Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Kişisel Gelişim
  3. SMART Hedefleri Nedir?
SMART Hedefleri
 Nedir?

SMART Hedefleri Nedir?

  • 31 January 2021
  • 299 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, SMART Hedefleri kavramını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü etkinlik ve zaman yönetimi aracının temellerini anlayacaksınız. Bu makale indirilebilir: SMART Hedefleri şablonu içerir.

Beceri Arttırıcı: SMART Hedefleri videosu

SMART Hedefleri nelerdir?

Bir hedef peşinde koşmak isteyen herkes, bu hedefin iyi bir tanımını vermenin önemli olduğunu bilir. Boş sloganlar tatmin edici sonuçlar getirmez. Önceden somut bir analiz yapmak, bitiş çizgisine ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Bunu başarmanın kullanışlı bir yöntemi, SMART Hedefleri veya kısaca SMART’tır. SMART, Spesifik, Ölçülebilir, Kabul Edilebilir, Gerçekçi ve Zamana bağlı anlamına gelen bir kısaltmadır.

AKILLI bir hedef, neye ulaşmak istediğinize yön verir. Akıllı hedefler belirlemek ve akıllı kriterleri kullanmak, hedefe ulaşmak isteyen herkese bir yön duygusu verecektir ve büyük olasılıkla gerçekten başarılı bir şekilde tamamlanabilir. İyi formüle edilmiş bir hedefi herkes için anlamak kolaydır. Aşağıda her bir harfin açıklamasını bulacaksınız.

SMART Hedeflerinin açıklaması (video)

Özel

‘Şirketimiz cirosunu artırmak istiyor’ gibi belirsiz bir hedef, mevcut durumun tatmin edici olmadığını gösteriyor. Görünüşe göre ciro artırılmalıdır. Fakat bu hedefi gerçekleştirmek için gerçek bir plan yok. Dolayısıyla, dahil olan tüm taraflar için ne yapmaları gerektiği belirsizdir. Bu yüzden SMART hedefleri, herkesin kendilerinden ne beklendiğini bilmesi için daha kesin ve spesifik olarak formüle edilmelidir. Spesifik hedef, gözlemlenebilir bir eylemi, davranışı veya sonucu tanımlamalıdır. Niceliksel bir değerin bir sayıya, miktara veya yüzdeye bağlı olması yardımcı olur.

Sözde Wh- sorularını önceden cevaplayarak, hedef daha somut hale gelecektir:

  • Neyi başarmayı diliyoruz? (geçen yıla göre %20 daha fazla ciro sağlıyoruz)
  • Kimler dahil? (pazarlama departmanı ve ofis satış ve saha satış departmanları)
  • Hangi kaynaklar söz konusudur? (gelecek yıl için 50.000 € bütçe ayırarak)
  • Ne zaman olacak (1 Ocak’tan 31 Aralık 2018’e kadar)
  • Hedefin hangi kısımları önemlidir? (reklamcılık daha aktif bir şekilde uygulanmalı ve saha satış departmanı kendi alanlarındaki sorulara yanıt vermelidir)
  • Bu hedef neden önemli? (rekabet artıyor ve hayatta kalmak için kilit bir pazar oyuncusu olmamız gerekiyor)
  • Ölçülebilir

    Her SMART hedefinin bir başlangıç ​​noktası ve bitiş noktası vardır ve bunlar, yapılacak çabanın kalitesinin göstergeleridir. Hedef anın ne ölçüde gerçekleştirildiğini (ölçülebilir hedefler) belirleyen bir sistem, yöntem ve prosedürden bahsedilmelidir. Bu yüzden ilerlemeyi ölçmek için bir kıyaslama yapılması ve başlangıç ​​durumunun temel ölçümünün belirlenmesi tavsiye edilir:

    • Geçen yılın cirosu neydi? (2017’de 1,2 milyon)
    • Hedefe ulaşılıp ulaşılmadığını nasıl anlarsınız (1.2 milyonun %20’si 240.000,00)
    • Ne tür çabalar gerekiyor? (ofis satış ve saha satış departmanlarından iyi takip eylemleri ile iyi bir reklam kampanyası başlatılmalıdır)
    • Nasıl ölçülebilir? (Aylık ve üç aylık satış rakamları bir önceki yıla ait rakamlarla karşılaştırılarak)

    Kabul Edilebilir (Hırslı)

    SMART hedefleri sizin için olduğu kadar grup veya departman için de kabul edilebilir olmalıdır. Yöneticiler için çalışanlar arasında hedefe yönelik destek oluşturmak önemlidir. Fakat o zaman hedefin başarı şansı vardır. Çalışanlar karar alma sürecine dahil olursa destek tabanı artacaktır. Bu özellikle kısa vadeli hedefler için geçerlidir. Bir önceki yıla göre %20 daha fazla ciro, bunun çok iddialı olduğu ve bunun iş memnuniyetinde bir düşüşe neden olduğu anlamına gelirse, yüzdede ayarlanması gerekecektir. Bu yüzden Kabul Edilebilir, Hırslı olarak da anılır; her ikisi de el ele gider ve dengede olmalıdır. Hırs motive edici olduğunda harikadır. Motivasyonu düşürürse, hırs çok yüksektir ve sonuç olarak herkesi sınıra kadar uzatır.

    Gerçekçi (İlgili)

    Gerçekçi bir hedef, pratik durumu ve herkesin dahil olduğu işi dikkate alır. Herkesin her zaman aynı hedefe odaklanması imkansızdır; Sonuçta, her zaman dikkat gerektiren başka konular vardır. Örneğin acil işler, yapılması gereken görevler ve öngörülemeyen olaylar. Dahası, hedef, üzerinde çalışacak olanlarla alakalı olmalıdır. Finans departmanına ciroyu %20 artırması talimatı verilirse, o zaman büyük olasılıkla boşa gidecektir.

    Ayrıca yukarıda bahsedilen pazarlama, ofis satış ve saha satış departmanlarının bir yıl boyunca hedefe odaklanmak için fiilen zaman ve insan gücüne sahip olması sağlanmalıdır. Dahası, hedef zorlayıcı olmalı. Değilse, dahil olan insanlar üzerinde motivasyon kırıcı bir etkiye sahiptir ve hedefe ulaşılamayacak şekilde hedefe çok az dikkat gösterilecek veya hiç yapılmayacaktır. Dolayısıyla gerçekçi, hedeflerin uygulanabilirliğiyle ilgilidir. Hedef zorlayıcı olmalı ve dahil olan çalışanlara fayda sağlamalıdır. Başlamak için kapasite, kaynak ve yetkiye de sahip olmaları gerekir.

    Zamana bağlı

    Kısa vadeli hedeflerin SMART yöntemiyle formüle edilmesi özellikle önemlidir. Uzun vadeli hedefler için bu her zaman mümkün değildir. Zamana bağlı ve zamana dayalı genellikle ölçülebilir ile karıştırılır ama ikisi arasında açık bir fark vardır. Zaman sınırı aslında hedefe ulaşmak için ayrılan zamanla ilgilidir. Bu yüzden bir SMART hedefi net bir başlangıç ​​saatine ve net bir bitiş tarihine sahiptir. Öte yandan, çok sıkı bir son tarih motive edici bir etkiye sahiptir ve bu yüzden kabul edilemez. Alt soru ‘ne zaman oluyor?’ Aslında, Özel başlığı altında yanıtlanmıştır: 1 Ocak’tan 31 Aralık 2018’e kadar, satışların %20 artırılması için çalışmalar yapılacaktır ve 31 Aralık 2018’de bunun sonuçlanması gerekecektir.
    240.000 ekstra ciro. Bundan bir yıl sonra somut bir hedef değil, hedef için bir tarih ve yıl belirleyerek, kuruluş bunun için çalışabilir. Bu arada, bir yıl uzun bir dönemdir. Hedefi aylık son teslim tarihi olan alt hedeflere bölerek, herkes ara bir tamamlama için çalışabilir. Bu durum motivasyonu artırır ve olumsuz koşullarla karşılaşıldığında bile işe devam etmeyi keyifli hale getirir.

    SMART Hedeflerinin kısa geçmişi

    SMART hedeflerinin tarihindeki ilk bağlamsal olay 1968’de gerçekleşti. Dr. Edwin Locke, “Görev Motivasyonu ve Teşvikler Teorisine Doğru” adlı ufuk açıcı bir makale yayınladı. Makalede, Locke, uygun şekilde belirlenen hedeflerin üstün kurumsal performansla sonuçlandığını tespit etti.

    Edwin Locke, 1960’ların sonlarında hedef belirleme ve örgütsel performansın gücü üzerine araştırmalarına başladı. George T. Doran, 1981’de “Yönetimin amaç ve hedeflerini yazmanın AKILLI bir yolu vardır” adlı bir makale yayınladı ve SMART hedeflerinin ana ilkelerini ortaya koydu.

    SMART Hedeflerinin Kullanımı

    SMART hedefleri ve hedefleri, yöneticilerin çalışanlara, proje planlarına, iş planlarına ve pazarlama planlarına atadığı görevlere dahil edilebilir. SMART ayrıca bir zaman çerçevesinde de kullanılabilir. Haftalık hedeflere, aylık hedeflere veya üç aylık hedeflere ulaşmak için çok uygundur. Bazen hedefe her zaman ulaşılması gerekmez ama odaklanmaya yardımcı olan bir kılavuz görevi görür. Ara değerlendirmeler, doğrulamalar ve ayarlamalar iyidir ve her zaman çok katı bir tepkiye ihtiyaç olmadığını gösterir. Sonuçta, bazen ortamdaki değişikliklere doğru zaman ve kaynaklarla yanıt vermek önemlidir.

    SMART Hedefleri şablonu

    Bu kullanıma hazır SMART Hedefleri şablonuyla hedeflerinizi açıklamaya başlayın.

    SMART Hedefleri şablonunu indirin

    Ne düşünüyorsunuz?

    SMART Hedefleri ve kişisel hedeflerle ilgili deneyimleriniz nelerdir? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İyi bir Hedef belirleme ve başarı için başarı faktörleriniz nelerdir?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Bogue, RL (2005). Hedef planına göre yönetimi başlatmak için SMART hedeflerini kullanın. Erişim tarihi: Kasım 15, 2010.
  • Conzemius, A. ve O’Neill, J. (2009). SMART hedeflerinin gücü: Öğrencilerin öğrenmesini iyileştirmek için hedefleri kullanmak. Çözüm Ağacı Basın.
  • Doran, GT (1981). Yönetimin amaç ve hedeflerini yazmanın AKILLI bir yolu var. Yönetim incelemesi, 70 (11), 35-36.
  • Locke, EA (1968). Görev motivasyonu ve teşvikler teorisine doğru. Örgütsel davranış ve insan performansı, 3 (2), 157-189.
  • Lawlor, KB (2012). Akıllı hedefler: Akıllı hedeflerin uygulanması, öğrencilerin öğrenme sonuçlarına ulaşılmasına nasıl katkıda bulunabilir. İş Simülasyonu ve Deneyimsel Öğrenmedeki Gelişmeler, 39.
  • Rubin, RS (2002). Gerçek SMART hedefleri lütfen ayağa kalkar mı? Endüstriyel-Örgüt Psikoloğu, 39 (4), 26-27.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın