Advanced
Search
  1. Home
  2. Birlikte Oluşturma Nedir?

Birlikte Oluşturma Nedir?

  • 17 Aralık 2020
  • 0 Likes
  • 211 Views
  • 0 Comments

Bu makale CK Prahalad ve Venkat Ramaswamy tarafından pratik bir şekilde geliştirilen Ortak Yaratma’yı anlatıyor. Okuduktan sonra bu güçlü strateji aracının temellerini anlayacaksınız.

Birlikte Oluşturma nedir?

Tüketiciler, kuruluşların müşteri odaklı çalışmalarını ve yüksek düzeyde müşteri memnuniyeti sağlamalarını talep ederek üstünlük kazanıyor.

Giderek daha fazla üretici bunun faydasını görerek tüketicilere üretim sürecinin bir bölümünü etkileme ve fikirlerini dinleyerek onları dahil etme fırsatı veriyor. Böylelikle tüketiciler tükettikleri ürün/hizmetlere ayrı ayrı damga basabilmektedir. Bu durum Birlikte Yaratma olarak bilinir; müşterilerle samimi bir işbirliği biçimi. Tedarikçi/üretici müşteriyi dinler ve fikirlerini ve yaratıcı katılımını üstlenir. Tüketici bunu yaparak nihai üründe aktif rol oynar. Bu verimli işbirliği, değerde bir artışa yol açar.

CK Prahalad ve Venkat Ramaswamy bu kavramı geliştirdiler ve doğrudan dünya çapında bir hit haline gelen Harvard Business Review’de (2000) bilimsel bir makale yayınladılar.

Bu kavramı ampirik araştırmalarla birlikte geliştirdiler ve daha da geliştirdikleri konseptlerini ünlü The Future of Competition (2004) kitabında yayınladılar.

İşbirliği

Birlikte Oluşturma, tüm katılımcıların üretim süreci ve nihai ürün üzerinde etkili olduğu bir işbirliği şeklidir. Tüketici, bir ürünün geliştirilmesine katkıda bulunabilir. Birlikte Yaratma, işletmelere ekstra ekonomik değer katıyor, özellikle genç tüketiciler yeni alışkanlıklar geliştirdiler ve nihai ürüne daha fazla dahil olmak istiyorlar. Tüketici ve ürün arasında sürekli iletişim ve diyalog önemlidir. Birlikte yaratmada yaygın olarak bulunan bir unsur, örneğin sosyal medya aracılığıyla tüketici diyaloğudur. Birlikte-Yaratmanın verimli olabilmesi için, üretici ve tüketici arasındaki ilişkide eşdeğerlik, karşılıklılık, açıklık ve güven olmalıdır. Birlikte Yaratma, karmaşık sorunları çözmede ve değişimi gerçekleştirmede de çok faydalıdır.

Formlar

İşbirliği türüne ve tüketici katılımına bağlı olarak farklı birlikte yaratma biçimleri ayırt edilebilir:

1. Geliştirici

Üretici, tüketiciye içinden seçim yapılabilecek ürün fikirlerini sunar. Bu şekilde tüketici, üretim sürecinin bölümlerini devralır. Örneğin, tek bir fotoğraf albümü oluşturmak için fotoğrafları yüklemek veya tiyatro için koltuk ayırtabileceğiniz ve biletleri kendiniz yazdırabileceğiniz online biletler.

2. Özelleştirme

Terzilik: Üretici standart bir ürün sunar ve tüketici belirli bileşenleri özelleştirebilir. Bu genellikle tüketicinin ürünlerini kişiselleştirebildiği bir renk veya stil meselesidir. Örneğin, tüketicilerin kendi bilgisayarlarını kurabilecekleri Dell’i ele alalım.

3. Birlikte inovasyon

Yaratıcı yenilik: Bir yarışma aracılığıyla tüketiciler fikirlerini/tasarımlarını üreticilere gönderebilirler. Kazanan konsept daha sonra genellikle geliştirilir ve üretime alınır. Örnekler arasında tüketicilerin en sevdikleri kokteyl elbiselerini tasarlamalarına olanak tanıyan moda zincirleri sayılabilir.

4. Entegratör

Entegrasyon: Tüketici, üretici tarafından geliştirme sürecinin çeşitli aşamalarında yer alır. Tüketicinin seçiminde yararlanması için 1 web sitesinde farklı üreticiler bir araya getirilir. Örneğin bir seyahat acentesi web sitesini düşünün; tüketicinin daha iyi bir genel bakışa sahip olması ve bir paketi kolayca bir araya getirebilmesi için farklı yerler, konaklama, uçuşlar ve sigorta olanaklarının tümü gösterilir.

5. Kolaylaştırıcı

Kolaylaştırma: Üretici, tüketicilere kendi ürünlerini geliştirmeleri için bir platform sunar. Bu durumda, üreticinin belirli ürünleri daha da geliştirmesi, üretmesi ve pazarlaması olasılığı ortaya çıkar. Tüketici, ürünün ortak yaratıcısıdır. Joomla web siteleri bunun harika örnekleridir.

Faydaları

Birlikte Oluşturma yalnızca daha fazla destek sağlamakla kalmaz, aynı zamanda tüketicilerle uzun vadeli bir işbirliği sağlar. Üreticiler ve üreticiler, tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarını da daha iyi anlar. Sonuç olarak ortaya çıkan kartopu etkisi, tüketicilerin şirket hakkındaki olumlu deneyimlerini başkalarıyla paylaşmasıdır. Üreticiler/üreticiler tüketicilerle temasa geçip üretim sürecini etkilemelerini sağladığında, her iki taraf için de bir kazan-kazan durumu haline gelir.

Temel bilgiler

Bununla birlikte birlikte oluşturmanın başarılı olma olasılığı varsa dikkate alınması gereken dört temel vardır:

1. Diyalog

Üretici ve tüketici eşit ortaklar olmalı, sorunları birlikte çözmeli ve uygun çözümleri birlikte bulmalıdır.

2. Bahis

Üreticinin özünde, tüketiciye kıyasla üründe daha fazla payı vardır. Üretici, ürüne sahip olduğu için birlikte yaratımı geliştiren kişidir. Tüketiciler için değer, üretim sürecinde bir şekilde söz sahibi olarak üretilir. Örneğin, tüketiciler bir bilgi sistemine veya üretici yazılımına erişebilirlerse, kendilerini daha da dahil hissedeceklerdir.

3. Risk

Birlikte yaratmada karar verme süreci tamamen üreticiye bağlı değil, daha çok üretici ve tüketici arasında paylaşılıyor. Tüketici daha sonra potansiyel riskleri kendileri daha iyi ölçebilir.

4. Şeffaflık

Bilgi ve güç artık sadece üreticinin elinde olmadığından, bunun da tüketici ile paylaşılmasını sağlamalıdır.

Farklı Düşün

Birlikte Yaratmaya odaklanan kuruluşların farklı düşünmesi gerekecek. Tüketicilerin tek yönlü bir maceraya atılmalarına izin vermek akıllıca ve gerçekçi değildir. Ayrıca tüketicilerin gelişimin farklı aşamalarına aktif olarak katılmaları için bolca fırsat olmalıdır. Sonuç olarak kurum içindeki kararlar ve gelişmeler üzerinde dış tarafların büyük etkisi vardır. Nihai karar verme sürecinin son kullanıcı ile paylaşılmasına gerek yoktur, sonuçta kuruluş nihai olarak sorumludur. Bununla birlikte kuruluşların kritik bilgi, fikir ve tavsiye alma konusunda açık olması gerekir. Birlikte Yaratma, tüketiciyi ve diğer ilgili hedef grupları farklı üretim aşamalarında içeren sürekli bir süreç olmalıdır.

Ne düşünüyorsunuz?

Birlikte yaratmayı günümüzün modern iş dünyasında nasıl uygulayabilirsiniz? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? İyi bir işbirliği ve değer yaratma için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Prahalad, CK ve Ramaswamy, V. (2004). Rekabetin Geleceği: Müşterilerle Eşsiz Değer Yaratmak. Harvard Business School Press.
  • Prahalad, CK ve Ramaswamy, V. (2000). Müşteri Yeterliliğini Birlikte Seçme. Harvard Business Review.
  • Ramaswamy, V. ve Gouillart, F. (2010). Birlikte Yaratmanın Gücü: Büyümeyi, Üretkenliği ve Kârları Artırmak için Birlikte Oluşturun. Özgür basın.
  • Vargo, SL, Maglio, PP ve Akaka, MA (2008). Değer ve değerin birlikte yaratılması üzerine: Bir hizmet sistemleri ve hizmet mantığı perspektifi. Avrupa yönetim dergisi, 26 (3), 145-152.
    • Share:

    Leave Your Comment