Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Yönetim
  3. Benne ve Sheats Grup Rolleri Nedir?
Benne ve Sheats Grup Rolleri
 Nedir?

Benne ve Sheats Grup Rolleri Nedir?

  • 6 March 2021
  • 276 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Benne ve Sheats grup rolleri teorisi, bir grup içindeki bir veya birden fazla kişi tarafından üstlenilebilen üç kategoriyi ve 26 rolü birbirinden ayırır.

Bu makale Benne ve Sheats grup rollerini pratik bir şekilde anlatmaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü liderlik ve grup dinamikleri aracının tanımını ve temellerini anlayacaksınız.

Benne ve Sheats Grup Rolleri nelerdir?

Her organizasyon departmanları ve ekipleri içerir ve ekip üyeleri arasındaki ilişkilerin nasıl sonuçlanacağını tahmin etmek her zaman kolay değildir. Sonuçta, kişiler arası ilişkiler genellikle karmaşıktır. Rollerine ve görevlerine mükemmel şekilde uyan becerilere sahip yüksek vasıflı çalışanlara sahip olmak, işbirliğinin sorunsuz ilerleyeceği anlamına gelmez. Ekipler oluştururken birçok farklı grup rolü olduğu anlaşılacaktır. Amerikalı eğitim filozofu Kenneth D. Benne ve Amerikalı pedagoji profesörü Paul Sheats, farklı grup rolleri olduğuna inandıkları şeyleri incelediler ve 1940 yılında ‘Grup Üyelerinin İşlevsel Rolleri’ adlı makaleyi yazıp yayınladılar. Bu makalede 26 farklı rol tanımladılar, bu, bir grup içindeki bir veya birden fazla kişi tarafından alınabilir.

Benne ve Sheats Grup Rolleri: Başarılı İşbirliği

Çoğu durumda, bir ekip yetenekli çalışanlardan oluşsa bile, karşılıklı işbirliği her zaman başarılı olmayacaktır. Bunun yerine, bir takım ancak doğru becerilerle birlikte çeşitli roller arasında doğru bir denge bulunursa başarılı olacaktır.
Bu durum ekip üyelerinin etkileşiminde ve birbirleriyle olan ilişkilerinde kilit faktördür. Ekip olarak ne kadar başarılı çalıştıklarını da belirler. Ekip üyelerinin davranış biçimleri değişecektir; bazıları yardımcı ve destekleyici olurken, diğerleri grup içinde bölünme yaratabilir. Benne ve Sheats’in grup rollerini kullanarak üç kategori ve 26 rol ayırt edilebilir:

  • Görev Rolleri
  • Kişisel ve/veya Sosyal roller
  • İşlevsiz ve/veya Bireysel roller
  • Görev Rolleri

    Görev rolleri, işin fiili yürütülmesi ve ilgili görevlerle ilgilidir. Bir projeyi başlatmak ve tamamlamak için ne yapılmalıdır? Bir projeyi adım adım gerçekleştirmek için gereken tüm rolleri içerirler. Benne ve Sheats’e göre 12 farklı görev rolü var.

    1. Başlatıcı (aynı zamanda katkıda bulunan)

    Bu kişi çalışmaya aktif olarak katkıda bulunur ve orijinal fikirler önerir veya nihai hedefe ulaşmanın benzersiz yollarını tanımlar. Başlatıcı tartışma yaratır ve ekibin yeni alanları ve olasılıkları keşfetmesine izin verir.

    2. Bilgi Arayan

    Bu kişi, belirli bir projeyle ilgili tüm gerekli bilgileri izler. Ayrıca bu bilgilerin doğru yere ulaşmasını da sağlar. Açıklığa kavuşturmak istiyor ve gerçeklere ışık tutmayı hedefliyor. Eksik bilgi durumunda, onu bulmak için elinden geleni yapacaktır.

    3. Bilgi Sağlayıcı

    Bilgi arayan aynı zamanda genellikle bilgi veren kişidir; bilgileri ekibine iletir. Bilgi söz konusu olduğunda bir otorite olarak kabul edilir ve tam olarak neyin alakalı olup olmadığını bilir.

    4. Fikir Arayan

    Benne ve Sheats grup rolleri içinde, bu genellikle açıklık ve başkalarının fikirlerini arayan bir fikir sahibi ekip üyesidir.

    5. Fikir Veren

    Bu kişi sözlerini küçümsemez ve meseleler hakkında hızla fikir verecektir. Bu durum diğer ekip üyeleri arasında tahrişe neden olabilir. Fakat fikir verenin önemli bir rolü vardır. Başkalarının dokunmaktan korktuğu konulara işaret ediyor. Başka bir deyişle, görüşü çok değerli olabilir.

    6. Detaylandırıcı

    Bu kişi, başkalarının fikirlerini keşfedebilir ve genişletebilir. Üzerinde çalıştığı fikirler mutlaka yeni anlayışlara yol açmasa da, bazı durumlarda ekibi daha yüksek bir seviyeye çıkarmak için fırsatlar sağlayabilir.

    7. Koordinatör

    Bu kişi, ekipte mevcut olan farklı fikirleri tanımlar ve altta yatan bağlantıları kurar. Çeşitli fikirleri bir araya getiriyor.

    8. Şark

    Bu kişi, ekibin konumunu değerlendirir ve netleştirir. Bunu, ara başarıları özetleyerek yapar, böylece takım nihai hedefe giden yoldaki konumlarını tam olarak bilir.

    9. Değerlendirici (aynı zamanda Eleştirmen)

    Bu kişi, teklifleri olabildiğince tarafsız bir şekilde değerlendirir. Eleştiridir ve tartışmalardan kaçınmaz.

    10. Enerji Verici

    Bu durum Benne ve Sheats grup rollerine göre takımdaki en hayati kişidir. Başkalarını sebat etmeye motive edebilir ve teşvik edebilir. Motive olmaya devam ediyor ve nihai hedefe odaklanıyor ve coşkusuyla başkalarına ilham veriyor.

    11. Prosedür Teknisyeni

    Bu kişi, gerekli tüm ön koşulların mevcut olmasını sağlar. Örneğin, bir konferans görüşmesi için çalışan bir Skype bağlantısı, bir beyin fırtınası oturumu için malzemeler ve bir öğleden sonra toplantısı için oda ve tesisler düşünün. Faaliyetleri takım tartışmasını kolaylaştırır.

    12. Kaydedici

    Bu kişi söylenen her şeyi kaydeder ve fikirleri ve randevuları kağıda yazar, böylece her ekip üyesi neyin tartışıldığından haberdar olur.

    Benne ve Sheats Grup Rolleri: kişisel ve/veya Sosyal Roller

    Bir ekip içindeki kişilerarası ilişkiler ekibin başarısını etkiler. Çeşitli roller, bir ekibin olumlu işleyişine katkıda bulunur. Karşılıklı bağlar olumluysa ve ekip üyeleri birbirlerine saygı duyuyorsa, bunu olumlu sonuçlar takip etmelidir. Fakat çatışmalar varsa, bu nihai sonuçları olumsuz etkileyecektir. Bu kategoride, Benne ve Sheats 6 rolü birbirinden ayırıyor.

    1. Teşvik edin

    Adından da anlaşılacağı gibi, bu kişi ekibin geri kalanını teşvik ediyor. Başkalarını hem doğal hem de hoş bir şekilde uyarır ve motive eder. Ekip üyelerine yaptıkları çabalarda destek olur.

    2. Uyum sağlayın

    Bu kişi, grup içindeki (potansiyel) çatışmaları veya temelde yatan gerilimleri çözmeyi veya bunlardan kaçınmayı amaçlar. Uyumu önemli bulur ve bunu sürdürmek için mizah kullanabilir.

    3. Uzlaşmacı

    Karşıt görüş ve çıkarların olması durumunda, bu kişi tüm ekibin yararına bir uzlaşma bulmayı hedefler. Çeşitli partilerle konuşuyor ve amacı herkesi bir araya getirmek. Grubun ilgisi her zaman çok önemlidir.

    4. Gatekeeper (ayrıca Expediter)

    Bu kişi iletişim akışını yönetir ve tüm ekip üyelerine girdi sağlama fırsatı verilmesini sağlar. Ayrıca daha sessiz ekip üyelerini düşüncelerini ve fikirlerini ifade etmeye teşvik eder.

    5. Gözlemci (aynı zamanda Yorumcu)

    Benne ve Sheats grup rollerine göre, bu kişi grubu uzaktan inceleyebilir ve gözlemlerine dayanarak geri bildirim sağlayabilir.

    6. Takipçi

    Sessiz olmasına rağmen, bu kişi kesinlikle değerli bir ekip üyesidir. Takımın geri kalanını takip eder ve başkalarının söylediklerini ve kararlarını kabul eder. Sürekli olarak girdi sağlayan birinden ziyade bir dinleyicidir.

    İşlevsiz ve/veya Bireysel Roller

    Bu roller, ekibin ilerlemesini bozar ve işbirliğini zayıflatır. Bir veya daha fazla ekip üyesi böyle bir rolü yerine getirir getirmez, ekip dinamikleri değişecektir. Bu kategoride, Benne ve Sheats 8 rolü birbirinden ayırıyor.

    1. Saldırgan

    Bu kişi genellikle başkalarını küçümser ve fikirleri sabote etmeye çalışır. Ekip üyelerine saldırgan sözlerle doğrudan saldırarak grup atmosferini zayıflatır.

    2. Engelleyici

    Bu kişi her zaman başkalarının fikirleriyle ilgili sorunları gündeme getirecektir. Onun katkısı pek yapıcı değil ve diğer grup üyelerinin fikirlerine direniyor. Sonuç olarak takımda bir engelleyici varken, sonuca ulaşmak zor olacaktır. Ekip üyeleri genellikle böyle bir kişiyle başa çıkmakta zorluk çekerler.

    3. Tanıma Arayan

    Bu kişi bir bireycidir ve ekip toplantıları sırasında her zaman kişisel ilgiyi çekmeye çalışır. Başarılarıyla övünüyor ve sürekli ilgi odağı olmayı hedefliyor.

    4. Kendini itiraf eden

    Bu kişi, tanımayı arayan kişiye biraz benzer ve kişisel duygularını ve sorunlarını ortaya çıkarmak için ekip toplantılarını kullanır. Her şeyi kendisiyle ilişkilendirir ve bu yüzden nihai hedefe giden yolda bir engeldir.

    5. Disrupter (ayrıca Playboy)

    Bu kişi, ekip toplantılarının diğerlerini işlerinden uzaklaştırmak ve işlemleri bozmak için mükemmel bir fırsat olduğuna inanıyor. Şovu çalmaya çalışıyor, şakalar yapıyor ve biraz eğlenceli. Fakat nihai hedefe hiçbir katkıda bulunmaz.

    6. Hakimiyet

    Bu kişi liderlik etmek, ekip toplantılarını kontrol etmek ve diğer ekip üyelerinin görevlerini belirlemek ister. Konu hakkında çok fazla bilgiye sahip olduğunu iddia ediyor ve her zaman diğerlerinden daha iyi çözümleri var gibi görünüyor. Onun sözü kanundur.

    7. Yardım Arayan

    Bu kişi, ekip üyelerinden sempati ve/veya acıma ister. Çaresizce davranır ve kurban rolünü oynamayı sever.

    8. Özel İlgi Önerisi

    Bu kişi, başkalarının ne düşündüğünü ve hissettiğini varsaydığına dayanarak önerilerde bulunur. Genel terimlerle konuşur ve asla kendi (ön) yargılarına, görüşlerine ve fikirlerine ihanet etmez.

    Uygulama Benne ve Sheats grup rolleri

    Organizasyonlar için, bir ekip içinde bulunabilecek çeşitli rol türlerini anlamak önemlidir. Bu bilgiyi kullanarak, doğru insanları doğru yerlere getirmek için kararlar alınabilir. Benne ve Sheats, ekip rollerinin değişebileceğini belirtiyor. Bu kısmen grup geliştirme aşamasıyla ilgilidir. Aşağıdaki adımlar, çeşitli bir grup oluşturmaya yardımcı olabilir:

    1. Adım: Grup aşamasını belirleyin

    Mevcut grup aşamasının farkında olarak, işlemleri aksatan işlevsiz ve/veya bireysel rollerin olup olmadığı daha kolay değerlendirilebilir.

    2. Adım: Uygun rolleri belirleyin

    Örneğin, yeni bir ekip bir Kaydedici veya Prosedür Teknisyeninden yararlanabilir. Yukarıda bahsedilen Değerlendirici ve Enerji Verici bu durumda (henüz) gerekli değildir. Her aşama benzersiz bir rol seti gerektirir. Alternatifleri tartışarak ve ekip üyelerinin hangi görevleri yerine getireceğini analiz ederek belirli rollere karar verilebilir.

    3. Adım: Eksik rollerin işe alınması

    Burada grup oluşumu açısından boşluk olup olmadığı belirlenir. Örneğin, eksik rolleri aktif olarak aramaya başlayabilir ve hatta yeni roller geliştirilebilir. Ekip üyeleri ne kadar esnek olursa o kadar iyidir. Esnekse, farklı roller üstlenmeye ve uyum sağlamaya istekli olacaklar. Esnek bir grup yapısı, takıma maksimum katkı sağlar.

    4. Adım: İşlevsiz rolleri tanımlayın

    İşlevsiz ve/veya bireysel rolleri belirledikten sonra, onları ortadan kaldırmaya başlamak mümkündür. Başka bir deyişle, bu tür rolleri yerine getiren ekip üyeleri davranışlarından sorumlu tutulmalıdır. Bu durum olumsuz katkılarının farkında olmalarını sağlayacak ve bunun sonucunda davranışlarını geliştirmeye başlayabileceklerdir.

    5. Adım: düzenli değerlendirme

    Düzenli değerlendirme yoluyla ekip, birbirlerinin faaliyetlerine karşı tetikte kalır. Gruplar sürekli değişim halindedir; roller değişir ve yeni insanlar katılır veya başkaları ayrılır. Sürekli değerlendirme maksimum sonuçları garanti eder.

    Ne düşünüyorsunuz?

    Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? Benne ve Sheats Grup Rolleri kuruluşunuz içinde uygulanıyor mu veya grup rollerini tanımlamak için başka yöntemler kullanıyor musunuz?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Benne, KD ve Sheats, P. (1948). Grup üyelerinin işlevsel rolleri. Sosyal konular dergisi, 4 (2), 41-49.
  • Farris, GF (1972). Yenilikçi gruplarda bireysel rollerin performansa etkisi. Ar-Ge Yönetimi, 3 (1), 23-28.
  • Mudrack, PE ve Farrell, GM (1995). Grup ortamında işlevsel rol davranışı ve bunun bireyler üzerindeki sonuçlarının incelenmesi. Küçük Grup Araştırması, 26 (4), 542-571.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın