Tony Buzan’dan Hızlı Okuma Nedir?
- 18 January 2021
- 285 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu makale Tony Buzan tarafından geliştirilen hızlı okumayı açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü kişisel gelişim aracının temellerini anlayacaksınız.
Hızlı okuma nedir?
Kitap okumak (metin) oldukça zaman alır. Bu yüzden okuma becerilerinizi, okuma hızınızı ikiye, hatta dört katına çıkaracak şekilde geliştirmek o kadar da kötü bir fikir olmayabilir. İngiliz psikolog Tony Buzan’a göre bu mümkün. Okuma hızını artırmak için bir yöntem geliştirdi ve hızlı okumanın mucidi oldu. Ayrıca zihin haritalama tekniğiyle de tanınır. Aşılamaz bir görev gibi görünebilir ama bir kitabı okumak için normalde geçen sürenin yarısı kadar sürede okumak mümkündür, aynı zamanda okunan konu daha da iyi kaydedilir. Ortalama bir kişi dakikada yaklaşık 250 kelime hızla okur. Düşünceler daha hızlıdır: dakikada yaklaşık 1.000 kelime. Bu durum beyinlerin mümkün olan en iyi şekilde kullanılmadığı ve bunun sonucunda insanların kolayca dikkatlerinin dağıldığı anlamına gelir. Bu da, insanların okuduğu bilgileri anlamayı veya işlemeyi daha da zorlaştırır. Hızlı okuma, insanların dikkatinin dağılma olasılığını azaltır ve bu yüzden okudukları metinleri çok daha iyi anlarlar. Bu içgörü, daha hızlı okuyabilmenin (nasıl öğrenileceğini) temelini oluşturur.
Ayrıca okuma hızının otomatik olarak artması ve insanların okuduklarını daha iyi muhafaza etmelerinin bir sonucu olarak hızlı okumayı büyük ölçüde uygulamak önemlidir. Sadece pratik yaparak dakikada 3.580 kelimelik okuma hızına ulaşmak mümkün! Tony Buzan’a göre: “Okumak zihindir, çünkü aerobik eğitimi bedene yöneliktir”.
Zihin haritalama
Hızlı okuma ve zihin haritalama kombinasyonunun değerli araçlar olduğu kanıtlanmıştır. Peki zihin haritası tam olarak nedir? Beynimizin bilgiyi daha kolay tutabilmesi için anahtar kelimeleri ve görüntüleri kullanan bir tekniktir. Çok fazla not almak yerine zihin haritalarını içeren sadece bir veya iki sayfa yeterli olacaktır.
Beyinlerle okumak
Okulda ilk başta yüksek sesle okumamız öğretiliyor. Sonra kafamızdaki kelimeleri söylememiz öğretilir. Bu okuma şekli, yüksek sesle okumakla aynı hıza sahiptir. Fakat düşünme hızımız konuşma hızımızdan çok daha hızlıdır. Bu yüzden gözlerimizle değil beynimizle okuduğumuzun farkına varmalıyız. Gözlerimiz sadece bilgi toplar ve beyinlerimiz bunu anlamamızı sağlar.
Hızlı okumada uzmanlaşma ve geliştirme
Hızlı okumada ustalaşmaya çalışırken aşağıdaki üç noktayı dikkate almak önemlidir:
Dikkat dağıtıcı yok
Sessiz bir ortam, rahatsız edici dış uyaranları azaltır. Metne odaklanın.
El-göz koordinasyonu
Hızlı okuma, iyi göz-el koordinasyonu gerektirir. Gözler güdümsüz füzeler gibidir. Bu yüzden bir yönetmen tarafından yönlendirilmeleri gerekiyor. Sadece görüş alanındaki alan net, geri kalanı bulanık. Bu yüzden gözler, insanların net görmek istediği yerlere sürekli hareket etmek zorundadır. Bu yüzden bir cümlenin anlaşılması için yalnızca bir kez okunması gerekecektir.
Uygulama
Pratik yapmak mükemmelleştirir; bu aynı zamanda hızlı okuma için de geçerlidir. Araçlar yardımcı olabilir. Metni indeks veya kalemle okuyarak, insanlar belirtilen kısmı okumaya ‘zorlanır’ ve metnin geri kalanı tarafından dikkati dağılmaz. Ek olarak bir metronom, yönetmenin hareketini sabit bir hızda soldan sağa yürütmeye yardımcı olabilir.
Duruş
Hızlı okuma yaparken duruş da önemlidir. Düşünceler vücudun eylemlerini kontrol eder ve bunun tersi de geçerlidir. Dikkatli bir vücut duruşu, uyanık düşünceler yaratır. Bu yüzden aktif bir duruşla dik oturun ve ayaklarınızı yerde düz tutun. Bu durum daha uzun bir süre konsantre olmanıza yardımcı olacaktır.
Hızlı okuma geliştirmek
Hızlı okumanın geliştirilmesi gerekecektir ama bir metni hemen normalden daha yüksek bir hızda okumaya başlamanız önerilir. ‘İç ses’ susturulacak ve beyinler metnin ne dediğini anlama fırsatı bulacak. Daha sonra normal okuma hızı tekrar kullanılabilir. Ne kadar çok insan pratik yaparsa, hızlı okuma süresi o kadar uzun olur. Sonuçlar, uygulamanın sıklığına ve uzunluğuna bağlıdır. Düzenli olarak pratik yaparak sonuçlar önemli ölçüde iyileşecektir.
Ne düşünüyorsunuz?
Hızlı Okuma günümüzün modern ekonomisinde uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? Metinleri okumak ve anlamak için başarı faktörleriniz nelerdir?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın