Advanced
Search
  1. Home
  2. Aktif Dinleme Nedir?

Aktif Dinleme Nedir?

  • 3 Şubat 2021
  • 0 Likes
  • 236 Views
  • 0 Comments

Bu makale Aktif Dinlemeyi açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü iletişim aracının tanımını, anlamını ve temellerini anlayacaksınız.

Aktif Dinleme nedir?

Aktif dinleme, bir konuşmacıya tamamen konsantre olma, mesajı anlama ve düşünceli tepki verme yeteneği hakkında sözde yumuşak bir beceridir. Aktif dinleme, konuşmacının yalnızca duyulduğu pasif dinlemenin tersidir. Aktif dinleyicinin de konuşmacı tarafından görülmesi önemlidir. Bu yüzden aktif dinleme, tüm duyularla dinlemeyi içerir. Konuşmacı dinleyiciyi aktif olarak dinlediğini görmezse, konuştuğu şeyin dinleyiciyi ilgilendirmediği sonucuna varabilir. Sözlü ve sözlü olmayan mesajlar kullanılarak ilgi gösterilebilir. Örnekler arasında göz teması, baş sallama, gülümseme, diğer kişiyi devam etmeye teşvik etmek için “hm” gibi sözcükler kullanma ve diğer onaylama biçimleri yer alır.

Aktif dinleme neden önemlidir?

Hem profesyonel hem de günlük yaşamda bu son derece değerli kişilerarası iletişimi öğrenmek önemlidir. Aktif dinleme, bir görüşmedeki belirli ayrıntıların öne çıkmasını sağlar ve bu ayrıntılar daha sonra bilgileri tekrar etmek zorunda kalmadan geri çağrılabilir. Bu teknik aynı zamanda başvuru sahiplerinin görüşme sırasında ve öncesinde gerginliği azaltabilecekleri stres yönetiminin bir parçası olarak da kullanılır. Başvuran, doğrudan görüşmeciye odaklanarak şunları kanıtlar:

  • Organizasyondaki zorluklar ve olasılıklarla ilgileniyor.
  • Sorunların çözümüne yardımcı olmaya hazırdır.
  • Sadece kendisiyle ilgilenen bir başvuru sahibi yerine bir takım oyuncusu.

Aktif dinlemede konuşmacının kesintiye uğramaması önemlidir. Daha da kötüsü, soruyu görüşmeci konuşmayı bitirmeden cevaplamaya çalışmak.

Eleştirel Düşünme ve Aktif Dinleme

Eleştirel Düşünme, gözlem, deneyim, akıl yürütme, yansıtma veya iletişim yoluyla toplanan bilgileri aktif ve ustaca uygulama, kavramsallaştırma, analiz etme veya değerlendirme entelektüel sürecidir. Başka bir deyişle, eleştirel düşünme, insanların sorunları çözmek ve yeni içgörüler geliştirmek için bilgiyi nitelik ve nicelik açısından değerlendirdiği süreçtir. Eleştirel düşünme hedefleri netleştirir, varsayımları inceler, kanıtları değerlendirir ve sonuçları değerlendirir. Eleştirel düşünen insanlar şunları yapabilir:

  • Sorunları belirleyin ve çözümler bulun
  • Önceliklendirmenin önemini anlayın
  • Alakalı bilgileri toplayın
  • Satır aralarını oku
  • Dili anlaşılır ve etkili bir şekilde kullanın
  • Verileri yorumlayın ve bununla ilgili sonuçlar oluşturun
  • Mantık uygulayın
  • Sonuçları ve genellemeleri test etmek için
  • Belirli şeyler ve nitelikler hakkında doğru yargılarda bulunun

Eleştirel düşünme yeteneklerini geliştirmek için sürekli aktif olarak dinlemeleri önemlidir. Bu becerilere sahip kişiler aldıkları bilgileri organize edebilir, bağlamı veya referansı anlayabilir, varsayımları tanıyabilir, bağlantılar kurabilir, doğruluk düzeyini belirleyebilir ve sonuçlar çıkarabilir. Tersine, aktif dinleme, insanların eleştirel düşünmenin yanı sıra iletişimi teşvik eden bilgileri toplamasına olanak tanır.

