Jerome Glenn’den Futures Wheel Nedir?
- 25 February 2021
- 212 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, Jerome Glenn’in Gelecek Çarkı’nı açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü karar verme yönteminin temellerini anlayacaksınız.
Vadeli İşlem Çarkı nedir?
Amerikalı bilim adamı Jerome C. Glenn, çoğunlukla fütüroloji alanındaki çalışmaları ile tanınır. Hükümetler ve uluslararası kuruluşlar için araştırmalar yaptı. Gelecekle ilgili konularda dünya çapında konuşmalar yaptı. 1970’lerde, belirli bir değişimin veya gelişmenin doğrudan ve dolaylı gelecekteki sonuçlarının görselleştirmesini grafiksel olarak geliştirmek için bir yöntem olan Gelecek Çarkını icat etti. Trendlerin ve olayların olası sonuçlarını belirlemek için Gelecek Çarkı’nı yarattı. Bununla birlikte belirli seçenekleri seçmek için kullanılabileceği iş karar vermede de yararlıdır. Gelecek Çarkı ayrıca değişim yönetimindeki değişimin sonuçlarının belirlenmesine yardımcı olur. Ek olarak bir olayın çeşitli bölümlerinin nasıl bağlantılı olduğuna dair fikir edinmek için bir Gelecek Çarkı kullanılabilir. Bu durum belirli değişiklik sonuçlarının gözden kaçmasını önler ve belirli kararların etkisi hakkında fikir verir.
Beyin Fırtınası Tekniği
Gelecek Çarkı, gelecekteki olaylar hakkında düşünmek için bir yöntemdir. Bunu aynı anda birden fazla kişiyle organize ederek, yapılandırılmış bir beyin fırtınası seansına dönüşür. Belirli bir konunun geleceği hakkında birlikte beyin fırtınası yaparsınız; değişimin, ayarlamanın veya kararın etkisinin ne olabileceğini tahmin edersiniz. Görsel yönün gücü, herkesin kendini meşgul hissetmesini ve değişimin veya gelişimin sonuçlarını daha iyi anlamasını sağlar. Çoğu durumda renkler kullanılır. Birlikte, bir değişikliğin sonuçlarını belirleyecekler ve bunları görünür kılacaklar, bu da kararın bir sonucu olarak ne olabileceğine dair bir genel bakış oluşturuyor. İnsanlar genellikle olası sonuçları belirlemekte zorlanırlar. Gelecek Çarkı ile her katılımcı katılır ve katkıda bulunmaları kolaylaşır. İnsanların bir kararın, olayın veya eğilimin doğrudan ve dolaylı sonuçları hakkında yapılandırılmış bir şekilde düşünmesini sağlar.
Futures Wheel ile çalışmanın Beş Adımı
Futures Çarkı çizmek çok basittir ve beş adımdan oluşur. Katılımcılara önceden kısa bir açıklama ve talimat vermek iyi bir fikirdir. Çiftler halinde çalışmak tercih edilir. Her çiftin büyük bir kağıt parçası veya bir yazı tahtası sayfası ve renkli kalemler vardır. Konu anlatılıyor. Adım adım yöntem en iyi sonucu sağlar:
1.Adım: Değişikliğin belirlenmesi
Bir Vadeli İşlem Çarkı başlatmak için, merkezi terim sayfanın ortasına yerleştirilir. Bu durum değişiklik, olay, eğilim, sorun veya bir soruna olası bir çözüm olabilir. Bu değişikliği belirleyerek, bu beyin fırtınası oturumunun başlangıç noktasının ne olduğu tüm katılımcılar için açıktır.
Bir oyuncak üreticisinin aşırı maliyetlerle boğuştuğunu ve yönetiminin harcamaların %20 oranında azaltılması gerektiğine karar vermesine yol açtığını varsayalım. Daha sonra ‘ %20 harcama kesintisi’, Vadeli İşlemler Çarkının merkezine yerleştirilir ve katılımcıların yazacağı olası sonuçların başlangıç noktası olur. Bu örnekte, ” %20 harcama kesintisi” bir daire içinde mavi olarak yazılmıştır.
2. Adım: Doğrudan sonuçlar
Ardından, katılımcılar doğrudan gelişimden kaynaklanan ‘birinci dereceden’ sonuçları yazarlar. Bu doğrudan sonuçlar, değişikliğin etrafına, tercihen farklı bir renkte yerleştirilir. Olası tüm doğrudan sonuçlar düşünülebilir. Her sonuç bir daireye yerleştirilir ve bir okla merkezi değişime bağlanır. Bu doğrudan sonuçlar değişiklik veya karardan kaynaklanabilir.
Oyuncak fabrikası örneğinde, bu doğrudan sonuçlar sarı dairelerle gösterilmiştir. Örneğin, ‘yeni araçlara yatırım yapmanın yolu yok’, ‘çalışanları işten çıkarmak’, ‘stokları azaltmak’, ‘reklam bütçesini azaltmak’ gibi.
3. Adım: Dolaylı sonuçlar
Daha sonra ‘ikinci dereceden’ sonuçlar belirlenir. Bunlar, ‘birinci dereceden’ olanlar veya birinci seviye etrafında yer alan dolaylı sonuçlardır. Bu sonuçlar, düğümler olarak doğrudan sonuçlara bağlanarak bir sonuç ağı yaratır. Beyin fırtınasının gerçekte başladığı yer burasıdır: Sonuçta, doğrudan sonuçlardan kaynaklanan dolaylı sonuçlar artık not edilmelidir. Bu durum ek ‘üçüncü’ ve ‘dördüncü derece’ sonuçlar yaratarak bunlardan kaynaklanan sonuçlarla tekrar tekrar edilebilir. Bunlar genellikle doğrudan sonuçların bir sonucu olarak meydana gelen şeylerdir. Bu şekilde Futures Wheel’e farklı renklerde eklenen bir tür damlama efekti ortaya çıkar.
Oyuncak üreticisi için bu dolaylı sonuçlar yeşil dairelere yerleştirilmiştir. Örneğin, ‘motivasyonu düşük personel’, ‘müşteri şikayetleri’, ‘lojistik yavaşlama’ ve ‘tüketici aşinalık eksikliği’ gibi.
4. Adım: Etkilerin analizi
Vadeli İşlemler Çarkının tüm seviyeleri tamamlanır tamamlanmaz, değişimin olası doğrudan ve dolaylı sonuçlarının net bir resmi ortaya çıkar. Tüm bu çıkarımları listelemek bir genel bakış sağlar. Daha sonra en büyük etki listenin başında ve en az etki en altta olacak şekilde, en şiddetli sonuçlara öncelik verilebilir.
Oyuncak fabrikası örneğinde, liste aşağıdaki gibi görünecektir:
5. Adım: İşlemler
Son olarak, en olumsuz sonuçlar belirlenmelidir. Bu durum hem avantajların hem de dezavantajların dikkate alınması gereken birbirleriyle konuşmayı gerektirir. Olumlu sonuçlara değer verilmelidir. Eylemlerin alınması gerekiyorsa, bunların yukarıda belirtilen olası sonuçlara uyması gerektiği açıktır.
Oyuncak üreticisinin, yeni araçlara yapılan azalan yatırımın faydalarının ne olacağına ve iş operasyonlarının en iyi şekilde sürdürülmesi için hangi alternatiflerin mevcut olduğuna dair iyi bir anlayışa sahip olması gerekecektir. Oyuncakların kalitesinden, güvenliğinden ve dağıtımından şikayet edebilecek müşteriler dışında, şirket, personel arasında olası motivasyon azalmasına karşı tetikte olmalıdır. Bu da eylemler gerektirir. Personele %20’lik kesintinin neden yapılacağı açıklanmalıdır. Birlikte çözümler arayan (aşağıdan yukarıya), personel kendini adanmış hissedecek ve konu değişmeye geldiğinde daha sadık olacaktır.
Vadeli İşlem Çarkı ile çalışmak için ipuçları
Aşağıdaki ipuçları, tüm Futures Wheel beyin fırtınası sürecinin mümkün olduğunca sorunsuz yürütülmesine yardımcı olur.
- Yukarıda adım adım planda bahsedildiği gibi, her seviyeye renk kodlaması yapmak iyidir. Bu durum tüm katılımcılara bir bakışta ‘birinci’, ‘ikinci’ veya daha yüksek dereceli sonuçlara baktıklarını açıkça gösterir. Bu durum sonuçlara öncelik vermeyi kolaylaştırır.
- Sonuçların kesinlikle her zaman olumsuz olmasının gerekmediği de anlaşılmalıdır.
- Sürece katılmadan önce tüm katılımcıların Gelecek Çarkı konseptinin tamamını anlamaları önemlidir. İkili olarak çalışmalarını sağlayarak, hızlı bir şekilde yararlı fikirler üreteceklerdir.
- Her grup bir Gelecek Çarkı yaptıktan sonra, onları birbirleriyle konuşmaya ikna etmek ve diğer çiftlerin ortaya çıkardığı şeyleri dinlemeye teşvik etmek iyi bir şeydir.
- Her tur için on beş dakikadan fazla ayırmamak önemlidir. Ortaya çıkan ilk fikirler genellikle en yararlı olanlardır.
İlişkiler
Vadeli İşlemler Çarkı, genellikle gelecekteki bir gelişme veya eğilim hakkında düşünceler sipariş etmek için kullanılır. Bir eylemin sonuçlarının yanı sıra bu sonuçlar arasındaki ilişkiler etrafında dönen bir ‘eğer’ deneyimi sağlar. Bu durum tüm olası etkilerin yapılandırılmış bir şekilde toplanmasına izin verir. Birbirine bağlı hatların kullanılması, nedenler ile ortaya çıkan değişiklikler arasındaki ilişkileri netleştirir.
Ne düşünüyorsunuz?
Futures Wheel’e aşina mısınız? Sonuçların görselleştirilmesi işinizde ve kararlar vermede size yardımcı oluyor mu? Hangi ipuçlarını veya deneyimleri paylaşmak istersiniz?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın