Etki Analizi Nedir?
- 22 December 2020
- 296 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu makale Etki Analizini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü karar verme yönteminin temellerini anlayacaksınız.
Etki Analizi nedir?
1996’da Amerikalı yazılım mühendisleri Robert S. Arnold ve Shawn A. Bohner, ‘Yazılım Bakımı’ adlı kitaplarında Etki Analizi (IA) hakkında yazan ilk kişilerdi.
Etki Analizi, bir hatanın bir konfigürasyonun diğer kısımları üzerindeki etkisine ilişkin bir çalışmanın yürütüldüğü nicel bir araştırma yöntemidir. Karmaşık ürün geliştirme içerisindeki bir değişikliğin potansiyel sonuçlarını tanımlamakla ilgilidir. Sonuç olarak önceden tanımlanmış gereksinimler geliştirilebilir.
3 çeşit
Bohner ve Arnold’a göre, her ikisi de tanımladıkları ‘izlenebilirlik’ ve ‘bağımlılık’ gibi çeşitli IA türleri vardır. Üçüncü tür, ‘deneyimsel’, daha sonra diğer çalışmalardan sonra eklendi.
İzlenebilirlik
IA’nın izlenebilirlik varyantı, gereksinimler, özellikler, tasarım öğeleri ve testler arasında bağlantılar kurar. Bu durum bir değişikliğin kapsamının belirlenmesine, analiz edilmesine ve izlenmesine olanak tanır. Pek çok ara adım içeren karmaşık projelerde, bir değişiklikten neyin etkileneceğini ve hangi kişilerin etkileneceğini manuel olarak belirlemeye çalışmak zaman alıcıdır ve hatalara eğilimlidir. İzlenebilirlik, bir değişiklikten hangi parçaların ve insanların etkilendiğinin açık olması için değişiklikleri otomatik olarak işaretler. Değişikliğin etkisini anlamak, ekiplerin değişiklik taleplerine daha hızlı ve doğru yanıt vermesini sağlar.
Bağımlılık
IA’nın bağımlılık varyantında, parçalar ve değişkenler arasındaki bağlantılar ve ilişkiler netleşir. Kimin ve neyin birbirine bağlı olduğu önceden belli olduğunda, belirli değişikliklerin nasıl bir etkiye sahip olacağı hemen anlaşılır. Bu durum IA’nın bağımlılık varyantının daha ayrıntılı bir seviyede gerçekleştiğini belirler.
Deneyimsel
IA’nın deneyimsel varyantı, değişikliklerin etkisinin, uzmanların bunu nasıl deneyimlediğiyle yakından ilişkili olduğu gerçeğine odaklanır. Onların önceki bilgileri bunda önemli bir rol oynar. Daha önceki benzer bir durumda ne oldu ve etkisi neydi? Bu yüzden ekip birlikte, bir değişikliğin sonuçlarını tahmin edebilir ve hatta belirleyebilir.
Etki Analizi adımları
IA’nın olabildiğince sorunsuz çalışmasını sağlamak için Bohner ve Arnold bunu adım adım yapmayı tavsiye ediyor. Genellikle böyle bir adım adım plan, birkaç saatten fazla sürmez. Adım adım bir plan hazırlamaya yapılan yatırım, sonuçta (sınırlı) kaynaklara makul bir yatırıma yol açacaktır.
Aşama 1
Görevlerin yerine getirilme sırasını, bunların ilişkilerini ve karşılıklı bağımlılıklarını ve aynı anda ne ölçüde gerçekleştirilebileceklerini belirlemek. Sipariş netleştiğinde kritik yol hesaba katılabilir; tüm projeyi olabildiğince az kıpırdatma odasıyla tamamlamak için gereken süre.
2. Adım
Uygulanabilecek değişikliğin kritik yol üzerinde etkisi olabilir. Bu yüzden buna önceden bakmak güzel. Bir alt görevin değiştirilmesi kritik yolun süresini etkilediği anda, proje son tarihinin karşılanmama ihtimali yüksektir.
Aşama 3
Olası bir değişikliğin ne tür bir etkisi olacağını önceden tahmin etmek akıllıca olacaktır. Süre ve bütçe bunda özellikle önemli bir rol oynar. Bu tahmine dayalı olarak öncelikler belirlenebilir.
Son adım
Son adım olarak, projedeki tüm paydaşları Etki Analizi hakkında bilgilendirmek çok önemlidir. Doğru kararları vermek için tüm bu bilgileri kullanabilirler. Ayrıca önerilen değişiklikleri kabul edip etmemelerine de bağlı olacaktır. Bu yüzden değişikliklerin sonucunu akıllarında bulundurmaları, bunu uygulamaya motive olmaları için önemlidir.
Atık
Değerli enerji ve zaman israfını önlemek için iyi bir Etki Analizi yapmak faydalıdır. Belirli bir üretim sürecindeki iyileştirmenin 6 hafta süreceği tahmin edildiğinde, sonunda 6 ay sürmesi birçok taraf için büyük bir hayal kırıklığıdır. Müşteriler, satış personeli, üretim departmanı ve yönetim bu hayal kırıklığının kurbanı olur. İyi bir Etki Analizi ile, masada net ve güvenilir bir tahmin olurdu. Analiz de zaman almış olsa da, üretim sürecindeki değişikliğin uygulanmasının 3 ay kadar sürebileceğini de açıkça gösterecekti. Tüm paydaşları bilgilendirmek, büyük sıkıntılardan kurtarırdı. Önceden yanlış bir beklenti belirleyerek, çok fazla enerji boşa harcanmış ve bu da müşterinin ayrılmasına neden olmuştur.
Riskler
Değişikliklerle ilişkili risklere odaklanmak için bir Etki Analizi de kullanılabilir. Tanım gereği, bir değişikliğin iyileştirmeye yol açması gerekmez. İyileşmeye yol açıyorsa, kişi dürüst ve risklerin dışlanamayacağı ihtimaline açık olmalıdır. Olası riskler genellikle kullanılan kaynakları, genel planlamayı ve çalışanların göstermesi gereken çabayı etkiler. İkincisinin esnek olması ve değişiklikleri memnuniyetle karşılaması bekleniyor. Gerçekte, bu her zaman işe yaramaz ve bir risk oluşturur. Çalışanlar değişiklikleri uygulamaya hazır olmadıklarında, bunları uygulamak çok önemli olsa da hatalar sürecin bir parçası olarak kalacaktır.
Ne düşünüyorsunuz?
Etki Analizi (IA) kullanma deneyiminiz nedir? Yukarıdakilere eklemeleriniz var mı? Okurlarımızla paylaşmak istediğiniz ipuçları veya iyi deneyimler var mı?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın