Advanced
Search
  1. Home
  2. Eylem Öncelik Matrisi Nedir?

Eylem Öncelik Matrisi Nedir?

  • 25 Mart 2021
  • 0 Likes
  • 240 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Eylem Öncelik Matrisini veya etkinlik önceliklendirme matrisini bir şablon da dahil olmak üzere açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü etkinlik ve zaman yönetimi aracının temellerini anlayacaksınız. Bu makale indirilebilir: Eylem Öncelik Matrisi şablonu.

Örgütlerdeki insanların randevularla ve çeşitli etkinliklerle dolu yoğun günlükleri vardır. Eylem Öncelik Matrisi, insanların dengeleme yollarını bulmalarına ve seçenekleri önceliklendirmeye yardımcı olur.

Eylem Öncelik Matrisi nedir?

Bir Eylem Öncelik Matrisi veya APM, karar vermeyi kolaylaştırır ve hangi faaliyetlerin zamanında bitirilmesi gerektiğini ve hangi faaliyetlerin atlanabileceğini veya daha sonra gerçekleştirilebileceğini açıkça belirtir. Eylem Öncelik Matrisi, zamanınızı en verimli şekilde kullanmak için hangi etkinliklere öncelik vereceğinizi seçmenize yardımcı olan basit bir diyagram tekniğidir. Bir APM’de aktivitenin Çabaları (x ekseni) Etki/detaylandırma (y ekseni) üzerine dikey olarak çizilir.

Bu dört olasılık yaratır:

1. Hızlı kazançlar

Bu faaliyetler, düşük Çaba ile birlikte yüksek Etki ile karakterize edilir. Nispeten az çabayla iyi getiri sağlayan en çekici faaliyetler/projelerdir. Bu faaliyetler kaliteyi etkilemeden rutin olarak tamamlanabilmekte ve iş sürekliliği sürecini desteklemektedir. Mümkün olduğunca bu hızlı kazançlara odaklanmanız tavsiye edilir.

2. Büyük projeler

Bu faaliyetler hem yüksek bir etkiye hem de yüksek bir çabaya sahiptir. Bir şirket için iyi getiri sağlıyorlar ama tamamlamaları uzun zaman alıyor. Büyük projelerin Hızlı Kazanımlar’ı geride bırakmadığından emin olun. Bu Büyük Projelere çok dikkat etmek önemlidir, böylece faaliyetlerin yürütülmesine iyi bir şekilde hakim olunabilir. Hızlı ve verimli çalışmak bu konuda yardımcı olabilir.

3. Ekleri Doldur

Sözde “doldurma”, düşük bir etkiye ve düşük bir Çaba sahiptir. Bunlar daha sonra ele alınabilecek düşük öncelikli faaliyetlerdir. Genellikle, durgun faaliyetleri daha yüksek bir öncelikle ‘doldurun’. Sonunda bunların yapılması gerekecek. Bu yüzden ‘doldurun’ ile bir liste yapmanız önerilir ve bu görevleri yalnızca yapacak vaktiniz olduğunda gerçekleştirmelisiniz.

4. Sert Slogs

Sert Slogs veya “nankör görevler” düşük bir etkiye sahiptir ancak yüksek bir Çaba gerektirir. Bir bilgisayar programı düzgün çalışmadığında ve bir çalışan bütün gününü bu işi yapmak için harcadığında, bu bir zaman ve enerji kaybı olarak görülmelidir. Bu yüzden Hard Slogs’tan kaçınmanız ve bunları uzmanlara yaptırmanız önerilir. Bunu yapmazsanız, nankör ve enerji tüketen işler düşük getiri sağlayacaktır ve daha önemli işler için çok az zaman kalacaktır.

Eylem Öncelik Matrisi: Verimli kullanım

Bir APM’yi verimli bir şekilde kullanmak için, ‘0’ Etki olmadığını ve Çaba olmadığını ve ’10’un maksimum Etki ve Maksimum Çaba’yı temsil ettiği 0 ile 10 arasındaki etki puanlarının kullanılması önerilir. Elbette başka bir ölçek kullanmak mümkündür. Bu puanı kullanarak, Eylem Öncelik Matrisinin aktiviteleri daha dikkatli bir şekilde çizilebilir ve bu da önceliğe göre daha kolay bir seçimle sonuçlanabilir.

Etki Eylem Öncelik Matrisini uzun süreli kullanma

Bir APM kullanılarak, faaliyetler önceliğe göre doğru sırada sıralanır ve bu yüzden zaman daha verimli kullanılır. Bunun uzun vadede olumlu bir etkisi olacaktır.

Bu yüzden çalışanlar, zaman alan projelerin giderek daha fazla farkına varacak ve iyi getiri sağlayan faaliyetleri daha iyi anlayacaktır. APM’nin etkili bir yönetim aracı olmasının nedeni budur: Karar verme sürecini iyileştirir ve stresi en aza indirir.

Eylem Öncelik Matrisi şablonu

Önceliklendirme seçenekleriyle bir adım önde başlayın ve bu kullanıma hazır Eylem Öncelikli Matris şablonuyla zamanınızı en verimli şekilde kullanın.

Eylem Öncelik Matrisi şablonunu indirin

Ne düşünüyorsunuz?

Eylem Öncelik Matrisi günümüzün modern görev yönetiminde hala uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İyi öncelikli görev yönetimi için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Sandler, L. (2007). Sıra Dışı Bir Yönetici Olmak: Başarının 5 Temel Unsuru. AMACOM.
  • Covey, SR, Merrill, AR ve Merrill, RR (1995). Her şey sırayla. Simon ve Schuster.
    • Share:

    Leave Your Comment