Advanced
Search
  1. Home
  2. Heron’un Altı Müdahale Kategorisi Nedir?

Heron’un Altı Müdahale Kategorisi Nedir?

  • 19 Aralık 2020
  • 0 Likes
  • 212 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Heron’un Altı Müdahale Kategorisini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü psikoloji ve motivasyon aracının temelini anlayacaksınız.

Heron’un Altı Müdahale Kategorisi nedir?

Heron’un Altı Müdahale Kategorisi, kuruluşların bir işyerinde belirli görevlerin yerine getirilmesiyle ilgili sorunları çözmeleri için bir çerçeve görevi görür. Bu durum müdahaleler yoluyla yapılır. Bu bağlamda müdahale, bir kişinin veya prosedürün bir şeyi değiştirmek veya önlemek için müdahale etmesidir. Yani, bir sorunu çözmeyi amaçlayan bir eylemdir. Heron’un Altı Müdahale Kategorisi, kullanıcıya sorunu analiz etmede ve soruna yaklaşmak için doğru stili seçmede yardımcı bir el sunar.

John Heron’un modeli iki temel müdahale tarzından oluşmaktadır. Bunlar yetkili ve kolaylaştırıcıdır. Müdahale yetkili ise, bu, yardım eden kişinin diğerine bilgi sağladığı, onlara meydan okuyacağı veya bir öneride bulunduğu anlamına gelir. Müdahale kolaylaştırıcıysa, yardım eden kişi çözümler ve fikirler arar ve diğerinin karar vermesine yardım etmeye çalışır.

Heron’un Altı Müdahale Kategorisi yayınlandığı 1975’ten bu yana, analitik araç, örneğin psikiyatri ve akıl sağlığı bakımı gibi birçok durumda değerini göstermiştir. Hastalarla etkileşim ve müdahalelerden hemşirelikte bir çerçeve geliştirilmesine izin vermiştir.

Müdahale Tarzları

Farklı durumlarda farklı müdahale biçimleri etkilidir. Söylendiği gibi, otoriter ve kolaylaştırıcı olmak üzere iki temel stil vardır. Bu iki temel stil, altı stile ayrılmıştır. Heron’un Altı Müdahale Kategorisinin her biri aşağıda pratik bir şekilde açıklanmıştır.

Otoriter-kuralcı

Altı müdahale tarzından otoriter-kuralcı olan, en basit ve muhtemelen en yaygın yardım şeklidir. Bu müdahale şekli, bir kişiye doğrudan yaklaşmayı ve ne yapması gerektiğini söylemeyi içerir. Konuya çabucak gelirler ve alternatif aramazlar; bu sadece talimat içeren bir mesaj iletme meselesidir. Girdi veya fikirler gerçekten aranmaz. Talimatın veya tavsiyenin somut olması önemlidir. Yardım alan kişi müdahaleden hemen sonra kendi başına harekete geçmelidir.

Bu stil genellikle, zaman kısıtlamaları nedeniyle, başka bir kişinin görevleri yerine getirmeye hazır olmasını bekleyemediğinde kullanılır. Bu tarzın gerçek dünyasından bir örnek, henüz tecrübesi olmayan yeni bir çalışan durumundadır. Bol miktarda deneyime sahip bir çalışanda meydana gelirse, bu genellikle yönetici ile çalışan arasındaki güven eksikliğinin göstergesidir.

Yetkili-bilgilendirici

Heron’un Altı Müdahale Kategorisinden ikincisi, yetkili-bilgilendiricidir. Bu tarz, vericinin alıcının görevleri için onlara ihtiyaç duyacağını bildiği bir kişiye önemli bilgi parçalarını aktarmayı içerir. Bu bilgiler yılların deneyiminden gelir ve bu bilginin paylaşılması, doğru bilginin doğru kişilere ulaşmasını sağlamak için çok önemlidir. Doğru bilgiler olmadan ekipler etkili bir şekilde çalışamaz. Bu yüzden güvenilir bir bilgi kaynağı altın madenidir.

Bu tarz genellikle, henüz her şeyi bilmediği bilinen veya henüz doğru becerileri geliştirmemiş daha az deneyimli çalışanlarda kullanılır. Nedeni ne olursa olsun, henüz organizasyon içinde tamamen bağımsız olarak çalışacak kadar yetenekli ve gelişmiş değiller.

Yetkili yüzleşen

Heron’un Altı Müdahale Kategorisinin üçüncüsü, modeldeki en agresif olanıdır. Yetkili-yüzleşen bir müdahale biçimi, bir kişiden vizyonunu ve bakış açısını değiştirmesini ve belirli bir projeye veya göreve farklı bir açıdan yaklaşmasını istemeyi içerir. Yardımcı yine de olumlu bir şekilde hareket etse de böyle bir açıklama veya yüzleşme diğerini etkilenmeden bırakmayacaktır. Sonuçta, bir çalışanın çalışma yönteminin etkili olmadığı ve değişmesi gerektiği gerçeği geliyor.

Bu müdahale şekli, bir çalışanın bağımsız düşünmeye teşvik edilmesi gerektiğinde kullanılabilir. Bir yönetici, çalışanı her zaman denetlemeye devam edecektir.

Kolaylaştırıcı-katartik

Heron’un Altı Müdahale Kategorisinden dördüncü müdahale tarzı kolaylaştırıcı-katartiktir. Bu durum kolaylaştırıcı müdahale biçimlerinden ilkidir. Konu üretkenlik olduğunda ekip üyeleri duvara çarptığında katartik bir yaklaşım gerekebilir. Çalışanlara duygularını ifade etme ve hayal kırıklıklarını paylaşma şansı vererek destek sunar. Bu duyguların kamuoyuna duyurulmasıyla, toplu olarak yapıcı bir çözüm aranabilir.

Bu yaklaşım genellikle, yetenekli bir ekip üyesi herhangi bir açıklama yapmadan yavaşlamaya başladığında kabul edilir.

Kolaylaştırıcı-katalitik

Kolaylaştırıcı katalitik, Heron’un Altı Müdahale Kategorisindeki beşinci müdahale biçimidir. Bu form, bir çalışanın kendisinden öğrenmesine izin vermek için kullanılır. Onlara kendileri ve performansları üzerinde düşünmeleri için bir yol sunarak, zayıflıkları keşfedebilir ve onlardan öğrenebilirler.

Bu yaklaşımın amacı, çalışanların kendi performansları ve potansiyelleri hakkında düşünmelerine yardımcı olmaktır.

Kolaylaştırıcı-destekleyici

Heron’un Altı Kategori Müdahalesinin sonuncusu aslında bir güven oluşturma seansıdır. Otoriter formlarda olduğu gibi çatışmacı bir tarz almak yerine, bu form başkalarının kendileri hakkında iyi bir his geliştirmesine neden olur. Bu tarzın özelliği, yardımcının, yardım ettiği kişiye niteliklerini, performanslarını veya edindikleri nitelikleri hatırlatmasıdır. Konuşmanın sonunda çalışan, dünyayı yeniden ele alabileceklerini hissetmelidir.

Bu müdahale tarzı esas olarak çalışanların güvenini ve özgüvenini güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

Uygulama

İki temel stile bölünmüş altı müdahale şekli, çalışanların ve yöneticilerin sahip olabileceği birçok iş problemi için kullanılabilir. Örneğin bir yönetici, yakın zamanda daha fazla sorumluluk verilen bir çalışanla bilgilendirici bir yaklaşım benimseyebilir. Yönetici, o çalışanı neyin beklediğini bilir ve bu yüzden onları etkili bir şekilde bilgilendirebilir ve hazırlayabilir. Başka bir durumda, örneğin bir çalışanın üretkenliği geride kaldığında, yüzleşmeye dayalı bir müdahale tarzı kullanmak daha iyi olacaktır. Destekleyici veya yatıştırıcı müdahaleler, hayal kırıklıklarının ifade edilmesine ve çalışanın bir kez daha üretken olmasına izin verir.

Ne düşünüyorsunuz?

Heron’un Altı Müdahale Kategorisi hakkındaki açıklamayı hatırlıyor musunuz? Bu modeli günlük hayatta uygulamanın bazı avantajları sizce nelerdir? Çeşitli müdahaleler kullanıyor musunuz? Herhangi bir ipucunuz veya ek yorumunuz var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Burnard, P. ve Morrison, P. (1988). Hemşirelerin kişilerarası becerilerine ilişkin algıları: altı kategorili müdahale analizi kullanan tanımlayıcı bir çalışma. Hemşire Eğitimi Bugün, 8 (5), 266-272.
  • Heron, J. (1976). Altı kategorili bir müdahale analizi. British Journal of Guidance and Counseling, 4 (2), 143-155.
  • Heron, J. (2001). Müşteriye yardım etmek: Yaratıcı, pratik bir rehber. Adaçayı.
  • Sloan, G. ve Watson, H. (2001). John Heron’un altı kategorili müdahale analizi: kişiler arası ilişkileri anlamaya ve Birleşik Krallık’ta ruh sağlığı hemşireliği için klinik denetim sunumunu ilerletmeye yönelik. İleri Hemşirelik Dergisi, 36 (2), 206-214.
    • Share:

    Leave Your Comment