Öğrenme Yönetim Sistemi Nedir?
- 14 January 2021
- 305 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, Öğrenme Yönetim Sisteminin (LMS) pratik bir açıklamasını sağlar. Okuduktan sonra şirketler veya eğitim kurumları için bu güçlü uzaktan eğitim programı yönetim yazılımı aracının temellerini anlayacaksınız.
Öğrenme Yönetim Sistemi (LMS) nedir?
Bir Öğrenme Yönetim Sistemi, bir eğitim kurumunun veya kuruluşunun temassız eğitim faaliyetlerinin (online eğitim) yönetimi, sunumu, izlenmesi ve kontrolü için kullanılan bir web uygulamasıdır.
Bu yazılım, eğitim kurumları veya şirketler tarafından, online öğrenmeyi teşvik etmek ve sonuçları sanal bir şekilde izlemek amacıyla çalışanları veya öğrencileriyle eğitim deneyimleri oluşturmak için kullanılır. Organizasyonlarda, bu Öğrenme Yönetim Sistemi aracı, şirketin çalışanlarından ihtiyaç duyduğu işlevleri yerine getirmek için edinilmesi gereken şirket politikaları, ürün veya bilgi hakkında kurumsal eğitim vermek için kullanılır.
(Öğrenciler, kullanıcılar ve öğretmenler) arasındaki bu eğitimsel etkileşim alanında, öğrenme sürecini kontrol etmek ve izlemek, değerlendirme ve raporları yürütmek için diğer araçların yanı sıra forumlar, sohbetler, kompozisyon yazma kılavuzları, video konferanslar bulabilirsiniz. Bir öğrenim Yönetim Sistemi genellikle yazma olasılıklarını (kendi içeriğini oluşturma) içermez ama dış kaynaklar tarafından oluşturulan içeriği yönetmeye odaklanır. Kurs oluşturma işi, bir sunucuya kurulan bir eklenti aracılığıyla yapılır ve bir LMS’nin tamamlayıcısı olarak veya bir Öğrenme İçerik Yönetim Sistemi (LCMS) aracılığıyla yürütülür.
LMS, kuruluşunuzun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak öğrenim programlarını yönetebileceğiniz, yönetebileceğiniz, düzenleyebileceğiniz ve koordine edebileceğiniz sanal bir ortamda uzaktan öğrenme-öğretme deneyimini geliştirmek için tasarlanmış ve geliştirilmiş bir platformdur.
Eğitim geçmişi
Öğrenme sistemleri 1924’te başladı. Daha sonra sorun silindiri 1929’da, uyarlanabilir öğretim sistemi 1956’da, Hewlett Packard masaüstü bilgisayarı 1970’de, İnternet protokol ailesi 1982’de, Softarc, 1990’da ilk LMS yazılımı, dahili açık kaynak ağında ortaya çıktı., 2008’de Moodle ve özel bulut ve son olarak 2012’de bulutta sunulan LMS sistemleri. LMS terimi, eğitimsel bilgi uygulamalarını tanımlamak için kullanılır.
Eğitim Yönetim Sistemi, e-Öğrenimden çıktı. Yüksek öğretim sektörüne odaklanmış olsa da, bugün kurumsal pazara odaklanmaktadır. İlk tanıtımı 1990’ların sonlarında, öğrencilerin soru sormalarına ve öğrenme modüllerinde sunulan teorileri tartışmalarına olanak tanıyan Apple kişisel bilgisayarlarında çalışan ilk öğrenim yönetim sistemi olarak tanınan FirstClass ile yapıldı.
Bir ÖYS’yi kim oluşturur?
Bu yazılımın paylaştığı öğretme-öğrenme süreçlerini destekleyen birkaç profil vardır.
1. Öğrenciler
Kurs içinde buldukları ve öğrenmeyi sağlayan kişilerdir.
2. Öğretmenler veya kolaylaştırıcılar
Sunulan belirli bir konu hakkında şüpheleri veya soruları hakkında öğrencilerle sürekli geri bildirimde bulunan kişiler. Ayrıca forumlarda ve tartışmalarda her öğrencinin sürecine özen gösterirler.
3. Yöneticiler
LMS platformunun ve sanal alanlarının işlevlerini yönetir ve günceller (kaynaklar, kurslara erişim ve öğrencilerin sürecini görselleştirmek ve takip etmek).
4. Tasarımcılar
Bunlar kursların tasarlanmasından sorumludur ve multimedya, hiper medya dili ve uzaktan eğitim teknikleri konusunda uzmanlardır.
İşletmelerde Öğrenme Yönetim Sisteminin kullanılması
Öğrenme yazılımı olarak LMS ile ilgili önceki açıklama ile birlikte, şirketlerin çalışanları, ortakları ve müşterileri için hangi işlevleri bulabileceğini tanımlamak önemlidir.
Öğrenme Yönetim Sistemi (LMS), genellikle şirketler tarafından, şirketin her bir idari alanı için eylem alanında gerekli olan yeni becerilerle hedeflere ulaşmak için çalışanlarını eğitmek, güncellemek ve öğrenme bilgilerini eklemek için kullanılır.
Bu ÖYS aracı, gerekli becerileri güçlendirmeye ve geliştirmeye yardımcı olacağından onlar için etkileşimli ve çekici olabilir. Ayrıca paylaşılan öğrenmenin iş performansı için bu noktaları nasıl iyileştirebileceğini sürekli analiz ederek personel zayıflıklarını da belirleyebilirsiniz.
Öğrenme Yönetim Sistemi Türleri
Şu anda dünyada 600’den fazla LMS platformu mevcuttur ama bu sanal uygulamaların en çok kullanıldığı üç sektör vardır:
- Akademik: Öğrencilerin online kursların öğrenimini teşvik etmek için LMS platformlarını kullanan okullar ve üniversiteler gibi eğitim kuruluşları.
- Kurumsal: Ortakların, çalışanların ve müşterilerin sanal eğitimi için LMS’yi kullanan kuruluşlar ve şirketler.
- Ticari: Kursları online satmak isteyen kişi ve şirketlerden oluşan sektör.
LMS platformlarının minimum işlevsellik standartlarını koruması gerektiği açıklığa kavuşturulmalıdır, bunlar IEEE (Learning Technology Standards Commitee) tarafından tanımlanır. Belirli bir sektörde uzmanlaşmış LMS, içinde bulundukları sektöre bağlı olarak işlevsellikler geliştirir:
- Akademik: öğrenci yönetimi işlevleri, e-öğrenme ve içerik yönetimi ile uyumluluk konusunda uzmanlaşmıştır
- Kurumsal: yönetim ve eğitim süreci ve bilgi güvenliği konusunda uzman
- Ticari: Dijital Pazarlama platformları ve gelişmiş özelleştirme seçenekleri ile entegrasyon geliştirmek için tanımlanmıştır.
Temel avantajlar
Bir şirket için avantajlar:
Hareketliliğe izin verir, coğrafi veya zamansal mesafeler sorununu ortadan kaldırır, zaman ve öğrenme hızında özgürlük sunar
- İnsanların eğitiminde öğrenme ve geliştirme maliyetlerini azaltır
- Bir kolaylaştırıcı (koç) aracılığıyla öğrenmenin sürekli güncellenmesi ve etkileşimi
- Birden çok dilde konferanslar
- E-öğrenme kaynaklarını merkezileştirin
- Satış noktalarını, stratejileri vb. iyileştirmek için ortaklar ve çalışanlar için tanıtım eğitimi düzenleyin.
- Öğrenmenin kuruluşun performansını nasıl etkilediğinin ölçülmesi
- Çalışanlarda öğrenmeyi ve etkinliğini değerlendirir
Bir öğrenci için avantajlar:
- Öğrenci bilgisini artırın
- Öğrenmenin sürekli güncellenmesi
- Mesleki ilerleme için gerekli bilgi ve becerileri edinin
- Performans geliştirme
- Kalıcı kendi kendine eğitimi teşvik edin
- Kaynaklara ve materyallere günün 24 saati erişim
Bir LMS Öğrenim Yönetim Sisteminin Lisans Türleri
Çoğu sistem ticari olarak geliştirilir ve ticari yazılım lisanslarına sahiptir, ücretsiz ve online tabanlı açık kaynak lisansına sahip birkaç sistem vardır.
Ticari olarak lisanslı platformların kullanımı, genel olarak yıllık bir ücretin ödenmesi anlamına gelir.
- Tam ticari lisans: ekonomik ücret, kurumun toplam kullanıcı sayısına bağlıdır
- Sınırlı ticari lisans: izin verilen kullanıcı sayısıyla sınırlıdır
Online öğrenme platformları
Ticari (tescilli) LMS’yi veya ücretsiz ve bulut yazılımını (SaaS) nasıl kullandığınıza bağlı olarak
Farklı açılardan sınıflandırılırlar:
- Ücretsiz sistemler/yazılımlar: ücretsizdir ve şirketin istediği ile eşleşir. Dezavantajı, desteğinin sınırlı olması veya hiç olmamasıdır.
- LMS SaaS türü: bir uygulama aracılığıyla birkaç müşteriye sunulan ve online olan bir yazılım dağıtım modelidir. Ağ üzerinden kontrol edilen ve pazarlanan erişilebilir yazılıma sahip olmasıyla karakterizedir. Müşteriler buna ücretler veya abonelik yoluyla sahip olabilirler. Veriler bulutta olduğu için kullanıcılar buna herhangi bir parçadan veya cihazdan erişebilir.
- Eklenti biçiminde uyarlama: kurslarda veya üyelik bölgelerinde pazarlama gibi diğer online işlevlerle entegrasyonlar sunar.
- Tescilli sistemler: Ticari bir maliyeti vardır ve şahsen, online veya telefonla bir destek sistemi içerir. Uyarlamalar sağlayıcı tarafından yapılır.
LMS Endüstrisi ve Rekabet
2018 sonbaharında ABD’de yüksek öğrenim pazarlamasında öğrenme yönetimi endüstrisi, kurum sayısına göre ana LMS Blackboard ( %31), Canvas ( %30) ve Moodle ( %18) idi. Aynı üç sistem, kayıtlı öğrenci sayısı açısından öne çıktı ama Canvas, Blackboard’dan biraz daha iyi performans gösterdi. Moodle, Avrupa, Latin Amerika ve Okyanusya’daki pazar payının %50’sinden fazlasına sahip olduğu için küresel olarak imaj farklıdır.
Karatahta
Blackboard (Blackboard Learning Management System), dersler sunan bir web sunucu yazılımı olan Blackboard.Inc tarafından geliştirilen sanal bir öğrenme platformu ve bir öğrenme yönetim sistemidir.
Moodle
Moodle, ücretsiz ve açık kaynaklı bir öğrenme yönetim sistemidir. Moodle, okullardan, üniversitelerden veya şirketlerden harmanlanmış öğrenme, uzaktan öğrenme, sanal öğrenme projeleri için kullanılır.
Tuval
Bir web öğrenim yöneticisi ve devasa bir online kurs platformu oluşturun.
LMS online
Tescilli sistemler
- Oracle’dan iLearning
- Aulapp
- Profesör
- Desire2Learn
- ECollege
- Fronter
- Saba Learning
- SidWeb
Ücretsiz sistemler
- Öğretmen
- Docebo
- Moodle
- Claroline
- Dokeos
- Sakai projesi
- Chamilo
- İSpring Öğren
LMS ve CMS Karşılaştırması
İhtiyaçlarınıza en uygun olanı seçerken kafa karıştırıcı olabileceğinden, Öğrenme Yönetim Sistemi (LMS) ile İçerik Yönetim Sistemi (CMS) arasındaki benzerliği açıklamak önemlidir.
LMS, online öğrenme sürecinin faaliyetlerini yöneten, kontrol eden, dağıtan ve değerlendiren uzaktan eğitim yönetim sistemidir. LMS, öğrenci ile öğretmen veya koç arasındaki aracıdır, bu, öğrenme sürecinin izlenmesini kolaylaştırır ve forumlar, video konferanslar ve sohbetler gibi iletişim araçları sunar.
CMS, içerik sayfasını, online yayınları oluşturur ve site içeriğinin depolandığı veritabanlarını kontrol eder. İşlevi, web sayfalarında içerik oluşturmak, yönetmek ve yayınlamak ve düzenlemeye izin vermektir. LMS’nin yaptığı gibi öğrenme yönetimine dahil değildir.
Öğrenme Yönetim Sistemlerine İlişkin Sonuç
Günümüzde teknoloji, insanları dinamik ve kolay bir şekilde eğitim ve öğrenme süreçlerine bağlamaktadır. LMS Öğrenim Yönetim Sistemi yazılımı, tek bir tıklama ile eğitim kurumlarına ve şirketlere ara bağlantı imkanı sunar; bu, akademik veya profesyonel alanda ilerlemek isteyen öğrencilerin veya çalışanların, mesafeden bağımsız olarak önemli bir parçasıdır. onlar.
Profesyonel alanda, günümüz şirketleri bir LMS’yi tercih ediyor, böylece çalışanları, şirketin kendisini bulduğu sektörün veya piyasanın işgücü koşullarıyla yüzleşmeye giderek daha fazla hazırlanıyor. Bu durum akademik eğitim ve sertifikaların şirket personelinin sürekli mesleki gelişim içinde olması için hayati önem taşıdığı anlamına gelir. Eğitimsel teşvik, çalışanların çalıştıkları alan hakkında belirli bilgileri edinme motivasyonunun bir parçasıdır ve bunun, meslekleriyle ilgili bir güven ve deneyim tahmini olması için.
LMS Öğrenim Yönetim Sisteminin sadece eğitim ve dahili iş desteği için kullanılmadığını belirtmek de önemlidir. Ayrıca kuruluşun ortaklarına ve müşterilerine, şirketle sürekli etkileşim içinde olabilecekleri kurslar veya hiper medya malzemeleri sunmak için kullanılır. Bu durum şirketin her bir bireyin sonuçlarını sürekli olarak izleyebileceği ve şirket için analiz edebileceği anlamına gelir.
Ne düşünüyorsunuz?
Öğrenme Yönetim Sisteminin uygulanması şirketlerde önemli midir? LMS’yi şirketinizde uyguluyor musunuz ve bunu nasıl yapıyorsunuz? LMS’nin zaman kazandırdığını ve indüksiyon eğitim seanslarında etkili olduğunu düşünüyor musunuz? bazı şirket süreçleri?
Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın