Advanced
Search
  1. Home
  2. Karar Matrisi Analizi Nedir?

Karar Matrisi Analizi Nedir?

  • 17 Aralık 2020
  • 0 Likes
  • 357 Views
  • 0 Comments

Bu makale Karar Matrisi Analizini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü karar verme yönteminin temellerini anlayacaksınız. Bu makale indirilebilir: Karar Matrisi Analizi şablonu.

Karar Matrisi Analizi nedir?

Organizasyonlar içinde birbirleriyle doğru kararı vermek her zaman kolay değildir. Özellikle belirli bir gereksinim paketi mevcutsa ve farklı faktörler hesaba katılmalıdır. Bu durum örneğin ICT desteği için yeni bir sözleşmenin kolayca tamamlanamayacağı anlamına gelir. Farklı tedarikçilerden seçim yapmadan önce birçok gereksinimi karşılaması gerekir. Tam bir sözde ‘satıcı derecelendirmesi’ paketi devreye giriyor. Sadece fiyat değil, aynı zamanda şartlar, sözleşme süresi, destek, servis, uzmanlık ve personele eğitim, doğru kararın verilmesi için önemli değerler olacaktır. Karar Matrisi Analizi, en iyi kararı verirken tüm bu farklı faktörlerin hesaba katılmasını sağlamak için basit bir cevaptır.

Karar Matrisi Analizinin Alternatifleri

Bu durum Karar Matrisi Analizini, nihai kararı vermede var olan tüm alternatifleri saymak için çok yararlı kılar. Özellikle tercih edilen net bir seçenek olmadığında, Karar Matrisi Analizi, var olan gerçekleri ve kuruluşun önemli gördüğü gereksinimleri yönlendirir. Sonuç olarak dahil olan tüm tarafların tamamen hemfikir olduğu iyi bir rasyonel karar alınabilir.

Karar Matrisi Analizinin Uygulanması

Karar Verme Analizi, faktörleri ve alternatif seçenekleri görsel olarak netleştirerek karakterize edilir. Yatay satırlar potansiyel seçenekleri ve dikey sütunlar farklı faktörleri gösterir. Bu faktörlere ağırlıklar eklenir; organizasyon için en belirleyici faktör en yüksek rakamdır. Önceden 1’in en az önemli olarak sayıldığı ve çok önemli kabul edilen derecelendirmede 5’e kadar çıktığı belirlenebilir. Aşağıdaki adımlar süreci netleştirir:

1. Adım: Matrisin çizilmesi

Büyük bir kağıt yaprağına veya beyaz tahtaya, x sayıda satır ve x sayıda sütun içeren bir matris çizilir. Tüm faktörler/kriterler satırlara yerleştirilir; 4 varsa 4 adanmış satır olacaktır. Tüm seçimler/seçenekler daha sonra sütunlarda görselleştirilir; 3 seçenek/seçenek varsa, 3 sütun vardır.

Alternatif kurulum Faktörlerin ve seçeneklerin sayısına bağlı olarak, satırların ve sütunların içeriğini de çevirmeyi seçebilirsiniz. Bu durumda faktörler sütunlara ve seçimler satırlara yerleştirilir. Fakat bu açıklamada ve gelecek örnekte, önceki paragrafta belirtildiği gibi kuruluma bağlı kalacağız.

2. Adım: Her seçeneğe puan atama

Şimdi her seçenek için çeşitli faktörler incelenmektedir. Bir faktör çok iyi puan alırsa, burada 5 olacaktır. Bir faktör çok kötüyse, 1 girilir.

3. Adım: Ağırlıkların belirlenmesi

Bu adımda, farklı faktörlere ağırlık atanır. Kuruluş için ‘sözleşme süresi’ çok önemliyse, bu 5 alır. Fiyat kuruluş için daha az önemliyse, bu bir 1 alır.

4. Adım: Ağırlıklı puanları hesaplayın

3. adımdaki ağırlıklandırmalar daha sonra 2. adımda matrise girilen rakamlarla çarpılır. Bu durum ağırlıklı bir skorla sonuçlanacaktır.

5. Adım: Nihai puanları hesaplayın

Son adım olarak, 4. adımda hesaplanan tüm ağırlıklı puanlar her bir sütunun altına eklenir. En yüksek puana sahip seçim kazanır. Aynı nihai puana sahip iki seçim seçeneği varsa, kuruluş çeşitli faktörleri yeniden incelemek ve belki de yeni ağırlıklandırmalar atamak için iyi iş çıkaracaktır. Oradan, matris yalnızca kalan iki seçenek seçeneği ile yeniden girilebilir.

Karar Matrisi Analizi örneği

Bu örnekte, bir ofis 150 çalışanın hepsinin günlük taze meyve almasının önemli olduğunu düşünüyor. Bu sadece lezzetli değil, aynı zamanda enerji ve sağlıklı besinler sağlar. Yönetim, çeşitli tedarikçilere zaten danışmış ve 4 olası seçenek ortaya koymuştur. Ek olarak yönetim, seçim sırasında dikkate alınması ve dikkate alınması gereken bir dizi faktör olduğuna karar verdi:

  • Bütçe kişi başı haftalık 3 €=maks. Haftada 450 € (5)
  • A Kalitesi; en iyinin en iyisi ama olgun ve anında yenilebilir (4)
  • 5 sepette haftada 2 kez teslimat; departmanlar arasında dağıtımı kolaydır ve her zaman taze teslim edilir (4)
  • Haftalık seçenek listesi (2)
  • Ödeme seçenekleri – ayda 1x fatura (2)

Her faktörün arkasında yönetim, daha sonra karar verirken önemli olan göreceli önem ağırlığını belirlemiştir; 0=önemli değil, 1=biraz önemsiz, 2=orta, 3=nötr, 4=önemli, 5=çok önemli.

Yönetim, faktörlerin sütunların en üstüne dahil edildiği ve çeşitli tedarikçilerin potansiyel olarak faktörlerle (ihtiyaçlar paketi) bağlantılı oldukları satırlara yerleştirildiği bir tablo çizerek başlar. Matrise kısa bir açıklama da dahil edilebilir:

Her tedarikçiye, faktörün ne ölçüde karşılandığını gösteren bir rakam verilir. Bu durum 1’den (hiç) 5’e (mükemmel) kadardır.

Karar Matrisi Analizi şablonu

Elinizdeki alternatifleri listelemeye ve değerlendirmeye başlayın ve bu kullanıma hazır Karar Matrisi Analizi şablonuyla en iyi kararları alın.

Karar Matrisi Analizi şablonunu indirin

Ne düşünüyorsunuz?

Karar Matrisi Analizi ile ilgili deneyiminiz nedir? Yukarıdakilere eklemeleriniz var mı? Okurlarımızla paylaşmak istediğiniz ipuçları veya iyi deneyimler var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Belton, V. ve Stewart, T. (2002). Çok kriterli karar analizi: entegre bir yaklaşım. Springer Science&Business Media.
  • Schott, JR (2016). İstatistikler için matris analizi. John Wiley&Sons.
  • Wang, JJ, Jing, YY, Zhang, CF ve Zhao, JH (2009). Çok kriterli karar analizinin gözden geçirilmesi, sürdürülebilir enerji karar vermesine yardımcı olur. Yenilenebilir ve Sürdürülebilir Enerji İncelemeleri, 13 (9), 2263-2278.
    • Share:

    Leave Your Comment