Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Psikoloji
  3. Jung Kişilik Türleri Nedir?
Jung Kişilik Türleri
 Nedir?

Jung Kişilik Türleri Nedir?

  • 18 December 2020
  • 310 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, Carl Jung tarafından pratik bir şekilde geliştirilen Jung Kişilik Türleri kavramını açıklamaktadır.

Jung Kişilik Türleri teorisine dayanan kişilik testlerinin anlamı ve saçmalığı

Bugünlerde herkesin erişebileceği birçok farklı kişilik testi var. Yöneticiler ve denetçiler arasında önemli bir popülerlik kazanan özellikle doktor Carl Jung’un Kişilik Tipleri teorisine dayanan testlerdir. Peki kişilik testleri tam olarak neden bu kadar popüler? Jung Kişilik Türleri teorisi nedir? Şirketinizde kişilik testlerini nasıl kullanabilirsiniz? Bu yazıda kişilik testlerinin çeşitli yönlerini daha ayrıntılı olarak tartışıyoruz.

Neden Kişilik Testleri kullanmalı?

Giderek daha fazla şirket, seçim süreçlerinin bir parçası olarak kişilik testleri uygulamaktadır. Buradaki fikir, kişilik testlerinin potansiyel bir çalışanın gerçek karakterini doğrulayabilmesidir. Sonuçta, standart bir görüşme prosedürü sırasında, potansiyel bir çalışan kendisini daha olumlu bir şekilde sunabilir ve herhangi bir olumsuz özelliği gizleyebilir. Bir kişilik testi, birinin iş için gerçekten uygun olup olmadığını ve bir bütün olarak şirket için uygun olup olmadığını değerlendirebilir. İyi bir eşleşme, çalışan devrini azaltabilir ve üretkenliği artırabilir.

Jung Kişilik Türleri teorisi

Jung, kişilik teorisini ilk olarak ‘Psikolojik Tipler’ adlı kitabında tanıttı. Dört psikolojik işlevi kullandı: düşünme ve hissetme (rasyonel işlevler) ve duyum ve sezgi (irrasyonel işlevler). Ek olarak iki temel yaşam tutumu arasında ayrım yapar: içe dönüklük ve dışa dönüklük. Carl Jung’a göre, her insanın baskın bir yaşam tutumu ve onu belirli bir kişilik tipi olarak nitelendiren birincil bir işlevi vardır.

Farklı yaşam tutumlarını ve işlevlerini birleştirerek, 8 Jung Kişilik Türü elde edersiniz:

  • Dışadönük düşünme türü
  • İçe dönük düşünme türü
  • Dışadönük duygu tipi
  • İçe dönük duygu tipi
  • Dışadönük his tipi
  • İçe dönük duyum tipi
  • Dışa dönük sezgisel tip
  • İçe dönük sezgisel tip
  • Tanımlar

    Kişilik teorisini anlamak için yukarıda bahsedilen kavramları Carl Jung’un amaçladığı şekilde tanımlamak önemlidir.

    İçe dönük ve dışa dönük

    İçine kapanık biri kendi zihinsel dünyasına odaklanır. Dışa dönük insanlar, kendi dışındaki dünyaya daha çok odaklanırlar.

    Düşünme tipi ve duygu tipi

    Düşünen tip akla göre hareket eder. Duygu tipleri, kalplerinin içindekilere göre hareket eder.

    Sezgisel tipe karşı duyu tipi

    Duyum ​​tipi dışsal duyusal uyaranlar tarafından yönlendirilirken, sezgisel tip tanımlanamayan içsel duygular tarafından yönetilir.

    Birincil işlev tarafından desteklenen baskın yaşam tutumu

    Yukarıda açıklandığı gibi, farklı yaşam tutumları ve işlevleri birbirine zıt olarak kabul edilebilir. Jung’a göre, bir yaşam tutumu her zaman baskındır. Ek olarak bir birincil işlev, ikincil işlevler ve daha düşük, daha az gelişmiş işlevler de vardır. Örneğin içe dönük düşünme türünü ele alalım. İçe dönük düşünme tipinin baskın yaşam tutumu içe dönüklüktür, birincil işlevi düşünmektir. Duyum ​​ve sezgi ikincil işlevlerdir ve duygu daha düşük, daha az gelişmiş işlevdir.

    Carl Jung kişilik testleri hakkında ne düşünüyordu?

    Carl Jung, kişilik teorisini farklı insanları psikoterapi amaçları doğrultusunda sınıflandırmak için bir model olarak tanıttı. Modelinin insanları etiketlemenin bir yolu olmasını asla amaçlamadı. Öğretilerinin insanları basit anketlere dayalı olarak tanımlamak için kullanılacağını bilseydi, bunu onaylamazdı. Teorisinde karşıtlardan bahsetmesine rağmen, insanların her zaman yelpazenin bir ucunda veya diğerinde olduğuna asla inanmadı. Amaç, farklı tutumlar ve işlevler arasında psikoterapi kullanarak uyumlu bir denge bulmaktır.

    Farklı Kişilik Testleri

    Bugün, Jung’un fikirlerine dayalı olarak online olarak kolayca erişilebilen birçok farklı kişilik testi var. Örneğin, Myers-Briggs Tip Göstergesi, Yönetim Ekibi Rolleri Göstergesi, Tip Dinamikleri Göstergesi, Jungian Tip Göstergesi, Insights Discovery ve Altın Kişilik Tipi Profilcisi vardır.

    Tüm bu testlerin dezavantajı, çalışanları karakterlerine göre seçmeyi asla amaçlamayan bir teori üzerine kurulmalarıdır. Sonuçlar genellikle (potansiyel) bir çalışanın kişiliğine dair bir fikir edinmenin bir yolu olabilen anlık görüntülerdir ama pek bilimsel değildir. Konu, bu tür kişilik testlerinin amacına geldiğinde, bu tür testler hedefi ıskalıyor.

    Beş Büyük Kişilik Testi: Profesyonel ve bilimsel

    Potansiyel çalışanlar için seçim sürecinin bir parçası olarak bir kişilik testi uygulamak isterseniz, Beş Büyük Kişilik Testi gibi profesyonel ve bilimsel bir testi tercih etmek en iyisidir. Beş Büyük Kişilik Testi, birinin kişiliğini tanımlamak için beş boyut kullanır, yani:

  • Dışadönüklük/İçedönüklük
  • Uyumluluk
  • Dürüstlük
  • Duygusal İstikrar/Nevrotiklik
  • Tecrübeye açıklık
  • Sonuç

    Potansiyel çalışanlar için seçim prosedüründe bir kişilik testi uygulamak, şirketteki bir pozisyon için uygun olan kişileri işe almak için etkili bir yöntem olabilir. İyi bir eşleşme, çalışan devrini azaltabilir ve üretkenliği artırabilir. Her zaman hatırlayın; Jung’un Kişilik Tipleri teorisine dayanan bir test yerine Beş Büyük Kişilik Testi gibi bilimsel bir testi tercih etmek daha iyidir.

    Ne düşünüyorsunuz?

    Jung Kişilik Türleri ve Kişilik Testleriyle ilgili deneyiminiz nedir? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya eklemeleriniz var mı? Çalışanların (potansiyel) kişilikleri hakkında fikir sahibi olmak için başarı faktörleriniz nelerdir?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Von Franz, ML (1975). CG Jung: Zamanımızdaki efsanesi. Putnam.
  • Jung, CG (2014). Kişiliğin gelişimi. Routledge.
  • McCrae, RR&Costa, PT (1989). Myers-Briggs tipi göstergeyi beş faktörlü kişilik modeli perspektifinden yeniden yorumlamak. Kişilik Dergisi, 57 (1), 17-40.
  • Boyle, GJ (1995). Myers ‐ Briggs Tip Göstergesi (MBTI): Bazı Psikometrik Sınırlamalar. Avustralyalı Psikolog, 30 (1), 71-74.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın