Advanced
Search
  1. Home
  2. Yetkinliğin Dört Aşaması Nedir?

Yetkinliğin Dört Aşaması Nedir?

  • 10 Ocak 2021
  • 0 Likes
  • 292 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, yeterliliğin dört aşamasının pratik bir açıklamasını sunmaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü kişisel gelişim aracının temellerini anlayacaksınız.

Yeterliliğin dört aşaması nedir?

Yeterliliğin dört aşaması, belirli bir beceri için yetersizlikten yeterliliğe doğru ilerlemeden geçen bireylerin psikolojik durumlarının öğrenme modelinin bir parçasıdır.

Dört aşama, bireylerin belirli bir beceri söz konusu olduğunda ne kadar az şey bildiklerini veya yapabileceklerini önceden bilmediklerini gösterir; kendi yetersizliklerini bilmiyorlar. Kendi yetersizliklerini gerçekten fark ettiklerinde, bir beceri edinmeye ve bilinçli olarak kullanmaya başlarlar. Sonunda birey, beceriyi düşünmek zorunda kalmadan kullanmayı öğrenecek: birey bilinçsiz yeterliliğe ulaşmış olacaktır.

Bu modeli anladıklarında, koçlar ve eğitmenler, öğrencilerinin öğrenme ihtiyaçlarını daha iyi tanımayı öğrenebilir ve öğrenme eğrisinde nerede olduklarına göre öğrenme hedefleri geliştirebilirler.

Model aynı zamanda ‘bilinçli yeterlilik öğrenme modeli’, ‘bilinçli yeterlilik matrisi’, ‘öğrenme matrisi’ ve ‘bilinçli yeterlilik merdiveni’ olarak da bilinir.

Yetkinliğin dört aşamasını kim geliştirdi?

Yetkinliğin dört aşamasının ardındaki teori, ilk olarak 1969’da Martin M. Broadwell tarafından kuruldu. 1970’lerin sonlarında, Gordon Training International’dan Noel Burch, “yeni beceriler öğrenmenin dört aşaması” olarak bilinen bu teoriyi daha da geliştirdi. Abraham Maslow, bu çalışmayla genellikle hatalı bir şekilde anılır. Dört yetkinlik aşaması Maslow’un büyük eserlerinde görünmez.

Yeterliliğin dört aşaması açıklandı

Şimdi pratik bir örnek kullanarak yeterliliğin dört aşamasını açıklayacağız.

Seviye 1: Bilinçsiz yetersizlik ne demektir?

Bir kişi, kendisi için yeni olan bir aktiviteyi gerçekleştirmeden önce, o kişi aslında ne yaptığını bilmez. Bu aşamada kişi, belirli bir görevi doğru şekilde yerine getirme bilgi, beceri ve yeteneğinden yoksundur.

Bu bilinçsiz yetersizlik aşaması yıllarca sürebilir. Yeni bir beceri öğrenmeye başlamak için, söz konusu kişinin belirli bir beceriyi düzgün bir şekilde yerine getiremediğini fark etmesi önemlidir. Fakat o zaman daha yüksek bir yetkinlik düzeyine ilerleyebilirler.

Bilinçsiz yetersizlik örneği

Bir ortaokul öğrencisi, bir süpermarkette raf istifleyicisi olarak ilk gününe başlar. Yönetici, süt ürünleri bölümündeki süt şişelerini doldurmasını ister. Öğrenci depoya girer, sütü rafa götürür ve istiflemeye başlar. İlk Giren İlk Çıkar (FIFO) gibi kuralları hiç duymamıştır, yani yeni sütün rafın arkasına yerleştirilmesi gerekir, böylece eski süt önce satılır. Yine de öğrenci rafı kendi yolunda istifliyor; o bunu doğru yapmıyor.

Yönetici daha sonra sütü doğru istiflemediğini söyler. Bu hatayı kabul etmek, yetkinliğin dört aşamasından ikincisi olan bilinçli yeterliliğe giden yolu açar.

Seviye 2: Bilinçli yetersizlik ne anlama geliyor?

Yeterliliğin dört aşamasından ikincisi, bilinçli yetersizliktir. Bu aşama, bir kişinin henüz bilmediği veya henüz yapamadığı şeyler hakkında farkındalık geliştirildiğinde başlar. Pek çok insan için 2. aşama en rahatsız edici aşamadır, çünkü henüz belirli bir beceride ustalaşmadıklarını veya belirli bir etkinliği düzgün bir şekilde yerine getirmediklerini fark etmeleri gerekir. Bu durum utanç duygularına ve eksikliklerin kabul edilmesine yol açabilir.

Fakat bu yetersizliğin farkına varmak önemlidir. Bu şekilde kişi eğitim alabilir ve sonunda daha yüksek bir yetkinlik seviyesine ulaşabilir. 1. aşamada olduğu gibi insanlar uzun süre bilinçli yetersizlik aşamasında sıkışıp kalabilirler. Ne kadar süreceği, tam olarak öğrenme motivasyonlarına ve eksiklikleri/yetersizlikleri kabul etmelerine ve kabul etmelerine bağlıdır.

Bu aşamanın en önemli özelliği, yeterliliğin anahtarlarını belirlemek için gerekli beceridir. Bu anahtarlar, öğrenebilecekleri diğer, daha yetenekli insanlardır.

Bilinçli yetersizlik örneği

Yeni çalışana ilk gününde yaptığı hatadan bahsedildikten sonra, sadece gerekli bilgi ve deneyime sahip olmadığı için henüz düzgün yapamadığı başka şeyler olduğunu fark eder. Fakat öğrenmek istiyor ve gerekli becerileri hızlı bir şekilde kazanmak için elinden geleni yapacaktır. Bunu yapmak için, birlikte çalışacağı deneyimli bir koça atandı. Herhangi bir sorusu varsa veya emin değilse, bu koç ona yardım edecek ve bilmesi gereken her şeyi ona öğretecektir. İddialı olmak bunun önemli bir parçası.

Seviye 3: Bilinçli yeterlilik ne demektir?

Bu durum gerçekten öğrenmeye başladığınız aşamadır. Bilinçli yeterlilik, insanların belirli bir beceriyi geliştirmek için aktif olarak çalıştıkları aşamadır ama bu konuda hala oldukça yenidir. Bu dönem bir şeyler denemek, başarısız olmak, tekrar denemek ve daha iyi olmak ile işaretlenir. Yavaş ama kesin bir şekilde yeterlilik artacak ama bu yeni becerinin rutin hale gelmesi için daha gidilecek uzun bir yol var. Bu aşamanın anahtarı sebat etmek ve pes etmemektir.

Bilinçli yeterlilik örneği

Örneğe ek olarak, yeni çalışan için 3. aşama, aktif olarak yeni beceriler geliştirmeye ve yeni bilgiler edinmeye başladığında başlar. Çalışan için bu, süpermarketteki işi hakkında eğitim almak anlamına gelir. Zaman ilerledikçe, yeni çalışan gerekli tüm bilgileri öğrenecektir. Bu durum uygulamadaki yetkinliklerini ancak tekrar yoluyla geliştirene kadar devam eder.

Seviye 4: Bilinçdışı yeterlilik ne anlama gelir?

Çalışan çalışmaya ve öğrenmeye devam ettikçe bilinçsiz yetkinlik aşamasına gelecektir. Bu aşamada, artık yetenekli olduğu faaliyetler hakkında düşünmek zorunda değil. Sürecin daha önceki aşamalarından farklı olarak, bilinçsiz yeterliliğe geçiş uzun sürmez. Faaliyetlerin tekrarlanması, bunun hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacaktır. Bilinçsiz olarak yetkin bir kişi olarak, yaptığınız şeyi yapmak iyi hissettirir, bu yüzden yapmaya devam edersiniz.

Bilinçsiz yeterlilik örneği

Süpermarket çalışanı için bilinçsiz yetkinlik, nihayet beceriler ve yeterlilik açısından oyununun zirvesinde olduğu anlamına gelir. İşini öğrenmeye ve mükemmelleştirmeye olan bağlılığı sayesinde nihayet süpermarketteki çeşitli görevleri, onları düşünmeden bile yerine getirebilir. Bu faaliyetleri gerçekleştirirken artık eylemlerini sorgulamak zorunda olmadığı için, kendini iyi hissediyor ve yapmaya devam ediyor.

Yeterliliğin dört aşamasını özetlemek için

Dört öğrenme aşaması olarak da adlandırılan yeterliliğin dört aşaması, insanların bir şeyi öğrenmeye başlamadan önce ne kadar bildiklerini ve ne bildiklerini bilmedikleri ilkesine dayanan bir modelin parçasıdır. Yeni beceriler öğrendikçe, dört farklı aşamadan geçerler ve sonunda bilinçsiz yeterliliğe yol açar.

Koçlar ve eğitmenler bu modeli anladıklarında, belirli öğrenme hedefleri söz konusu olduğunda öğrencilerinin ihtiyaçlarını daha iyi belirleyebilecekler. Yeterliliğin dört aşaması şu şekilde özetlenebilir:

Seviye 1: bilinçsizce yetersiz
‘Neyi bilmediğimi bilmiyorum’

Seviye 2: bilinçli olarak yetersiz
‘Neyi bilmediğimi biliyorum’

Seviye 3: bilinçli olarak yetkin
‘Büyüyorum ve gelişiyorum ve bu yavaş yavaş gösteriyor’

Seviye 4: bilinçsizce yetkin
‘Bilgi seviyem sayesinde akışa gidiyorum’

Ne düşünüyorsunuz?

Yeterliliğin dört aşamasına ilişkin bu açıklamayı tanıyor musunuz? Yeni yetkinlikler öğrendiğinize dair bir örnek paylaşmak ister misiniz? Öğrenme süreciniz burada anlatılana benzer miydi? Yeni beceriler öğrenirken başka neler önemlidir? Herhangi bir ipucunuz veya ek yorumunuz var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Broadwell, MM (1969). Öğrenme için öğretme (XVI). wordsfitlyspoken.org. İncil Muhafızı. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2018.
  • Burch, N. (1970). Bilinçli Yeterlilik Öğrenme Modeli: Öğrenme teorisinin dört aşaması – bilinçsiz yetkinlik matrisine karşı bilinçsiz yetersizlik – ve öğrenme ve değişim için diğer teoriler ve modeller. Acedido http: // www. citehr. com/23983-bilinçli-yeterlilik-öğrenme-modeli. html, 8.
  • Burch, N. (2014). Herhangi Bir Yeni Beceri veya Dört Yeterlilik Aşamasını Öğrenmenin Dört Aşaması, 1970’lerde Gordon Training International’da çalışırken Burch tarafından geliştirilmiştir.
  • Lynch, D. (2017). Öz Değerlendirme: Öğrenci Özbilincini ve Yeterliliğini Oluşturma. Kanada Mühendislik Eğitimi Derneği’nin (CEEA) Bildirileri.
    • Share:

    Leave Your Comment