Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Psikoloji
  3. McClelland Motivasyon Teorisi Nedir?
McClelland Motivasyon Teorisi
 Nedir?

McClelland Motivasyon Teorisi Nedir?

  • 19 January 2021
  • 277 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, David McClelland tarafından geliştirilen McClelland Motivasyon Teorisini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü motivasyon teorisinin temellerini anlayacaksınız.

McClelland Motivasyon Teorisi nedir?

Amerikalı psikolog David McClelland, insanların ihtiyaçlarını nasıl karşıladıklarını araştırdı. İnsanları ne motive eder ve hangi motivasyon faktörleri öğrenilir? David McClelland’a göre insanlar, yaş, cinsiyet, kültür veya ırktan bağımsız olarak doğrudan ihtiyaca bağlı motive edici sürücülere sahiptir. McClelland Motivasyon Teorisinin bir sonucu olarak, David McClelland dört tür motivasyon ihtiyacı belirledi:

  • Başarı için ihtiyaç
  • Güç ihtiyacı
  • Bağlılık ihtiyacı
  • Kaçınma ihtiyacı
  • Başarı için ihtiyaç

    Genel olarak konuşursak, insanlar hayatta bir şeyler başarmak ister. Bu durum bazıları için büyük bir aile kurmak, iyi ücretli bir iş ve diğerleri için şanlı bir kariyer anlamına gelebilir. David McClelland, insanları bir şeyi başarmaya iten şeyleri inceledi.

    Onları ne motive eder ve topluma nasıl katkıda bulunabilirler? Çalışmasını tamamladıktan sonra, başarı ihtiyacıyla tutarlı olan dört özelliği ayırt etti: ortalama bir görev karmaşıklığı için çabalamak, kendi performansı için sorumluluk, geri bildirim ihtiyacı ve yenilik/yaratıcılık kullanımı.

    Güç ihtiyacı

    Güce ihtiyacı olan insanlar statüye, itibara ve tanınmaya büyük değer verirler. Önemli olarak algılanma ihtiyaçları vardır ve başkalarını yönetme ve etkileme ihtiyaçları vardır. David McClelland’a göre, bu tür insanlar rekabet etmekten ve kazanmaktan hoşlanır. Bu ihtiyaç büyük olduğunda geri bildirime açık olmayacaklar. Bu ihtiyaç, kişisel güç ve kurumsal güçten oluşabilir. Kişisel güce odaklananlar, başkaları üzerinde kontrol sahibi olma arzusuna sahiptir. Kurumsal güce odaklananlar, şirketin hedeflerini ilerletmek için daha fazla insanın çabalarını organize etmeyi severler.

    Bağlılık ihtiyacı

    İnsanlar girişken bir gruptur ve gruba dahil olmak isterler. Üyelik ihtiyacı yüksek olduğunda, beğenilmek isterler ve grubun davranış ve isteklerine uyacaklardır. Bu durumda rekabet yerine işbirliğini tercih edeceklerdir. Bu yüzden üye olma ihtiyacı, iktidar ihtiyacı ile iyi gitmiyor.

    Kaçınma ihtiyacı

    Bu ihtiyaçlar kategorisi daha sonra David McClelland tarafından eklenmiştir. İnsanlar ön planda performans göstermek istemediklerinde ve hoş olmayan durumlardan kaçınmayı tercih ettiklerinde bu ihtiyaç su yüzüne çıkacaktır. İnsanların başarısızlık korkusu, reddedilme korkusu ve hatta başarı korkusu vardır. Bu korkuları tetikleyebilecek durumlardan kaçınarak güvenli bir çözüm bulduklarını düşünürler.

    McClelland Motivasyon Teorisi: Buzdağı modeli

    David McClelland, McClelland Motivasyon Teorisini kullanarak buzdağı modelini geliştirdi.

    David McClelland’ın Iceberg modeli, bir kişinin görünür davranışına, bilgisine ve becerilerine ve altta yatan ifade edilmemiş ve bilinçsiz daha derin katmanlara bakar.

    Genel olarak, bir kişinin bilgisi, becerileri ve davranışı buzdağının su hattının üzerinde bulunabilir. Temel faktör yaptıklarıdır. Sınır çizgisinin altında, standartlar, değerler ve inançlar, benlik saygısı, özellikler, kişilik ve güdüler gibi soyut terimlere odaklanan düşünmek ve istiyoruz. Bu dört görünmez katman, birbirini motif olarak güçlendirebilir. Fakat söz konusu kişinin görünen davranışını da engelleyebilirler,

    Su hattının üstünde

    Sınır çizgisinin üzerindeki her şey güçlü ve somuttur, burada odak noktası ‘ne’ değil, ‘nasıl’dır. Bir organizasyonda bu, organizasyonel bir vizyon ve stratejiye, içeriğe, yapıya, finansmana ve özellikle işin, çalışma düzenlemelerinin, eğitimin ve geri bildirim vermenin sonucuna dönüştürülebilir. Bu durum çalışanlar için bir kılavuz oluşturacaktır.

    Su hattının altında

    Su hattının altındaki şeyler çok daha soyuttur ve alt akıntı tarafından beslenirler. Somut olmadan her zaman mevcut olan duygu ile ilgilidir. İnsanlar arasındaki ilişkiler (etkileşim), duyguları, ifadeleri, amaç duygusu hepsi su hattının altında bulunabilir. Örgütsel kültür de sınır çizgisinin altında oluşturulur. Su hattının altındaki olaylar, su hattı üzerindeki olayları etkiler. Değişim süreçlerinde her iki seviyenin de dikkate alınmasının nedeni budur.

    McClelland Motivasyon Teorisi: Motive eden itici güçlerle bağlantı kurma

    David McClelland, McClelland Motivasyon Teorisi ile birisinin (öğrenilmiş) ihtiyaçları hakkında bir fikir veriyor ve bunu, bu kişinin ne yaptığı (su seviyesinin üstünde) ve ne düşündüğü ve ne istediği (su seviyesinin altında) ile ilişkilendiriyor.

    Bir organizasyonda, bir ekipteki çalışanları neyin motive ettiğini bilmek ilginçtir.

    Davranışlarına bakarak, nihayetinde neyi başarmak istedikleri ve gerçek ihtiyaçlarının ne olduğu sorulabilir.

    Ne düşünüyorsunuz?

    McClelland Motivasyon Teorisi günümüzün yönetim ve geliştirme organizasyonlarında uygulanabilir mi? Daha fazla öneriniz var mı ile ilgili pratik açıklamayı hatırlıyor musunuz? Paylaşmak istediğiniz başarı faktörleriniz nelerdir?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Burnham, DH (2008). Güç Büyük Motive Edicidir. Harvard Business Review Press.
  • McClelland, DC, Koestner, R. ve Weinberger, J. (1989). Kendine atfedilen ve örtük güdüler nasıl farklılık gösterir? Psikolojik inceleme, 96 (4), 690.
  • McClelland, DC (1987). İnsan motivasyonu. KUPA Arşivi.
  • McClelland, DC (1985). Sebepler, beceriler ve değerler insanların ne yaptığını nasıl belirler? Amerikan Psikolog, 40 (7), 812.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın