William Edwards Deming Kimdir? Sözleri ve Kitapları
- 26 February 2021
- 392 Görüntülenme
- 0 Yorum
William Edwards Deming (1900-1993) Amerikalı bir istatistikçiydi. William Edwards Deming, organizasyonların sürekli iyileştirilmesi için çabalayan ünlü bir kalite yönetimi gurusuydu. Çalışmalarının kökeni Japon imalat endüstrisinde bulunabilir. Orada Toplam Kalite Yönetiminin (TKY) bir öncüsü olan istatistiksel süreç kontrolünün (SPC) yönetim ilkelerini öğrendi. William Edwards Deming’in Japon imalat endüstrisi alanında Japon olmayan en etkili kişi olarak görülmesinin nedeni de budur. Ayrıca ünlü Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al modelinin ve Yönetim konusundaki 14 puanının savunucusuydu.
Biyografi: William Edwards Deming
William Edwards Deming, Wyoming Üniversitesi’nden elektrik mühendisliği alanında lisans derecesi (BSc.) Aldı. 1925’te, Colorado Üniversitesi’nden istatistik alanında Master derecesini (MSc.) Aldı. Ve son olarak, William Edwards Deming, 1928’de Yale Üniversitesi’nden istatistik ve istatistik fizik alanında doktorasını (Ph.D.) aldı.
Bell Telefon Laboratuvarlarından Walter A. Shewhart ile birkaç yıl çalıştı. Shewhart’ın istatistiksel kontrol yöntemleri hakkındaki teorileri, Deming’in çalışmasının temelini oluşturdu.
1940’ta William Edwards Deming birkaç örnekleme tekniği geliştirdi. Savaş zamanı üretimiyle uğraşan işçilere SPC teknikleri öğretti. Bu teknikler, İkinci Dünya Savaşı sırasında yaygın olarak uygulandı.
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, William Edwards Deming, Japon ekonomisiyle ilgili meselelerde yer aldı. Japon toplumuna katılımıyla birleşen uzmanlığı, Japon Bilim Adamları ve Mühendisler Birliği’nden (JUSE) projelere katılmaya davet edildi. JUSE üyeleri Shewhart’ın tekniklerini incelemişlerdi. Japonya’nın yeniden yapılanmasının bir parçası olarak, SPC’yi öğretmek için bir uzman aradılar.
1950’de William Edwards Deming, İstatistiksel Kalite Kontrolü (SQC) ile ilgili bir düzine kurstan ilkini verdi. Bu sefer Japon üst yönetimi için oturumu yönetti. Amacı şu mesajı iletmekti: “Kalitenin iyileştirilmesi, masrafların azalmasına ve verimlilik ile pazar payının artmasına yol açacaktır”. Birkaç (büyük) Japon üretici Deming’in tekniklerini uyguladı ve bu yüzden Japon ürünleri için yeni bir uluslararası talep yaratabildiler.
1960 yılında William Edwards Deming, o zamanki Başbakan Nobusuke Kishi’den İkinci Kutsal Hazineler Nişanı (bir Japon ödülü) ile ödüllendirilen ilk Amerikalı oldu. Bu ödülü, Japon halkının endüstrilerinin yeniden doğuşuna yaptığı katkıları takdir ettiği için aldı. Daha sonra William Edwards Deming, çalışmalarına uluslararası düzeyde devam etti ve birçok adaylık ve ödül aldı.
1993 yılının Aralık ayında, William Edwards Deming, 93 yaşında Washington’daki evinde “doğal nedenlerden” ötürü gece saat 3 civarında uykusunda öldü.
15 William Edwards Deming’in Ünlü Sözleri
William Edwards Deming kitapları ve çalışmaları
- 2000, 1993. The New Economics. MIT Basın.
- 2000, 1986. Out of the Crisis. MIT Basın.
- 2000. Anketlerdeki hatalar üzerine. Bobbs-Merrill Şirketi.
- 1992. Derin bilgi. İngiliz Deming Derneği.
- 1990. İşletme Araştırmasında Örnek Tasarımlar. John Wiley and Sons Inc.
- 1985, 1964, 1943. İstatistiksel Veri Ayarlaması. John Wiley and Sons.
- 1985, 1966. Bazı örnekleme teorileri. Dover Yayınları A.Ş.
- 1982. Kalite, verimlilik ve rekabetçi konum. Massachusetts Institute of Technology, Center for Advanced Engineering Study.
- 1981. Kalite ve verimlilik için istatistiksel tekniklerin yönetimi üzerine. W. Edwards Deming.
- 1969. Takvim konusunda uzman olan aptal bilginlerin bir başka açıklaması. Amerikan Psikiyatri Dergisi, 126 (3), 412-415.
- 1967. Japonya’da ne oldu?. Kalite Kontrol Mühendisleri Derneği.
- 1963. Bayes tarafından yazılan iki makalenin kopyaları. Hafner Yayıncılık Şirketi.
- 1960. İşletme Araştırmasında Örnek Tasarım. John Wiley and Sons.
- 1950/1966. Bazı Örnekleme Teorileri. Dover Yayınları.
- 1950/1952, Kalitenin İstatistiksel Kontrolünün Temel İlkeleri, Nippon Kagaku Gijutsu Renmei, Tokyo.
- 1948. Nüfus, tarım, halk sağlığı ve ticaret sayımlarında örneklemenin kullanımı hakkında kısa bir açıklama. Birleşmiş Milletler.
- 1943. Verilerin istatistiksel olarak ayarlanması.
- 1943. Blok örneklemede derin tabakalaşmanın etkinliği üzerine. Amerikan İstatistik Derneği Dergisi, 38 (221), 93-100.
- 1939. Kalite kontrol açısından istatistiksel yöntem. Courier Corporation.
- 1938. En Küçük Kareler. Enstitü, Ziraat Bölümü, Washington.
Yorumunuzu bırakın