Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Karar Verme
  3. TDODAR Karar Verme Modeli Nedir?
TDODAR Karar Verme Modeli Nedir?

TDODAR Karar Verme Modeli Nedir?

  • 1 July 2021
  • 240 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, TDODAR karar verme modelinin pratik bir açıklamasını sunmaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü karar verme aracı hakkında temel bir anlayışa sahip olacaksınız.

TDODAR Karar Verme Modeli Nedir?

TDODAR karar verme modeli, ağırlıklı olarak havacılıkta kullanılan bir modeldir. Pilotların tehdit edici durumlarda karar vermelerine yardımcı olur. Ağırlıklı olarak İngiliz pilotlar tarafından kullanılan model, bunu pilota adım adım bir plan uygulatarak yapıyor. Bu altı adım şunlardan oluşur: zaman, teşhis, seçenekler, karar verme, atama ve gözden geçirme.

TDODAR karar verme modeli, tam olarak ne olması gerektiğinin belirsiz olduğu durumlarda iyi düşünülmüş kararlar almak için mükemmel şekilde uygundur. Karar verme, çok sayıda faktörden etkilenebilir. Pilotlar, farklı durumlarda stres, zaman baskısı, algılar, deneyim ve bilgi gibi faktörleri yaşarlar. Özellikle havacılıkta riskler yüksektir ve kararlar alınmadan önce tüm seçenekler dikkate alınmalıdır.

TDODAR karar verme modeli, sahadaki durumlarda da kullanışlı olabilir. Örneğin, yöneticilerin aceleci veya yanlış kararlar vermekten kaçınmalarına yardımcı olabilir ve onlara karar verme sürecine yapı ve disiplin kazandıracak bir araç sunar.

Arıza/Hata Yönetimi

Havacılıkta karar vermek için çeşitli araçlar vardır ve uçaklarda da aslında birden fazla araç kullanılmaktadır. Bununla birlikte ilkelerin anlaşılması kolaydır ve işteki durumlara da uygulanabilir.

Yönetime başvuru bir sonraki bölümde açıklanmaktadır. Süreç aynı kalır ama havacılıkta TDODAR kullanılırken birkaç koşulun kontrol edilmesi gerekir. Bunlar:

  • Otomatik pilot etkin
  • Uçak minimum güvenli irtifanın üzerinde uçuyor
  • Yönetim için tüm kontrol listeleri tamamlandı
  • Her iki pilot da hazır ve karar verme sürecine odaklanmış durumda

Bu koşullar karşılandığında pilotlar TDODAR karar verme sürecine geçebilirler.

Adımlar TDODAR karar verme modeli

TDODAR karar verme modeli genellikle uçağın kaptanı veya çalışma katındaki yönetici tarafından yürütülmelidir. Başarılı bir şekilde yürütülen TDODAR sürecinin özelliği:

  • Tüm hataları keşfetmek için tüm adımlar ayrı ayrı gerçekleştirilmelidir
  • Yönetici TDODAR’a liderlik eder ama müdür yardımcısı ilk adımların sorumluluğunu üstlenebilir
  • Süreç, bu durumlarda var olan zaman baskısı nedeniyle olabildiğince kısa ve verimli bir şekilde yürütülür.
  • Yönetici görevi üstlendiğinde, müdür yardımcısına sorumlu olduğunu açıkça bildirmelidir.

1 kez

Acil durumlarda, hem uçakta hem de yerde zaman çok önemlidir. Burada zaman, sonraki sürecin nasıl yürütüleceğini belirleyen yönetici veya kaptanı ifade eder. Zaman baskısı nedeniyle önemli adımların atlanması mümkündür.

Bir üretim şirketinde üretim hattı durgunlaştığında, yönetici, TDODAR karar verme modelinin ilk bileşenini kullanarak, zaman planından ödün verilmeden önce üretim hattının tekrar çalışmaya başlamasının ne kadar sürdüğünü belirler.

Sorunu çözmek için mevcut süre aşağıdakilerle sınırlıdır:

  • Ciddi teknik arızalar
  • Ateş
  • Yakıt
  • Basınç kaybı

2. Teşhis

Yöneticiler veya pilotlar, problemi fark ederken muhtemelen problemin nedeni hakkında bir fikre sahiptir. Yine de bir teşhis konulmalıdır. İki yöneticinin düzgün iletişim kurması önemlidir.

Müdür, müdür yardımcısına sorar: ‘Sizce sorunun ne olduğunu düşünüyorsunuz?’ Müdür yardımcısı, ‘Üretim hattının başındaki kompresörün bozuk olduğuna inanıyorum ve bu tüm üretim hattını olumsuz etkiliyor’ diyor. Yönetici ‘Neden?’ Diye sorar. Asistan yanıt verir: ‘Kontrol panelimde bu kompresörün sigortasının kırıldığını görüyorum, bu da tüm üretim hattının durmasına neden oluyor.

3. Seçenekler

Belirli bir sorun için mümkün olduğunca çok çözüm bulmak ve sunmak önemlidir. Bir uçakta, belirli bir sorunun birçok olası nedeni vardır ve elektronik aksam arızalandığında, kesin nedeni bulmak zor olabilir.

Genel olarak, bir uçakta arıza veya tıbbi acil durum gibi diğer problemler durumunda üç seçenek vardır: kalkış havalimanına, en yakın havalimanına veya varış havalimanına dönüş.

Çalışma zemininde, aşağıdakiler düşünülebilir: nedenini ve yeni bir sigortayı tespit etmeden sigortayı yenilemek veya üretimi durdurmak. Genellikle acil bir durum, bir risk analizinin çeşitli seçenekleri keşfetmesine izin vermez.

4. Karar verin

TDODAR karar verme modelinin bu adımında, yönetici veya kaptan, önceki adımlarda elde edilen bilgilere dayanarak karar verme sürecinin sorumluluğunu üstlenir.

5. Ata

Sorunu çözmek için hangi seçeneğin kullanılması gerektiğine karar verildikten sonra, durumu yönetmek ve belirli görevleri doğru kişilere atamak yöneticinin görevidir. Yönetici bir acil durumu kendisi çözmeye karar verirse, diğer tüm operasyonel süreçlerin sorumluluğunu müdür yardımcısına devreder. Bir yolcu uçağında acil bir durumda pilot veya kaptan yolculara durum hakkında bilgi verir ve son kontrol listeleri yapılır.

6. Gözden geçirin

Her iki pilot veya her iki yönetici görevlerini yerine getirmeye başladığında, iş baskısı artar. Düzenli görevlerine ek olarak, artık acil durumu kontrol etmek için çeşitli başka faaliyetler de yürütmek zorundadırlar. Bu adım, zaman buna izin verdiğinde dikkatlice yürütülmelidir. Her iki pilotun da yapacak bir şeyi olmadığı bir an varsa veya her iki yöneticinin de düşünecek zamanı varsa, bir inceleme yapılır.

İncelemede, herhangi bir anormallik olup olmadığı ve sorunun olabildiğince verimli bir şekilde çözülüp çözülmediği veya askıya alınıp alınmadığı araştırılır.

Odak Alanları TDODAR karar verme modeli

Etkili ve kesin bir TDODAR süreci, önyargılar, varsayımlar ve aşırı güven nedeniyle kötü bilgi olasılığını azaltır. İyi ve doğrudan sorular sorarak, yönetici veya pilot kaptandan veya diğer otorite figürlerinden dikkatli ve lekesiz bir analiz elde edebilir. Hem yöneticilerin hem de pilotların, teşhis konulması gereken ana kadar duruma ilişkin kişisel algılarını paylaşmamaları da önemlidir.

Havacılık için karar vermede bir kural, bir pilot daha muhafazakar bir çözüme inandığında, bu seçeneğin genellikle seçilmesidir. Bu kuralın nedeni aşırı güveni önlemektir.

TDODAR karar verme modeli, belirsizliğin yüksek olduğu durumlarda etkili ve kullanışlıdır. Atılacak adımlarla ilgili bir belirsizlik veya şüphe yoksa veya zaman baskısı yoksa modelin katma değeri yoktur. TDODAR tehlikesi, teşhis konulduktan sonra atılan adımların mürettebatın doğru yolda olup olmadığını belirlemesinde yatmaktadır. Teşhis yanlışsa ve sorun devam ederse, durumun karmaşıklığı yalnızca artacaktır. İş dünyasında baskı ve riskler yüksek ama havacılıkta insan hayatı tehlikede. Bu yüzden zaman baskısı bu süreçte önemli bir faktördür.

Ne düşünüyorsunuz?

TDODAR karar verme modelinin açıklamasına aşina mısınız? Sizce bu modeli kullanmanın artıları ve eksileri nelerdir? Havacılıktan gelen bu modelin iş dünyasında uygulanabileceğine nasıl inanıyorsunuz? Böyle bir prosedürün gerçekleştirildiği acil durumlar veya felaketlerle karşılaştınız mı? Herhangi bir ipucunuz veya ek yorumunuz var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Helmreich, RL (2000). Hata yönetimi hakkında: havacılıktan dersler. Bmj, 320 (7237), 781-785.
  • Moriarty, CD (2014). Pilotlar için pratik insan faktörleri. Akademik Basın.
  • Sebep, J. (2000). İnsan hatası: modeller ve yönetim. Bmj, 320 (7237), 768-770.
  • Zsambok, CE ve Klein, G. (Editörler). (2014). Doğal karar verme. Psychology Press.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın