Marcial Losada Tarafından Losada Line Modeli Nedir?
- 1 January 2021
- 315 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, Critical Positivity Patio olarak da bilinen Losada Line Modelini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü öğrenme aracının temellerini anlayacaksınız.
Losada Line Modeli nedir?
Bir organizasyon içinde farklı ekiplerin farklı şekillerde işlemesini sağlayan nedir? Şilili psikolog Marcial Losada bu fenomen üzerine bir araştırma yaptı. Meta Learning’in kurucusu olarak, ekiplerin işleyişini incelemek için bir yaklaşım geliştirdi. Bu Losada Line Modeli, pozitiflik oranı ve Gottman oranı olarak da bilinir.
Kriter Pozitiflik oranı
Marcial Losada, çalışmasında performansı üç kritere göre tanımladığı yüksek performanslı, orta performanslı ve düşük performanslı ekipleri ayırt etti: karlılık, müşteri memnuniyeti derecelendirmeleri ve 360 derece geribildirim derecelendirmeleri. Ayrıca çalışma, performans derecesinin takımlar içindeki pozitiflik ve negatiflik derecesi ile bağlantılı olduğunu göstermiştir.
Pozitiflik oranı: Losada Line Modeli
Çalışma, pozitiflik-negatiflik oranının sayılarla gösterildiği Losada çizgisi (Losada oranı) ile sonuçlandı. Minimum oran olan 2,9 negatifliği, üst oran olan yaklaşık 11,6 pozitifliği ifade etmektedir. Losada Çizgi Modeli bu yüzden insan etkileşimi içindeki karmaşık dinamiklerde bir seçim yapar. Hayata olumlu bakanlar kendilerini üst sınırda, hayata olumsuz bakanlar ise kendilerini alt sınırda bulacaklardır.
Hesaplama
Losada Hat Modeli, değişkenlerin aynı değer ölçümüne ve tartı ölçeğine sahip olmadığı doğrusal olmayan bir sisteme göre hesaplanır. Ayrıca farklı değerli eşyaların toplam puanları eklenmez ama değerli eşyaların birbirleri üzerindeki etkisi dikkate alınır. ‘Mutluluk’ değişkeni ‘minnettarlık’ değişkeni nedeniyle katlanarak artabilir. Losada’ya göre insan duyguları inanılmaz derecede güçlüdür ve kendi üzerine inşa edebilirler. Bu yüzden doğrusal olmayan bir sistem kullanarak pozitiflik ve negatifliği hesaplamak gerekir.
Bulgular
Losada’nın araştırması bir dizi bulgu ortaya çıkardı. Birlikte yakın çalışan ve karmaşık durumların üstesinden gelebilen dengeli bir ekip, Losada Line Modelinin üst çizgisinde kendini bulur. Bunlar, “yüksek performanslı takımlar” olarak adlandırılır. Bu tür ekipler güçlü bir şekilde iç ve dış odaklıdır ve çok yaratıcı ve esnektirler. Sonuç olarak çözümlere ortaklaşa ulaşma konusunda daha az yetenekli olan daha az dengeli bir ekip, kendisini Losada Line Modelinin alt tarafında bulacaktır. Bunlar, yüksek oranda iç odaklı olan sözde düşük performanslı ekiplerdir. Arada, (henüz) günlük rutinlerden kaçamayan orta performans ekipleri var ve bu yüzden daha içsel yönelimli.
İnsan etkileşimleri
Losada çizgi modelinin üst ve alt sınırları, insan etkileşimlerindeki karmaşık dinamiklerin ön koşullarını belirler. Bu dinamikler, sabit nokta çekiciler ve kaotik çekiciler olarak alt gruplara ayrılabilir. Kaotik çekiciler esneklik, yenilikçilik ve yaratıcılığın karakteristiğidir. Ağırlıklı olarak dışa odaklı olan ve bu yüzden kendisini Losada hattının üst sınırında bulan bir ekip, iç odaklı ekiplerden çok daha iyi performans gösterecektir.
Sonuç
Pozitiflik ve olumsuzluk, insan davranışında güçlü geri bildirim süreçleridir ve bunlar hem birey hem de ekip için geçerlidir. Olumlu geribildirim, bir ekibi devam etmek ve (ortak) çözümler aramaya motive eder. Losada hattı, bir ekip içinde hangi dinamiklerin mümkün olduğunu belirlemek için kritik bir parametredir. Olumlu geri bildirimi olumsuz geri bildirimle tekrar tekrar karşılaştırarak, olumlu ve olumsuzluk derecesi ölçülebilir hale gelir. Ekip ne kadar olumlu olursa ekip üyeleri birlikte çözüm odaklı çalışmaya o kadar istekli olacaktır. Pozitifliğin tüm ekip üyeleri üzerinde motive edici bir etkisi vardır; bunun sonucunda, en iyi şekilde performans göstermeye istekli ve yeteneklidir ve birbirlerini teşvik eder.
Ne düşünüyorsunuz?
Losada Line Modelini veya Pozitiflik oranını biliyor musunuz? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İyi takım performansı yönetimi için başarı faktörleriniz nelerdir?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın