Advanced
Search
  1. Home
  2. Kişisel Hesap Verebilirlik Modeli Nedir?

Kişisel Hesap Verebilirlik Modeli Nedir?

  • 28 Şubat 2021
  • 0 Likes
  • 195 Views
  • 0 Comments

Bu makale Kişisel Sorumluluk Modelini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü ekip geliştirme aracının temellerini anlayacaksınız.

Kişisel Hesap Verebilirlik Modeli nedir?

Birden bir Eureka anı yaşadım! Yıllardır performans incelemelerine ve ilgili sahte durumlara alerjim var ve bu sorunun bir çözümü olduğunu fark ettim. Performans incelemeleri, her türden form ve bu incelemeleri çevreleyen döngü, gerçekleştirilmemiş iyi niyetlerin beşiğidir.

Sonuç: Kendini rahat hissetmeyen bir çalışan, yöneticisine gerçekten neyi başarmak istediklerini söylemekte zorlanacaktır; zamanın enstantanesi, bunun herhangi bir sonuç verip vermeyeceği konusunda size hiçbir ipucu vermeyen bir konuşma.

Kişisel Hesap Verebilirlik Modeli, sorumlu olmanın ne anlama geldiğine dair içgörü sağlar. Kendi başarınıza ve bireysel olarak ekibinizin başarısına nasıl katkıda bulunabilirsiniz? Gerçek değişimin ortaya çıkardığı şeyi mükemmel bir şekilde yansıtır. Şu soruya bir cevap verir: Bunu NASIL başarırız? Özellikle zor veya gergin durumlarda kendi başarınıza veya ekibinizin başarısına katkıda bulunmak için gerekli olanı nasıl yaparsınız? Bir lider olarak Kişisel Hesap Verebilirlik Modelinden haberdar mısınız? Burada her şeyin nasıl çalıştığını öğrenecek ve siz ve ekip üyeleriniz için insanlara kişisel sorumluluk konusunda nasıl yardım ve rehberlik edeceğinizi öğreneceksiniz.

Kişisel Hesap Verebilirlik Modeli, Mark Samuel (Impaq, ABD, 1979’dan beri) tarafından başlatılan hesap verebilirlik hareketinin temelini oluşturuyor ve bu arada bu model Latin Amerika ve Avrupa’da da başarılı oldu.

Performans nedir?

Performans, yetkinlikler ve uygulama davranışının bir karışımıdır. Görevinizi teknik olarak yerine getirmek için yetkinlikler gereklidir, yürütme davranışı, görevlerinizi fiilen yerine getirmenizi sağlar. Mark Samuel, performansın hesap verebilirliğe eşit olduğunu düşünüyor: “Yaptığınız her şey, istenen (takım) sonuçlara ulaşmak için yapılmalıdır”.

Nereden başlıyorsun

Performans incelemelerini kaldırmak istiyor musunuz? O zaman, takımdaki herkesin yapılması gerekeni yapacağına güvenebileceğiniz ve insanların birbirleriyle özgürce konuşabilecek kadar güvende hissettikleri bir ortama ihtiyacınız olacak. Size kendinizin ve ekip üyelerinizin davranışlarını ve performansını tanımayı ve adlandırmayı öğreten bir araç olan aşağıdaki hesap verebilirlik modelini açıklamak istiyorum.

İşler zorlaştığında ne yaparsınız?

Herhangi bir zor veya aldatıcı durum, örneğin davranışlarının hesabını vermek için meslektaşınızı aramanız gereken konuşma, bir seçimle başlar.

Bu durumda iki şey yapabilirsiniz;

  • Kurban zihniyetini gösterin (alt daire)
  • Sorumlu davranışı gösterin (en üstteki daire)
  • Hesap verebilirlik mükemmellikle ilgili değil, iyileşmenin gücü ile ilgilidir.

    Bir takımda, hataların tartışılabileceği ve gelecekte sorumlu seçimler yapmayı öğrenebileceğiniz bir ortamla ilgilidir.

    Bu sorumlu seçim neye benziyor?

    Kişisel Hesap Verebilirlik Modelinin üst kısmına geçelim.

    İstenilen takım sonucuna katkıda bulunmayan davranışı tanımakla başlar. Bu durum kendi davranışınız veya başkasının olabilir. Bu durum konuşma ve sahiplenme için zemin hazırlayacaktır. Sahiplenme duygumuz genellikle kendi davranışlarımızla sınırlıdır. Sorumlu bir ekipte, tüm çalışma ortamımızdan, grup olarak karşılaştığımız engellerden ve ortak sonuçlarımızdan sorumluyuz. O halde affetmekle ilgili. Bu insan unsuru çok önemlidir! Kusurlarınız için kendinizi veya meslektaşlarınızı affedebilir misiniz? Fakat o zaman derinlemesine düşünme ve öğrenme yeteneğine sahip olursunuz, böylece gelecekte siz veya ekip üyeleriniz aynı hatayı iki kez yapmaz ve bir durum tekrar ortaya çıktığında farklı tepki vermez.

    Son olarak, son ve en önemli adım her zaman: harekete geçmek. Harekete geçerek ilerleme yaratırsınız. Eylem olmadan üst döngüden geçebilirsiniz ama bu hiçbir şeyi değiştirmez. Bu modeldeki anahtar unsurun niyet olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Açık bir niyet olmadan hesap verebilirlik olmaz. Ekibinizin gelecek yıl kendini nerede gördüğü, hangi sonuçların alınması gerektiği ve birlikte nasıl çalışması gerektiği konusunda herhangi bir fikri yoksa, sorumlu bir seçim yapmak imkansızdır.

    Bu durum her (kendi kendini yöneten) ekip için ne anlama geliyor?

    Cevap gerçekten çok basit. Sadece tüm performans inceleme sisteminden kurtulun ve gerçekten çalışan bir sistemle çalışmaya başlayın. Sizin ve ekibinizin, istediğiniz takım sonucunun ne olduğuna ve bu sonuca ulaşmak için hangi davranışın gerekli olduğuna karar verdiğiniz bir sistem. Ekip üyelerinden biri sözleşmelere uymazsa, onlarla hemen konuşabilirsiniz. Ve voilà! Performans incelemeniz burada!

    Ne düşünüyorsunuz?

    Kişisel Sorumluluk Modeli bugünün dünyasında uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? Gözden geçirme dahil iyi kişisel ve ekip performansı için başarı faktörleriniz nelerdir?

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Samuel, Mark (2012). Kendinizi Vazgeçilmez Kılmak: Kişisel Sorumluluğun Gücü. Penguin Books.
  • Samuel, Mark (2006). Sorumlu Organizasyonu Oluşturmak. Midpoint Ticaret Kitapları A.Ş.
  • Orijinal Hollandalı blog yayını: https://www.rainmengroup.com/blog/schaf-de-functioneringsgesprekken-af/
    • Share:

    Leave Your Comment