Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Strateji
  3. Beş Düşüş Aşaması, Jim Collins Nedir?
Beş Düşüş Aşaması, Jim Collins
 Nedir?

Beş Düşüş Aşaması, Jim Collins Nedir?

  • 7 February 2021
  • 211 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu makale Jim Collins tarafından pratik bir şekilde açıklanan düşüşün beş aşamasını açıklıyor. Okuduktan sonra bu güçlü stratejik aracın temellerini anlayacaksınız.

Jim Collins’in düşüşünün beş aşaması nedir?

Organizasyonel düşüşün beş aşaması olarak da bilinen Jim Collins tarafından tanımlanan düşüşün beş aşaması, How the Mighty Fall kitabından bir kavramdır. Bu kitapta Jim Collins, ne kadar büyük olursa olsun tüm organizasyonların düşüşe açık olduğunu belirtiyor. Bir şirketin nihai çöküşüne yol açan bu düşüş, aşamalar halinde ilerleyen bir hastalık olarak tanımlanıyor. Erken teşhis edilirse bu hastalık kolaylıkla tedavi edilebilir. Fakat hastalığı erken dönemde tespit etmek çok zordur. Hastalık ne kadar geç teşhis edilirse, organizasyonel gerilemeden kurtulmak o kadar zor olur.

Jim Collins konsepti, bir zamanlar çok başarılı olan ama sonra sendeleyen ve düşen on bir şirkete odaklanarak yarattı. Kendilerini bu tür durumlarda bulan şirketlere örnek olarak A&P, Hewlett-Packard ve Motorola verilebilir. Bu organizasyonların performanslarını aynı sektörden benzer bir şirketle karşılaştırdı. Örneğin, Wal-Mart ve Ames’i karşılaştırdı. Aynı iş modelini paylaştılar ve benzer gelir elde ettiler. Wal-Mart 1980’lerde yükselirken, Ames pazar payını kaybetti.

Bir şirketin çökmesinin büyümekten çok daha kolay olduğunu keşfetti. Çoğu durumda düşüş sürecini tanımlayan beş aşamalı bir çerçeve geliştirdi. Jim Collins, konseptin tüm organizasyonlar ve durumlar için geçerli olmadığını vurguladı. Bunun nedeniyse modelin dolandırıcılık, yolsuzluk, skandallar veya kazalar gibi hususları içermemesidir.

Örgütsel düşüş

Jim Collins tarafından tanımlanan beş düşüş aşaması aşağıda özetlenmiştir. Her aşama için, kuruluşun hangi durumda olduğu ve kuruluşun henüz iyileşme olasılığının ne kadar yüksek olduğu açıklanır.

1.Aşama: Başarıyla Doğan Kibir

‘Kibir’, bir güç merkezini yerle bir edebilen aşırı gurur veya masumlara zarar veren skandal bir kibir anlamına gelir. Geçmiş performanslar, yenilmezlik hissinin temelini oluşturduğunda ve gelecekteki başarı için bir garanti olarak kabul edildiğinde, kibir başladı.

Bu yanlış güvenlik duygusu, tıpkı şirket kurulduğu zamanki gibi, insanlar yoktan bir şeyler yapabileceklerini düşündükleri için ortaya çıkıyor. Diğer bir kibir süreci, kuruluşlar için birincil yolu, başarıyı yönlendiren güçleri ihmal etmektir. Bir kuruluşun başarısının arkasındaki itici güç aynı zamanda çark veya rekabet avantajı olarak da bilinir.

Jim Collins tarafından tanımlanan beş düşüş aşamasının ilk aşamasının bir başka özelliği, öğrenme ve gelişmeye yönelik maceracı, açık fikirli ve yenilikçi yaklaşımın kaybedilmesidir.

Aşama 2: Disiplinsiz Daha Fazlasının Takibi

Jim Collins tarafından tanımlanan beş gerileme aşamasının bu aşamasında, organizasyonlar onları ilk etapta büyüklüğe götüren yapı ve faaliyetlerden sapıyorlar. Wal-Mart örneğinde, odaklarını küçük kasabalara ve düşük fiyatlar için stratejilerine devam ettirdiler, oysa Ames Zayre mağazalarını satın alarak odağını kaybetti.

Bu aşamada şirketler büyümek için çabalarlar ancak iş faaliyetlerinde herhangi bir yapı ve disiplin yoktur. Ayrıca temel faaliyetlere katkıda bulunmayan çok fazla görev ve iş vardır. Daha iyi performans göstermesi için kuruluşa artan ağırlık eklenir ama dengesizlik kuruluşun düşüşüne yol açar.

Aşama 3: Riskin Reddi ve Tehlike

Üçüncü aşamada, organizasyon riskleri ve tehlikeleri reddediyor ama işler dışarıdan iyi görünmeye devam ediyor. Bununla birlikte iç kısımda, giderek daha fazla düşüş işareti beliriyor. Kendilerini böyle bir durumda bulan şirketler, olumlu şeyleri abartma ve olumsuz verileri veya performansları küçümseme eğilimindedir.

Sorunları gerçekten üstlenmek yerine, bu aşamada, olayların neden olduğunu açıklamak için nedenler ve mazeretler uydurulur. Bu yüzdenr genellikle 2. aşamadaki yapılandırılmamış çalışma yönteminin ve zamanla fark edilmeyen dış etkilerin sonucudur.

Aşama 4: Kurtuluş için Kavrayış

Jim Collins tarafından tanımlanan beş düşüş aşamasının dördüncü aşaması olan ‘kurtuluşu kavrama’, örgütün kendi büyüklüğü ve yeterliliği söz konusu olduğunda farkındalığını kaybettiğini gösteriyor. Kendine olan güveni tamamen ortadan kalktı ve değişim ancak bir dizi ‘gümüş mermi’ ile mümkün olabilir. Gümüş mermiler teknolojide sıçramalar, sorunlara yeni çözümler veya yeni pazarlara girmektir. Organizasyonun karanlığa geri dönmesine yardımcı olabilecek olaylardır.

Organizasyon ayrıca net bir vizyona, radikal bir dönüşüme veya gişe rekorları kıran karizmatik bir lider tarafından kurtarılabilir.

Aşama 5: İlgisizliğe Teslim Olma veya Ölüm

Jim Collins tarafından tanımlanan beş gerileme aşamasının son aşamasında, organizasyon yavaş yavaş uçuruma doğru kayıyor ve liderler sonunda cesaretlerinden ve umutlarından vazgeçiyorlar. Şirket satılır, ilgisizlik içinde kaybolur veya kapanır. Yönetim kurulu, grup düşüncesi ve kadercilik çıkmazına kapılır ve sonunda oybirliğiyle gemiden atlamaya karar verir. Çoğu durumda, sonunda en iyi seçenek bumuş gibi hissedecektir, çünkü yapılabilecek her şeyin yapıldığı hissi vardır.

Konu Özeti

Jim Collins’e göre, bir organizasyonun batma sürecinde beş aşama vardır. İlk aşamada kibir ve başarı belirleyici yönlerdir. Bu durum çalışanların ve yöneticilerin, örgütü en başta başarılı kılan şeyi unutmalarına neden olur. Organizasyon yavaş yavaş her şeyde başarılı olabileceğine inanmaya başlar. Daha fazlasının gerçekleştirilebileceği inancı güçlü olsa da, organizasyon disiplinsiz bir şekilde işe gider. Daha sonra açıklar yavaş yavaş su yüzüne çıkar. Dışarıdan bakıldığında her şey yine de iyi görünebilir ama ilk açıklar genellikle içeride görünür. Olumlu düşünceler ve veriler büyütülür ve olumsuz veriler veya göstergeler bir kenara bırakılır. Sonunda, dördüncü aşamada, düşüş herkes tarafından görülebilir ve fark edilir. Bu aşamada liderler, düşüşü tersine çevirmek için hala içgüdüsel çaba gösteriyorlar. Sonraki aşamada bunun için çok geç. Bu noktada geri dönüş yok. Organizasyonlar dördüncü aşamadan sonra iyileşebilir ama Jim Collins’e ve düşüşün beş aşamasına göre, bu aşamadan ve son aşamadan kesinlikle kaçınmak gerekir.

Ne düşünüyorsunuz?

Jim Collins’in beş aşama düşüşüyle ​​ilgili açıklamasını hatırlıyor musunuz? Çevrenizde geç aşamada olan bir organizasyon örneğini paylaşabilir misiniz? Bu teoriden hangi pratik dersleri çıkarabilirsin? Herhangi bir ipucunuz veya ek yorumunuz var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Cameron, KS, Whetten, DA ve Kim, MU (1987). Düşüşün örgütsel işlev bozuklukları. Academy of Management dergisi, 30 (1), 126-138.
  • Collins, JC (2009). Nasıl güçlü düşüyor: Ve neden bazı şirketler asla pes etmiyor. Random House.
  • Gilbertson, DT, Liu, J., Xue, JL, Louis, TA, Solid, CA, Ebben, JP ve Collins, AJ (2005). Amerika Birleşik Devletleri’nde son dönem böbrek hastalığı olan hasta sayısının 2015 yılına kadar tahmin edilmesi. Amerikan Nefroloji Derneği Dergisi, 16 (12), 3736-3741.
  • Levine, CH (1978). Örgütsel gerileme ve kesinti yönetimi. Kamu yönetimi incelemesi, 38 (4), 316-325.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın