılık kaynakları keşfetmek. Avrupa Yönetim Dergisi, 19 (4), 379-391.
  • Hax, AC ve Wilde, DL (2003). Delta Modeli – yeni bir strateji çerçevesi. Stratejik yönetim eğitimi dergisi, 1 (1), 1-21.
  • Hax, AC ve Wilde, D. (2010). Delta Modeli. New York, NY: Springer.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın