Advanced
Search
  1. Home
  2. Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Nedir?

Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Nedir?

  • 27 Aralık 2020
  • 0 Likes
  • 259 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi teorisini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü motivasyon teorisinin temellerini anlayacaksınız.

Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi nedir?

İnsanları motive eden nedir, işlerini iyi yapma nedenleri nedir ve daha iyi performans göstermeleri için nasıl teşvik edilebilirler? Bu süreci daha iyi anlamak için, psikolog Abraham Maslow 1934’te ihtiyaçların tatmin edilmesinin beş farklı seviyesini tanımladığı bir İhtiyaçlar Hiyerarşisi modeli geliştirdi. İhtiyaçlar hiyerarşisi Maslow Piramidi veya insan davranışı teorisi olarak bilinir ve hala kurumsal sektörde kullanılmaktadır.

İhtiyaçlar Hiyerarşisinin Seviyeleri

Abraham Maslow’a göre insanlar her zaman ihtiyaçlarını hem evde hem de işte karşılamak için motive olurlar. Yaşa göre ayrım yapmaz. İnsan ihtiyaçlarını beş hiyerarşik seviyede kategorize etti (İhtiyaçlar Hiyerarşisi). İleri bir seviyeye ancak daha önceki ihtiyaç seviyesi karşılandığında ulaşılabileceği varsayımını yaptı.

Abraham Maslow’a göre, İhtiyaçlar Hiyerarşisinin bir seviyesini atlamak mümkün değildir. Bu yüzden daha sonraki bir tarihte atlanan veya kaybolan ihtiyacın karşılanması önemlidir. Maslow’un ihtiyaç hiyerarşisinin en düşük seviyesi, piramidin temelidir. İhtiyaç modelinin başladığı yer burasıdır. Bu temel ihtiyaçlar herkes için geçerlidir. Maslows İhtiyaç Hiyerarşisindeki seviye ne kadar yüksekse, ihtiyaçları karşılamak o kadar zorlaşır.

1. Fizyolojik İhtiyaçlar

Bunlar, yiyecek, su ve uyku ihtiyacı (Birincil İhtiyaçlar) gibi hayatta kalmak için hayati önem taşıyan en temel ihtiyaçları içerir. Bu birincil ihtiyaçlar karşılanmazsa, insanlar düzgün çalışamaz ve hastalanabilirler. İşe geçiş: Bu temel ihtiyaçların (yiyecek ve içecek) çoğunu maaş karşılıyor.

2. Güvenlik İhtiyaçları

Her insan güvenlik, emniyet ve istikrar ister (İkincil İhtiyaçlar). Bu aynı zamanda barış, düzen ve sağlığa da çevrilebilir. Bu ihtiyaçlar kategorisi aynı zamanda bir kişinin başının üstündeki bir çatının güvenliğini de içerir. İşe geçiş yaparsanız: istikrarlı çalışma, örneğin uzun vadeli bir sözleşme, uzun vadede istikrar ve güvenlik sağlar. Bu durum barınma ve ailenin geçimini sağlama konusunda güvenliği sağlar.

3. Aidiyet

İnsanlar sosyal varlıklardır ve sosyal bağlantılara ihtiyaç duyarlar. Bir gruba ait olmak isterler. Arkadaşlık, kabullenme, diğer insanlara değer verme ve yakınlık önemli ihtiyaçlardır. İşe geçiş: Bir çalışan, yalnızca çalışma katındaki sosyal bağlantılara zaman ayıracak ve uzun vadeli bir sözleşme güvencesi verildiğinde iş arkadaşlarına sadık kalacaktır. Çalışan artık grubun bir parçası olduğunu hissediyor.

4. Saygı

Sosyal bağlantılara yatırım yaptıktan sonra, insanlar yaptıkları şey için saygıya ve tanınmaya ihtiyaç duyar (Tanıma İhtiyaçları). Bunda öz saygı çok önemlidir. Fakat bu ihtiyaçlar karşılandığında, diğer insanlardan saygı, takdir ve saygıya ihtiyaç duyacaklardır. İşyerine geçiş: İşveren, bu ihtiyaçlar kategorisiyle bir motivasyona sahiptir. Maaşın yüksekliğinin yanı sıra, bir çalışanı motive edebilecek başka faktörler de vardır. Sonuç olarak övgü, güven ve özerklik bir çalışan için önemli motivasyon faktörleri haline gelir.

5. Kendini gerçekleştirme

Belirli niteliklerin tam gelişmesi nedeniyle, bu ihtiyaç kategorisi büyüyecektir (Geliştirme İhtiyaçları). Bu farklı şekillerde gerçekleşebilir; kurs veya gece dersleri almaktan hobiler almaya kadar. İşyerine geçiş: Burada da motive ediciler bulunabilir. Bazı çalışanlar, belirli kursları veya çalışmaları yapmalarına izin verilirse ekstra teşvik edilir. Sübvansiyon veya boş zaman sunarak gönüllü iş yapmaya teşvik ve takdir bu kategorinin bir parçasıdır. Piramitteki tüm ihtiyaçlar karşılansa bile insanlar tatmin olmayacaktır. Abraham Maslow’a göre insanlar her zaman kendilerini geliştirme ve yeni ihtiyaçların peşinden gitme, iyi oldukları işte daha iyi olma dürtüsüne sahip olacaklar. Üst düzey bir sporcu daha da iyi performans göstermek ister, bir sanatçı işine daha fazla ruh katmak ister ve bir yönetici daha da büyük bir şirkete sahip olmak ister. Bu ihtiyaç aynı zamanda kendini gerçekleştirme olarak da adlandırılır.

İhtiyaçlar Hiyerarşisi hakkında eleştirel yorumlar

Bugün, Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi bilim adamları tarafından ağır bir şekilde eleştirilmektedir. Bu ihtiyaçların hiyerarşik bir sırayla gerçekleştiği fikrini kanıtlamanın mümkün olmadığı durumlar vardır. Çok zor koşullara rağmen, sosyal ihtiyaçlarını mükemmel bir şekilde karşılayabilen ve tanınmak için çabalayabilen insanlar var. Dahası, çeşitli ihtiyaçlar birbiriyle birleşebilir ve durumdan duruma değişebilir. Bir işyerinde, sosyal iletişim ihtiyacı olan, özellikle daha genç çalışanlardır ve yaşlı meslektaşları başarılarından dolayı takdir edilmek ister. Üçüncü bir kritik yorum olarak, Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisinin oldukça durağan olduğu söylenebilir. Çalışanların ihtiyaçları değişir ve zamana, duruma, deneyime ve kendilerini başkalarıyla karşılaştırarak değişir.

Son olarak Clayton Alderfer, ERG teorisinde, bu ihtiyaçların zaten karşılanmış olmasına rağmen insanların daha düşük seviyedeki ihtiyaçlara geri dönebileceğini belirtiyor.

Ne düşünüyorsunuz?

Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi teorisi günümüzün modern dünyasında hala uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? Motivasyon için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Gibson, FK&Teasley, CE (1973). Örgütsel Motivasyonun Hümanist Modeli: Araştırma Desteğinin Gözden Geçirilmesi. Kamu Yönetimi İncelemesi 33, no. 1 (Şubat 1973): 89-96.
  • Maslow, AH (2013). İnsan motivasyonu teorisi. LLC’yi Yayınlamaya Başlayın.
  • Maslow, AH, Frager, R. ve Fadiman, J. (1970). Motivasyon ve kişilik (Cilt 2). Harper ve Row.
  • Wahba, M. ve Bridwell, L. (1976). Maslow yeniden değerlendirdi: İhtiyaç hiyerarşisi teorisi üzerine bir araştırma incelemesi. Örgütsel Davranış ve İnsan Performansı 15, no. 2: 212-240.
    • Share:

    Leave Your Comment