Advanced
Search
  1. Home
  2. TMap (Test Yönetimi Yaklaşımı) Nedir?

TMap (Test Yönetimi Yaklaşımı) Nedir?

  • 12 Ocak 2021
  • 0 Likes
  • 260 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, TMap/Test Yönetimi yaklaşımının pratik bir açıklamasını sağlar. Okuduktan sonra bu güçlü BT aracının temellerini anlayacaksınız.

TMAP/Test Yönetimi yaklaşımı nedir?

TMAP/Test Yönetimi yaklaşımı, yazılımı test etmek için lider bir yaklaşımdır. Bu yapılandırılmış Test Yönetimi yaklaşımı, karmaşık ve yüksek kaliteli yazılımların daha hızlı teslim edilmesine yardımcı olarak kuruluşların zamandan ve paradan tasarruf etmesine olanak tanır. TMap, kılavuzlar ve talimatlarla birlikte testleri ayarlamak ve yürütmek için bir araç kutusu sunar. Yapılandırılmış test yaklaşımı dört temel bileşenden oluşur. Bunlar, bu makalede daha ayrıntılı olarak tartışılmaktadır.

Zaman içinde test edilen yöntem, Sogeti araştırmasına ve kullanıcı deneyimine dayanmaktadır. Esnek yaklaşım, onu çok çeşitli kuruluşlar ve endüstriler için ilginç bir seçim haline getirir. Birçok büyük kuruluş TMap’ı standart test yaklaşımı olarak kullanır.

Yazılım testi yaklaşımının ilk versiyonu, 1995 yılında Hollandalı Martin Pol, Ruud Teunissen ve Erik van Veenendaal tarafından geliştirildi. 2006’nın sonunda, TMap adlı yeni bir sürüm izledi. TMap, Capgemini’nin bir parçası olan Sogeti’nin Hollanda şubesine aittir.

Temel Bileşenler TMap

TMap, kapsamlı ve kapsamlı bir süreçtir. Yazılımın test edilmesine yönelik bu yaklaşımın temeli, TMap’ın dört temel bileşeni aracılığıyla açıklanabilir.

İlk temel bileşen, iş vakalarının giderek daha önemli hale gelmesi ve organizasyonlarda giderek daha sık kullanılmasıyla doğrudan ilgilidir. Bu iş odaklı Test Yönetimi yaklaşımı, bu yüzden ikinci bileşen olan yapılandırılmış TMap test süreci için öncü olarak görülmektedir.

Bu süreç, bir test sürecinin yaşam döngüsünü gösterir. Bu süreçte, süreci doğru bir şekilde tamamlamak için BT altyapısı, teknolojisi ve organizasyonel kaynaklar alanındaki çeşitli yönler kurulmalı ve yönetilmelidir. Bu amaçla TMap örnekler, kontrol listeleri ve prosedürler şeklinde birçok pratik ve uygulanabilir bilgi sunar.

Bu araç kutusu üçüncü bileşeni oluşturur. Bir TMap süreci oluşturmak ve kurmak, yeni bir sistem veya mevcut bir sistem için yapılabilir. Parçalar da dışarıdan temin edilebilir. Tam paket, araç kutusu içeren, yapılandırılmış ve iş senaryolarına dayalı uyarlanabilir bir test yöntemidir.

İş Odaklı Test Yönetimi (BDTM) Yaklaşımı

Testler, genellikle kontrol listeleri ve prosedürler aracılığıyla gerçekleştirilir. Fakat iyi bir test yapmak kolay değildir. Testi yararlı kılmak için testler, üretimde veya başka bir durumda daha sonra yetersiz çalıştığına inanılan belirli parçaları veya özellikleri test etmeyi amaçlamalıdır. Bu durum iş biriminin olası işleyişinin ve geleceğinin testten önce göz önünde bulundurulması gerektiği anlamına gelir. Bu test ve bu seçimler sonuç, riskler, zaman ve maliyetler gibi hususlara dayandığından, bu yaklaşım aynı zamanda iş odaklı olarak da adlandırılır.

Yapılandırılmış Süreç

Test etmek, mevcut mülkler ile gerekli özellikler arasındaki farkı belirlemektir. Bu ikisi bağlantılı olsa da, temelde denetimden farklıdır. Önemli bir husus, standardı belirlemektir. Bu özellik, neredeyse tüm test türlerinde yinelenir. Test yöntemi farklılık gösterir. Bazen sadece bir örnek alınır. Diğer zamanlarda, gelecekteki hataları keşfetmek ve bunları önceden tahmin etmek için risk analizleri yapılır. TMap, prosedürler ve teknikler dahil eksiksiz bir test yaklaşımıdır.

Tmap işleminin tam bir açıklamasını bu makalede aşağıda bulabilirsiniz.

Komple Araç Kutusu

Belirtildiği gibi, TMap yaklaşımı araçlar ve prosedürlerle birlikte gelir. Araç kutusu kullanıcıya şu konularda yardımcı olur:

  • Test teşhisleri
  • Hata yönetimi
  • İstatistikleri ve değişkenleri seçmek veya hazırlamak ve korumak
  • Ürün risk analizi
  • Ürün değerlendirmesi

Uyarlanabilir test yöntemleri

TMap’ın diğer test yöntemlerine göre sunduğu avantajlardan biri de Agile ve Scrum gibi diğer yöntemlerin kullanıldığı ortamlara uyarlanabilmesidir.

TMap Aşamaları

Tam TMap NEXT test yaklaşımı birkaç aşamadan oluşur. Buna altyapı ve yönetim olmak üzere iki ekstra aşama eklenmiştir. Bunlar testin kendisi için çok önemli değil, daha çok kalite yönetimine fayda sağlıyor. TMap aşağıdaki aşamalardan oluşur:

1. Planlama

İlk aşamada, bir risk analizine dayalı olarak eksiksiz test stratejisi belirlenir. Bu durum test planına dahil edilen bir yaklaşıma yol açar. Bütçe ve prosedürler buna daha sonra eklenir. Eksiksiz test planı ve yaklaşımı daha sonra paydaşlara sunulur. Müşteri planı desteklediklerinde planı onaylar.

2. Yönetim

Çoğu zaman, test planının tüm bileşenlerini fiilen uygulamak mümkün değildir. Bu yüzden süreç boyunca tüm bileşenler yönetilir. Sürekli bir aşama olan yönetim aşamasında, plandaki faaliyetler yönetilir, korunur ve gerekirse ayarlanır. Müşteri, tüm süreç boyunca gelişmelerden, ilerlemeden ve test kalitesinden haberdar edilir.

3. Tasarım

Etkili test, çeşitli ayarlamalar gerektirir. Test araçlarının ve iyi çalışma alanlarının mevcudiyetiyle birlikte uygun bir test ortamı önemlidir. Bu aşamalar sırasında bunlarla ilgili tüm faaliyetler gerçekleştirilir.

4. Özellikler

Spesifikasyon aşamasında, test planına dahil edilen tekniklere göre test senaryoları oluşturulur. Bu aşamada, neyin test edildiği ve hangi koşulların karşılanması gerektiği tamamen anlaşılır hale gelir.

5. Yürütme

Uygulama aşamasında, test durumları yürütülür ve bulgular kaydedilir. Genellikle test sırasında sorunların keşfedilmesi durumudur. Bunlar, tüm durumsal özelliklerle birlikte belgelenmiştir. Sonunda, test nesnesinin kalitesinin ne olduğu analizden sonra netleşir.

6. Tamamlama

Test tamamlanma aşamasında tamamlanır. Tüm sonuçları içeren ayrıntılı bir test raporu hazırlanır ve verileri olabildiğince korumak için çeşitli nihai faaliyetler gerçekleştirilir. Son olarak, TMap Next, yürütülen test sürecini değerlendirme seçeneği sunar.

Organizasyonlar için TMap Avantajları

Yazılım için yapılandırılmış test yaklaşımı kuruluşlara çeşitli avantajlar sunar:

  • Yazılım kalitesiyle riskler hakkında kapsamlı bilgi
  • Şeffaf test süreci
  • Zaman, maliyet ve kalite açısından yönetilebilir
  • Kalitesizlik durumunda uyarır
  • Kısa test süresi
  • Tutarlılık ve standardizasyon

TMap Özetlendi

TMap, Capgemini SA’nın bir parçası olan Sogeti Nederland BV tarafından geliştirilmiştir. TMap Next 2006 yılında piyasaya sürüldü ve şirketlere iş hedeflerini vurgulayan süreç odaklı bir test yaklaşımı sunuyor. TMap, dört ana unsurda özetlenebilir.

İlk olarak, yaklaşım iş odaklı bir yaklaşımdır. Bu durum yapılan seçimlerin sonuçlara, maliyetlere ve risklere dayalı olduğu anlamına gelir. Yöntem, uygulamadan yönetime ve planlamadan değerlendirmeye kadar yapılandırılmış bir süreçle birlikte gelir. Ayrıca TMap’ın arkasındaki şirket, kuruluşlar için testi kolaylaştıran araçlara sahip eksiksiz bir araç kutusu sunar. Uyarlanabilir yöntem, kullanıcının gereksinimlerine göre değiştirilebilir ve Scrum ve Agile gibi yöntemlerle uyumludur.

Ne düşünüyorsunuz?

TMap/Test Management yaklaşımının açıklamasına aşina mısınız? Sizce bu yaklaşımın artıları ve eksileri nelerdir? Bu yaklaşım sizin ortamınızda kullanılıyor mu yoksa faydalı olabilir mi? Herhangi bir ipucunuz veya ek yorumunuz var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Humphrey, WS (1995). Yazılım mühendisliği disiplini. Addison-Wesley Longman Publishing Co., Inc.
  • Koomen, T., Broekman, B., van der Aalst, L. ve Vroon, M. (2013). TMap next: sonuç odaklı test için. Yayıncı Kleine Owl.
  • Pinkster, I., Van De Burgt, B., Janssen, D. ve van Veenendaal, E. (2006). Başarılı test yönetimi: bütünsel bir yaklaşım. Springer Science&Business Media.
  • Van der Aalst, L., Roodenrijs, E., Vink, J. ve Baarda, R. (2013). TMap NEXT: iş odaklı test yönetimi. Yayıncı Kleine Owl.
    • Share:

    Leave Your Comment