Davranış Değişikliği Modeli Nedir?
- 17 December 2020
- 325 Görüntülenme
- 0 Yorum
Balm Davranış Değişikliği Modeli, değişim sırasında süreci anlamanıza yardımcı olabilir. Bu yazı, Marcel Balm tarafından pratik bir şekilde geliştirilen Davranış Değişikliği Modelini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü değişim yönetimi aracının temellerini anlayacaksınız.
Davranışı değiştir
Davranışı değiştirmek zordur. İnsanlar belirli şekillerde belirlendikten sonra, işleri farklı şekilde yapmak için çok çaba sarf etmek gerekir. Fakat insanlar değişmeye hazırdır ama zorlanmak istemezler. Bir değişim süreci, hem değişmek isteyen kişiden hem de çevresinden sabır, davranış bilgisi ve esneklik gerektirir. Balm Davranış Değişikliği Modeli, değişim sırasında süreci anlamanıza yardımcı olabilir.
Davranış Değişikliği Modeli aşamaları
Marcel Balm, Davranış Değişikliği Modeli’nde insanların değişim sırasında geçirdikleri süreci anlatıyor.
Balm’a göre, insanlar değişimin karmaşıklığında altı aşamadan geçiyor:
1. Duyarlılık
Birisi değişime açık olmadığında, davranışını değiştiremez veya ayarlayamaz. Yeni fikirlere ve anlayışlara açık olmak, değişim sürecinde ilk adımdır.
2. Anlama
Balm’a göre, insanlar yeni davranışın ne anlama geldiğini anlamalı. İstenilen davranışın ne olduğunu ve bu yeni davranışın avantajlarının neler olduğunu kendi kelimeleriyle tarif edebildiklerinde değişim mümkündür.
3. İstemek
Davranış değişikliği ancak birisi gerçekten değişmek istediğinde gerçekleşir. Yeni davranışın avantajları, dezavantajlarından ağır basacaktır.
4. Yapabilmek
Değişimi (idare edebilmeniz) gerekir. Yeni davranışın nasıl sürdürülebileceğini bilmek, eski alışkanlıklara geri dönmemek daha kolay olacaktır.
5. Yapmak
Davranışsal Değişim Modelinin bu aşamasında değişiklik uygulamaya konulabilir. Fakat öngörülemeyen zorlukların ve aksaklıkların üstesinden gelinmesi gerekecektir. İnsanlar bundan rahatsız olmamalı.
6. Azim
Yeni adapte edilen davranış ikinci bir doğa haline gelmeli ve yaşam tarzı ile iç içe geçmelidir. İnsanlar ancak çevrelerinden olumlu destek aldıklarında yeni davranışlara direnebilirler.
Azim
Davranış değiştirilebilir ancak soru, insanların gerçekten değişmek isteyip istemedikleridir. Fakat istemek, davranışsal değişikliğin tek anahtarı değildir. Her aşamada insanlar kendi sorumluluklarının farkına varmak zorunda kalacaklar. Fakat o zaman değişim sürecini kontrol edebilecekler. Bu durum sabır ve sebat gerektirir; bu durumda olumlu bir sonuç fazladan bir uyarıcı olacaktır.
Uygulama
Kağıt üzerinde her şey çok mantıklı ve değişimi sağlamak kolay görünüyor ama pratikte Davranışsal Değişim Modeli genellikle belirli alışkanlıklardan kurtulmanın zor olduğu ortaya çıkıyor. Bunun davranışla ilgisi var. Davranış, anlamlı bir duruma verilen anlamlı bir tepkidir. Bu reaksiyonlar bilinçsiz (otomatik) veya bilinçli (kontrollü) olabilir. Sıcak bir tavada yanan birinin elini geri çekmesi mantıklı bir tepkidir. Bilinçsiz davranış etkili ve yeterli görünmektedir ancak değiştirilmesi bilinçli davranıştan çok daha zordur.
Aşamaların sırası
Balm’a göre “alıcı olma”, “anlamak”, “istemek” ve “yapabilmek” için bir ön koşuldur. Bu son üç kavram eşzamanlı olarak ortaya çıkar ve onlar da “yapmak” ve “sebat etmek” için önkoşuldur. Özellikle “sebat etme” kavramı, yeni davranışın sistemimiz üzerinden süzülerek otomatik, bilinçsiz bir davranış haline gelmesini sağlayacaktır.
Ne düşünüyorsunuz?
Davranış Değişikliği Modelinin pratik açıklamasını tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İyi bir organizasyonel davranış değişikliği için başarı faktörleriniz nelerdir?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın