
Jung Arketipleri Nedir?
- 9 February 2021
- 411 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, Carl Jung tarafından pratik bir şekilde geliştirilen Jung Arketiplerini anlatıyor. Okuduktan sonra bu güçlü kişisel ve kendi kendine analiz aracının temellerini anlayacaksınız.
Jungian Arketipleri nedir?
20. yüzyılın başında analitik psikolojide arketipleri ilk kez uygulayan İsviçreli psikiyatrist ve psikolog Carl Jung’du. Bu psikolojik çerçevede, arketipler bilinçsiz, evrensel fikir kalıplarıdır. “Arketip” kelimesi, “köken” anlamına gelen ve orijinal bir modele atıfta bulunan eski Yunanca “arche” den gelir. Arketipler dünya çapında mitoloji, sagalar, masallar ve halk masallarında sıklıkla kullanılmaktadır.
Kolektif bilinç
Carl Jung’a göre, insan beyninin kolektif bilincinde arketipler var. Bu durum başkaları tarafından anında tanınan tanımlanabilir davranışlar sergileyen kişilerin içgüdüsel hafızasıyla ilgilidir. Jung’a göre arketipler, insan zihninde doğumdan itibaren mevcuttur. En iyi bilinen örnek, çocuğu olan bir kadın. Carl Jung, arketip ‘anne’nin bu durumda uyandığına ve rolünü üstlendiğine, kadını içgüdüsel olarak bebeğini korumaya ve ona bakmaya zorladığına inanıyor. Arketipler bilinçsizlikte sabitlenir ama davranış yoluyla görünür hale gelir.
Otomatik davranış
Carl Jung’a göre insan arketipleri, hayvan içgüdüleriyle karşılaştırılabilir; onlar da otomatik davranışı etkinleştirir. İnsan arketipleriyle, insanlar otomatik duygu ve düşünce kalıplarına teşvik edilir. Anne-çocuk ilişkisi buna güzel bir örnektir. Her iki arketipin, ‘anne’ ve ‘çocuk’ davranışı uzun zamandır insanlıkta mevcuttur, çünkü bu bizim varlığımızın bir parçasıdır. Arketipler, yalnızca çağrıldıklarında devreye giren kalıplar olarak görülebilir. Durumlar, yerler, olaylar, film seyretmek, kokular vb. hepsi bir arketipi çağırmak için sebep olabilir.
Arkegenel projeksiyon
Bir bireye yansıtılan arketip (bir macera filmindeki ana karakteri düşünün), bu kişiye büyüleyici bir doğaüstü ışıltı sağlar. Bu durum insanların bu arkegenel projeksiyonlardan etkilenmesine neden olarak, bireyi bağlı oldukları arketipten başka bir şey olarak görememelerine neden olur. Daha önce bahsedilen filmin kahramanı, örneğin bir kaybeden olarak görülemez. Arkegenel projeksiyon, örneğin belirli liderlerin yıkıcı bir karizmasına yol açabilir. Takipçileri sadece bir şey görür ve artık söz konusu kişiye objektif olarak bakamaz.
Jungian Arketipleri: 5 temel arketip
Jung, bir arketiple bağlantılı bir grup anıyı “karmaşık” olarak adlandırır; Oedipus kompleksi veya Anne kompleksi, bunların en bilinenidir. 100’den fazla farklı arketip ayırt edilebilir, en iyi bilinen beşi aşağıdaki temel arketiplerdir:
Persona
Bu arketip, kendilerini dış dünyaya gösterdikleri için insandır. Bu her zaman gerçekte kim olduklarıyla çakışmaz. Persona sosyal bir maskedir; insanlar dış dünyaya iyi bir izlenim bırakıyor.
Gölge
Bu arketip, herkesin beyninin karanlık tarafını temsil ediyor ve ihtiyaçları anında karşılamayı hedefliyor.
Anima
Bu arketip, ruhun dişil kısmını yansıtır. Hem erkeklerde hem de kadınlarda buna sahiptir ama erkeklerde bilinçsiz bir tersi oluşturur.
Animus
Bu durum ruhun erkek kısmıdır, bu aynı zamanda hem erkeklerde hem de kadınlarda mevcuttur. Kadınlarda bu bilinçsiz tersidir.
Kendi
Bu arketip, özgün benliğini, birisinin kendini geliştirmesini sağlayan tam kişiliğini gösterir.
Diğer arketipler
Bunların dışında özellikle mitolojiden, halk masallarından ve masal dünyasından ayırt edilebilen bir dizi başka arketip vardır. Yazarlar ve film yönetmenleri de aşağıdaki arketipleri sıklıkla kullanmışlardır:
Çocuk
Her zaman genç ve masum Spike&Suzy ve Harry Potter’ı düşünün.
Kahraman
Kahraman asla kaybetmez ve her zaman bir çözümü vardır. Mitolojik yarı tanrılar Herakles ve Theseus’u, aynı zamanda Örümcek Adam ve Süpermen’i düşünün.
Büyük anne
Çok fazla (iyileştirici) güce sahip koruyucu, nazik anne. Toprak ana Gaia, Mary ve mitolojik tanrıçalar Hera ve Demeter’i düşünün.
Bilge yaşlı adam
Bu durum çok şey bilen, başkalarını destekleyen ve onlara öğreten filozof ve araştırmacıdır. Dumbledore’un Harry Potter serisinden, Yüzüklerin Efendisi’nden Gandalf ve Noel Baba’yı düşünün.
Hileci
Hileci güvenilmez ve çok kurnaz. Kişisel kazanç için planlar yapar. Tilki Reynard ve Robin Hood’u düşünün; ikincisi, aynı zamanda hem kahraman hem de düzenbaz olarak çifte role sahiptir.
Gençlik
Bu çok rafine, sanatı seven ve çok hassas olan masum genç adam. Mitolojik Apollo ve Peter Pan’ı düşünün.
Adil bakire
Bu saf ve iyilik kişileştirilmiş masum genç kadın. Başkalarına bir örnek. Uyuyan Güzel ve Külkedisi’ni düşünün.
Uygulama
Jungian Arketipleri genellikle edebiyat, sanat ve hatta reklamcılık gibi psikolojinin dışında uygulanmıştır. Bir marka, reklamlarında Jungian Arketiplerini kullanarak kendisini daha güçlü bir şekilde konumlandırabilir. Bu psikolojik köken modelleri bilinçdışında ortaya çıkan kalıpları ve sembolleri yakalar. Bir kuruluş, bu tür reklamcılığı kullanarak, markasının bir ruhu olduğunu kelimeler kullanmadan gösterebilir.
İnsanlar bir marka satın alıyor çünkü daha büyük bir şeyi temsil ediyor, insanların bilinçsizce parçası olmak istediği bir şey. Büyük, başarılı markalar bir şeyi ifade eder ve sembolizm yayar. Apple, Coca-Cola ve Ikea bunun güzel örnekleridir. Apple macera arıyor, Coca-Cola özgürlüğü temsil ediyor ve Ikea ‘sıradan insanı’ hedefliyor. Bir arketipin kullanılması, kuruluşlara ve markalarına psikolojik bir katkı sağlayarak markayı daha inandırıcı hale getirir.
Ne düşünüyorsunuz?
Jungian Arketipleri ile deneyiminiz nedir? Yukarıdaki pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya eklemeleriniz var mı? İyi bir kendi kendine analiz veya Jungian Archetypes testi için başarı faktörleriniz nelerdir?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın