Advanced
Search
  1. Home
  2. Delphi Tekniği Nedir?

Delphi Tekniği Nedir?

  • 16 Mart 2021
  • 0 Likes
  • 458 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, RAND Corporation tarafından pratik bir şekilde geliştirilen Delphi Tekniği kavramını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü karar verme ve problem çözme aracının temellerini anlayacaksınız.

Delphi Tekniği nedir?

Delphi Tekniği, geleceği tahmin etmek için bir teknik olarak başladı. 1950 yılında ABD hava kuvvetleri için olduğu gibi RAND Corporation tarafından geliştirildi. RAND Corporation, 1946 yılında ABD hava kuvvetleri tarafından kurulmuş bir Amerikan düşünce kuruluşudur. Birkaç yıl sonra bağımsız bir kar amacı gütmeyen kuruluş haline geldi. Başlangıçta Delphi Tekniği, teknolojinin savaş üzerindeki etkisini tahmin etmeyi amaçlıyordu.

Bu karar verme yöntemi için, bir grup uzmandan bir anketi isimsiz olarak cevaplamaları ve birbirlerinin cevapları hakkında geri bildirim vermeleri istenir. Bu süreç kendini tekrar ediyor. Amaç somut çözümler üretmektir.

Yaklaşmak

Delphi Tekniği, birkaç turda geliştirilen ve rafine edilen dikkatlice tasarlanmış bir soru listesi kullanır. Bazen görüşmeler kullanılır. Söz konusu uzmanlar anketi isimsiz olarak cevaplar ve ardından birbirlerinin bilgi ve görüşleri ile karşı karşıya kalırlar. Birbirlerini tanımıyorlar ve uzmanlar panelinde başka kimlerin olduğunu bilmiyorlar.

Bir geri bildirim mekanizması var; elde edilen bilgiler kaydedilir ve yeni bir bilgi işleme girişiminin parçası olarak katılımcılara düzenli olarak rapor edilir. Geri bildirim sadece ifade edilen gerçek gelecek beklentileriyle değil, aynı zamanda bu beklentileri destekleyen argümanlar ve düşüncelerle de ilgilidir. Bu şekilde sağlam temellere sahip bir ortak pozisyon için çalışabilirsiniz.

Her yeni turda katılımcılarla birbirlerinin fikirleri ve içgörüleriyle yüzleşerek, bir fikir birliği için çalışabilirsiniz. Bu şekilde Delphi Metodu uzmanlardan tavsiyelerini ister. Katılımcı sayısı önemli değil. Bununla birlikte farklı ilgi alanlarının ve sorun tanımlarının ele alındığının güvencesi olmalıdır, böylece bir sorun veya konu farklı bakış açılarından incelenip tartışılır ve tüm katılımcılar birbirlerinin katkılarına saygı duyarlar.

Elementler

Delphi Tekniği, halkla diyaloğu içeren ‘etkileşimli anket’ olarak da bilinen araştırma tekniğinin bir parçasıdır. Prensipte gerekli uzmanlığı sunabilen açık bir araştırma alanına dayanmaktadır. Onunla ilgili bilgiden ziyade araştırma alanındaki bilgiden oluşan bir çözüm hedefler. Delphi yöntemindeki önemli unsurlar şunlardır:

  • Konuyla ilgili deneyimlerinden bilgi sahibi olan sınırlı sayıda uzmanın veya kişinin görüşlerini kullanır.
  • Bir kuruluşun Delphi yöntemiyle anlamak istediği konular öznel yollarla elde edilir; bu yüzden uzmanlar grubunun görüşleri çok önemlidir.
  • Uzman grubu, soruyu tekrarlayarak ve birbirlerinin cevapları hakkında geri bildirim sağlayarak, bilginin adım adım geri bildirimi yoluyla bir fikir birliğine varmak için çalışır.

Delphi tekniğinin uygulanması

Delphi’nin olası uygulamaları sonsuzdur. Yalnızca tahminler yapmak veya gelecek tahminler yapmak için geçerli değildir, aynı zamanda karmaşık politika kararlarını belirlemek için de yararlı olabilir. Prensip olarak, Delphi Tekniği aşağıdaki durumlarda uygun şekilde uygulanabilir:

  • Resmi ve gayri resmi iletişim hatlarının engellendiği veya eksik olduğu bir kuruluş için. Anonim yöntem kişisel teması engeller, bu da sıkışmış ilişkilerin artık zarar görmediği ve yeni çözümlere daha fazla yer olduğu ve birbirlerinin fikirlerine daha fazla saygı duyulduğu anlamına gelir.
  • Çoğunlukla birden fazla uzman birbirinin değişen vizyonlarıyla karşılaştığında çözülebilecek sorunlar söz konusu olduğunda. Herkesin bireysel öznel görüşü katkıda bulunur, böylece ortak düşünceleri etkili bir yaklaşıma yol açacaktır.
  • İlgili kişilerin bireysel görüşlerine ve algılarına fazlasıyla konu olan çözümler söz konusu olduğunda, sorun hakkındaki görüşlerini bağımsız olarak ifade eden isimsiz bir grupla çalışmak yardımcı olabilir.
  • Müşteri incelemeleri ve diğer kitle incelemeleri gibi nesnel verilerin yokluğunda. Tüm bu grupların görüşleri belirli bir problem çözmede önemli olduğunda, Delphi Yöntemi çok iyi çalışır.
  • Delphi Tekniğinin en büyük avantajı anonimliktir. Katılımcıların kim olduğu veya bilgileri kimin sağladığı paylaşılmaz. Bu durum katılımcılar prestiji çok yüksek bir uzmanın görüşüne uyduklarında bazen oluşabilecek çarpıklığı önler.

    Delphi Tekniği örneği

    Bir belediyede, farklı ilçelerdeki sakinleri bilgilendirme konusunda bir sorun olduğunu varsayalım. Bu sorun için Delphi Tekniği kullanılacak olsaydı, bu belediye başlangıçta bir proje lideri atayacak ve bu sorun bildirimine dahil olan bir grup uzman toplayacaktı. Delphi Yöntemi ile vatandaşlarla iletişim alanındaki uzmanlar sistematik olarak bu sorunu çözmek için kullanılır.

    Yöntemin ilk turunda, katılımcılar problem ifadesi hakkında somut sorularla bir anket dolduracaklar. Proje lideri daha sonra tamamlanan tüm anketlerin bir özetini derler ve bu daha sonra tüm katılımcılara geri gönderilir. Tüm görüşleri ve ilgili bilgileri paylaşarak, katılımcılar kendi görüşlerini daha iyi yansıtabilecekler.

    İkinci turda, katılımcılar anketi tekrar girerler. Her turdan sonra uzmanların cevapları birbirini etkilemeden daha benzer hale gelecektir. Elbette kendi görüşleri ve fikirleri özneldir ve herkesin bireysel deneyimine veya bilgisine dayanır.

    Uzmanlar, bölge sakinleri ve belediyeler arasındaki iletişimle doğrudan ilgili araştırma alanlarında çalışan kişilerdir. Örneğin, her mahalleden bir temsilci, belediyeden bir iletişim görevlisi, bir iletişim ajansı çalışanı ve bir yerel gazete temsilcisi düşünün.

    Sorgu ve geri bildirim süreci, katılımcılar arasında fikir birliğine varılıncaya kadar tekrar edilir. Son olarak, uzmanların uzmanlığını birleştirerek, daha eksiksiz bilgilere dayalı olarak öneriler formüle edilebilir ve bu da yüksek kaliteli ve faydalı önerilerle sonuçlanabilir.

    Beyin Fırtınası ve Delphi Tekniği

    Delphi Tekniği genellikle beyin fırtınası ile karşılaştırılır. Bunlar, Delphi Tekniği ile beyin fırtınası tekniği arasındaki temel farklardan biridir: Delphi Tekniği ile doğrudan grup etkileşimi yoktur. Katılımcılar beyin fırtınasında olduğu gibi birbirleriyle konuşmazlar, birbirleriyle tartışamazlar ve birbirlerinin fikirlerine dayanmazlar.

    Delphi Tekniği ile, birbirinizin bireysel fikirleri hakkında içgörü kazanırsınız ve daha sonra, ikinci seansta, bunları inceleyebilir ve bunları daha da geliştirebilirsiniz. Etkileşimli grup toplantıları için bir beyin fırtınası oturumu bilinirken, Delphi Yöntemi sorun hakkında bireysel düşünmeyi içerir.

    Ne düşünüyorsunuz?

    Delphi Tekniği günümüzün modern iş ve ekip zorluklarında uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İyi bir karar verme süreci için başarı faktörleriniz nelerdir?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Dalkey, NC, Brown, BB ve Cochran, S. (1969). Delphi yöntemi: Grup görüşünün deneysel bir çalışması (Cilt 3). Santa Monica, CA: Rand Corporation.
  • Linstone, HA ve Turoff, M. (Eds.). (1975). Delphi yöntemi: Teknikler ve uygulamalar (Cilt 29). Okuma, MA: Addison-Wesley.
  • Rowe, G. ve Wright, G. (1999). Bir tahmin aracı olarak Delphi tekniği: sorunlar ve analiz. Uluslararası tahmin dergisi, 15 (4), 353-375.
    • Share:

    Leave Your Comment