Advanced
Search
  1. Home
  2. Tal Ben-Shahar’ın Mutluluk Modeli Nedir?

Tal Ben-Shahar’ın Mutluluk Modeli Nedir?

  • 22 Aralık 2020
  • 0 Likes
  • 234 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Tal Ben-Shahar’ın mutluluk modelini veya hamburger modelini pratik bir şekilde açıklıyor. Okuduktan sonra bu güçlü psikoloji aracının temellerini anlayacaksınız.

Tal Ben-Shahar’ın Mutluluk Modeli nedir?

Hamburger modeli olarak da bilinen mutluluk modeli, Tal Ben-Shahar tarafından geliştirilen bir modeldir. Tal Ben-Shahar, Harvard Üniversitesi’nde bir profesördür ve kişisel mutluluk üzerine verdiği dersler sayesinde üne kavuşmuştur. Ona göre insanlar ihtiyaç duyduklarına inandıkları her şeye ihtiyaç duymazlar. Mutluluk her şeyden önce şu anda sahip olduklarınızdan zevk almaktır. Birinin yaptığı şeyden memnuniyet ve tatmin olmak, birinin mutlu olup olmadığını belirler.

Tal Ben-Shahar, mutluluğu genel zevk ve anlam duygusu olarak tanımlar. Mutlu bir insan, hayatı anlamlı bir şey olarak deneyimlerse, olumlu duygulardan keyif alabilir. Tal Ben Shahar, teorilerinde coşku ve neşe dolu bir hayatı nasıl yaşayabileceğinizi açıklıyor.

Harvard profesörü ‘Daha Mutlu’ kitabını yazmaya devam etti. Bu kitapta daha önce geliştirdiği modeli hamburger modeli olarak vaftiz etti. Bu çok basit modelin bir görselleştirmesi aşağıda görülebilir.

Mutluluk Modeli nasıl ortaya çıktı?

Tal Ben-Shahar, bir kitabında Mutluluk modelini nasıl ortaya çıkardığını anlatıyor. Shahar squash’ı seviyor ve birkaç ay içinde yapılacak bir turnuvaya hazırlanıyor. Sıkı bir diyet uyguladı ve çok çalıştı. Ara sıra, kendine biraz abur cubur yemeye izin verirdi. Turnuvadan önceki son dört hafta içinde ise sadece tavuk, balık, sebze, meyve ve temiz karbonhidrat yedi. Ödül olarak, kendi kendine, turnuvadan iki gün sonra abur cubur yemesine izin verildiğini söyledi. Turnuva bittiği anda en sevdiği hamburger lokantasına yöneldi. Dört hamburger sipariş etti ve büyük ödülüyle oturdu. Hamburgeri açıp ağzına uzandığında durdu. Aylarca bunu dört gözle beklemişti ve artık hamburgeri istemiyordu. Neden diye düşünmeye başladı, mutluluk modeline ve daha sonra hamburger modeline geldi. Modeldeki her arketip, açık bir tutum ve davranış modelini tanımlar. Herkes bu dört arketipten biridir.

Pozitif Psikoloji

Tal Ben-Shahar Happier adlı kitabıyla birlikte The Pursuit of Perfect: How to Stop of Perfection and Start A Richer, Happier Life kitabını da yazdı. Bu kitapta, son derece başarılı dersleri sırasında Harvard Üniversitesi öğrencilerine aktardıklarıyla aynı şeyi anlatıyor.

Tal Ben-Shahar’ın felsefesi şudur: Hem bugün hem de yarın için nasıl yaşayacağınızı öğrenebilirseniz, kişisel ihtiyaçlarınızı uzun vadeli hedeflerle dengelemeyi öğrenirsiniz ve daha önce yapmadığınız bir şekilde hayatın tadını çıkarırsınız. Fikirleri pozitif psikolojiden geliyor. Pozitif psikoloji, optimal insan işleyişinin bilimsel çalışmasıdır. Kavram ilk olarak 1998 yılında Dr. Marin Seligman tarafından tanıtıldı. O sırada Amerikan Psikoloji Derneği’nin başkanıydı. Seligman aynı zamanda Pennsylvania Üniversitesi’nde pozitif psikoloji merkezinin direktörüydü.

Psikoloji, depresyon, anksiyete, nevroz, takıntılar, paranoya ve diğer davranışlar gibi insan zihnini meşgul eden şeylere odaklanır. Seligman ve meslektaşları farklı bir araştırma sorusu sordular: İnsanların gelişmesine izin veren koşullar nelerdir?

Temel fikir, mutluluk arayışının öğrenebileceğiniz bir şey olduğudur. Birinin yabancı bir dil öğrenmesi gibi, biri daha mutlu olmayı da öğrenebilir.

Mutluluk Modelinin 4 arketipi

Tal Ben-Shahar kitabında yaklaşık dört tür insan olduğunu açıklıyor. Her biri acı ve zevkle farklı şekilde ilgilenir. Dört arketip aşağıda açıklanmıştır.

hazcılık

Hazcı, zevki en üst düzeye çıkarmaya ve acıyı olabildiğince en aza indirmeye çalışan kişidir. Bu arketip için analoji, lezzetli abur cubur burgeridir. Abur cubur burger yemek şu andaki bir fayda sağlayacaktır: keyif. Fakat daha sonra sonuçları olabileceği için hasar da. Bu durum hedonizmin arketipini özetle açıklıyor. Hedonistlere genellikle epikuroscular denir. Epikürcüler, hedonistik ilkeye göre yaşarlar: zevk arar ve acıdan kaçınır. Şimdiye odaklanırlar ve şu andaki davranışlarının ve eylemlerinin olası tüm olumsuz sonuçlarını görmezden gelirler.

Tal Ben-Shahar bu arketip hakkında şöyle açıklıyor: Bu durum hedonistin cennetle karıştırdığı cehennemdir. Uzun vadeli bir hedef olmadan veya bir zorluk olmadan, hayat artık anlamlı gelmiyor. Bir insan, sadece zevk aranıp acıdan kaçınılırsa mutluluğu bulamaz. Bunu lezzetli bir yemek yemekle karşılaştırın. Bu yemeği her gün yerseniz, bundan tamamen bıkmanız ne kadar sürer?

Sıçan yarışı

Mutluluk Modelindeki ikinci tür, bir sıçan yarışçısı analojisiyle tanıtıldı. Bu benzetme, sadece en sağlıklı malzemelerden yapılan vejetaryen bir hamburger gibidir. Sorun şu ki bu burgerin tadı güzel değil. Bu hamburgeri şimdi yemek şu anda herhangi bir fayda sağlamaz: hamburgerin tadı kötü. Gelecekte ise sağlıklı beslenmenin faydalarından birisinin uzun süre faydalanması anlamında fayda sağlayacaktır. Bu insanlar, hedonistlerin tam zıtlarıdır. Fare yarışçısının sloganı şudur: şimdi çalış, sonra oyna. Gelecekte daha fazlasını kazanmak için şimdi acı çekiyor.

Tal Ben-Shahar da kitabında bu arketipe bakış açısını sunuyor. Dünya çapında çok sayıda fare yarışçısı olduğunu çünkü çeşitli kültürlerin bu inancı güçlendirdiğini açıklıyor. Her gün kaç çocuk iyi notlar almak için sömestrin sonunda anne veya babadan özel bir hediye almak için okulda çalışıyor? Bu şekilde insan yolculuğun kendisi için değil, yalnızca tamamlanması için ödüllendirilir. Toplumlar zordur ve yalnızca sonuçları ödüllendirir, süreçleri değil. Birisi nihayet bir varış noktasına ulaştığında, rahatlamayı mutlulukla karıştırırız. Yolculuk sırasında yük ne kadar ağır hissedilirse, yolculuk sonunda o kadar güçlü ve hoş bir rahatlama olur. Birisi, rahatlamanın mutlulukla karıştırıldığı bu anların çoğunu yaşarsa, bu yalnızca hedeflere ulaşmanın bizi mutlu edeceği yanılsamasını güçlendirecektir. Rahatlama hissi kesinlikle mutluluğa benzeyebilirken, sonuçta gerçek ve güzeldir, mutluluk olarak görülmemelidir.

Nihilizm

Mutluluk Modelinin üçüncü arketipi, nihilist tarafından temsil edilir. Felsefede nihilizm, dünyamızda değer veya anlamın varlığını inkar etmek için kullanılan bir terimdir. Terim, filozof Friedrich Nietzsche’nin çalışmalarıyla güçlü bir şekilde bağlantılıdır. Nihilizme odaklandı.

Bu arketipin benzetmesi, tadı kötü olan ve önyüklemesi sağlıksız olan bir burgerdir. Bu burgeri yenerek günümüzde hamburgerin tadı güzel olmadığı için zarar yaşanmakta ve malzemelerin kalitesizliği nedeniyle ileride zarar oluşmaktadır. Bu arketip, yaşam arzusunu yitirmiş birini tanımlar. Bu durum şimdiki zamandan zevk almayan ve bu kişinin gelecek hedefi olmayan biri. Epikürcü, mutluluğun kısa süreli zevkle, gelecekteki bir hedef olmadan elde edilebileceğine dair yanlış inanışıyla bilinir. Sıçan yarışçısı, belirli bir hedefe ulaşmanın mutluluk sağlayacağına dair yanlış bir inanca sahiptir. Bununla birlikte nihilist, ne yaparsanız yapın, mutluluğun deneyimlenemeyeceği şeklindeki yanlış inanca tutunur.

Mutluluk

Karşılaştırmaya göre son hamburgeri yemenin hem bugünü hem de yarını, tadı güzel olması ve onu yiyen kişinin sağlıklı yaşam tarzı ile uzun vadede kendini iyi hissetmesi açısından faydaları olacaktır. Bu yaklaşım, en fazla faydayı sağlar ama yalnızca birkaç kişi tarafından seçilir. En sık yapılan hata, insanların siyah beyaz düşünmesidir: ya biri ya da diğeri. Bu zihniyet, olayları yanlış görmeye yol açar. Gerçek nadiren aşırılıklarda yatar. Neredeyse her zaman gerçek, çeşitli bileşenlerin bir sentezidir. Ya biri ya da diğeri değil, biri ve diğeri de. Son arketip durumunda, sentez hem sıçan yarışçısı hem de hedonistin öğelerinin birleştirilmesinden gelir. Bu tarzı benimseyen mevcut faaliyetler, doyurucu ve anlamlı bir geleceğin temelini atarken, keyif verir.

Nasıl mutlu olabilirim?

Tal Ben-Shahar, mutlu bir yaşam sürmek için pozitif psikolojiyle bağlantılı bazı teorileri, yöntemleri ve ipuçlarını paylaşıyor. Birkaç tanesi aşağıda açıklanmıştır. Bu yöntemlerden bazıları bilim tarafından desteklenirken bazıları desteklenmemektedir.

İlişkiler (yüz yüze)

Başkalarıyla kişilerarası ilişkiler kurmak insanlara zevk verir ve mutluluğa götürür. Bunun bir koşulu, bu ilişkilerin bir ekran aracılığıyla sürdürülmemesidir. Sevdiklerimizle zaman geçirirsek, kendimize, iyiliğimize ve sevdiklerimizin iyiliğine yatırım yapıyoruz.

Basitleştirme

Yaşamı kolaylaştırmak, Tal Ben-Shahar’dan bir başka önemli ipucu. Bazen insanlar aceleye çok fazla odaklanırlar. Yapacak çok şeyimiz var, bu yüzden daha erken bitirdik ya da çözmek için neyin yanlış gittiğine konsantre oluyoruz. Bunların hepsi birçok insanın yaptığı şeylerdir. Tüm bunlarda kendinizi kaybetmek çok kolay. Sadeleştirmek hayatı kolaylaştırır. Birisi sorunların hala mevcut olduğunun farkında ama bunları çözecek araçlardan yoksun. İşlerin her zaman iyi gitmeyeceğini ama her zaman iyi giden bir şeyler olacağını bilin. Konsantre olun, odaklanın ve yaptığınız işin tadını çıkarın.

Fiziksel egzersiz

Stres, mutlu olmamız gereken doğal bir tepkidir ama asılsız gerilim başka bir şeydir. Gerginlik kişiyi mahvedebilir ama fiziksel egzersizle azaltılabilir. Yeterli egzersiz beynin endorfin üretmesini sağlar. Endorfinler doğal olarak sağlık ve mutluluk duygularını geliştirir.

Şükran

Tal Ben Shahar ve hamburger modeline göre minnettar olmak mutluluk duygusu sağlar. Bir kişi sahip olduğu her şeyin bilincindeyse ve bu şeylere sahip olduğunu apaçık olarak deneyimlemiyorsa, o kişi zaten sürdürülebilir zevke ve esenliğe çok daha yakındır.

Varlık özgürlüğü

Arada bir herkes ısınır. Herkesin de duyguları vardır ve hepimiz çevremizde olanlara tepki veririz. İnsanlar, başkalarının bu konuda ne düşüneceğinden veya ne hissedeceğinden korkmadan kendilerini ifade etmekte özgür olmalıdır. Duygusal zeka, kendinizi tanımanın ve başkalarıyla sağlıklı ilişkiler kurmanın anahtarıdır.

Boş zaman

Tal Ben-Shahar’ın son ipucu, hobilere veya gerçekten zevk aldığımız diğer şeylere zaman ayırmak. İnsanların hayatta çeşitli sorumlulukları olduğundan, insanların gerçekten sevdikleri şeyler için boş zaman ayırmaları özellikle önemlidir.

Ne düşünüyorsunuz?

Ben-Shahar’ın mutluluk modelinin açıklamasına aşina mısınız? Kişisel mutluluk için bu modele zaten aşina mısınız? Bu modeli kullanacak mısınız yoksa başkasına mı tavsiye edeceksiniz? Hangi arketip sizin yaşam tarzınızı temsil ediyor? Belirli bir türden farklı bir türe geliştirebileceğinizi düşünüyor musunuz? Ve bunu ne tetikleyebilir? İnsanların en çok gelişmesine hangi arketip yardımcı olur? Herhangi bir ipucu veya yorumunuz var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Ben-Shahar, T. (2007). Daha Mutlu: Günlük neşenin ve kalıcı doyumun sırlarını öğrenin. McGraw-Hill Şirketleri.
  • Ben-Shahar, T., Conger, E.,&Orijinal materyal © 2009 Tal Ben-Shahar. (2009). Mükemmelliğin peşinde. HighBridge Şirketi.
  • Russo-Netzer, P. ve Ben-Shahar, T. (2011). ‘Başarıdan öğrenmek’: Popüler bir pozitif psikoloji dersine yakından bakış. Pozitif Psikoloji Dergisi, 6 (6), 468-476.
    • Share:

    Leave Your Comment