Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Yaratıcılık
  3. Beyin Çöplüğü Nedir?
Beyin Çöplüğü Nedir?

Beyin Çöplüğü Nedir?

  • 23 December 2020
  • 273 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu makale Beyin Dökümü yöntemini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü beyin fırtınası ve yaratıcılık aracının tanımını, anlamını ve temellerini anlayacaksınız.

Beyin Dökümü nedir?

İnsan beyni sürekli olarak her türlü fikirle doludur ama nadiren gerçekten oturup serbest kalmasına izin vermek için zaman ayırır. Brain Dump, tam da bunu başarmak için iyi bir yöntemdir. Hem bireysel durumlarda hem de gruplarda, Beyin Dökümü tüm fikirleri kafadan kağıda dökmenin harika bir yoludur. Brain Dump, kafayı boşaltır ve tüm yaratıcılığın ortaya çıkmasını sağlar. Fikirleri, planları ve çözümleri organize eder. Bu şekilde tüm düşünceler bir kağıt yaprağına dönüşür.

Beyin fırtınası oturumu

Brain Dump’ın uygulamalarından biri de beyin fırtınası seansıdır. Çoğu katılımcı, toplantı sırasında ortaya atmak istedikleri olası çözümleri ve fikirleri zaten düşünmüşlerdir. Bu şekilde onu belirli bir yöne yönlendirebilir ve diğerlerini de yanlarında getirebilirler. Bu harika görünüyor ama beyni biraz daha aşağıda saklanabilecek diğer fikirlere ulaşmaktan alıkoyuyor. Bu şekilde katılımcılar başkalarının fikirlerine de daha az açık olacaklar. Odak noktası genellikle kendi yaratıcı önerileri üzerinedir ve bunlarla oturum sırasında fikirlerini kucaklayacak destekçiler bulmayı umarlar. Brain Dump, herkese eşit şanslar vermek ve katılımcıların birbirlerini etkilemelerini engellemek için iyi bir çözümdür.

Beyin Dökümü Kuralları

Beyin Dökümü, bir beyin fırtınası seansı sırasında çok daha orijinal sonuçlara yol açar. Tüm katılımcıları harekete geçiren kolay bir yöntemdir. Zaten kafalarında olabilecek fikirleri bırakmalarına izin verir. Kurallar basittir ve en iyi üç aşamada çalışır:

Aşama 1. kalem ve kağıtla başlayın

Öncelikle her katılımcı için büyük bir kağıt parçası ve bir kaleme ihtiyaç vardır. Bu durum A4 boyutundan A5 boyutuna kadar değişebilir. Her katılımcı ayrı ayrı oturur ve düşünme şansı bulur. Konu seçilebilir ama çok genel de olabilir. Örneğin: ‘Müşterilerimizi hoş bir şekilde şaşırtmak için ne yapabiliriz?’ Genel olarak, herkese ortaya çıkan tüm fikirleri yazma şansı vermek için 10 dakika yeterlidir. İyi ya da kötü katkıları farketmez; herşey serbest. Burada her şey miktarla ilgili ve temelde her şey yazılabilir.

Aşama 2. Birlikte gözden geçirin

İlk aşamadan sonra, tüm fikirleri grup içinde birbirleriyle tartışma zamanı. Başkanın herkesin konuşmasına izin vermesi tavsiye edilir, böylece tüm fikirler paylaşılabilir. İlaveler ve/veya alternatiflerden bahsediliyorsa, sorun değil. Yaratıcılığı öldürebileceği için tartışmadan ve tartışmalardan kaçınılmalıdır. Bu aşamada yer bulmak faydalı olabilir. Odanın içinde yürürken, herkes fikirlerini yüksek sesle okuma ve etrafta dolaşırken başkalarını dinleme şansı yakalar. Bu durum onları başkalarının fikirleri hakkında iyi düşünmeye teşvik eder.

Aşama 3. yenilikçi fikirler

İkinci aşamada herkes fikirlerini paylaşma ve gerektiğinde açıklama şansı buldu. Grup şimdi bir seçim yapacak ve en yenilikçi fikirleri filtreleyecek. Bunlar daha dikkatli incelenir ve bunlara göre eylemler belirlenebilir. Elbette yaratıcılığı bir kez daha harekete geçiren birden fazla fikirden oluşan bir kombinasyon yapılabilir. Şimdilik öne sürülen tüm fikirlerin bırakılıp, sürece devam etmek için örneğin bir hafta içinde geri gelmesine de karar verilebilir. Kısa bir düşünme döneminden sonra, katılımcılar genellikle kalitelerine fayda sağlayan fikirler hakkında düşünme fırsatı bulacaklar.

Beyin Dökülmesinin Avantajları

Brain Dump, planları ve yaratıcı fikirleri kavramak için basit ama güçlü bir araçtır. Çoğu insan, yoğun bir iş gününden itibaren düşüncelerle doludur ve bu da onları başka şeyler hakkında düşünmekten alıkoyar. Brain Dump ile bunu yapmak ve her türlü şeyi yazmak zorunda kalıyorlar. Gruplarda her katılımcı katkısının ciddiye alındığını bilir. Ayrıca kendi fikirlerinin çöp kutusunda kaybolma korkusu olmadan başkalarının fikirlerini özgürce dinleyebilirler. Beyin Dökümü, sonuç olarak birçok üretken fikirle beyin fırtınasına izin verir. Son olarak, yaratıcılığın teşvik edilmeye devam etmesi için bu yöntemin düzenli olarak uygulanması tavsiye edilir. Diğer iyi ve alternatif beyin fırtınası yöntemleri Zorunlu Bağlantılar, Tersine Beyin Fırtınası ve Yıldız patlaması beyin fırtınasıdır.

Ne düşünüyorsunuz?

Beyin Dökümü yöntemi günlük işlerinizde uygulanabilir mi? Bu ve diğer beyin fırtınası teknikleriyle ilgili deneyiminiz nedir? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Baillie, C. (2006). Yaratıcı düşünme teknikleriyle öğrencilerin yaratıcılığını geliştirmek. Yüksek öğretimde yaratıcılığın geliştirilmesi, 142-155.
  • Galagan, P. (1997). Akıllı şirketler. Eğitim ve Geliştirme, 51 (12), 20-25.
  • Deniz Feneri, VA (2007). Yeniden doldurulabilir vücut yıkama ürünleri için yaratıcı fikir üretimi. Uluslararası Mühendislik Tasarımı Konferansı’nda.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın