Advanced
Search
  1. Home
  2. Finansal Tahmin Nedir?

Finansal Tahmin Nedir?

  • 17 Aralık 2020
  • 0 Likes
  • 276 Views
  • 0 Comments

Bu makale pratik bir açıklama sağlar Finansal Tahmin. Okuduktan sonra bu güçlü şeyin temellerini anlayacaksınız. finansal Yönetim aracı.

Financial Forecasting’nin tanımı nedir?

Finansal Tahmin, bir işletmenin gelecekteki performansını tahmin eden veya tahmin eden süreç veya işlemdir. Finansal bir tahminle, işletmenin gelecekte finansal olarak nasıl görüneceğini tahmin etmeye çalışırsınız. Mali tahminler yapmanın yaygın bir örneği, bir şirketin gelirinin tahmin edilmesidir. Satış rakamları nihayetinde (ticari) organizasyonun nerede olduğunu belirler. Bu yüzden kurumsal hedefleri destekleyen iyi karar verme için önemli göstergelerdir. Finansal tahminin diğer önemli yönleri, diğer gelirleri, gelecekteki sabit ve değişken maliyetleri ve sermayeyi tahmin etmektir.

Tahmin yapmak için geçmiş performans verileri kullanılır. Bunlar gelecekteki eğilimleri tahmin etmeye yardımcı olur. Şirketler ve girişimciler, kaynaklarını nasıl yayacaklarını veya belirli bir dönem için beklenen harcamaların ne olacağını belirlemek için finansal tahmin kullanırlar.

Yatırımcılar, belirli olayların bir şirketin hisselerini etkileyip etkilemeyeceğini belirlemek için Finansal Tahmini kullanır. Diğer analistler, GSMH veya işsizlik gibi eğilimlerin önümüzdeki yıl nasıl değişeceğini tahmin etmek için tahminler kullanıyor. Zamanda ne kadar ileride olursa tahmin o kadar az doğru olur.

Finansal Tahmin yapmayı önemli kılan nedir?

Finansal Tahmin, girişimcilerin ve CEO’ların çok sayıda senaryoda daha iyi iş kararları almaları için bir araçtır. Ayrıca şu konularda yardımcı olur:

  • Yatırımcıları bir şirketi finanse etmeye ikna etmek
  • Hedefleri ve bütçeleri belirleme

Bir şirket yönetirken, geçmişten gelen finansal verileri analiz ederek yalnızca dikiz aynasına bakmak cazip geliyor. Fakat sonuç, aşağıdaki gibi sorular cevapsız kalacaktır:

  • Şirketimin gelecekteki mali durumu nasıl görünecek?
  • Bu yıl hissedarlara ne kadar para ödeyebiliriz?
  • Borçları geri ödemek için bu yıl ne kadar para kazanabiliriz?
  • Tüm borçların geri ödenmesi ne kadar sürer?
  • Kuruluşun karlılığı ve nakit akışı önümüzdeki altı ila on sekiz ay boyunca nasıl görünecek?
  • Mali hedeflerimize nasıl ulaşabiliriz?

Finansal tahmin, genç bir işletme sahibi tarafından doğru bir şekilde yapıldığında, aşağıdaki sorular ortaya çıkabilir:

  • İş modelini, önümüzdeki aylarda veya yıllarda neler olacağına dair bir tahmin yapacak kadar iyi anlıyor muyum?
  • Finansal akıllı hedeflere ulaşmak için yönetimin ele alması gereken belirsizlikler var mı?
  • Organizasyonun büyüme planlarını bozabilecek riskleri yönetmek için bir planı var mı?
  • Kuruluş büyümek, karlılığı ve nakit akışını artırmak için yeni fırsatları nasıl kullanacak?

Finansal Tahmin Türleri

Genel olarak finansal tahminler iki şekilde yapılır. Bunlar:

Nicel tahminler

Nicel tahminler, eğilimleri ve kalıpları belirlemek için büyük miktarlardaki geçmiş verilerin analizlerini kullanır. Nicel tahminler – genel olarak konuşursak – spekülatif tahminlere göre çarpıtmaya daha az duyarlıdır. Bununla birlikte çok fazla tarihsel veri yoksa, nicel yöntem daha az etkili hale gelir. Bu yüzden nicel ve spekülatif tahminler genellikle birlikte kullanılır.

Nicel tahmin yöntemlerinin örnekleri şunlardır:

Proforma mali tablolar

Proforma mali tablolar tahmin yapmada esas olarak önceki yılların satış rakamlarını ve beklenen maliyetlerini kullanır. Bununla ilgili daha sonra daha fazlası.

Zaman serisi analizi

Zaman serisi tahmini, eğilimleri belirlemek için belirli bir dönemde veri toplamayı içeren popüler bir nicel tahmin tekniğidir. Zaman serisi analizleri, kullanmanın en basit yollarından biridir ve özellikle kısa vadede oldukça doğru olabilir.

Neden-sonuç yöntemi

Neden-sonuç yönteminde, tahminci, değişkenlerin, tüketicilerin harcanabilir gelirindeki değişiklikler, tüketici güven düzeyi, faiz oranları, işsizlik vb. gibi diğer değişkenlerle neden-sonuç ilişkilerini arar. Bu yöntem, birçok kişi için geçmişten zaman serilerini kullanır. Tahminin oluşturulduğu ilgili değişkenlerin

Niteliksel tahminler

Spekülasyon, sezgi ve deneyime dayalı olarak yapılan bir şeydir. İnsan zihni, olaylar arasındaki bağlantıları görebilir ve bağlamı bilgisayarların yapamadığı şekillerde anlayabilir. Bununla birlikte insanlar aynı zamanda büyük miktarlarda veriyi işlemeyi ve analiz etmeyi zorlaştıran belirli önyargılara sahip olma eğilimindedir. Spekülatif tahminler en iyi, çok az tarihsel veri bulunan veya hiç mevcut olmayan küçük işletmelerde kullanılır.

Nitel tahmin yöntemlerinin örnekleri şunlardır:

Uzman görüşleri ve vizyonları

Bu yöntem için, bir tahmine ulaşmak için üretim, satış, satın alma ve operasyon gibi departmanlardan görüşler ve kilit personel toplanır.

Referans tahminler

Bu yöntem, planlanan eylemlerin sonuçlarını, diğer zaman dönemlerinden veya yerlerden benzer senaryolara dayalı olarak tahmin etmekle ilgilidir. Bu tahminler tamamen insan yargısına dayanmaktadır.

Delphi yöntemi

Delphi yöntemi için, bir grup uzman tarafından birbirinden bağımsız olarak bir dizi anket oluşturulur ve doldurulur. İlk anketin sonuçları toplandıktan sonra, birinci anketin sonuçlarına göre ikinci bir anket oluşturulur. İkinci belge tekrar uzmanlara sunulur ve ardından ilk ankette verdikleri cevapları yeniden değerlendirmeleri istenir. Bu süreç, araştırmacılar yaygın olarak sahip olunan fikirlerin paylaşılan bir listesine ulaşana kadar tekrarlanacaktır.

Müşteri araştırması

Şirketler genellikle tüketiciler arasında pazar araştırması yapar. Veriler, örneğin telefon görüşmeleri, görüşmeler, anketler veya örnek testler yoluyla toplanır. Bunun getirdiği muazzam miktardaki bilgi, tahminler oluşturmak için analizlere tabi tutulur.

Senaryo tahminleri

Bu yöntemde, tahminci, farklı senaryoların sonuçlarına göre çeşitli sonuçlar üretir. Yönetim ekibi, birçok senaryonun en olası sonucunun hangisi olduğu konusunda son söz hakkına sahiptir.

Finansal başarı nedir?

Finansal açıdan bakıldığında, ticari kuruluşlar, kârlılık ve nakit akışı söz konusu olduğunda her yıl ortalamanın üzerinde performans göstermenin yanı sıra şirketin değerini artırma zorluğuyla karşı karşıyadır.
Aşağıdaki üç husus, finansal başarının gerçekte ne olduğunu tanımlar.

Karlılık

Bir iş modelinin nihai testi, müşterilerin tutarlı bir şekilde cezbedilip korunamayacağıdır. Büyük marjlara sahip olmak, tüketicilere değer ve kuruluş için sağlıklı bir brüt kâr sunan bir fiyata ürün veya hizmet satmakla ilgilidir. Ayrıca maliyetlerin yönetilmesi ve kontrol edilmesi, sonuçta bol miktarda kalmanın bir yönü de var.

Nakit akımı

Karlılık ayrıca nakit akışını da yönlendirir. Varlıkların nakde dönüştürülme hızı önemlidir. Envanter ve borçlular gibi varlıkların nakit akışı üzerinde önemli bir etkisi vardır. Özellikle bir işletme güçlü bir büyüme yaşadığında, yeterli likit varlıklara sahip olmak önemlidir. İşletme tarafından yapılan yatırımlar, uzun vadede faaliyete devam etmek için yeterli kaynağa sahip olmak için yapılan satın alımlardır. Borç seviyesi ve borçların geri ödenmesi taahhütleri, aylık bazda kaynakların yönetilmesi ve tahsis edilmesinde önemli bir rol oynar.

Net değer

Olumlu bir nakit akışı varsa, işletme bu parayla ne yapacağına karar vermelidir. Para şirkete tutulup yeniden yatırılabilir veya alacaklılara ve hissedarlara geri ödeme yapmak için kullanılabilir.

Finansal Tahminin üç temel bileşeni

Finansal tahmin, belirli finansal tabloların oluşturulması anlamına gelir. Bu ifadeler aynı zamanda proforma ifadeler olarak da adlandırılır. Mali tahminler yapılırken üç ifade önemlidir. Bunlar:

  • Gelir tablosu
  • Nakit akış tablosu
  • Proforma bilanço

Bu ifadelerden bazılarının doğru sırada doldurulması gerekir. Gelir tablosu veya kar ve zarar tablosu, işletmeye ne kadar para geldiğini ve ne kadarının gittiğini size söyler. Nakit akış tablosu, paranın nasıl kara dönüştürüldüğünü gösterir. Bilanço, gerekli ödemeleri, varlıkları ve özkaynağı tahmin etmeye yardımcı olur.

Bu beyanlar doğru ve eksiksiz olduğunda, bir işletme sahibi, kuruluşun zaman içinde nasıl görüneceğine dair bir mali tahmin yapabilir.

Hangi finansal tahminlerde bulunmalıyım?

Bir şirketin mali tablolarındaki bilgiler kullanılarak aşağıdaki tahminler yapılabilir. Tahminlerin amacına ve kullanımına bağlı olarak aşağıdaki tahminlerden biri yapılır.

Satış Tahmini

Satış tahminleri, finansal tahminlerin yaygın bir biçimidir. Geçmiş verilere dayanarak şirketin gelecekteki satışlarını üç yıla kadar tahmin edin. Şirketin satışlarını ilk yıl için, aylık olarak veya üç aylık olarak planlayın.

Maliyet tahmini (bütçe)

İşletme için sabit ve değişken maliyetleri hesaplayın. Sabit maliyetler, bina kira ve bordro gibi maliyetlerdir. Değişken maliyetler, promosyonlar gibi maliyetler olabilir.

Nakit akış tablosu prognozu

Nakit akış tablosunun tahmini, bilanço ve satış tahminlerine dayanmaktadır. Bu aynı zamanda geleceği tahmin etmek için geçmiş ifadelerin kullanılması anlamına gelir.

Gelir tablosu prognozu

Bu durum işletmenin kar ve zarar tablosunun bir tahminidir. Maliyet tahminlerinden, satış tahminlerinden ve nakit akış tablosu tahminlerinden elde edilen rakamları kullanın.

Varlık ve yükümlülükler

Bu durum kar ve zarar tablosuna dahil edilmeyen varlık ve yükümlülükleri kapsar.

Finansal Tahmin: Tahminler güvenilir mi?

Tahmin yaparken, tahmini yapan kişi geleceğin belirlendiğini varsayar. Bu yüzden geleceğin tahmin edilebileceğine inanıyorlar. Fakat kesin olduğuna inansalar kimse geleceği planlamazdı. Fakat çoğu insan ne olacağı konusunda emin olmanın imkansız olduğunu bilir. Bu yüzden finansal tahmin, zorlu bir görevdir. Özellikle geleceğin belirsiz olduğunu varsayarsak.

Geçmiş eğilimleri tahmin etmek

Geleceği tahmin etmek zordur ama geçmişi tahmin etmek çok kolaydır. Temel olarak, çoğu tahmin sadece geçmiş eğilimlerden çıkarım yapar. Bunu varsaymak kolaydır:

  • Geçmişte olanlar, gelecekteki bir senaryonun en olası sonucudur
  • En olası sonuç, olacak tek sonuçtur
  • Olası olmayan sonuçlar dikkate alınmaya değmez

Son yıllarda, kuruluşunuz yılda yaklaşık %5 oranında büyüdüyse, önümüzdeki yıllar için varsayım, kapasite, iyimserlik, beklentiler ve diğer belirli faktörleri hesaba katmak için bu yüzdenin aynı olacağıdır. Fakat gelecek, özellikle hızla gelişen yasalar ve düzenlemeler, jeopolitik düzenler ve ekonomik etkiler göz önüne alındığında geçmişi nadiren taklit eder. Bu yüzden geçmiş verilere dayanarak geleceği tahmin etmek, dikiz aynasından bakarken ileriye gitmekten farklı değildir.

Hassasiyet için çabalamak

Tahminler, iş planları ve finansal modeller söz konusu olduğunda kesinlik önemlidir. Her bir girdinin dikkatlice incelenmesi ve modellenmesinin eksiksizliği, tahminin ne kadar doğru olduğunu belirleyebilir.

Warren Buffett bir keresinde tamamen yanlış olmak yerine biraz haklı olmayı tercih ettiğini söylemişti. Şimdiye kadarki en ünlü yatırımcılardan biri olan Buffett, kağıt, kalem, hesap makinesi ve daha çok keskin yatırımcısının finansal tahminler yapma içgüdülerini kullanmayı tercih etti.

Ne düşünüyorsunuz?

Finansal tahminin açıklamasına aşina mısınız? Profesyonel ortamınızda finansal öngörü oluşturmak için hangi teknikler kullanılıyor? Bir girişimci olarak, bu makaledeki bilgileri yararlı buldunuz mu? Organizasyonunuzun finansal geleceği aklınızda çok mu? Geçmiş sonuçları analiz etme eğiliminde misiniz? Herhangi bir ipucunuz veya ek yorumunuz var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Abu-Mostafa, YS ve Atiya, AF (1996). Finansal tahmine giriş. Uygulamalı zeka, 6 (3), 205-213.
  • Cao, L. ve Tay, FE (2001). Destek vektör makinelerini kullanarak finansal tahmin. Nöral Hesaplama ve Uygulamalar, 10 (2), 184-192.
  • Kingdon, J. (2012). Akıllı sistemler ve finansal tahmin. Springer Bilim ve İşletme…
    • Share:

    Leave Your Comment