Herrmann Tüm Beyin Modeli Nedir?
- 19 January 2021
- 342 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu makale Ned Herrmann tarafından pratik bir şekilde geliştirilen Herrmann Tüm Beyin Modeli ® ‘ni anlatmaktadır. Okuduktan sonra düşünme tercihleri için bu modelin temellerini anlayacaksınız.
Herrmann Tüm Beyin Modeli nedir?
Amerikalı beyin araştırmacısı Ned Herrmann, Herrmann Brain Dominance Instrument® anlamına gelen patentli HBDI modelini geliştirdi. Bununla doğrudan ilgili olarak, aynı zamanda patentli, Whole Brain Technology Model®’dir. Her ikisi de ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır. Hermann, HBDI’yi çok çeşitli insan davranış analizlerine dayanarak geliştirdi. İnsanların genellikle sahip olduğu, kullandığı ve uyguladığı farklı düşünme tarzlarına genel bir bakış sağlar. Bu aynı zamanda Hermann Bütün Beyin modelinde daha ayrıntılı olarak ele alınan düşünme tercih profili olarak da adlandırılır. Düşünme stillerine ek olarak, her insanın belirli bir düşünme tercihi vardır. Bu durum Herrmann Tam Beyin Modeli kullanılarak belirlenebilir. Bu düşünme tercihi, kişinin yaşam evresine, duygusal deneyimlerine, içgörülerine, eğitimine ve diğer faktörlere göre değişebilir. Her kişinin dört düşünme stiline de erişimi vardır. Belirli bir düşünme tercihine rağmen, diğer düşünme stilleri de değişen derecelerde kullanılır. Günlük hayatta, farklı zamanlarda farklı düşünme biçimleri gerektiren farklı durumlar ortaya çıkar.
HBDI Profili
HBDI modeli ve ilişkili Tüm Beyin Teknolojisi modeli test değildir. Sonuçta doğru veya yanlış cevaplar vermek mümkün değil. Bunun yerine, insan işleyişi ile ilgilidir. Modeller belirli bir zeka, beceri veya yetkinlik derecesini de ölçmez. Her HBDI profili, o andaki düşünme tercihine ilişkin içgörü sağlar. Nihai profil, belirli bir düşünme, öğrenme, iletişim ve karar verme şeklini tercih eder. Her insanın farklı ilgi alanlarına sahip olduğu ve herkesin neden aynı şekilde iletişim kurmadığına dair içgörü sağlar. İnsanlar sadece farklı gözlemleme, bilgi kaydetme, karar verme ve problem çözme yöntemlerine sahiptir. Birisi, Herrmann Bütünsel Beyin Modeli içindeki kendi düşünme tercihini anladığında, çevresi ve kişisel ve kişilerarası gelişimin diğer yönleriyle daha iyi iletişim için bir fırsat olacaktır.
İnsan Beyninin Üç Katlı Bölümü
Fizyolojik olarak konuşursak, insan beyni üç katmandan oluşur: konatif, duygusal ve bilişsel kısım.
- Konatif kısım sürüngen beyninde bulunur. Bu durum insan içgüdüsünün merkezidir ve uçuş ya da uçuş reaksiyonunun gerçekleştiği yerdir. İkincisi, yakın bir tehlike olduğunda insanlarda ve hayvanlarda ortaya çıkan savunma mekanizmasını ifade eder. Tepki yoğun anksiyete ve stresle başlar ve ayrıca Uçuş, Uçuş, Donma Tepkisi olarak da adlandırılır.
- Duygulanımsal kısım, duygularımızdan sorumlu olan limbik beyinde bulunur.
- Bilişsel kısım, kortekste, özellikle düşünce ve bilgimizin merkezinin bulunduğu neokortekste bulunur.
Herrmann Tüm Beyin modeli, konatif sürüngen beynini ve duygusal limbik beyni kullanır. Daha sonra bu bölümü sol ve sağ beyin yarıküresi arasındaki bölünme ile birleştirir. Sol yarım kürede, insan düşüncesinin mantıksal, analitik ve rasyonel kısmı vardır. Sağ yarım küre, sezgisel, bütünsel ve hayali düşünceyle ilgili her şeyi içerir.
Herrmann Tüm Beyin Modeli: Dört düşünme stili
Her insan, durumları farklı şekillerde ele alma yeteneğine sahiptir. Hermann Tüm Beyin modeli, düşünme stillerini dört kadran halinde gruplandırır: A, B, C ve D.Model, beynin sol ve sağ hemisfer ile limbik ve sürüngen beyni ile metaforik bir modeline dayanmaktadır. Modelde düşünme stilleri dört farklı renkte gösterilmiş ve şu şekilde tanımlanmıştır:
Stil A: Analitik Düşünme (mavi alan)
Herrmann Bütün Beyin Modeli’nin bu alanındaki insanlar analitik düşünme tercihine sahiptir ve matematiksel, sayısal ve teknik problemleri mantıklı bir şekilde çözmede mükemmeldir. Kritiktirler, nicel verilere odaklanırlar ve toplanan gerçeklere dayanarak fikirleri değerlendirirler. Ayrıca hangi kriterlerle uğraştıklarını ve takip etmeleri gereken herhangi bir prosedür olup olmadığını bilmek isterler.
Stil B: Pratik ve Yapılandırılmış Düşünme (yeşil alan)
Burada öncelikle kontrollü, muhafazakar ve planlı bir şekilde çalışan gerçek örgütsel yeteneklerden bahsediyoruz. Çok ayrıntılı, yapılandırılmış ve kesin bir şekilde çalışabilirler ve tercihen adım adım sorunlara çözüm arayabilirler. İş süreçlerini çok iyi kurabilir ve detaylandırabilirler ve – planlı ve yapılandırılmış çalışma yöntemleri sayesinde – bunları uygulamada mükemmeldirler.
Stil C: İlişkisel Düşünme (kırmızı alan)
Bu kişiler çok iyi iletişim kurabilir, akıl yürütebilir ve başkalarını ikna edebilir. Başkalarıyla kişilerarası teması çok önemli buluyorlar ve kinestetik (hassas) bir tutuma sahipler. Çok empatiktirler ve başkalarının fikirlerini ve fikirlerini dinlerler. Bu düşünürler ayrıca ruhsal olarak düşünürler ve bilginin kişisel anlamını aramaktan zevk alırlar.
Stil D: Deneysel ve Yaratıcı Düşünme (sarı alan)
Herrmann Tüm Beyin Modeli’nin bu alanındaki insanlar kavramsal beyinleri olan yaratıcı ve sanatsal insanlardır. Görsel, bütünsel, sezgisel ve yenilikçi bir yaklaşıma sahipler ve inisiyatif almaktan mutlular. Onların gözünde, sorunlar her zaman bir şekilde çözülebilir ve zorluklardan zevk alırlar. Özellikle uzun vadeye odaklanırlar.
Diğer Modellerle Karşılaştırma
Hermann Tüm Beyin modeli, insanların düşünme tercihlerini tanımlar ve bilişsel bir stil ölçümüdür. Herkesin kendi algı tarzına dair içgörü sağlar. Kişi bunu anlayabilirse, insanlar çevrelerindeki insanları daha iyi anlayacaktır. Model genellikle, insanların kişiliklerindeki farklılıkları sınıflandırmak için bir sistem olan Myers-Briggs Tip Göstergesi (MBTI) gibi psikolojik testlerle karşılaştırılır. Ayrıca insanların tercihlerinin Hakimiyet, Etki, Kararlılık ve Vicdanlılık açısından belirgin hale geldiği sözde bir DISC değerlendirmesine karşılık gelir. Bu dört kategori aynı zamanda Hermann Tüm Beyin modeliyle aynı renklerde gösterilir.
HBDI anketi
Modele bağlı bireysel HBDI değerlendirmesi, belirli bir kişinin beyin işleyişinin hakimiyetini gösterir. 120 soruluk (online) bir anket aracılığıyla, bir kişinin hangi etkinlikleri tercih ettiğini gösteren bir düşünme profili ortaya çıkar. Bu modelde birden fazla stil baskın olabilir. Örneğin, birisinin analitik ve pratik düşünme stillerinde daha güçlü ama ilişkisel ve deneysel tarzlarda daha zayıf olması pekala olabilir. Anketin son puanları, birinin düşünme tercihlerine ilişkin içgörü sağlar. Herrmann Tüm Beyin modeli, hem bireylerin hem de organizasyonların düşünme stillerini belirlemek için kullanılabilir.
Ne düşünüyorsunuz?
Herrmann Tüm Beyin Modeli ile deneyiminiz nedir? Yukarıdaki pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya eklemeleriniz var mı? HBDI profilinizi merak ediyor musunuz?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın