8D Raporu Nedir?
- 14 February 2021
- 742 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu makale 8D Raporunu açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü problem çözme aracının temellerini anlayacaksınız. Bu makale indirilebilir: 8D Rapor şablonu.
8D Raporu nedir?
8D Raporu veya 8d düzeltici eylem raporu, ürün ve süreç iyileştirme için bir problem çözme yaklaşımıdır. Ayrıca tekrarlayan sorunları önlemek için yapısal uzun vadeli çözümler uygulamak için 8D Metodolojisi kullanılır. 8D Raporu ilk olarak otomotiv endüstrisinde kullanıldı.
İkinci Dünya Savaşı sırasında 8D Yöntemi, Amerika Birleşik Devletleri’nde 1520 Askeri Standardı kapsamında Takım Odaklı Problem Çözmede (TOPS) kullanıldı. Daha sonra otomobil üreticisi Ford tarafından kullanıldı ve popüler hale getirildi.
1990’larda Ford, 8D sürecini geliştirmeye devam etti ve bunun sonucunda sürecin kökenini otomotiv endüstrisinde bulduğu söyleniyor. Günümüzde 8D Yöntemi resmi raporlar (8D Raporu) yazmak için kullanılabilmekte ve daha küçük problemler için bir çalışma ve düşünme yöntemi olarak uygulanabilmektedir. 8D Raporu aynı zamanda şirketler içinde bir iletişim aracı olarak da kullanılır, bu da problem çözme yöntemini şeffaf hale getirir ve bu yüzden tüm üretim zincirine uygulanabilir. 8D yöntemi, Global 8D, Ford 8D veya TOPS 8D olarak da bilinir.
Sekiz Disiplin
8D Metodolojisi temel olarak problem çözmeye odaklanır ve 8 adım veya disiplinden oluşur. Kalite kontrol personelinin, problemi/problemleri çözebilmeleri için üretim sürecindeki problemlerin temel nedenini yapılandırılmış bir şekilde bulmalarına yardımcı olur.
Ek olarak sorunları önleyebilecek ürün veya süreç iyileştirmelerinin uygulanmasına yardımcı olur. 8D Raporu, sorunları çözmek veya önlemek için yeterli uzmanlığa ve deneyime sahip iyi bir ekibi harekete geçirmekle ilgilidir. 8D Raporu, sorunun istatistiksel analizine dayalı olarak düzeltici önlemleri açıklayan 8 disiplinden oluşur. Bu durum aşağıdaki sekiz işlem adımıyla sonuçlanır:
D1 – Takım oluştur
İyi bir ekibi harekete geçirmek çok önemlidir. Ekip tercihen çok disiplinli olmalıdır. Bilgi, beceri ve deneyimin çeşitli bir kombinasyonu nedeniyle, bir soruna farklı bakış açılarından bakılabilir.
Etkili bir ekip liderine sahip olmanın yanı sıra, ekip yapısının, hedeflerin, farklı ekip rollerinin, prosedürlerin ve kuralların önceden kaydedilmesi de tavsiye edilir, böylece ekip hızlı ve etkili bir şekilde harekete geçebilir ve yanlış anlaşılmalara yer olmaz.
D2 – Sorunu tanımlayın
Sorunu olabildiğince nesnel olarak tanımlayın. 5W2H analizi (kim, ne, ne zaman, nerede, neden, nasıl, ne kadar) problem analizine hoş bir katkı sağlar ve sorunun net bir tanımına ulaşılmasına yardımcı olabilir.
D3 – Ara çevreleme eylemi
Geçici düzeltmelerin uygulanması gerekli olabilir. Örneğin, bir müşteriye hızlı bir şekilde yardım etmek veya buluşmak için veya bir son tarihe uyulması gerektiğinde. Kalıcı bir çözüm uygulanana kadar bir sorunun daha da kötüye gitmesini önlemekle ilgilidir.
D4 – Temel nedeni belirleyin
Kalıcı bir çözüm bulunmadan önce, sorunun neden oluştuğunu açıklayabilecek tüm olası temel nedenleri belirlemek önemlidir. Bu amaçla insanlar, ekipman, makineler ve yöntemler gibi faktörleri dikkate alan balık kılçığı diyagramı (Ishikawa) veya 5 neden yöntemi gibi çeşitli yöntemler kullanılabilir.
Tüm nedenler kontrol edilmeli ve/veya kanıtlanmalıdır ve sorunun oluştuğu anda neden fark edilmediğini kontrol etmek iyidir.
D5 – Kalıcı düzeltici faaliyetlerin geliştirilmesi
Sorunun temel nedeni belirlenir belirlenmez, mümkün olan en iyi çözümü aramak mümkündür. Yine değer analizi ve yaratıcı problem çözme gibi çeşitli problem çözme yöntemleri kullanılabilir.
Buradan kalıcı düzeltici eylemler seçilebilir ve seçilen düzeltici eylemlerin istenmeyen yan etkilere neden olmayacağı teyit edilmelidir. Bu yüzden öngörülemeyen durumlarda faydalı olacak acil durum eylemlerinin tanımlanması tavsiye edilir.
D6 – Kalıcı düzeltici eylemlerin uygulanması
Kalıcı düzeltici eylemler belirlenir belirlenmez uygulanabilir. Devam eden kontroller planlanarak, olası temel nedenler çok önceden tespit edilir.
Uzun vadeli etkiler izlenmeli ve öngörülemeyen durumlar dikkate alınmalıdır.
D7 – Önleyici tedbirler
Önleme en iyi tedavidir. Bu yüzden benzer sorunları önlemek için ek önlemlerin alınması gerekiyor. Önleyici tedbirler, tekrarlama olasılığının en aza indirilmesini sağlar. Yönetim sistemleri, işletim sistemleri ve prosedürlerin gözden geçirilmesi tavsiye edilir, böylece gerekirse prosedürler iyileştirilebilir.
D8 – Ekibi tebrik edin
Elde edilen sonuçlar için ekibi tebrik ederek tüm üyeler ortak çabaları için ödüllendiriliyor. Bu durum 8D yöntemindeki en önemli adımdır; takım olmadan sorunun temel nedeni bulunamaz ve giderilemezdi.
Ekibi bir kaide üzerine yerleştirerek ve bilgiyi organizasyon genelinde paylaşarak, ekip motivasyonu bir sonraki sefer kendini gösterdiğinde bir sorunu çözmek için yüksek olacaktır.
Takım çalışması
8D Raporunun gücü, ekip çalışmasına odaklanmasıdır. Bir bütün olarak ekibin, bireylerin niteliklerinin toplamından daha iyi ve daha akıllı olduğuna inanılıyor. Her sorun 8D Raporunu haklı çıkarmaz veya gerektirmez.
Ayrıca 8D Raporu, bir dizi uzmanlık becerisinin yanı sıra sürekli iyileştirme kültürü gerektiren gerçeklere dayalı bir problem çözme sürecidir. 8D’nin bir organizasyon içinde etkili bir şekilde çalışabilmesi için ekip üyelerinin eğitilmesi gerekli olabilir.
Ekip, uygulama için mümkün olan en iyi çözüme ulaşmak için işbirliğinin önemini kabul etmelidir.
8D Rapor şablonu
8D problem çözme yaklaşımıyla başlamaya hazır mısınız? Bu 8D Rapor şablonuyla 8D’nin farklı disiplinlerini açıklamaya başlayın.
8D Rapor şablonunu indirin
Ne düşünüyorsunuz?
8D Raporunu günümüzün modern iş şirketlerinde uygulayabilir misiniz? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? Problem analizi ve problem çözme için başarı faktörleriniz nelerdir?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın