Advanced
Search
  1. Home
  2. Eylem Planlama Nedir?

Eylem Planlama Nedir?

  • 15 Ocak 2021
  • 0 Likes
  • 180 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Eylem Planlama kavramını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü strateji ve dağıtım aracının temellerini anlayacaksınız. Bu yazıda ayrıca Eylem Planlama şablonu.

Eylem Planlama nedir?

Eylem Planlama, stratejilerin ve hedeflerin eylemlere dönüştürülmesi ve fikirlerin somut hale gelmesine izin verme sürecidir. Her bir bileşen ve ara adım için ayrı bir plan ile karakterize edilir ve bunların tümü sonunda nihai hedefe götürür. Bu sadece kişisel hedefler için değil, aynı zamanda organizasyonlarda çalışanları hedeflerine doğru çalışırken motive etmek için yararlı bir araç olarak hizmet eden bir yaklaşımdır.

Masa saati

Eylem Planlama, zaman yönetimi için etkili bir araçtır ve istenen stratejik sonuçlara katkıda bulunan veya etmeyen görevler hakkında içgörü sağlar. Bir ekiple bir strateji geliştirerek ve net hedefler belirleyerek, herkesin görevleri anında netleşir. Etkili bir plan hazırlarken, her zaman ayrıntılı bir zaman çizelgesi ve açıkça tanımlanmış bir dizi adım oluşturulmalıdır. Fakat o zaman amaçlanan hedefe ulaşılabilir. Fikirleri sağlamlaştırmaya yardımcı olur ve ‘Hedefime ulaşmak için ne yapmalıyım?’ Sorusuna cevap verir.

Hedef odaklı

Bir takım hangi yöne gitmek istediğini bilemezse, somut bir hedef belirlemek çok zorlaşır. Ekip, akılda bir hedefle hareket ederek, oraya varmak için tam olarak hangi adımları atması gerektiğini bilir. Eylem Planlama, bunu gerçekleştirmeye yardımcı olabilecek bir süreçtir. Fikirler somut hale gelir ve her şey açıkça özetlendiği için ekip üyeleri onlardan tam olarak ne beklendiğini bilir. Bir eylem planı ve zaman çizelgesi hazırlayarak, Eylem Planlamaya doğru ilk adımı atabilirsiniz.

Açıklamayı temizle

Eylem Planlamanın temel unsurlarından biri, net hedefler oluşturmaktır (belirsiz olanlardan ziyade). Örneğin, bir kuruluş sadece cirosunu artırma isteğini belirttiğinde, bu hedef çok belirsizdir. Belirli bir yüzdeden (örneğin %3 artan ciro), bir zaman sınırından (gelecek yıl boyunca) ve bir karşılaştırmadan (önceki yıla kıyasla) bahsederek, tüm taraflar tam olarak amaçlanan hedefin ne olduğunu bileceklerdir. Oradan, bu özel hedefe ulaşmak için ara adımlar atılabilir.

Eylem Planlama Yaklaşımı

Birden fazla Eylem Planlama modeli vardır. Aşağıda, Eylem Planlamanın sürekli olarak yeniden başlayan döngüsel bir süreç olduğunu varsayan en yaygın model yer almaktadır. Aynı zamanda, hedefler bu arada her zaman değişebilir. Adımlar aşağıdaki gibidir:

1. Mevcut durum nedir

Bu durum mevcut durumun bir analizidir. Örnek: ‘Şimdiye kadar ciro yıllık bazda 750.000 idi’.

2. Nereye gitmek isterim

Bu durum ulaşılmaya çalışılan bir şeyi nihai hedefi gösterir. Hedefi çekici kılmak için, hedeften kaynaklanan faydaların bir listesini yazmanız önerilir. Örnek: ‘ %3 ek ciro ve böylece gelecek yıl için 772.500’e doğru çalışıyor’. Kuruluş daha sonra bu parayı örneğin yeni bir üretim salonuna yatırım yapmak için kullanabilir.

3. Oraya nasıl giderim

Bu durum Eylem Planlamasının önemli ve kapsamlı bir parçasıdır. Nihai hedefe götüren, ilgili eylemlerle ara adımların oluşturulmasını içerir. Boyuttan bağımsız olarak, bir ekip üyesinin hedefe yaklaşmak için yapabileceği tüm olası eylemleri düşünün. Her büyük adım, tekrar daha küçük bileşenlere bölünebilir. Bu durum herkesi motive eder ve aynı zamanda erkenden hayal kırıklığı olasılığını azaltır. Ayrıca en büyük engellerden ve potansiyel risklerden de bahsedin. Her yönetici ve çalışanın nihai hedefe katkıda bulunan bir eylem planı olduğundan emin olun. Tüm bireysel planlar bu hedefe götürmelidir. Hangi eylemlerden kim sorumludur ve bunlar hangi zaman çerçevesinde hareket etmelidir?

4. İlerlemeyi kontrol edin

Her adım için bir son nokta belirleyin ve herkesi motive etmek için bu adımlara ulaştıklarında onlara küçük bir ödül verin. Ara adımları mantıksal, kronolojik bir sıraya ve başlangıç ​​ve bitiş tarihlerine yerleştirerek, her ekip üyesi için netleşirler. Ekiple düzenli olarak (günlük veya haftalık) değerlendirme yapmak ve ilerlemeyi kontrol etmek önemlidir.

5. şimdi neredeyim

Bu durum nihai hedefe ulaşılıp ulaşılmadığını inceleyen değerlendirme zamanıdır. Döngü yeni bir hedefle biter ve yeniden başlar.

Eylem Planlama şablonu

Bu Eylem Planlama şablonunu, belirli bir stratejiyi tamamlamak için gereken eylemleri belirtmek için yararlı bir araç olarak kullanın. Düzenlenebilir bir şablon olarak mevcuttur.

Eylem Planlama şablonunu indirin

Eylem Planlamayla ilgili ipuçları

Eylem Planlama, görevlerin ertelenmesini önler ve herkesin kişisel/departman hedefine ulaşmasını sağlar. Bu yaklaşımla çalışmak sevindirici. Tüm ekip üyelerini destekler ve herkes nihai hedefin farkındadır. Sonuç olarak meslektaşlara yaklaşmak ve belirli anlaşmalara uyulmamasını açıkça tartışmak daha kolay hale gelir. Aşağıda, Eylem Planlamayı daha da etkili hale getirebilecek birkaç ipucu bulunmaktadır:

  • Listeleri kullanın ve ara adımları görselleştirin. Bir eylem her tamamlandığında listeden kaldırılabilir. Liste kısalır ve bu da çalışanları vaktinden önce bırakmamaya teşvik eder.
  • Günlük aktivitelerin ve ilerlemenin kaydını tutun. Bu durum planlamayı olabildiğince somut hale getirir. Günlüğü iki hafta sonra tutmaya başlayın ve durumu değerlendirin.
  • Tüm ekip üyelerinin ilerleme hakkında fikirlerini ifade etmelerine ve birbirlerinin hatalarını belirtmelerine izin verin. Süreç sırasında ortaya çıkabilecek yeni fikirlere ve fırsatlara açık olun ve muhtemelen planı revize edin.
  • Çevreyi bilgilendirin, böylece meslektaşlarınız ve diğer ekipler de teşvik edilir.
  • Esneklik yaratın ve her şey uygun şekilde gitmezse veya ara adımlar pratik olarak uygulanabilir değilse ne yapılacağı konusunda önceden bir plan oluşturun. Hedefe götüren diğer yolları bulmaya çalışın.
  • İnsanlar bir projenin veya görevin ne kadar süreceğini büyük ölçüde küçümseme eğilimindedir. Ekiple bu yönü önceden tartışın ve sorunları her zaman çözülebilecek zorluklar veya fırsatlar olarak değerlendirin.

Ne düşünüyorsunuz?

Eylem Planlama günümüzün modern iş dünyasında hala uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? İyi bir dağıtım stratejisi için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Goodstein, L., Nolan, T., Pfeiffer, J. (1993). Uygulamalı Stratejik Planlama: Gerçekten İşe Yarayan Bir Plan Nasıl Geliştirilir. McGraw-Hill Eğitimi.
  • Johnson, S. (2015). Aslında İşe Yarayan Stratejik Planlama: Daha Hızlı, Daha Ucuz ve Her Zamankinden Daha İyi Yaptırmak İçin Adım Adım Bir Kılavuz. CreateSpace Bağımsız Yayıncılık Platformu.
  • Prinz, W. (1997). Algı ve eylem planlaması. Avrupa bilişsel psikoloji dergisi, 9 (2), 129-154.
    • Share:

    Leave Your Comment