Advanced
Search
  1. Home
  2. ADDIE Modeli Nedir?

ADDIE Modeli Nedir?

  • 12 Ocak 2021
  • 0 Likes
  • 303 Views
  • 0 Comments

Bu makale ADDIE Modelini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü uygulama ve geliştirme aracının temellerini anlayacaksınız.

ADDIE Modeli nedir?

ADDIE modeli, bu şelale modelinin aşağıdaki beş aşamasının kısaltmasıdır:

Analiz

Sorunun, olası çözümün veya istenen durumun belirlenmesi.

Tasarım

Bir tasarım ilkesi bulmak için analiz sonuçlarını kullanmak.

Geliştirme

Fikir veya tasarım ilkesi, bir ilk ürün olan bir prototipe dönüştürülür.

Uygulama

Fikir veya tasarım ilkesi uygulanır. Bu süreç yinelemelidir, yani optimum sonuca ulaşmak için tekrarlanır.

Değerlendirme

Her çözüm veya uygulanan süreç, optimize etmek için değerlendirilir.

ADDIE modeli eğitimde ortaya çıktı. ADDIE modelinin kökenlerinin izini sürmek zordur çünkü hiçbir zaman tam olarak geliştirilmemiştir. ADDIE modeli, V modeli olarak da adlandırılan şelale modeli için resmi olmayan bir terimdir. Bu modelin Amerikan ordusunun talebi üzerine Florida Eyalet Üniversitesi Eğitim Teknolojileri Merkezi tarafından geliştirildiği varsayılmaktadır. Eğitim süreçlerinin geliştirilmesinde en çok kullanılan yöntemlerden biridir.

Bu yöntem aynı zamanda ISD (Komut Sistemi tasarımı) olarak da adlandırılır. Eğitim tasarımı için standart model, etkili eğitim programlarının geliştirilmesine yardımcı olmayı amaçlayan bir çerçevedir ama esas olarak proje yönetiminde kullanılır. ADDIE modeli hem bireysel hem de geleneksel eğitim süreçlerinin geliştirilmesi için kullanılabilir. Model aynı zamanda Adriaan de Groot’un ampirik döngüsünün karşılığı olan müdahale döngüsü olarak da bilinir.

ADDIE modelinin beş aşaması

1. Analiz

Bu ilk aşamada, eğitimsel zorluk tanımlanır. İstenilen ilkeler analiz edilir, tartışılır ve geliştirilir. Tüm süreç boyunca tasarımın başarısını garanti altına almak için ilgili tüm veriler toplanır. Dikkate alınması gereken bazı hususlar şunlardır:

  • Hedefler (istenen sonuçlar)
  • Gerekli bilgi (hedef kitle)
  • Mevcut araçlar (bütçe, zaman, elektronik, personel)

Çözüm veya zorluk gerçekleştirilmeden önce bu koşulların karşılanması esastır. Beklenen öğrenci veya kursiyer sayısı gibi pratik konuların da analiz sürecinde tanımlanması gerekir. Analiz tamamlandıktan sonra, mevcut bilgi ile istenen sonuçlar arasında köprü kurulacak ‘eksikliklerin’ net bir görüntüsü geliştirilir.

2. Tasarım

Tasarım aşamasında, sözde taslak oluşturulur. Bir plan, tasarımın tüm önemli faktörlerini veya yapı taşlarını içerir. Belirlenmesi gereken gerekli özellikler diğerlerinin yanı sıra şunlardır:

  • Öğrenme hedefleri
  • İçerik (kalite, mevcut içerik, ek içerik)
  • Değerlendirme araçları (değerlendirme)
  • Format (e-öğrenme, sınıf, grup aktiviteleri, kendi hızınız)
  • Ödevler (pratik eğitim)
  • Planlama
  • Medya kullanımı

Yukarıdaki hususlar bir tasarım planına dönüştürülür. Plana yapının verildiği yer burasıdır. Tasarım planı tamamlandığında ve yeterince net olduğunda, geliştirme aşamasına geçebilirsiniz.

3. Geliştirme

Geliştirme aşamasında tasarım gerçekleştirilir. Daha sonra daha fazla geliştirmeye ihtiyaç duyulmayacağından emin olmak için tüm eğitim süreci test edilir. Bu aşamada, ilk net ilerleme sağlanır. Daha önce soyut olan fikirler ve yöntemler, geliştirme aşamasında net ana hatlara sahiptir. Yeni eğitim sürecini test etmek, kuruluşlara maliyetleri çok yükselmeden değişiklikleri uygulama fırsatı sağlar. Aşağıdaki hususlar önemlidir:

  • Didaktik Bilgi ve becerileri öğrenene aktarmak için öğrenme hedefi başına en verimli yöntemi atama (e-öğrenme, sınıf, vb.)
  • Etkinliği izlemek için bir geri bildirim sistemi de dahil olmak üzere pilot sürecin eksiksiz uygulanması

4. Uygulama

Uygulama aşamasında, nihai ürün öğrenciye sunulur. Bu dersler, kurslar veya derslerle yapılabilir. Hazırlanan tasarım planı uygulamada kullanılmadan önce bir proje planı oluşturulmalıdır. Bu proje planı, öğrenme düzenlemesinin nasıl uygulanacağı konusunda netlik sağlar. Örneğin, bir ders dizisi bir sınıfta pilot şeklinde uygulanabilir ve test edilebilir. Seri daha sonra değerlendirilebilir ve muhtemelen ayarlanabilir. Dersler optimize edildiğinde, bunları birden çok sınıfta uygulamak veya birden çok öğretmen tarafından yürütülmesini sağlamak mümkündür. Uygulama aşamasında diğer hususların yanı sıra aşağıdakiler dikkate alınır:

  • Öğrenci veya stajyerin koçluğu
  • Öğretmenlerin hazırlanması
  • Diğer öğretmenlerin öğretim materyali ile örtüşmenin belirlenmesi
  • Elektronik öğrenme ortamının (ELE) tasarımı
  • Öğretim materyallerinin ve medyanın test edilmesi ve uygulanması

5. Değerlendirme

Belirtildiği gibi değerlendirme, beş sürecin tamamında geri gelen bir husustur. Değerlendirme, başarısızlık kapıları için bir güvenlik görevlisi gibidir. Cevap, talimatlar olan öğretim materyalleri öğrenciye geri bildirim formlarını doldurarak sunulduktan sonra toplanır. Bu girdiyi analiz ettikten sonra, prototipin yeterince alakalı, tutarlı ve etkili olup olmadığını görmek için öğretme değeri ölçülür. Değerlendirme birkaç yolla yapılabilir ama niteliksel olarak iyi bir ders veya öğretime ulaşmak için değerlendirme her durumda bir gerekliliktir.

ADDIE modelini özetlemek için

Öğrencilere hitap eden bir ders veya öğretim planı tasarlamak için tüm süreci kapsayan beş aşamanın dikkatlice düşünülmesi gerekir. Temel faaliyet analizi, tasarımı, geliştirilmesi ve uygulaması ADDIE modelinin ilk dört aşamasında birbirini takip eder. Eğitim hedefleri tanımlandıktan sonra bir plan hazırlanır. Üçüncü aşama olan geliştirme sırasında, konuya en uygun didaktik yöntemlerin hangileri olduğu belirlenir. Sondan bir önceki aşamada, tasarım planı pratikte uygulanır. Bilgi ve becerileri öğrenciye mümkün olduğunca etkili ve verimli bir şekilde aktarmak için sürekli izleme ve değerlendirmenin gerçekleştirilmesi gerekir. Değerlendirme, gerektiğinde ayarlayabilmek için her alt aşamada geri gelen sürekli bir faaliyettir.

Ne düşünüyorsunuz?

ADDIE modelinin açıklamasını tanıyor musunuz? Kendi öğrenme ortamınızdaki farklı aşamaları tanıyor musunuz veya başka fikirleriniz var mı? Yeni öğretim yöntemlerinin uygulanması veya yeni becerilerin öğrenilmesi hakkında paylaşmak istediğiniz herhangi bir ipucu var mı?

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Peterson, C. (2003). ADDIE’yi Hayata Geçirmek: En İyi Eğitim Tasarımı. Journal of Educational Multimedia and Hypermedia, 12 (3), 227-241.
  • Morrison, GR, Ross, SM ve Kemp, JE (2007). Etkili öğretim tasarlama (5. Baskı). Hoboken, Wiley&Sons.
  • Kruse, K. (2002). Öğretim tasarımına ve ADDIE modeline giriş. Erişim tarihi: Ocak 26, 2005.
    • Share:

    Leave Your Comment