Thomas Carlyle Kimdir? Sözleri ve Kitapları
- 13 December 2020
- 306 Görüntülenme
- 0 Yorum
Thomas Carlyle (4 Aralık 1795 – 5 Şubat 1881) İskoç bir yazar, filozof, matematikçi ve tarihçiydi. En çok yazar olarak bilinir ve Büyük Adam Teorisinin yaratıcısıdır. Thomas Carlyle’ın ‘Fransız Devrimi: Bir Tarih’ gibi bazı kitapları bugün hala dünyanın dört bir yanındaki insanlar arasında popülerdir. Thomas Carlyle, günümüzde değişimi teşvik etmek amacıyla sosyal konular hakkında yorum yapan en etkili kişilerden biri olarak kabul edilmektedir. Düşünceleri, Carlyle’ın kitapları ve ‘On Heroes, Hero-Worship’ ve ‘The Heroic in History’ gibi yayınlarında ifade ediliyor.
Biyografi
Thomas Carlyle’ın ebeveynleri hem İskoç’du hem de toplam dokuz çocuğu vardı. Thomas’ın babası evde son sözü söyleyen kişiydi. Çok katıydı, ama aynı zamanda her zaman adildi. Aile ayrıca Hıristiyanlığa adanmıştı ve Tomas Carlyle’ın babası, Thomas’ın gelecekte bir rahip olacağını umuyordu.
Thomas Carlyle, İskoçya’da Ecclefechan’de yerel bir okula gitmeden önce ilk olarak evde eğitim gördü. Daha sonra Annan’da bir ortaokul olan Annan Akademisi’ne gitti. Tomas Carlyle, genç yaşta matematikle ilgilendiğini fark etti. Bu aynı zamanda ebeveynlerinin onu matematiğe tanıtmasının sebebi de bu beceride ustalaşmanın potansiyel faydalarını biliyorlardı. Annan Akademi’de matematikteki sonuçları, ilgisinden dolayı dikkate değerdi.
Thomas Carlyle üniversiteye hazırlandıktan sonra, 1809’da Edinburg Üniversitesi’ne girdi ve burada genel bir kurs okudu. O zamanlar genel bir kurs seçmek yaygın bir şeydi. Beklendiği gibi, Thomas Carlyle üniversitede matematikte olağanüstü sonuçlar elde etti. 1813’te mezun oldu ve rahip olmaya başlayan babasının arzusunu tatmin etmek için teoloji okuyarak eğitimine devam etti. Fakat program sırasında Thomas Carlyle, fikrini değiştirdiği için çalışmayı tamamlamamaya karar verdi. Tomas yazar olmakla daha çok ilgilendiği için artık rahip olmak istemiyordu ve ilgi alanlarına uyması ve düşüncelerini ifade etmesi gerektiğini düşünüyordu.
Edinburg Üniversitesi’nden ayrıldı ama profesyonel kariyerine 1814’te Annan Akademisi’nde matematik öğretim görevlisi olarak başladı. Tomas Carlyle bu pozisyonu iki yıl boyunca sürdürdü ve daha sonra Kirkcaldy’de farklı bir okulda matematik öğretmeni olarak tekrar çalıştı. Fakat Thomas Carlyle, Matematiğe olan ilgisine rağmen bu yolda kalırsa becerilerini geliştiremeyeceğini tespit etti. Bu yüzden Thomas Carlyle, işini bırakıp başka bir ders almanın en iyisi olduğunu düşündü. Thomas matematikte üstün olmak istese de hukuk okumayı seçti. Ne yazık ki, programı bitirmedi çünkü Thomas Carlyle daha sonra Alman edebiyatına daha fazla ilgi duyduğunu tespit etti. Carlyle sonuç olarak Almanca çalışmaya başladı ve çalışmaları hakkında London Magazine gibi tanınmış yayıncılar tarafından da yayınlanan çok sayıda makale yazdı.
Bu süre zarfında Thomas Carlyle, varlıklı ve saygın bir aileden gelen Jane Baillie Welsh’e karşı büyük bir sevgi besledi. Aksine, Thomas’ın henüz sabit bir geliri yoktu ve profesyonel kariyer yolu hala biraz inişli çıkışlıydı. Bu durum çok sevdiği kızla evlenme şansı olmadığını gösterdi. Fakat Thomas Carlyle uzun vadede Jane ile evlenmeyi başardı. Çift 1826’da evlendi.
İki yıl sonra, Thomas Carlyle ve karısı Jane Craigenputtock’a taşındı. Çift karar vermeden önce 1928’den 1934’e kadar orada yaşadılar. Londra’ya taşınmak için. Bu arada, Thomas Carlyle zaten etrafı dolaştı ve gelecekte faydalar sağlayabilecek profesyonel bir ağ kurdu. Aynı zamanda Alman tarihi ve genel hayatı hakkında yazmaya devam etti. Yazıları halen Foreign Review gibi çeşitli yayıncılar tarafından yayınlandı ve yayınlar yoğun talep gördü. Örneğin, Voltaire, Richter ve Sartor Resartus hakkındaki makaleleri defalarca yayınlanmaktadır. Ayrıca çeşitli yönetim kurulu pozisyonlarına başvurdu ama bu başvurular maalesef başarısız oldu. Thomas kariyerini geliştirmek için motive olmaya devam etti ve bu yüzden Londra’ya taşındı. Başka yerlerde daha fazla fırsat olmasını bekliyordu.
Thomas Carlyle çeşitli iş pozisyonları teklifleri aldı. Örneğin, kendisine Matematik Profesörü ve Times’da editör olarak pozisyon teklif edildi. Fakat Thomas tüm teklifleri reddetti. Hâlâ faturalarını ödemekle mücadele ediyordu ama bunun yerine tarih hakkında yazmaya devam etmeye karar verdi. Bu sırada Thomas Carlyle Fransız devrimi üzerine üç ciltlik çalışmasına başladı. İlk olarak ilk bölümünü incelemesi için arkadaşına verdi ama yanlışlıkla imha edildi. Fakat 1937’de Thomas Carlyle, Fransız devriminin ilk bölümünü yeniden yazdı ve çalışmaya hemen devam etti. Carlyle’ın son çıktıları, kapsamlı araştırması ve bunu yazılarında nasıl ilettiği nedeniyle ünlüdür.
Fransız devrimi ile ilgili yazılara ve diğer tarihi çalışmalara yaptığı katkılar ona uluslararası üne kavuştu. İktisat teorisi ile ilgili farklı konular hakkında da yazdı. Thomas Carlyle ekonomik, sosyal ve politik konular hakkındaki tüm yazıları nedeniyle kamuoyunun dikkatini çekti. Daha sonra kariyerine hoca olarak devam etti ve tekrar ders vermeye başladı ama bu sefer Avrupa edebiyatı hakkında. Aşağıdaki yayınlar Thomas Carlyle’ın ünlü eserlerinden bazılarıdır. Yine de bunlar yalnızca bunlarla sınırlı değildir: ‘Oliver Cromwell’in Mektupları ve Konuşmaları’ ve Prusya’dan 2. Friedrich’in Tarihi, Büyük Frederick Denir. ‘
Thomas Carlyle’ın çalışması, modern Almanya’nın temelini oluşturdu. Yazıları ayrıca sosyal ve politik meseleleri ele alan makaleler içermektedir. Şöhretine rağmen, Thomas Carlyle hayatında yalnız kaldı. Thomas, karısıyla olan ilişkisinde pozitiflikten çok olumsuzluk yaşadı. Çok kavga ettiler ve maalesef Jane 1866’da öldü. Ölümü, Thomas Carlyle’ın sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahipti çünkü eskisinden daha izole hale geldi. Thomas, Ecclefechan Churchyard’daki Hoddom Parish Kilisesi’nin arkasına gömüldü.
Thomas Carlyle’dan alıntılar
Thomas Carlyle kitapları ve çalışmaları
- 1929. Fransız devrimi: bir tarih (Cilt 3). Lulu. com.tr.
- 1904. New Letters of Thomas Carlyle (Cilt 2). J. Lane.
- 1901. Thomas Carlyle’ın Tam Eserleri: Resimli (Cilt 16). PF Collier.
- 1901. Friedrich Schiller’in Hayatı (Cilt 20). Collier.
- 1898. Thomas Carlyle’ın Otuz Ciltte Eserleri.
- 1897. Kahraman olarak Mektupların Adamı. G. Bell.
- 1895. On Heroes (Cilt 13). Chapman ve Hall.
- 1894. Şair Olarak Kahraman. V. Kalyanaram Lyer.
- 1889. Thomas Carlyle’ın Mektupları, 1826-1836. Macmillan ve Şirketi.
- 1888. Sartor Resartus, The Life and Opinions of Herr Teufelsdrockh: On Hero-wors-hip and the Heroic in History and Present. Routledge&Sons.
- 1887. Goethe ve Carlyle Arasındaki Yazışmalar. Londra; New York: Macmillan ve Şirket.
- 1885. Son gün broşürleri (Cilt 5). Chapman and Hall, Limited.
- 1884. The Correspondence of Thomas Carlyle ve Ralph Waldo Emerson, 1834-1872… (Cilt 2). Houghton, Mifflin.
- 1882. Sir Walter Scott hakkında. BiblioBytes.
- 1877. Özellikler. JR Osgood.
- 1869. Kahramanlar ve kahramana tapınma (Cilt 12). Chapman ve Hall.
- 1867. Niagra’yı Vurmak: Ya Sonra?. Chapman ve Hall.
- 1864. Thomas Carlyle’ın toplu çalışmaları (Cilt 12). Chapman ve Hall.
- 1858.Artor Resartus: (1831). Chapman ve Hall.
- 1853. Zenci sorusu üzerine ara sıra konuşma. Bosworth.
- 1842. Çartizm. Chapman ve Hall.
- 1837. Fransız Devrimi (Cilt 2). J. Fraser.
- 1827. Alman Edebiyatının Durumu. Eleştirel Denemeler, 4, 67.
Yorumunuzu bırakın