Advanced
Search
  1. Home
  2. Arıza Moduna Dayalı Tasarım İncelemesi Nedir?

Arıza Moduna Dayalı Tasarım İncelemesi Nedir?

  • 24 Aralık 2020
  • 0 Likes
  • 246 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Arıza Moduna (DRBFM) Dayalı Tasarım İncelemesinin pratik bir açıklamasını sağlar. DRBFM, önerilen tasarım değişikliklerini değerlendirmek için kullanılan çapraz işlevli, disiplinli bir süreçtir.

Arıza Moduna (DRBFM) Dayalı Tasarım İncelemesi Nedir?

Arıza Moduna Dayalı Tasarım İncelemesi Tatsuhiko Yoshimura (Toyota) tarafından oluşturuldu. Tasarım değişikliklerini sistematik olarak analiz etmek ve riskleri ve istenmeyen etkileri önceden belirlemek amaçlanmıştır. Amaç, tasarım değişikliklerini anlamaktır.

Tatsuhiko Yoshimura, Japonya’daki Kyushu Üniversitesi’nde kalite uzmanı ve profesördür. Yoshimura, uygun düzeyde destekleyici dokümantasyon olmadan değişiklikler yapıldığında tasarım sorunlarının ortaya çıkacağını biliyordu. Önleyici tedbirler felsefesi (Mizenboushi) ile kendi DRBFM felsefesini yarattı. O zamandan beri birçok şirkette Arıza Moduna Dayalı Tasarım İncelemesinin arkasındaki teoriyi tanıttı. Arıza moduna dayalı Tasarım incelemesi uygulayan şirketlerin bunun için daha iyi olacağına inanıyor. Ek olarak DRBFM’nin uygulanmasının müşteriye değer katmak için herkesin disiplin ve taahhüt gerektirdiğini düşünüyor. Bunun nedeniyse bu şekilde teknik fonksiyonel gereksinimlerin ve müşteri beklentilerinin karşılanmasıdır.

Arıza Moduna Dayalı Tasarım İncelemesinin felsefesi üç kavramla ilgilidir:

  • İyi tasarım: müşteri memnuniyetine katkıda bulunan güvenilir tasarımlar
  • İyi tartışma: mevcut tasarımın ‘iyi tasarıma’ dayalı olarak değerlendirilmesi
  • İyi tasarım değerlendirmesi: problem çözme ve tartışma

DRBFM artık sertifikalı bir SAE (Otomotiv Mühendisleri Topluluğu) sürecidir ve ayrıca AIAG (Otomotiv Endüstrisi Eylem Grubu) tarafından onaylanmıştır. SAE J2886 DRBFM tarafından önerilen uygulama 2013 yılında yayınlandı ve AIAG DRBFM referans kılavuzu Eylül 2014’te yayınlandı. Bill Haughey, her iki belgede de DRBFM sürecinin tutarlı bir şekilde uygulanmasını sağlamak için her iki kuruluşa da başkanlık ediyor.

DRBFM içindeki kavramlar

İyi tasarım

Yoshimura’ya göre, güvenilirliğin temeli tasarımı değiştirmemektir. Tasarım değiştiğinde küçük adımlarla yapılması gerektiğine inanıyor. Bir tasarımın bozulması, parçalar arasındaki arayüzleri ve sistemler arasındaki etkileşimleri etkileyen değişikliklerin uygulanmasının süreksizliğinden kaynaklanır. Buradaki nokta, bir tasarımın aynı anda iki şekilde değiştirilmemesidir, çünkü çok fazla değişiklik hızlı bir şekilde kesintilere yol açabilir. Bunlar tespit edilebileceğinden daha hızlı gerçekleşecektir. Başarılı değişikliklerin anahtarı, onları görünür kılmaktır.

İyi tartışma

Tartışmalarda, bir tasarımda önerilen değişikliklere odaklanmalıyız. Kanıtlanmış güçlü bir tasarım gelecekteki ürünlere uygulanırsa, başarısızlık riski düşüktür. Fakat mevcut tasarımda değişiklik yapılırsa arıza riski artar.

Yoshimura, bireylere değişiklikleri önemsizleştirmek yerine anlamalarını tavsiye ediyor. Ek olarak doğrulama testlerinin tasarım kusurlarının belirlenmesine yardımcı olabileceğini de tavsiye ediyor. Öte yandan, geçici tasarım değerlendirmeleriyle ilgili iyi tartışmaların da aynı etkiye sahip olabileceğini belirtiyor. Yoshimura burada, arıza moduna dayalı Tasarım incelemesinden bahsetmektedir.

DRBFM analizi, iyi tasarım değerlendirmesi ile FMEA arasındaki bağlantıdan sonra modellenmiştir. Kapsamlı, uygun şekilde yürütülen bir FMEA, arıza moduna dayalı bir Tasarım incelemesi için gereksinimlerden biri olarak kabul edilebilir. Fakat odak noktası değişiklikler ve arayüzler olduğu için bir FMEA değildir. Arıza moduna dayalı tasarım incelemesi, her seviyedeki (tasarım, süreç, tedarikçi vb.) Değişikliklerin yeniliğine bağlı olarak uygulanır. DRBFM’nin amacı, bu değişiklikleri kapsamlı bir şekilde tartışarak görünür kılmak ve aynı zamanda meydana gelebilecek hatalarla ilgili olası endişelerdir; kaliteyi, maliyetleri veya tedariki etkileyebilecek herhangi bir şey.

İyi diseksiyon

Üçüncü bölüm, iyi bir tasarım değerlendirmesinin amacı ile ilgili olup, doğrulama testi sonuçlarının analizi ve herhangi bir ürün zayıflığını ortaya çıkarır. Analiz, başka bir Gd3 konseptinin, Test Sonuçlarına Dayalı Tasarım İncelemesinin (DRBTR) uygulanmasını içerir. DRBTR’yi kullanırken, mümkün olduğunda tamamlanmadan önce, tamamlandıktan sonra ve tamamlandıktan sonra ürün testini dikkate almalıyız.

  • DRBTR, test edilen parçayı analiz etmek ve yakın sorunları bulmak için doğrulama (test) mühendisinin DRBTR değerlendirmesine liderlik etmesini gerektirir (test hataları açıktır).
  • DRBTR, tasarımcı ve test mühendisini potansiyel sorunları (gözlemler) veya zayıflıkları çapraz fonksiyonel ve çok bakış açılı bir yaklaşımla tartışmaya ve bu bilgileri paylaşmaya teşvik eder.
  • DRBTR, tasarımcının gerçek test parçalarını gözlemlemesini ve test sonuçlarını tasarım incelemeleri gibi açık tartışmalarda tartışmasını sağlar.

Neden Arıza Moduna (DRBFM) Dayalı Tasarım İncelemesi?

Arıza Moduna Dayalı Tasarım İncelemesi, önerilen tasarım değişikliklerini değerlendirmek için kullanılan, işlevler arası, disiplinli bir süreçtir. Model üç bileşenden oluşmaktadır:

  • Sorunları çözmek: karmaşık sorunları çözmek için kullanılan disiplinli bir yöntem
  • Tekrarlamayı önleme: Problem çözme yöntemiyle ilgili tekrarı önlemek için tasarlanmış bir sistem içinde bir süreçler koleksiyonunun kullanılması
  • Proaktif önleme: yeni veya değiştirilmiş tasarımlarda gizli sorunları bulma süreci

Şirketler, tasarımla ilgili sorunları azaltmanın yanı sıra, gelişmiş marka görüntüleme, daha düşük ürün maliyetleri ve ürün geliştirme için daha iyi zamanlamadan yararlanacak. Diğer avantajlar arasında daha iyi çalışan morali ve artan iş memnuniyeti sayılabilir.

DRBFM’ye başlarken

Sistematik yaklaşım, proaktif olan ve ürün hiyerarşisi hakkında genel bir fikir veren kapsamlı bir prosedür oluşturmak için kullanılır. Bu durum tüm iletişim seviyelerinin ele alındığından emin olmak için içgörü sağlar. Bu etkileşimler sadece tasarımcıya değil, tam sistem iletişimine de yardımcı olur.

Aşağıdaki adımlar, esas olarak kasıtlı tasarım değişiklikleri için geçerli olan süreci göstermektedir. FMEA ve FTA gibi araçlarla entegre edildiğinde yeni tasarımlar için de kullanılabilir.

Bir FMEA başlattığınızda, ‘kasıtlı değişimden’ etkilenen bileşenlere odaklanmalısınız. Arıza moduna dayalı tasarım incelemesi, sürecin etkinliğini artırmak için prototip çizimlerine göre başlatılmalıdır.

  • Ekibi sisteme ve etkileşime göre seçin (tasarım değişikliğine göre)
  • Sistemin, alt sistemlerin ve bileşenlerin bir temsilini alın
  • İyi tasarıma dayalı olarak değişiklikler arasındaki farkları görselleştirin
  • Değişikliğin kapsamı belirlenmelidir

Çoğu işletme sorunları çözmeden zamanlarını harcadığından, ekibin tanımlanan kapsam içinde kalması önemlidir. Kolaylaştırma, ekibin odağını yönetmeye yardımcı olabilir ve ekibin iyi tasarımdaki kanıtlanmış işlev veya işlevler üzerinde nelerin olumsuz bir etkisi olabileceğini anlamasını sağlayabilir.

  • Değişikliğin içeriği tasarımcı tarafından desteklenmiyorsa, süreç zarar görür
  • FMEA süreci, kasıtlı değişiklikten etkilenen işlevlere dayalı ayrıntıları belirlemek için kullanılır.
  • Daha sonra bilgiler, arıza modu çalışma sayfasına göre FMEA’dan Tasarım incelemesinin solundaki sütunlara aktarılır.
  • Tüm katılımcılar 1. maddeden katılmalıdır.
  • Tartışma, hata modu çalışma sayfasına göre Tasarım incelemesinin sağ tarafında başlar
  • Bileşenler arasındaki etkileşimler, alt sistemler ve sistem arasındaki etkileşimlere karşılık gelecektir. Bu durum işlev veya bileşendeki bir değişiklik hakkında anlaşılmayan her şeyin, işlevleri daha yüksek bir düzeyde etkileyeceği anlamına gelir.

Ne düşünüyorsunuz?

Hata moduna dayalı DRBFM/tasarım incelemesinin açıklamasını biliyor musunuz veya bu açıklamaya ekleyeceğiniz herhangi bir şey var mı? Bu felsefenin hangi senaryolarda etkili olacağını düşünüyorsunuz? Bu teorinin pratik uygulamasına katkıda bulunan başarı faktörlerinin neler olduğuna inanıyorsunuz?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • AIAG (2014) CQI-24: Arıza Modlarına Dayalı Tasarım İncelemesi (DRBFM Referans Kılavuzu), 1. Baskı
  • Carslon, CS (2012) Arıza Modu ve Etki Analizi Kullanarak Güvenli, Güvenilir ve Ekonomik Ürünlere ve Süreçlere Ulaşan Etkili FMEA’lar
  • Haughey, B. (2012) Başarısızlık Modlarına (DRBFM) Dayalı Tasarım İncelemesi ve Test Sonuçlarına Dayalı Tasarım İncelemesi (DRBTR) Süreç Kılavuzu
    • Share:

    Leave Your Comment