Advanced
Search
  1. Home
  2. Odak Modeli Nedir?

Odak Modeli Nedir?

  • 2 Mart 2021
  • 0 Likes
  • 190 Views
  • 0 Comments

Bu makale Odak Modelinin pratik bir açıklamasını sunar. Okuduktan sonra bir şey hakkında düşünebileceğiniz veya iletişim kurabileceğiniz çeşitli yollar hakkında daha iyi fikir sahibi olacaksınız.

Odak Modeli nedir?

Odak Modelinin beş seviyesi, David Rock’ın “Sessiz Liderlik” kitabındaki “Odağınızı Seçin” modelinin bir varyasyonudur. Odak Modeli, bir şey hakkında düşünmenin veya iletişim kurmanın beş farklı yolunu açıklar. Bu beş seviyenin farkına vardığınızda ve düşüncelerinizin veya iletişimlerinizin temelinin ne olduğunu anladığınızda, farklı, daha kullanışlı bir seviyeye geçmeyi seçebilirsiniz.

Drama seviyesi

En az yararlı düşünce ve iletişim düzeyi drama düzeyidir. Drama düzeyi, duygu ve rahatsızlığı içeren bir düzeydir. Örneğin, kişinin enerjisinin büyük bir kısmı tekrar etmek için harcanır: ‘Dedi, sonra ne olduğunu biliyor musun?’ Bu daha çok bir durumun içeriği ile ilgilidir. Havalandırma bazen yararlı olsa da, nadiren yararlıdır ve sorunu çözmek için duyguyu aşmanıza engel olabilir.

Sorun seviyesi

Bu seviye soruna odaklanır. Bir durumun hem draması hem de ayrıntıları, sorunun daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunabilir ama bir sohbetin (veya düşüncelerinizin) çözülecek sorunu veya temel sorunu daha iyi anlamak için dramanın ve ayrıntıların ötesine geçmesi önemlidir.

Ayrıntı düzeyi

Ayrıntı düzeyi, bir durumun belirli özelliklerini ve mevcut duruma neden olan küçük eylemleri, olayları veya kararları hedefler. Burada ayrıntılar, nasıl kullanıldıklarına bağlı olarak yararlı olabilir – daha geniş bir sorunun anlaşılmasına katkıda bulunduklarında yararlıdırlar. Bununla birlikte her detayın etrafındaki duygu ortaya çıkarken daha fazla dramaya neden olduklarında, ayrıntılar sadece ilginçtir.

Strateji/planlama seviyesi

Bu seviye bir problemi çözmeyi amaçlamaktadır. Problem veya detay temelli olmaktan çok çözüm odaklıdır. Planlamada biraz ayrıntıya ihtiyaç duyulmasına rağmen, odak noktası problemin kendisinden daha yüksek ve daha stratejiktir.

Görme seviyesi

Görme seviyesi ormana bakmak gibidir (ağaçlara odaklanmak yerine – drama ve ayrıntılı düşünme). Bir vizyon, daha geniş niyetlerimizi yerinde tutan şeydir. Neden bunu yapıyorsun? Bu neden önemli? Ulaşmak istediğiniz daha geniş hedef nedir? Vizyon tarafından yönlendirildiğinizde, problemler daha fazla bağlama sahip olur ve daha az kişisel hale gelir. Daha sonra enerjinizi daha küçük sorunlara harcamak yerine bu çabaları daha geniş vizyona ulaşmak için harcayabilirsiniz.

Neden Odak Modeli?

‘Odak modelinizi seçin’ düşünce süreçlerine odaklanmanıza yardımcı olur. Herhangi bir anda düşünme tarzınızı belirlemenize yardımcı olur ve daha sonra dikkatinizi odaklamak istediğiniz şeyi seçme olanağını sunar. Bu araç, herhangi bir konuşma türü için, örneğin ekip toplantıları için veya zor düşünülmüş bir göreve yaklaşırken yararlı olabilir.

Bu model o kadar kolaydır ki, her tür konuşmaya uygulanabilir. Örneğin, yazar bunu bir kağıda veya beyaz tahtaya yazarak yapar, böylece kavram görünür hale gelir. Bu modelin en sık ortaya çıkan etkisi, insanların ayrıntılarda kaybolmuş hissetmesi, neyi başarmaya çalıştıkları veya nasıl başarmaya çalıştıkları konusunda net olmamasıdır.
Ek olarak model düşüncelerin perspektifini tanımanıza yardımcı olur ve ardından farklı bir bakış açısı seçmenize veya konuşmadaki herkesin aynı perspektiften konuşmasına izin verir.

  • Vizyon: vizyon düşünme ‘neden’ veya ‘ne’ ile ilgilidir. Bu durum hedefinizin ne olduğu veya neyi başarmaya çalıştığınızın büyük resmi.
  • Planlama: stratejik düşünme, oraya nasıl ulaşacağınızla ilgilidir.
  • Ayrıntılar: Nereye gideceğinizi ve oraya nasıl gidebileceğinizi öğrendikten sonra ayrıntılar odaklanır.
  • Problem: Problem düşünme, olayların ters gittiği alandır.
  • Drama: Her şeyin parçalandığı ve geriye kalan tek şeyin duygusal duygular olduğu yerdir.

David Rock’ın dediği gibi, “Sessiz liderler konuşmalarında çok disiplinlidir. Her bir adımda her konuşmanın olabildiğince verimli olmasını sağlamaya özenle odaklanırlar ve değilse bunu düzeltirler. Bir diyaloğun içeriğine dalmadan önce her sohbetin sürecini düzenlemenin önemli olduğunu biliyorlar.”

Odak Modeline Başlarken

Düşüncelerinizi bilinçli olarak vizyona ve planlamaya yönlendirmek için Odak Modelinizi Seçin’i kullanabilirsiniz.
Modeli çeşitli şekillerde uygulayabilirsiniz, örneğin:

Önce odak alanlarını yazı tahtası üzerine yazın. Toplantının başında bunları açıklayın. Katılımcıların vizyonu netleştirmeye ve işi planlamaya odaklanmanın yararlı olup olmayacağını sorun. Ayrıca tartışmaların seçilen odak alanlarından uzaklaştığını fark ettiğinizde, tartışmaları kesmek için izin istemek de önemlidir. Önce izin istersen, insanlar onları böldüğünü kabul edecekler.

Ayrıntılara veya sorunlara yönelmiş ve belirli bir anda gerçekleşecek tartışmalar gördüğünüzde, beş odak alanı içeren kağıt tahtasına işaret edin. Bu genellikle grup için açık bir işarettir. Sözünüzü kesmeniz gerekiyorsa, “Bu tartışmada odak alanınız nedir?” Sorusunu sorun.

Odaklanmanızı Seçin Model, düşünceleriniz için beş odak seviyesini açıklar:

Vizyon
Planlama
Detay

Sorun
Dram

Bu modelin özü, çizginin üzerindeki üç seviyenin (vizyon – planlama – detay) üretken, çözüm odaklı seviyeler olmasıdır. Çeşitli koçluk tekniklerinde, bir şeyi başarmaya çalışırken bu üç seviyeden geçersiniz. Oraya nasıl gideceğinizi planlamanın temeli olarak hizmet eden olumlu bir vizyona sahip olmalısınız, nasıl başlayacağınız ve pratikte ne yapmanız gerektiği konusundaki ayrıntılar için temel oluşturmalısınız. Diğer iki alt düzey (Problem – Drama), insanlar için çok doğal olan ama odak noktanızı değişimi sağlamak için sürdürmek istiyorsanız çok üretken olmayan problem odaklı düzeylerdir.

Odak Modelinizi Seçin, kendi düşüncelerinize odaklanmada da etkili olabilir. Bugün sorunlara yeterince zaman ayırdın mı? Belki de daha büyük bir bütün olarak gerçekten neyi başarmak istediğinizi düşünmenin zamanı gelmiştir?

Odak alanları şunlardır:

  • Vizyon (örneğin, neyi başarmak istiyorsunuz? Amaç nedir?)
  • Planlama (örneğin, plan nedir? Başarıyı nasıl elde edebilirsiniz?)
  • Detay (örneğin, hangi işlemleri yapmalısınız? Önümüzdeki hafta neleri tamamlamalısınız?)
  • Sorun (örneğin, bu müşteri şikayetlerini nasıl ele alacaksınız?)
  • Drama (örneğin, neden burada hep başarısız oluyorsunuz?)

Ne düşünüyorsunuz?

Odaklanma modelinin açıklamasına aşina mısınız veya ekleyeceğiniz bir şey var mı? Bu modelin ne zaman etkili olduğunu düşünüyorsunuz? Bu teorinin pratik uygulamasına katkıda bulunan başarı faktörlerinin neler olduğuna inanıyorsunuz?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Hilton, DJ ve Slugoski, BR (1986). Bilgiye dayalı nedensel atıf: Anormal koşullar modele odaklanır. Psikolojik inceleme, 93 (1), 75.
  • Kelly, JR ve Loving, TJ (2004). Zaman baskısı ve grup performansı: Dikkat odaklı odak modelinde altta yatan süreçleri keşfetmek. Deneysel sosyal psikoloji dergisi, 40 (2), 185-198.
  • Leonardelli, GJ, Lakin, JL ve Arkin, RM (2007). Düzenleyici bir öz değerlendirme odak modeli. Deneysel Sosyal Psikoloji Dergisi, 43 (6), 1002-1009.
  • Kaya, D. (2008). EŞARP: Başkalarıyla işbirliği yapmak ve başkalarını etkilemek için beyin temelli bir model. NeuroLeadership Dergisi, 1 (1), 44-52.
  • Kaya, D. (2009). Akılda beyin ile yönetmek. PwC Stratejisi ve.
  • Kaya, D. (2010). Beyniniz iş başında: Dikkat dağınıklığının üstesinden gelmek, odak kazanmak ve gün boyu daha akıllı çalışmak için stratejiler. Davranışsal Optometri Dergisi, 21 (5), 130.
  • Kaya, D. (2014). Sessiz liderlik.
  • Rock, D. ve Page, LJ (2009). Akılda beyin ile koçluk: Pratik için temeller. John Wiley&Sons.
    • Share:

    Leave Your Comment