Advanced
Search
  1. Home
  2. İş Deneyleri Nedir?

İş Deneyleri Nedir?

  • 13 Ocak 2021
  • 0 Likes
  • 202 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, çeşitli biçimlerin pratik bir açıklamasını sunmaktadır. İş Deneyleri. Okuduktan sonra karar verme için bu destekleyici işlevin temelini, çeşitli deneyleri ve hem organizasyon hem de müşteri için deneylerin katma değerini anlayacaksınız.

İş Deneyleri nedir?

Bir yönetici olarak, aynı zamanda bir girişimci olarak, yeni fikirler üretmek ve bunları uygulamak elbette ki. Yeni, yenilikçi fikirler ve iyileştirme yolları oluşturmak, bir şirket içinde başarıyı teşvik etmek için çok önemlidir. Başarıya sahip olmak veya başarısız olmak sadece kuruluşun kendisi için yararlı veya olumsuz değildir, aynı zamanda toplum için geniş kapsamlı olumlu veya olumsuz sonuçları da olabilir. Örneğin, akıllı telefonun, arabaların ve uçakların gelişimini düşünün. Bir dereceye kadar, bu yeniliklerin tamamı kapsamlı test ve deneylerin ürünleriydi. Bu yüzden sadece fikir sahibi olmak yeterli değildir. Soru, bu fikirlerin sonuç verip vermeyeceğidir. Bu yüzden bu fikirlerin ve yöntemlerin gerçekten etkili olduğuna dair kanıtlara ihtiyaç vardır. Bu kanıt, İş Deneyleri sırasında elde edilen verilerde yatmaktadır. İş deneylerinin gerekli olduğu açık olmalıdır. Her şeyden önce fikirleri ve yöntemleri test etmek ve doğrulamak, aynı zamanda doğru uygulama yöntemini belirlemek.

Aslında deneyler, araştırma yöntemlerinin ve tekniklerinin varsayımlara veya hipotezlere uygulandığı süreçlerdir. Bu hipotezleri test ederek ve bunları analize, ölçümlere ve doğrulamaya tabi tutarak, gerçeklere dayalı bir sonuç çıkarılabilir. Sonuç olumlu ise ürün veya hizmete devam etme kararı verilir. Yani sonuçların hala yetersiz olduğunu gösterirse, ürün veya hizmet atılır veya iyileştirilir ve tekrar test edilir.

Farklı İş Deneyleri Biçimleri

O halde bir iş deneyi, yapılandırılmış bir test edip öğrenme yaklaşımı kullanılarak farklı stratejilerin, tasarımların ve konfigürasyonların test edildiği bir süreçtir. İş deneyleri ve devrim niteliğindeki fikirlerin test edilmesi genellikle yenilikle bağlantılıdır. Deneyin kesin hedefi, deneyin türüne bağlıdır. Bununla birlikte her deney türünde, karar vermede analiz edilen ve kullanılan veriler elde edilir. Diğerlerinin yanı sıra aşağıdaki deney türleri arasında bir ayrım yapılır:

A/B Testleri

A/B testi, aynı zamanda bir hipoteze dayanan bir test yöntemidir. Bu deneyde genellikle bir web sitesi gibi belirli bir kurulumun iki yapılandırması kullanılır. Eski durum, deneyden sonraki durumla karşılaştırılır. “Kontrol grubu” ve “tedavi grubu” terimleri de kullanılmaktadır. Bu durum belirli içeriği ve yapılandırmaları test etmek için kullanan web sitesi geliştiricileri arasında popüler bir test yöntemidir. Böyle bir deneme kullanılarak, dönüşüm oranları ve tıklama oranları gibi belirli istatistikler optimize edilebilir.

Prototip Testleri

Bir başka iş deneyi biçimi de bir prototip geliştirmektir. Bir prototip söz konusu olduğunda, bir ürün veya hizmet hakkındaki belirli bir hipotez, onu gerçekten geliştirerek test edilir. Prototipin analizinden sonraki sonuçlara dayanarak, son ürünü geliştirmeye devam edip etmeme kararı verilir.

Genellikle iki tür prototip ayırt edilir. Evrimsel bir prototip, bir üründe veya gelecekteki bir üründe değişiklik gerçekleştirmek için sürekli olarak ayarlanan ve geliştirilen bir prototiptir. Evrimsel prototipler genellikle pahalıdır ve ürünlerin pazara sunulmadan önce son derece kapsamlı bir şekilde test edilmesini gerektiren sektörlerde kullanılır. Örnekler arasında otomotiv ve havacılık endüstrileri bulunmaktadır.
Ek olarak atılabilir prototipler de geliştirilmekte ve kullanılmaktadır. Bunlar ucuzdur ve belirli bir fikri veya özelliği göstermek için hızlı bir şekilde tasarlanmıştır. Kullanılmayan prototipler, bir ürünün tasarımının ilk aşamalarında kullanılır.

Konsept Testi

Konsept testi, esasen, potansiyel müşteriden gelen girdilerin bir ürün veya prototip tasarımının erken aşamalarında kullanıldığı bir pazarlama deneyidir. Konsept testinin önemli bir yönü, görüşmeler, odak grupları veya pazar araştırması yoluyla müşteri geri bildirimi toplamaktır.

Model

Modeller, bir şirket içindeki üretim ve tasarım birimlerinde kullanılır ve genellikle bir tasarımın veya cihazın ölçekli veya tam boyutlu modelleridir. Model tanıtım, tasarım değerlendirmesi, bilgi aktarımı ve diğer amaçlar için kullanılır. Bir mock-up, orijinal tasarımın en azından bir kısmının işlevsel olduğu bir prototip olarak görülebilir. Mock-up’lar çoğunlukla kullanıcılardan geri bildirim almak için kullanılır.

Düşünce Deneyleri

Bir düşünce deneyinde, belirli bir hipotezin, prosedürün veya fikrin sonuçları ve etkileri değerlendirilir. Fiziksel deney gerektirmeyen fikirleri araştırmak için düşünce deneyleri geliştirilir. Mantık ve argümanlar kullanılarak somut düşünce deneyleri yapılabilir. Soyut düşünce deneyleri genellikle gelecekle ilgili fikirlerle ilgilidir ve spekülasyonlarla el ele gider.
Düşünce deneyleri ile, özellikle deney birden fazla kişi tarafından gerçekleştirildiğinde, çeşitli problemlere ve hipotezlere çeşitli perspektiflerden kolayca yaklaşılabilir.

Pilotlar

Fizibilite çalışması veya deneysel test olarak da bilinen bir pilot, büyük bir projenin pratikte de işe yarayıp yaramayacağını test eden nispeten küçük ölçekli bir deneydir. Kuruluşlara belirli projeleri test etmek, değerlerini kanıtlamak ve eksiklikleri ortaya çıkarmak için bir platform sağlar. Büyük bir projeye önemli miktarda para, enerji ve zaman harcanmadan önce bunun önceden yapılması önemlidir.

Kendi Kendinize İş Deneyleri Yapma (Adım Adım Plan)

1. Adım: Bir Hipotez Oluşturma

Bir deney veya test süreci her zaman doğrulanabilir, ölçülebilir bir hipotez formüle etmekle başlar. Doğrulanabilir, hipotezde belirtilen hedeflere göre testin veya deneyin başarılı veya başarısız olmasının mümkün olduğu anlamına gelir. Testin ayrıntıları daha sonra tasarlanır ve yukarıdaki yöntemlerden hangisinin veya bir alternatifin test veya deney için uygun olduğu belirlenir.

2. Adım: Deneyi Tasarlama

Hipotez doğrulanabilirse ve onaylandıysa, süreçteki bir sonraki adım deneyin kendisini tasarlamaktır. Bu adım, diğer şeylerin yanı sıra, test edilecek nesnelerin, konumların veya birimlerin tanımlanmasıyla ilgilidir; kontrol gruplarının ve tedavi gruplarının seçilmesi (yukarıda tartışılan A/B testleri); ve test ve kontrol mekanizmalarının tanımlanması.

Hangi hipotez için hangi deneyin uygun olduğunu belirlemek zor olabilir. Bir örnek. Çok uluslu büyük bir müşteri hizmetleri departmanı, müşteri hizmetlerini iyileştirmek istiyor. Bu amaçla müşteri hizmetleri personelinin hangi kısmına yeni bir yaklaşım (tedavi grubu) öğretilirken, başka bir kısım (kontrol grubu) daha önce yaptıklarını yapmaya devam eden bir deney yapmaya karar verirler. Her iki grubun zaman içindeki sonuçları incelenerek, deneyde kullanılan yöntemin yeterince etkili olup olmadığı belirlenebilir.

3. Adım: Veri Analizi

Deney bittikten sonra veriler ve sonuçlar analiz edilir. Müşteri hizmetleri ile yapılan deneyde, kontrol grubu ile tedavi grubunun performansları arasındaki farkın analiz edilmesi anlamına gelir. Fark bizim hipotezimize uyuyor mu? Müşteri hizmetlerinin kalitesi gerçekten arttı mı? Kar marjları yükseldi mi? Sonuç şaşırtıcı mı? Herhangi bir ek deney gerekli mi?

4. Adım: Tamamlama

Belirlenen lokasyonda belirlenen süre içerisinde test yapıldıktan sonra elde edilen veriler analiz edilerek sonuçların belirlenmesi sağlanır. Bu sonuçlar ideal olarak bir şirket kitaplığında saklanır ve deneyin daha geniş bir şekilde yayılmasına veya gözden geçirilmiş bir hipotezin test edilmesine yol açabilir.

5. Adım: Yeniden test etme

Bir test yöntemi veya deneyi oluştururken zor olan bir husus, ne zaman yeniden test edileceğine karar vermektir. Bir testin ne zaman geçerliliğini yitirdiğini belirlemek zordur. Bu durum deneyimli bir analistin önceki sonuçları geçersiz kılmak için yeterli çevresel faktörün değişip değişmediğini yargılamasını gerektirir. Örneğin, Netflix 2006’da müşteri testlerini tekrar yapma zamanının geldiğine karar verdi. Beş yıl sonra, kullanıcı tabanları internet öncülerinden başka bir şeyden toplumun her katmanından üyelere dönüştü. Perakendeciler ve üreticiler de örneğin kaynakların fiyatları hızla arttığı için fiyatlandırmayı yeniden test etmek isteyebilirler.

Test Et ve Öğren Yaklaşımı nedir?

Test and Learn; tüccarlar, bankalar ve diğer tüketici odaklı şirketler tarafından fikirleri test etmek ve etkilerini tahmin etmek için kullanılan bir dizi uygulamadır. Bu iş deneyleri genellikle az sayıda şubede veya az sayıda müşteride gerçekleştirilir. Süreç, test programıyla ilgili üç soruyu yanıtlamak için tasarlanmıştır:

  • Pilot/test/deneyin önemli performans göstergeleri üzerindeki etkisi nedir?
  • Pilot/test/deneyin bazı müşteriler veya mağazalar üzerinde diğerlerinden daha büyük bir etkisi var mı?
  • Pilot/test/deneylerin hangi bileşenleri iyi çalışıyor? Hangileri daha az işe yarar?
  • Şirket Stratejisinin bir parçası

    En basit haliyle, Test Et ve Öğren yaklaşımı, bir şirketin yeni kavramları ve fikirleri denemek için kullanabileceği bir dizi yöntemdir. Test&Learn’ün herhangi bir kuruluşun ticari faaliyetlerine eklenmesi için çeşitli nedenler vardır.

    Bu yöntemin büyük bir avantajı, gerçek müşteriler ve gerçek çalışanlar ile test yapılmasına izin vermesidir. Deney sırasında, sonunda stratejik kararların alınabileceği temelde gerçekçi veriler sağlarlar.

    Test&Öğren yöntemi, inisiyatifi, yani teklifi doğrudan son kullanıcıya getirir. Bu yeni bir iletişim kanalı, bir ödül yapısı, yeni bir süreç veya başka bir şey olabilir. Olumlu karşılanırsa, inisiyatif ileriye dönük olarak ele alınır. Girişim olumlu karşılanmazsa, deneyime dayalı olarak daha da geliştirilebilir ya da iptaline karar verilebilir.

    Sonuç ne olursa olsun, karar, varsayımlar veya teorilerden ziyade elde edilen verilerle kanıtlanan bir şeye dayanarak verilir.

    İş Deneylerinin Pratik Örneği

    EBay’de değişiklikleri uygulamak, test etmek ve denemek şirketin önemli bir parçasıdır. Tıpkı diğer online şirketler gibi, eBay de farklı web sitesi varyasyonlarının rastgele testlerini gerçekleştirmenin nispeten kolay olduğu gerçeğinden yararlanıyor. Online perakendecinin yöneticileri binlerce deney gerçekleştirdi. Site günde bir milyardan fazla ziyaretçi aldığı için, kontrol grupları ve tedavi grupları bolca varken aynı anda çeşitli deneyler yapabilirler. Bir web sitesinin iki versiyonunun karşılaştırılabildiği basit A/B testleri birkaç gün içinde kurulabilir ve genellikle en az bir hafta sürer.

    Şirket için deney yapmak o kadar ilginç ki, eBay Deney Platformu adlı kendi uygulamasını oluşturdu. Testçiler tarafından ne olduğunu ve hangi sayfaların hangi zamanlarda test edildiğini takip etmek için kullanılır.

    Şirket, online deneylerin kullanımının yanı sıra laboratuvar çalışmaları, ev ziyaretleri, odak grupları ve web sitesi işlev analizleri gibi çevrimdışı testler de gerçekleştiriyor.

    İşletme Deneyleri – Özet

    Deneyler, belirli bir hipotez veya varsayım hakkında bir sonuca varmak için araştırma yöntemlerinin uygulandığı süreçlerdir. İş deneyleri birkaç farklı biçimde gelir. Genellikle web sitesi geliştiricileri tarafından kullanılan iyi bilinen bir deney, A/B Testidir. Bu durum örneğin, bir web sitesini iki konfigürasyonda oluşturmayı içerir. Diğer yöntemler konsept testleri, prototipler ve pilotlardır.

    Deneyden önce bir hipotez formüle edilir. Hipotezin doğrulanabilir olması önemlidir. Doğrulanabilir, hipotezde belirtilen hedeflere göre testin veya deneyin başarılı veya başarısız olmasının mümkün olduğu anlamına gelir. Deney sırasında toplanan veriler daha sonra analiz edilir. Buna dayanarak, uygulamanın devam edip etmeyeceği veya test uzmanlarının çizim tahtasına geri dönüp dönmemesi konusunda bir karar verilir. Her durumda, deney sırasında elde edilen veriler merkez şirket kitaplığında saklanır. Bir süre sonra, çok fazla çevresel faktör değiştiği için bir deneyi tekrar test etmek gerekebilir.
    Deney yapmanın ve test etmenin değerini kabul eden şirketler, bunu ticari faaliyetlerinin önemli bir parçası haline getiriyor. Şöyle…

    • Share:

    Leave Your Comment