Advanced
Search
  1. Home
  2. Hoy-Tarter Karar Verme Modeli Nedir?

Hoy-Tarter Karar Verme Modeli Nedir?

  • 2 Şubat 2021
  • 0 Likes
  • 191 Views
  • 0 Comments

Bu makale Hoy-Tarter Karar Verme Modeli’nin pratik bir açıklamasını sunmaktadır. Okuduktan sonra karar verme süreci için doğru ekip üyelerini en iyi nasıl seçeceğiniz konusunda daha iyi bir anlayış kazanacaksınız. Bu modeldeki temel amaç, karar verme sürecine tam olarak kimlerin dahil edilmesi gerektiğini bulmaktır.

Hoy-Tarter Karar Verme Modeli nedir?

Hoy-Tarter Karar Verme Modeli farklı ortamlarda uygulanabilir. Bir organizasyonun yöneticisi olarak, karar vermenin ne kadar zor olabileceğini çok iyi biliyorsunuz. Örneğin, sürece kimin dahil edileceği ve nelerin dikkate alınacağı gibi bu kararların nasıl alınacağına karar vermek özellikle zor olabilir. İyi kararlar vermek, iş dünyasında başarının anahtarıdır; bu yüzden, akılda tutulması gereken uygun bir süreç önemlidir.

Hoy-Tarter Karar Verme Modeli Neden?

Farklı kararlar, farklı kişilerden farklı girdilere ihtiyaç duyar. Bu yüzden, karara kimin dahil edilmesi (ve kimin olmaması) gerektiğini belirlemek önemlidir. Yanlış kişileri dahil etmek veya doğru kişileri dahil etmemek, organizasyon için önemli sonuçlar doğurabilir.

Hoy-Tarter Karar Verme Modeli Uygulamaları

Bu yaklaşımı farklı durumlarda uygulayabilirsiniz. Örnekler şunları içerir:

  • İşe alım görüşmeleri
  • Takım geliştirme ve motivasyon
  • BT geliştirme gibi projeler için gereksinimleri toplamak.
  • Pazar araştırması
  • İş stratejisi geliştirmek
  • Rehberlik
  • Çatışma çözümü

Hoy-Tarter Karar Verme Modeline Başlarken

Matrix

Hoy-Tarter Karar Verme Modelini kullanmanın ilk adımı tüm ekip üyelerini düşünmektir. Bu durum bir kişinin dahil edilip edilmeyeceğini belirlemenizi sağlayan dört kadranlı bir matrisle ilişkili olarak yapılır.
Bu amaçla iki soru kullanılır ve her ikisi de ‘evet’ veya ‘hayır’ ile yanıtlanır. Matrisin bir tarafında, her bir ekip üyesinin verilecek kararda ne kadar kişisel bağlılığı olduğu sorusu vardır. Bu karar birey için önemli mi yoksa onları önemli ölçüde etkilemeyen bir şey mi? Bu soruya evet veya hayır cevabı verin – eğer karar ekip üyesini etkiliyorsa evet, etkilemezse hayır.

Hoy-Tarter Karar Verme Modeli matrisinin diğer tarafında uzmanlık sorunu var. Söz konusu ekip üyesinin, doğru kararı vermenize yardımcı olabilecek belirli becerileri veya uzmanlığı var mı? Yine, bu, takım üyesini dört kadrandan birine yerleştirmenize yardımcı olacak bir evet veya hayır cevabıdır. Bir ‘evet’ yanıtı, belirli bir ekip üyesinin yararlı olacağını düşündüğünüz uzmanlığa sahip olduğunun bir göstergesidir; ‘hayır’ yanıtı ise, deneyim veya bilgi açısından masaya fazla bir şey koymayan birinin göstergesidir (bu özel karara).

Dört Seçenek

Açıktır ki, her biri iki olası cevabı olan iki sorunuz varsa, bu sürecin bir parçası olarak değerlendirmekte olduğunuz her ekip üyesi için dört seçeneğiniz vardır. Hoy-Tarter Karar Verme Modeli içindeki dört sonuç aşağıdaki gibidir:

Uzmanlık – Evet, kişisel bağlılık – Evet.

Ekip üyesi her iki soruya da evet yanıtı alırsa, o kişi neredeyse kesinlikle karar verme sürecine dahil edilmelidir.

Karar vermenize yardımcı olması için yararlı olması gereken uzmanlık sağlayacaklar ve sonuçla kişisel bir ilgileri olduğu için sorun üzerinde çok çalışacaklar. Bu durum önemli bir karar vermek istiyorsanız tam da yanınızda olmasını istediğiniz türden bir kişidir. Bu yüzden o kişinin açıkça dahil edilmesi gerekir.

Uzmanlık – Hayır, kişisel taahhüt – Evet.

Hoy-Tarter Karar Verme Modeli içinde, bu, karar verme sürecinde marjinal bir role sahip bir kişidir. Bir yandan, teknik açıdan doğru seçimi yapmanıza yardımcı olacak uzmanlığa gerçekten sahip değiller. Öte yandan, sonuçla ilgileniyorlar ve muhtemelen şirketi doğru yöne yönlendirmek için çok çalışacaklar.

Muhtemelen bu, karar verme sürecinde önemli bir rol oynamasını isteyeceğiniz türden bir kişi olmasa da, o kişi doğru sonuca ulaşmanıza yardımcı olacak kısmi bir rol için düşünülebilir. Bu kişi, çok fazla uzmanlığa sahip ancak bu konuda asgari kişisel bağlılığı olan kişilerden oluşan bir ekibiniz varsa özellikle yararlı olabilir.

Uzmanlık – Evet, kişisel taahhüt – Hayır.

Hoy-Tarter Karar Verme Modelinde bu, dikkate alınması gereken başka bir birey kategorisidir ama yalnızca uzmanlıklarının karar verme süreci üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilecek bir şey olması durumunda dahil edilmelidir. Kişi, aksi takdirde ekibinizde olmayacak bilgi ve deneyime sahip mi?

Eğer öyleyse, kesinlikle bir şekilde veya şekilde dahil edilmelidirler. Aksi takdirde, kişisel bağlılık eksiklikleri motivasyonlarını düşürdüğü ve proje zarar göreceği için ihmal edilmeleri gerekebilir.

Uzmanlık – Hayır, kişisel taahhüt – Hayır.

Bu ekip üyesi kategorisinin karar verme sürecinin tamamen dışında bırakılması kimseyi şaşırtmamalıdır.

Uzmanlık açısından hiçbir şey sunmazlarsa ve karara kişisel bir ilgileri yoksa, gerçekten bununla hiçbir ilgisi yoktur. Çok fazla oyla süreci gereksiz yere bunaltmak istemezsiniz, bu yüzden bu insanları toplantılarınızdan uzak tutun.

Bu sürece daha fazla adım dahil edilebilmesine rağmen, yöneticiler ve işletme sahipleri için bu ilk düşünme şekli özellikle önemlidir. Kararlarınızın olabildiğince akıllıca verildiğinden ve bu hedef için harcanan çalışmanın çoğunun seçim yapmak için ekibinizin doğru üyelerini kullandığından emin olmak istersiniz.

Karar alma toplantılarınıza doğru kişileri eklediğinizi mi düşünüyorsunuz, yoksa bu modelin sunduğu noktalar ışığında bazı değişiklikler yapacak mısınız? Akıllı kararlar vermeden bir kuruluşu geleceğe yönlendirmek zordur ve projede sizinle birlikte çalışan doğru kişiler olmadan akıllı kararlar vermek zordur. Mümkünse bir karar verme süreci için doğru ekip üyelerini seçmek için Hoy-Tarter Karar Verme Modelini kullanın ve seçimleriniz çaba için daha iyi olmalıdır.

Ne düşünüyorsunuz?

Hoy-Tarter Karar Verme Modeli ile ilgili açıklamayı tanıyor musunuz veya bu açıklamaya ekleyeceğiniz herhangi bir şey var mı? Bu modelin ne zaman etkili olduğunu düşünüyorsunuz? Bu teorinin pratik uygulamasına katkıda bulunan başarı faktörlerinin neler olduğuna inanıyorsunuz?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Binda Zane, E. (2016) Etkili Karar Verme: Belirsizlik ve Baskı Altında Nasıl Daha İyi Kararlar Verilir.
  • Hoy, WK (1995). Uygulama sorunlarını çözen yöneticiler: Karar verme kavramları, vakaları ve sonuçları. Allyn ve Bacon.
  • Sabo, DJ, Barnes, K. ve Hoy, WK (1996). Örgütsel sağlık ve karar katılımı: Sağlıklı kişilerarası dinamiklerin ve öğretmen katılımının deneysel bir analizi. Okul Liderliği Dergisi, 6 (6), 576-599.
  • Sweetland, SR ve Hoy, WK (2000). Okul özellikleri ve eğitim çıktıları: Orta okullarda öğrenci başarısının örgütsel modeline doğru. Üç Aylık Eğitim Yönetimi, 36 (5), 703-729.
  • Taylor, DL ve Tashakkori, A. (1994). Okul İklimi ve Katılımcı Karar Vermeyi Kullanarak Öğretmenlerin Yeterlilik Duygusunu ve İş Doyumunu Yordama.
    • Share:

    Leave Your Comment