Norbert Wiener Kimdir? Sözleri ve Kitapları
- 3 February 2021
- 297 Görüntülenme
- 0 Yorum
Norbert Wiener (1894-1964), yönetim sibernetiğinin kurucu babası olarak ünlenen Amerikalı-Yahudi bir matematikçiydi. Norbert Wiener ayrıca Stokastik süreçler (olasılık hesabı modelleri) konusunda uzmandı ve elektronik mühendisliği, telekomünikasyon ve ölçüm ve kontrol teknikleri alanında önemli bilimsel katkılarda bulundu.
Biyografi: Norbert Wiener
Norbert Wiener çok zeki bir adamdı ve bunu 14 yaşında BA derecesi ve 17 yaşında matematiksel mantık alanında doktora derecesi alarak kanıtladı.
Norbert Wiener, daha genç yaşlarında Harvard Üniversitesi’nde felsefe öğretiyordu. 1916’da mühendis olarak General Electric’e katıldı.
Birinci Dünya Savaşı patlak verdiğinde, Norbert Wiener savaş çabalarına katkıda bulunmak istedi. Fakat 1. Dünya Savaşı sırasında pek bir rol oynamadı. Birkaç kez geri çevrildikten sonra, Norbert Wiener nihayet bir yıldan daha az bir süre asker olarak görev yaptı. Birinci Dünya Savaşı sona erdikten sonra, Norbert Wiener hem Harvard Üniversitesi’nde hem de Melbourne Üniversitesi’nde bir pozisyon için başvurdu. Fakat her iki üniversite tarafından reddedildi. Bunun yerine, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) matematik öğretmeni oldu. Sonunda Profesörlüğe yükseltildi.
2. Dünya Savaşı sırasında, topçuların matematiksel olarak optimize edilmiş atış kontrolüne ve denizaltı saldırılarına göre deniz konvoylarının en uygun boyutunun belirlenmesi için bir zaman serisi analizine katkıda bulundu. Ayrıca 2. Dünya Savaşı sırasındaki en önemli katkıları, Wiener süreci ve Wiener integrali adlı olasılık hesabında bulunabilir. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra, Norbert Wiener bilimin silah endüstrisine fayda sağlamak için kullanılmasına karşı çıktı ve esas olarak sibernetik, robotik, bilgisayar kontrolü ve otomasyonla ilgili teorilerin geliştirilmesiyle ilgilendi. Norbert Wiener, yaşam standardını iyileştirmek ve ekonomik az gelişmişliği sona erdirmek için güçlü bir otomasyon savunucusuydu.
1950’de Hindistan hükümetine bu alanda danışmanlık yaptı. Norbert Wiener, 1964’teki ölümüne kadar Profesör, danışman ve araştırmacı olarak aktif kaldı. Hayatı boyunca Norbert Wiener, aşağıdakiler dahil birçok onur ve ödüle layık görüldü:
- 1933’te Bôcher Anma Ödülü ve 1963’te Ulusal Bilim Madalyası, Başkan Johnson tarafından, ölümünden kısa bir süre önce, Ocak 1964’te Beyaz Saray Töreninde takdim edildi.
- Bilim, Felsefe ve Din alanında ABD Ulusal Kitap Ödülü (1965).
- Maryland Üniversitesi, onuruna Norbert Wiener Harmonik Analiz ve Uygulamalar Merkezi’ni kurdu.
- Ayın öbür ucundaki Wiener krateri onun adını almıştır.
Norbert Wiener kitapları ve çalışmaları
- 1988. İnsan Varlıklarının İnsan Kullanımı: Sibernetik ve Toplum. Perseus Books Group.
- 1961. Sibernetik: Hayvan ve Makinede Kontrol ve İletişim. Mit Press Ltd.
- 1959. Rastgele Teoride Doğrusal Olmayan Problemler.
- 1958. Çok değişkenli stokastik süreçlerin tahmin teorisi II. Dergi: Acta Mathematica – ACTA MATH, cilt. 99, hayır. 1, sayfa 93-137.
- 1957. Çok değişkenli stokastik süreçlerin tahmin teorisi. Dergi: Acta Mathematica – ACTA MATH, cilt. 98, hayır. 1, sayfa 111-150.
- 1949. Sibernetik. Dergi: American Journal of Physics – AMER J PHYS, cilt. 17, hayır. 4.
- [1945BilimdeModellerinRolüDergi:PhilosophyofSciencecilt12hayır4
- 1943. Davranış, Amaç ve Teleoloji. Dergi: Philosophy of Science, cilt. 10, hayır. 1.
- 1933. Rastgele işlevle ilgili notlar. Dergi: Matematiksel Dergisi – MATH Z, cilt. 37, sayı 1, s. 647-668.
- 1930. Genelleştirilmiş harmonik analizi. Dergi: Acta Mathematica – ACTA MATH, cilt. 55, hayır. 1, sayfa 117-258
Yorumunuzu bırakın