Advanced
Search
  1. Home
  2. Büyük Adam Teorisi Nedir?

Büyük Adam Teorisi Nedir?

  • 17 Aralık 2020
  • 0 Likes
  • 348 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Büyük Adam Liderlik Teorisinin pratik bir açıklamasını sunar. Okuduktan sonra bu güçlü liderlik aracı hakkında temel bir anlayışa sahip olacaksınız.

Büyük Adam Liderlik Teorisi nedir?

Büyük Adam Liderlik Teorisi, on dokuzuncu yüzyıla kadar uzanan bir fikri ifade eder. Bu fikre göre, tarih ve dünyada yaşanan her şey ve dünya tarihi, büyük adamların veya kahramanların sahip olduğu etki belirlenerek açıklanabilir. Bu durum belirleyici bir tarihsel etkiye sahip olan oldukça etkili ve benzersiz bireylerle ilgilidir. Teorinin gelişimi esas olarak İskoç filozof ve tarihçi Thomas Carlyle’a borçludur. 1840’ta kahramanlar ve kahramanlık üzerine bir dizi konferans verdi ve daha sonra Kahramanlık İbadeti ve Tarihte Kahramanlık gibi çeşitli eserler yayınladı. Onlarda tarihteki büyük adamlar veya kahramanlar hakkında yorum yaptı. Ona göre lider, kitlelerin hayal gücünü yakalayan benzersiz niteliklerle kutsanmış kişidir.

Büyük Adam Liderlik Teorisi: Genel Bakış

Neden bazı erkekler veya kadınlar diğerlerinin üzerine çıkıyor? Ve neden belirli bir aile çok sayıda başarılı lider üretebilir? Çoğu insan için bu soruların cevapları bir muammadır. Bununla birlikte bazı teorisyenler, bu soruların Büyük Adam Teorisi tarafından zaten cevaplandığını iddia ediyor. Kısacası, Büyük Adam Liderlik Teorisi, büyük liderlerin doğduğunu, yaratılmadığını veya eğitilmediğini varsayar. Bireyler belirli özellik veya özelliklerle doğarlar ve bu özellikler doğuştan liderlerde diğerlerinden farklıdır veya sadece bu tür liderlerde mevcuttur. Bu belirli özellikler veya özellikler, tarihin sayfalarını şekillendirirken insanlara liderlik etmelerini sağlar.

Genel olarak liderler ve özel olarak büyük liderler, başkalarının sahip olmadığı özel niteliklerle doğarlar: çekicilik, zeka, sezgi, yargı, cesaret, saldırganlık, ikna vb. thomas Carlyle’a göre bunlar öğrenilemez; birisi ya bu özelliklere sahiptir ya da sahip değildir. Bu özellikler ailenin genlerinde sabittir ve nesilden nesile aktarılır. Bu özelliklere de sahip olan büyük liderlere örnek olarak şunlar verilebilir: Mao Zedong, Gandhi, Abraham Lincoln, Mahatma Gandhi, Büyük İskender, Adolf Hitler, vb. bu insanlar, büyük zirvelere ulaşmalarına yardımcı olan doğuştan gelen niteliklere ve ilahi ilhamlara sahip olmakla tanınırlar. Liderlik eğitimi almadılar ve yaşamları boyunca liderlik becerilerini geliştirme fırsatı da verilmedi. Anatomilerindeki, kişiliklerindeki veya fizyolojilerindeki bir şey onları sıradan halktan ayırır. Dahası, liderlik rollerini üstlenmeye yönelik içgüdüsel dürtü, bu büyük adamları başarılı kılmıştır. Diğerleri ilham, destek ve rahatlık için onlara döndü.

Antik dönem

Büyük Adam Liderlik Teorisine göre, liderler Tanrı’nın insanlığa armağanıdır. Doğuştan gelen liderlik özellikleri diye bir şey yoksa, hiç kimse harika olamaz. Büyük Adam Teorisi, kralların tebaalarını yönetme ve yönetme konusunda ilahi bir hakka sahip oldukları fikriyle karşılaştırılabilir. Bu ilahi hak, onların torunlarına miras kalmıştır.

Büyük Adam Liderlik Teorisi, eski Yunan ve Romalıların zamanlarına dayanır. O zamanlar liderlik benzersiz, belirli zihinsel, fiziksel veya kişisel özelliklerle ilişkilendiriliyordu. Liderlik öğrenilemediğinden veya öğretilemediğinden, onlara belirli bir düzeyde tanrısallık atfedildi.

Debunking

Ünlü filozof, sosyolog, politik teorisyen ve biyolog Herbert Spencer, Büyük Adam Teorisini çürüttü ve onu çocukça, ilkel ve kesinlikle bilimsel değil olarak nitelendirdi. Liderlerin çevrelerinin ürünleri olduğunu varsaydı ve büyük kişiliklerin toplum tarafından oluşturulduğunu savundu. Bir sosyoloji dergisinde Spencer, bunun büyük bir kişiliği şekillendiren uzun bir dizi karmaşık etkiye bağlı olduğunu yazdı. Fikirlerine ve argümanlarına rağmen, Büyük Adam Teorisi çok popüler olmaya devam etti ve liderlik araştırmasında öncü bir argüman oldu.

Teorinin bir diğer önemli çürütülmesi, bu sözde doğal liderlik özelliklerine sahip olmayan büyük liderlerin olduğu gerçeğidir. Liderlik doğuştan gelen bir nitelik veya özellik olsaydı, bu özelliklere sahip herkes lider bir konuma gelirdi. Fakat bunun yerine araştırmalar, liderliğin oldukça karmaşık bir konu olduğunu ve bir kişinin elde edeceği başarı düzeyini sayısız faktörün etkilediğini göstermiştir.

Dahası, Büyük Adam Teorisi, büyük liderlerin nasıl veya ne zaman ortaya çıktığı ve etkili olduğu, gerekli kritik özelliklerin neler olduğu ve iki eşit liderden birinin neden başarısız olduğu hakkında hiçbir bilimsel veya doğrulanabilir açıklama içermez.

Ne düşünüyorsunuz?

Büyük Adam Teorisinin açıklamasını tanıyor musunuz? İyi bir lider olabilme yeteneğinin bir kişinin genlerinde saklı olduğuna inanıyor musunuz? İyi bir liderin özellikleri sizce nedir? Yukarıdakilere katılıyor musunuz veya eklemek istediğiniz herhangi bir şey var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Wang, K., Wang, Y. ve Yao, J. (2005, Aralık). Dijital ürünler için pazarlama karması modelleri üzerine karşılaştırmalı bir çalışma. Uluslararası İnternet ve Ağ Ekonomisi Çalıştayı’nda (s. 660-669). Springer, Berlin, Heidelberg.
  • Yun-sheng, W. (2001). 4P Pazarlama Karmasının mükemmelliği ve yenilikçiliği – 4P Pazarlama Karması nasıl değerlendirilir. Ticari Araştırma, 5 (6).
    • Share:

    Leave Your Comment