Eleştirel dinleme becerileri ve teknikleri

Eleştirel düşünme, farklı tekniklerin kullanılmasını ve becerilerin öğrenilmesini içerir Aşağıda, aktif dinleme becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilecek birkaç ipucu bulunmaktadır.

Açıklama

Paraphrase, konuşmacının mesajının en önemli noktalarının kendi sözlerinizle özetlenmesidir. Bu şekilde dinleyici, konuşmacıyı tam olarak anladığını gösterir. Bu onay, konuşmacıya bilgiyi açıklama veya mesajı ayrıntılandırma veya onaylama fırsatı verir. Bir örnek, çalışanıyla yaptığı bir toplantıda şu yorumu yapan bir yöneticidir: “Yani, az önce söylediğiniz şu ki, mevcut CRM sistemi artık ekiplerin teknik ihtiyaçlarını karşılamıyor mu?”

Açık sorular sorun

Açık sorular sorarak dinleyici, paylaşılmakta olan şeyin özünü anladığını gösterir. Bu soruların evet veya hayır olarak cevaplanamayacağından emin olun. Buna bir örnek: ‘Önümüzdeki altı ay içinde CRM sisteminde ne gibi değişiklikler yapmak istersiniz?’

Genel olarak soru sormak ilgi gösterir. Konuyu aniden bitirmekten veya değiştirmekten kaçının. Bu durum konuşmacının diğer kişinin kendisini dinlediğini düşünmesine neden olur.

Belirli sorular sorun

Açık sorular sormanın yanı sıra belirli sorular da sorun. Doğrudan sorular, konuşmacının konu hakkında daha fazla ayrıntı paylaşmasını sağlar. Buna bir örnek: ‘Bana mevcut projelerin zaman baskısından biraz daha bahset.’

Onay kullanın

Dinleyici, aktif dinlemenin sinyallerini alır ve dinleyicinin hikayeyle ilgilendiğinden emin olur. Kısa, olumlu ifadeler, konuşmacının kendisini rahat hissedebileceğini ve dinleyicinin konuşmaya dahil olduğunu bilmesini sağlar. Buna örnekler: “Bunu anlıyorum”, “evet, doğru”, “evet, evet”.

Empatik olun

Konuşmacının dinleyicinin duygularını anladığını ve duygularını paylaşabileceğini anlaması da önemlidir. Empati göstermek değerli bir bağlantı oluşturabilir ve karşılıklı güven duygusu oluşturabilir. Buna bir örnek: ‘Bu sorunla uğraşmak zorunda olduğunuz için üzgünüm. Nasıl yardımcı olabileceğime bir bakayım.

Benzer deneyimleri paylaşın

Benzer deneyimleri paylaşmak konuşmacıya mesajın başarıyla yorumlandığını gösterir. Aynı zamanda yeni ilişkiler kurmaya da yardımcı olur. Bir konuşmacı bir sorunu paylaştıysa, benzer sorunların nasıl çözüldüğüne dair girdi sağlaması başkaları için değerlidir. Konuşmanın odak noktasının size kaymadığından emin olun. Aktif dinleme, bir konuşmanın odağını değiştirmekle ilgili değildir. Benzer deneyimleri paylaşmanın bir örneği: “Önceki işverenimde de bu sorunu çözmekte zorlandım. Fakat zamanla daha kolay hale gelir. Bunun senin için de geçerli olduğuna inanıyorum.”

Önceden alınmış bilgileri paylaşın

Konuşmacının hikayesinin temel faktörlerini hatırlamaya çalışın ve bunları daha sonra özetleyin. Bu durum dinleyicinin sadece konuşma anında dinlediğini, daha sonra aktif olarak düşündüğünü ve belirli ayrıntıları hatırladığını gösterir. Buna bir örnek: “Geçen hafta bana CRM sistemini yükseltmem için bahşiş verdin ve bunun harika bir fikir olduğunu düşünüyorum.”

Diğer aktif dinleme becerileri ve özellikleri

Aktif dinleme, yalnızca birkaç en iyi uygulamadan ibaret olmayan bir beceridir. Yukarıda bahsedilen tekniklere ek olarak, aktif dinleme aşağıdaki (inter) kişisel nitelikleri ve yöntemleri gerektirir.

  • Duygusal zeka
  • Doğrulama
  • Cesaret
  • Şeffaflık
  • Bütünlük
  • Proaktivite
  • Alçakgönüllülük
  • Yapıcı geri bildirimi kabul etmek
  • Gerçekçi beklentiler yaratmak
  • Özgüven
  • Gözlem yeteneği
  • Vücut dili
  • İşbirliği yeteneği
  • Fikir birliğine varmak

Aktif Dinleme örneği

Aşağıda, aktif dinleme uygulandığında bir konuşmanın nasıl göründüğüne dair bir örnek verilmiştir.

Victor: Bunu söylediğim için üzgünüm ama meslektaşımla bir anlaşmazlık yaşadım ve o zamandan beri konuşmadık. Kızgınım ve kiminle konuşacağımı bilmiyorum.
Alison: Ne kadar can sıkıcı. Bana olanlardan biraz daha bahseder misin?
Victor: Alman pazarına girmek için en iyi stratejiyi tartışıyorduk ve temelde aynı fikirde değildik. Hâlâ kızgınım.
Alison: Bu talihsiz bir durum. Bunu kimseyle tartışamayacağınız için üzülmelisiniz.
Victor: Evet, ama özellikle kızgınım çünkü benim için zamanım olmayan görevler için beni üzüyor.
Alison: Bu her zaman zordur. Neden vaktin olmadığını açıkladın mı? Ve bundan sonra nasıl hissettin?
Victor: Kızgın ve bana her zaman yardım ederken ona yardım edecek vaktim olmadığı için belki biraz da suçlu.
Alison: Bu karmaşık görünüyor. Meslektaşınız ve sizin için neyin işe yaradığını yakında öğreneceğinizi düşünüyorum.
Victor: Ben de öyle düşünüyorum. Dinlediğin için teşekkürler. Sadece onu göğsümden çıkarmak istedim.

Aktif dinlemenin önündeki engeller

Aktif dinleme, bir konuşmadaki bilgi akışını engelleyen engellerden etkilenebilir. Bu engeller dikkat dağınıklığından, farklı bilgi türlerine öncelik verememekten, çok az bilgiye veya hiç bilgiye dayalı olarak varsayımlarda bulunma veya yargılarda bulunma eğiliminden ve genel kafa karışıklığından kaynaklanmaktadır. Dinleme engelleri hem fiziksel hem de psikolojik olabilir. Psikolojik engele bir örnek duygudur ve fiziksel engel gürültü veya görsel dikkat dağıtıcı olabilir.

Konsantrasyon

Azaltılmış konsantrasyon, etkili dinleme için zararlıdır. Azalan konsantrasyon, çeşitli psikolojik veya fiziksel komplikasyonların sonucu olabilir. Nedeni ne olursa olsun, bir dinleyici konuşmacının söylediklerine odaklanmadığında, etkili iletişim önemli ölçüde azalacaktır.

Öncelik eksikliği

Detaylara dikkat etmemenin tam tersi, en az önemli bilgiye çok fazla dikkat etmektir. Dinleyiciler, konuşmanın bağlamını belirlemek için ipuçlarını yakalayabilmeli ve önemli bilgilere öncelik verebilmelidir. Genellikle halkın ihtiyaç duyduğu bilgiler, daha az alakalı bilgilerle birlikte sağlanır. Dinleyiciler duydukları her şeyi eşit şekilde tarttıklarında, ihtiyaç duydukları bilgileri geri kalan bilgilerden ayırt etmek zorlaşır. Buna bir örnek, bir öğrencinin notlarıdır. Bir ders kelimesini kelime kelime yazmak imkansızdır ve aynı zamanda verimli değildir. Bu yüzden sadece dersin tamamı ile ilgili önemli şeyleri yazarlar.

Kültürel farklılıklar

Kültürel engeller de aktif dinlemeyi engelleyebilir. Bu durum kültürel değerler ve inançlardan kaynaklanan aksanları, kelimeleri ve yanlış anlamaları içerir. Aynı önyargılar, konuşmacının ve dinleyicinin fiziksel görünümü için de geçerlidir. Bu engelleri azaltmak için dinleyicilerin öncelikle içeriğe odaklanmaları ve ayrıca önyargıların varlığından haberdar olmaları gerekir.

Farklı bağlamlarda aktif dinlemenin avantajları

Aktif dinleme öğrenildiğinde ve bir alışkanlık olarak benimsendiğinde, hayatın farklı yönlerine yaklaşma şekliniz için birçok olumlu sonuç doğurabilir.

İlişkiler

Aktif dinleme ilişkilerde çeşitli faydalar sağlar. Birinin diğerinin bakış açısını daha iyi anlamasını ve söylenenlere empatik bir şekilde yanıt vermesini sağlar. Soru sormak, tartışılanın da açıkça anlaşılmasını sağlar.

Ek olarak aktif dinleme sinyalleri konuşmacıyı doğrular ve daha uzun süre konuşmak istemesini sağlar. Bunun ilişkilere nasıl fayda sağladığını görmek zor değil. Bir ilişkide aktif bir dinleyici olmak, bir kişinin konuşmanın kendisinden çok partner hakkında olduğunu fark etmesi anlamına gelir. Bu durum partnerin (duygusal) sıkıntı içinde olması durumunda önemlidir. Fakat iki tarafın da kendini gizlememesi önemlidir. Sohbetlerdeki empatiyi paylaşmada bir denge gereklidir.

Profesyonelce

Aktif dinleme, profesyonel yaşamda da avantajlar sağlar. Bu durum özellikle bir yönetim pozisyonu veya işbirliğinin çok önemli olduğu pozisyonlar söz konusu olduğunda önemlidir. İşyerinde aktif dinleme, insanların sorunları daha iyi anlamalarını ve toplu sorunlara çözüm bulmak için birlikte çalışmayı öğrenmelerini sağlar. Aktif dinleme aynı zamanda sabrı da yansıtır. Bu durum işyerinde çok değerli bir özelliktir.

Sosyal durumlar

Aktif dinleme, başka insanlarla tanıştığınız durumlarda uygulandığında da faydalıdır. Sorular sormak, açıklama aramak, başka kelimelerle ifade etmek ve onaylamak, konuştuğunuz insanlar hakkında daha fazla şey öğrenmenin yollarıdır.

Ne düşünüyorsunuz?

Kendinizi bu aktif dinleme açıklamasında tanıyor musunuz? Başkalarıyla konuşurken aktif dinleme uyguluyor musunuz? Başkalarının söylediklerinizi aktif bir şekilde dinlemesini takdir ediyor musunuz? Sohbet ederken başka neyin önemli olduğunu düşünüyorsunuz? Hangi sözlü ve sözlü olmayan onaylamaları kullanıyorsunuz? Herhangi bir ipucu veya yorumunuz var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Gordon, T. ve Bruch, N. (1974). Öğretmen etkililiği eğitimi. New York, NY: PH Wyden.
  • Rogers, CR (1975). Empatik: Takdir edilmeyen bir varoluş şekli. Danışmanlık psikoloğu, 5 (2), 2-10.
  • Rogers, CR ve Farson, RE (1957). Aktif dinleme. Endüstriyel ilişkiler…
    • Share:

    Leave Your Comment