Advanced
Search
  1. Home
  2. Çok Yönlü Liderlik Nedir?

Çok Yönlü Liderlik Nedir?

  • 13 Şubat 2021
  • 0 Likes
  • 204 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Çok Yönlü Liderliğin pratik bir açıklamasını sunmaktadır. Bu makaleyi okuduktan sonra, bu güçlü liderlik aracının temellerini anlayacaksınız.

Çok Yönlü Liderlik nedir?

Genel olarak, iki el becerisi, hem sol hem de sağ eli eşit olarak kullanma yeteneğini ifade eder. Ambi kelimesi Latince’den türemiştir ve ‘her ikisi’ anlamına gelir. Dexter, iyi ya da olumlu anlamına gelir, bu da iki el becerisini ‘her ikisi de olumlu’ yapar. Organizasyonlardaki iki el becerisi, organizasyonların başarılı olmak için aynı anda hem keşif hem de sömürü tekniklerini kullandıkları gerçeğini ifade eder. Bu durum mevcut iş modelini risk alarak yeniden tanımlayan iş faaliyetlerinin yürütülmesi yoluyla koşulların ve fırsatların kullanılması gerektiğini gerektirir. Kuruluş, keşif ve sömürü olmak üzere her iki cephede de iyi performans gösteriyorsa, hızlı ve sürekli büyüme yaşayabilir. Keşfe çok fazla odaklanan şirketler, yararlı veya uygulanabilir olmayabilecek veya asla geliştirilemeyecek fikir ve kavramlar için kaynakları israf etme riskini taşımaktadır. Öte yandan, sömürüye çok fazla odaklanan örgütler var; optimal bir başarı seviyesine ulaşamazlar.

Tanım: Çok yönlü Liderlik, liderin bu niteliklere sahip olduğu bir liderlik tarzıdır. Pratikte, Çok Yönlü Lider, risklerden kaçınmayan bir liderdir. Aynı zamanda, onun liderliğinde operasyonel verimsizlikler boşaltılır ve mevcut iş modelinde yeni, öncü faaliyetler uygulanır. Akademik araştırmalar, Ambidextrous Leadership’in hem yeni başlayanlar hem de yerleşik işletmeler için ticari başarılarla ve sonuçların iyileştirilmesiyle olumlu bir şekilde ilişkili olduğunu göstermektedir.

İki el becerisi terimi ilk olarak Robert Duncan (1976) tarafından kullanılmıştır. Fakat 20. yüzyılın başında bu kavramı popüler hale getiren James March’tı. Bu yüzden bu konsepte ilgi uyandıran ve geliştiren kişi Mart’tı.

Örgütsel Ambidexterity

Örgütsel çok yönlü beceriler, örgütsel öğrenme, teknolojik yenilik, stratejik yönetim, örgütsel tasarım ve örgütsel adaptasyon dahil olmak üzere çeşitli şekillerde tanımlanır. Sömürü ve keşfi, eşzamanlı olarak başlatılan ve özerk stratejik süreçleri ve sömürü ile keşif arasında bir denge bulmayı birleştiren, hepsi aynı temel örgütsel iki el becerisi kavramına atıfta bulunur. Çoğu zaman bu, verimlilik ve esneklik arasındaki denge, farklılaşmaya karşı düşük maliyetler, yerel reaktif kapasiteye karşı küresel entegrasyon ve uzun vadeli büyümeye karşı kısa vadeli kâr gibi doğru dengeyi sağlamakla ilgilidir.

Yenilik ve Çok Yönlü Liderlik

Sömürü ve keşfi dengelemek, çok yönlü liderle somut bağları olan örgütsel iki el becerisinin bir tanımı veya gerekliliğidir. Bu durum yeni bilgi veya pazar fırsatlarını keşfetmeyle ilgili çeşitli keşif, öğrenme veya araştırma faaliyetlerini eşzamanlı olarak yürütmesine izin verir. Bu durum kuruluşun geleceğini korumaya ve kalıcı ekonomik kar elde etmeye yönelik yenilikçi gelişmeleri artırır.

Rosing’in araştırması, keşfin radikal yenilik, yeni ürün pazarları yaratma ve yeni teknolojilerin geliştirilmesiyle bağlantılı olduğunu gösteriyor. Çok yönlü liderin profili genellikle bilgi genişlemeleri ve teknolojik atılımlarla bağlantılıdır.

Öte yandan sömürü, geri dönüş yaratan mevcut yetkinliklerin, tekniklerin ve teknolojik şaheserlerin iyileştirilmesi ve genişletilmesi ile bağlantılı olabilir. Rosing bu prensibi de inceledi ve yenilikçi bağlamda sömürünün özellikle uygulamaya atıfta bulunduğunu keşfetti.

Doğal olarak, her organizasyon farklı anlarda farklı türde bir liderlik gerektirir. Çevre genellikle oldukça rekabetçidir ve çeşitli karmaşık koşullarla karşı karşıyadır. Bu yüzden iyi bir lider, çok yönlü olmalı ve aynı anda farklı eylemleri gerçekleştirme ve birden çok çok seviyeli öğrenme sürecinden geçme yeteneğine sahip olmalıdır.

Liderlik Tarzlarında Denge

Bu uyarlanabilir yetenek, çok yönlü liderlerin artan yenilikler, verimlilik ve maliyet tasarrufu üzerine yalanların vurgulandığı son derece değişen bir pazarda organizasyonlarıyla rekabet etme becerisine ve becerisine sahip olduğu anlamına gelir. Öte yandan, esneklik, hız ve radikal yeniliklere odaklanan bir ortamda başarılı olma becerisine de sahip olmalıdırlar.

Sonuç olarak liderlik yöneticilerinin çok yönlü yaklaşımı, kısa vadeli başarıya ve uzun vadeli başarısızlığa çok fazla odaklanabilir. Bu yüzden etkili yöneticiler, çeşitli liderlik stilleri arasında uygun bir denge sağlamalıdır. Bazı durumlarda, dönüşümsel bir liderlik tarzı arzu edilebilirken, diğer anlarda işlemsel liderlik daha faydalı olabilir. Aynı şey, iyi liderlik davranışının uyum sağlama, risklere karşı hoşgörülü olma ve çalışanları iki el becerisinin gerekliliğinin farkına varma kapasitesi ile karakterize edildiği sonucuna varan Chang ve Hughes tarafından yapılan bir çalışmada da gösterilmektedir. Bu yüzden Çok Yönlü Liderlik genellikle ideal liderlik tarzı olarak görülüyor.

Gerçeklikte İki Yönlü Liderlik

Buradaki zorluk, iki el becerisi terimini gerçekçi bir örgütsel ortama dönüştürmektir. O’Reilly ve Tushman bu konuyla ilgili bir araştırma yaptılar ve iki el becerisini kucaklamak için açık göstergeler keşfettiler. Birincisi, çok yönlü liderin kararının açık ve stratejik bir niyete sahip olmasını gerektirirler. Bu niyet hem keşif hem de sömürü olasılıkları içermelidir. Dahası, çok yönlü liderler, ortak bir kimliğin keşif ve sömürü arasında sağlıklı bir denge sağladığı ortak bir vizyon ve kültür yaratmalıdır.

Çok yönlü lider, başkalarının kararlılığını belirlemek için bir adım geri atabilir. Tarz yıllar boyunca iyi bir şekilde belgelendi ve her seferinde, organizasyon için net bir yön duygusu olan ve bireylere hem destek hem de özgürlük sunabilecek birini gerektirdiği ortaya çıkıyor. Organizasyondaki insanlar zaten farklı bir liderlik tarzına alışmışsa, bu kesinlikle kolay değildir. Ne zaman geri adım atılacağını ve başkalarına ne zaman daha fazla sorumluluk verilmesi gerektiğini bilmek de zordur.

Ne düşünüyorsun?

Ambidextrous Leadership’in bu açıklamasını tanıyor musunuz? Çok yönlü liderin yenilikleri teşvik etmesini sağlayan faktörlerin neler olduğuna inanıyorsunuz? Ortamınızda Ambidextrous Leadership’i kullanabileceğinizi düşünüyor musunuz? Yukarıdakilere katılıyor musunuz veya eklemek istediğiniz herhangi bir şey var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Chang, YY ve Hughes, M. (2012). Küçük ve orta ölçekli şirketlerde inovasyon çift yönlü becerisinin etkenleri. Avrupa Yönetim Dergisi, 30 (1), 1-17.
  • Zacher, H., Robinson, AJ ve Rosing, K. (2016). Çok yönlü liderlik ve çalışanların bildirdiği yenilikçi performans: Keşif ve sömürü davranışlarının rolü. Yaratıcı Davranış Dergisi, 50 (1), 24-46.
  • Rosing, K., Frese, M. ve Bausch, A. (2011). Liderlik-yenilik ilişkisinin heterojenliğini açıklamak: Çok yönlü liderlik. Üç ayda bir liderlik, 22 (5), 956-974.
    • Share:

    Leave Your Comment